FA Cup Final 1872 rematch

Een van de mooiste dingen van het Engelse voetbal vind ik de historie die er vanaf druipt. Zo lees ik graag boeken over de begintijd van het voetbal. Hoe de Football League begon en ook over vooroorlogse FA Cup finales. Toen ik afgelopen zomer las over het plan om de eerste FA Cup finale, 140 jaar na dato, over te spelen, deed ik een dansje in de woonkamer. De finalisten van toen, Wanderers en Royal Engineers, zouden weer tegen elkaar spelen en de locatie was helemaal om te watertanden: The Kennington Oval, precies hetzelfde stadion waar in 1872 ook de eerste finale werd gespeeld. Op 16 maart schreef ik daar nog een stuk over, omdat het op die dag precies 140 jaar geleden was dat hij gespeeld werd. Toen kon ik nog niet vermoeden dat er daadwerkelijk een rematch in The Oval zou plaatsvinden.

Hoe is het idee ontstaan? Ik trok daarvoor de secretaris van Wanderers, Mark Wilson, aan zijn mouw en hij vertelde me alles over deze wedstrijd. De initiator van de wedstrijd is Steve Bradley, een lokaal gemeenteraadslid en tevens groot voetbalfan. Bradley schrijft zo nu en dan iets voor “When Saturday Comes” en is fan van Derry City en AFC Wimbledon. Ook doet hij regelmatig mee met potjes 7-tegen-7 bij Wanderers en zo ontstond zijn interesse in de club. Het leek hem wel een geweldig idee om Wanderers tegen Royal Engineers te laten spelen en dan in het stadion waar die wedstrijd in 1872 ook werd gespeeld en waar Wanderers in totaal 151 wedstrijden speelde: The Oval.

Hij vroeg aan de cricketbond van Surrey, de vaste bespeler van The Oval, of het niet mogelijk was om er een voetbalwedstrijd te spelen. Zijn idee was om dat na het cricketseizoen (dat loopt van maart tot en met september) te doen en de cricketers waren razend enthousiast. Het is overigens niet de eerste keer dat er een niet-cricket sportevenement plaats zal vinden in The Oval, want er is de laatste jaren regelmatig een wedstrijd Aussie Rules Football gespeeld na het cricketseizoen en ook de Amerikaanse NFL heeft er in het verleden al trainingskampen georganiseerd. Dat de voetballers er nu voor het eerst in veertig jaar een wedstrijd gaan spelen, was dan ook geen enkel probleem.

De wedstrijd op 7 november begint om 19:00 uur, maar er gaat een heel programma aan vooraf. Zo is er om 13:00 een training voor Wanderers bij Dulwich Hamlet onder leiding van Bobby Gould, de manager van Wimbledon in 1988 toen ze de FA Cup wonnen. Het is niet geheel toevallig dat Gould juist voor deze wedstrijd is aangesteld als coach, want een van de zoons van hem is de CEO van de cricketbond van Surrey. De hele dag door zijn er wedstrijden in The Oval tussen jeud- en vrouwenteams om dan om zeven uur tot de apotheose te komen met de wedstrijd tussen de twee eerste FA Cup finalisten.

Behalve het historische aspect, hoopt Wanderers ook dat er een aantal mensen het zo leuk vindt bij de club, dat ze zo nu en dan eens komen kijken bij de club. Ze liggen natuurlijk in een deel van Londen waar het stikt van de clubs en het is erg lastig om een fanbase op te bouwen. Daarnaast staat de wedstrijd in het teken van twee goede doelen die Wanderers steunt. De club is namelijk in 2009 heropgericht als charity organisatie. De doelen die ze steunen zijn de voetbalclubs Lambeth Tigers Youth (die ervoor moet zorgen dat jongeren niet bij bendes gaan) en Crossworld FC (een voetbalclub die jonge asielzoekers een plek in de maatschappij probeert te geven). Tsja, dat is wel wat anders dan tien minuten verderop, waar op Stamford Bridge Chelsea tegen Shakthar speelt en het om miljoenen gaat.

Een Reactie op “FA Cup Final 1872 rematch

  1. Moest ik in Londen zijn en men biedt me een ticket voor Chelsea-Shaktar en voor Wanderers-Engineers aan, is de keuze snel gemaakt. Het ene is niet eens echte sport meer maar miljoenenbusiness waar profit belangrijker is dan wat op het veld gebeurt. Het ander is nostalgie ten top en het herdenken van 1 van de eerste voetbalwedstrijden met inzet ooit.

    Zijn zowel Wanderers als Engineers nu actief in het amateurvoetbal of is het 7-a-side voetbal of 5-a-side voetbal op van die kleine veldjes waarbij men eenmalig nog eens een ‘echte” wedstrijd speelt? Mits de clubs gewoon veldvoetbal in competitie speelt: in welke afdelingen spelen de clubs tegenwoordig?

    PS: gezien ik me geen illusies maak over de TV die dit zou uitzenden ten koste van de Champions League… hopelijk neemt 1 van de toeschouwers wat beelden op in The Kennington Oval en gooit ie nadien een samenvatting op YouTube. Ik ben zeker geen Google fanaat en YouTube staat vaak vol betekenisloze zooi, maar er is de keerzijde van de medaille. Zonder YouTube zou je sommige clubs nooit zien spelen die je nu plots wel kan bekijken. Ik heb filmpjes van de Mongoolse bekerfinale gevonden, van een wedstrijd uit 4e afdeling Rusland, van de bekerfinale van Groenland, … Op dat soort momenten ben ik al wat vergevingsgezinder voor de lui van YouTube. Ik hoop dat iemand wat beelden van de bekerfinale-replay op YouTube gooit, want het zal allicht de enige internationaal te ontvangen manier zijn om beelden te zien (tenzij BBC toch een reportageteam stuurt). Mocht iemand van jullie die er heen trekken filmpjes kunnen schieten met de GSM of camera is het heel eenvoudig om de hoogtepunten vd wedstrijd te gaan uploaden op YouTube. De 10 minuten limiet is al een tijdje verleden tijd dus eender welke toeschouwer met een amateurcamera zou in principe een hele reportage met sfeerbeelden en wedstrijdbeelden kunnen maken en online gooien.

Plaats een reactie