Remembrance Weekend

Hearts 1

Op 11 november 2018 is het precies honderd jaar geleden dat de geallieerden en de Centralen de wapenstilstand tekenden in een treinwagon in het Franse Compiègne. Dat zal grootst herdacht worden in Groot-Brittannië. Ook in voetbalstadions. Clubs zullen met een rode klaproos (de poppy) op het shirt spelen. Omdat het elftal van Hearts dat zich vrijwillig opgaf om te gaan vechten in Frankrijk een van de belangrijkste redenen was om juist daar een boek over te schrijven, ga ik in dit weekend een DT116-trip organiseren naar Tynecastle. De Schotse bond, die gevoel heeft voor traditie, heeft Hearts namelijk een thuiswedstrijd gegeven.

Hearts 2

10/11: Hearts v Kilmarnock (15:00)

In het seizoen 1914/1915 stond Hearts fier aan kop. Een titel voor de Jam Tarts leek een kwestie van tijd, maar de druk op voetballers vanuit de publieke opinie werd steeds groter. Waarom bleven zij voetballen, terwijl leeftijdsgenoten aan stukken werden geschoten in Vlaanderen en Frankrijk? Het punt werd bijna bereikt dat voetbal werd verboden totdat het hele eerste elftal van Hearts zich opgaf als vrijwilliger. Veel van hen zouden nooit meer voetballen en Celtic won uiteindelijk de titel. Het is een treurig verhaal, maar de club herdenkt de spelers ieder jaar. Rondom de wedstrijd zal er ongetwijfeld iets bijzonders worden gedaan en de volgende ochtend is bij het herdenkingsmonument op Haymarket een dienst. Wil je de ziel van Hearts zien, dan is dit een unieke kans.

Rangers2 1

11/11: Rangers v Motherwell (15:00)

Na de herdenking is het ’s middags Rangers v Motherwell. Bij Rangers herdenken de supporters de gevallen soldaten vaak met grote tifo’s. Mooi om te zien, al mist het de finesse van Hearts. Maar omdat het nu honderd jaar geleden is, is dit ook bijzonder om mee te maken. Twee keer eerder ging een trip naar Motherwell v Rangers en dat beviel iedereen goed. Daarom nu een keer andersom, vanuit het uitvak tussen de Motherwell-supporters. Ik heb een keer in het uitvak op Ibrox gezeten en dat is een intimiderende ervaring, maar eentje die je meegemaakt moet hebben. Daarnaast is en blijft het een schitterend stadion natuurlijk.

De trip kost 200 euro. Wat hoort er allemaal bij?

* Tickets voor Hearts v Kilmarnock en Rangers v Motherwell

* Programmaboekjes van allebei de wedstrijden

* Rondleiding door Gorgie langs plekken uit het boek Glorious Hearts

* Bezoek aan het Hearts museum

* De befaamde DT116-voetbalquiz met allemaal Hearts-prijzen waaronder het speciale voetbalshirt uit het seizoen 2014/2015

* Een pint in Stratford’s, de sektarische pub die bij mij op de hoek zat

* De Haymarket Memorial Service op zondagochtend

* Vervoer naar Glasgow en weer terug

Wat hoort niet bij de trip:

Vlucht en hotel moet je zelf regelen, al kan ik wel tips geven natuurlijk en kunnen we gezamenlijk wat boeken zodra ik weet hoeveel mensen meegaan.

Heb je interesse in deze trip? Stuur dan een mail naar doingthe116@hotmail.com

Een Reactie op “Remembrance Weekend

  1. Hoi Joris,
    Mijn vrienden en ik gaan al een aantal jaren naar Engelse wedstrijden. O.a. naar Newcastle geweest (6 keer), ManC, Sunderland en Middlesbrough. Altijd met de DFDS naar Newcastle.
    We vinden de reis zelf net zo belangrijk als het bezoeken van de wedstrijd.Voetbalquiz aan boord, etc.
    Is zo’n reis die jij organiseert te combineren met een trip met DFDS. Lijkt me wel, en als jij dan helpt met het vinden van een shabby hotel…………
    Lijkt me leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s