De stamnummers van Engeland

Cijfers

De Football League bestaat 125 jaar. In al die jaren hebben er 138 verschillende clubs in die competitie gespeeld. Dat is aardig wat, maar het hadden er veel meer kunnen zijn als de Football League geen gesloten competitie was tot 1987. Pas daarna werd promotie-degradatie tussen League Two en de Conference ingevoerd. Daarvoor kon je alleen in de Football League komen als je werd gekozen en dat gebeurde zelden. Speciaal voor DT116 zette TeeZee alle clubs op een rij en kwam tot een overzicht van de 138 clubs. Hij deed dit op de Belgische manier van stamnummers. Cijferfetisjisten, doe de broek maar alvast op de enkels, want hier komt een mooi lijstje.

In België heeft iedere voetbalclub een uniek stamnummer. Dit nummer identificeert alle voetbalclubs die aangesloten zijn bij de Belgische voetbalbond, de KBVB. Toen het systeem in 1926 werd ingevoerd kreeg elke op dat moment geregistreerde club een nummer toegewezen. De volgorde werd bepaald aan de hand van het moment waarop een club zich geregistreerd had bij de bond. Clubs die inmiddels niet meer actief waren (of gefuseerd), kwamen echter niet meer in de lijst voor. Hierdoor hebben enkele roemruchte clubs uit het verleden nooit een stamnummer gekregen. Sinds 1926 krijgt iedere club die zich voor het eerst aanmeldt bij de bond het hoogst nog openstaande stamnummer toegekend. Bij fusies en overnames ligt het ietwat subtieler, er mag dan gekozen worden voor één van de stamnummers van de fusieclubs. Er is zeker wel één en ander aan te merken op de lijst, niettemin is het enig in zijn soort en daarom alleen al intrigerend.

Ik wilde zo’n zelfde soort lijst samenstellen voor Engeland. Al snel werd mij duidelijk dat dat op een andere manier moest dan in België. Ik heb geen registratiegegevens van de FA tot mijn beschikking en bovendien gaat de geschiedenis van het Engelse voetbal terug tot halverwege de 19e eeuw waardoor gegevens vaak wazig geworden zijn. Algemeen aangenomen is dat Sheffield FC de oudste club ter wereld is. Echter, sommige bronnnen melden dat Barnes FC nog ouder is.

Ik heb daarom gekozen me te beperken tot de clubs die in de profcompetitie van Engeland, The Football League, gespeeld hebben. De stamnummers die ik bepaald heb voor Engeland verwijzen dan ook naar de stamnummers van The Football League en níet van de bond (The FA) zoals in België. Als gevolg daarvan is de Engelse lijst vele malen korter. De Belgische lijst heeft duizenden clubs, die van Engeland houdt het voorlopig bij 140 stuks.

Ondanks dat was het nog steeds geen triviale opgave. Ik ben uitgegaan van twee basiscriteria om de volgorde in de lijst te kunnen bepalen:
1.)   Het debuutjaar in de League
2.)   De oprichtingsdatum
Een groot aantal clubs is op deze manier een nummer toe te wijzen. Problematischer wordt het echter wanneer meerdere clubs in hetzelfde jaar de League binnenstroomden. Om de één of de andere reden is van de meeste clubs alleen het oprichtingsjaar min of meer bekend en níet de exacte datum! Zo kon het dus voorkomen dat er diverse clubs in 1920 de League binnenkwamen (introductie van de derde divisie dat jaar) met eenzelfde oprichtingsjaar. In die gevallen is er een derde criterium nodig:
3.)   De datum van de first recorded match (eerste geregistreerde officiële wedstrijd)
Geeft dit ook geen uitsluitsel (er is niks bekend) dan moet een vierde criterium soelaas bieden:
4.)   De accuratesse van informatie bepaalt de positie op de lijst
Met dat laatste wordt bijvoorbeeld bedoelt dat wanneer club A en club B in hetzelfde jaar debuteerden, in hetzelfde jaar zijn opgericht en criterium 3 geen extra informatie geeft, de club waarvan het meeste bekend is het laagste nummer toegekend krijgt. Als club A en club B beiden in 1880 zijn opgericht, maar van club A bekend is dat dat in de winter was terwijl van club B verder niets zeker is dan krijgt club A het laagste, en dus meest prestigieuze, nummer toegekend.

En dan nu de lijst zoals ik die heb geprobeerd samen te stellen. Ik garandeer vooralsnog niet dat de lijst foutvrij is en ben me ervan bewust dat er wel wat op aan te merken is. Beter dan dit kan (ik) het nochtans niet, sowieso zullen er keuzes gemaakt moeten worden om tot een eindresultaat te kunnen komen.

1-10

1   Notts County
Notts County (1862) speelt momenteel in League One, de derde divisie van Engeland. In 1888 was de club een van de twaalf founder members van de Football League en omdat ze de oudste zijn hebben The Magpies stamnummer 1. Het is de afgelopen jaren wel eens spannend geweest voor de club voor behoud in de Football League. De Conference kwam wel erg dichtbij.  Voor het stamnummer maakt dat niet uit, Notts County zal voor eeuwig stamnummer 1 behouden.
2   Stoke City
3   Preston North End
4   Bolton Wanderers
5   Aston Villa
Bolton Wanderers en Aston Villa zijn allebei opgericht in 1874 en waren in 1888 oprichters van de Football League. De first recorded match van Bolton Wanders is echter van eerder datum dan die van Aston Villa waardoor Bolton Wanderers een lager nummer toegekend heeft gekregen.
6   Blackburn Rovers
7   Accrington
Accrington FC (1876) bestaat al niet meer sinds 1895/96, maar was net als alle eerste 12 clubs op de lijst een van de oprichters van de Engelse profcompetitie. Later komen we in de lijst nog 2x Accrington Stanley tegen, een club die feitelijk een totaal andere club is dan Accrington FC.
8   Wolverhampton Wanderers
9   West Bromwich Albion
10   Everton
Voor WBA (1878) en Everton (1878) geldt hetzelfde als eerder genoemd bij Bolton en Villa. De positie op de lijst is bepaald aan de hand van het derde criterium. Evertons eerste geregistreerde wedstrijd was net iets later dan die van WBA. Voor beide clubs geldt dat er bronnen zijn die 1879 als oprichtingsjaar claimen.

