The Tottenham Cockerel

Waar Arsenal de klok als icoon heeft, hebben ze bij Spurs de cockerel. Waarom Tottenham dit gevogelte in het logo en op het dak heeft staan, lees je hier in het stukje over Harry Hotspur. Dan weet je ook meteen waar de achternaam “Hotspur” van Tottenham vandaan komt.  De haan die je hier op de foto ziet is de originele cockerel, die vanaf 1909 op het dak stond. Oud-speler William James Scott goot deze in het brons en hij werd op het dak van de West Stand geplaatst. Zo nu en dan moest hij natuurlijk gepoetst worden en dat zie je hier gebeuren. Prachtig werk natuurlijk. In 1957 werd de West Stand verbouwd en werd de cockerel naar het dak van de East Stand verplaatst. Daar bleef hij staan tot 1989. Wederom werd er verbouwd. Besloten werd dat de cockerel genoeg dienst had gedaan en hij werd vervangen door replica’s. Het origineel uit 1909 is nu te zien in een van de ontvangsthallen van het stadion. Zeker een vinck waard als je bij White Hart Lane bent.

Advertenties

2 Reacties op “The Tottenham Cockerel

  1. Ik weet niet waarom maar ik heb een soort antipathie voor Tottenham. Ik kan het niet eens uitleggen, het is puur gevoelsmatig 1 van die clubs die ik graag zie verliezen. Komt misschien gek over voor een Israel fan, maar anderzijds is die link tussen Tottenham en de joodse gemeenschap nooit meer dan een folklorestukje geweest. Ik denk dat de clubnaam er voor iets tussenzit. Hotspur klinkt sowieso al lelijk, en de achterliggende reden geeft nog een extra dosis maagzuur. IK denk dat het daaraan ligt, die clubnaam. Zo heb ik ook een hekel aan de naam Arsenal gezien alle vormen van oorlog en geweld verwerpelijk zijn, dus clubs die zich naar wapens vernoemen en een kanon als logo hebben … nee, bedankt.

    Tegenhangers genoeg natuurlijk. Queen of the South, Crystal Palace, Rushden & Diamonds, Sheffield Wednesday, … De naam alleen veroorzaakt spontaan een zekere sympathie voor de club.

    Die cockerell behouden en niet bij het huisvuil zetten is natuurlijk wel een mooi gebaar van de club. Maar die vinck in een ontvangsthal… Is zo welkomhal doorgaans niet gereserveerd voor bobo’s en perslui? Heel wat stadions hebben een soort lounge, maar daar komt de gewone fan zelden binnen.

  2. Pingback: Oneliner van de week | Parochie Sint Nicolaas Meijel | Berichten uit onze parochie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s