11-20

11   Burnley
12   Derby County
13   Sunderland
14   Darwen
Darwen (1870) maakte in 1891 haar opwachting en speelde slechts acht seizoenen in de Football League. De club ging in 2009 kapot. De fans maakten meteen een doorstart en AFC Darwen speelt nog altijd op de Anchor Ground, waar het oorspronkelijke Darwen ook speelde.
15   Nottingham Forest
16   Sheffield Wednesday
17   Burton United (Swifts)
Burton United is ontstaan uit een fusie tussen Burton Swifts (1871, maar kan ook 1870 zijn) en Burton Wanderers (komen we later in de lijst nog tegen). Burton United nam min of meer de League record over van de Swifts dus vandaar dat Burton United het stamnummer van Burton Swifts gekregen heeft. Burton United hield op te bestaan in 1910. Het huidige Burton Albion is geen voortzetting van Burton United.
18   Northwich Victoria
Northwich Victoria speelde vanaf 1892/93 twee seizoenen in de League om vervolgens nooit meer terug te keren. Wel speelden ze lang in de Conference en waren ze soms dicht bij een terugkeer. Nu ligt de club totaal op z’n gat en hebben ze niet eens een stadion meer. Northwich Victoria zal waarschijnlijk nooit meer terugkeren in de League.
19   Birmingham City
20   Port Vale

21-30

21   Crewe Alexandra
22   Grimsby Town
23   Manchester United
Manchester United (1878 als Newton Heath) en Grimsby Town (1878) eindigden na het toepassen de eerste drie criteria nog steeds gelijk. Van Grimsby Town is bekend dat de oprichting in september 1878 geweest moet zijn, van Manchester United weten we alleen dat het in 1878 was. De informatie over Grimsby Town is net iets vollediger, dus krijgt die club het laagste stamnummer van de twee.
24   Manchester City
25   Lincoln City
26   Walsall
27   Sheffield United
28   Bootle
Bootle speelde een enkel seizoen in de League (1892/93, tweede divisie) en werd kort daarop opgeheven. In 1954 werd er een gelijknamige nieuwe club opgericht, die momenteel in de North West Counties League Premier Division (negende divisie) speelt. Strict genomen heeft het huidige Bootle echter weinig te maken met het eerste Bootle. Mocht het Bootle uit 1954 ooit promoveren naar de league, dan zal die club dus niet het nummer 28 krijgen maar een nieuw nummer.
29   Rotherham United
30   Newcastle United

31-40

31   Arsenal
32   Middlesbrough Ironopolis
Middlesbrough Ironopolis heeft niets te maken met het huidige Middlesbrough en hield op te bestaan in 1894. De deelname aan de league was van korte duur. In de vijf jaar dat ze bestonden won de club wel evenzovele prijzen, plus dat de kwartfinale van de FA Cup één bereikt werd.
33   Liverpool
34   Burton Wanderers
Burton Wanderers ging samen met Burton Swifts op in Burton United en zodoende verdween dit stamnummer.
35   Leicester City
36   Bury
37   Loughborough
Loughborough verdween in 1905. Loughborough Dynamo dat in de NPL Division One South (achtste divisie) speelt heeft niets te maken met het Loughborough dat aan het begin van vorige eeuw bestond. Loughborough Dynamo werd pas in 1955 opgericht door een groep studenten die onder de indruk waren geraakt van Dynamo Moskou dat in dat jaar door Engeland toerde.
38   Gainsborough Trinity
Een van de mooiste voetbalclubnamen moet haast wel Gainsborough Trinity zijn. Van 1896/97 tot en met 1911/12 speelde de Noord-Engelse club in de League en daar bleef het bij. Momenteel speelt de club op het zesde niveau.
39   Blackpool
40   Luton Town

41-50

41   Nelson
42   Glossop North End
Glossop North End bestaat nog altijd. Het is de club uit de kleinste stad die ooit op het hoogste niveau uitkwam. Dat duurde overigens maar één seizoen. In 1915 was het over voor de club, die in totaal zeventien seizoenen uitkwam in de League.
43   Barnsley
44   Bristol City
45   New Brighton Tower
New Brighton Tower is een voetbalclub die vernoemd is naar de plaatselijke attractie, die moest concurreren met de Blackpool Tower. De club kon dus eigenlijk geplaatst worden in het rijtje PSV, Bayer Leverkussen en TNS Networks uit Wales: clubnamen met de sponsor erin. In 1901 bleek de club niet meer levensvatbaar te zijn, waardoor het tot drie schamele seizoenen in de League beperkt bleef. Deze club moet niet verward worden met New Brighton en Brighton & Hove Albion, die we later allebei zullen tegenkomen in de lijst.
46   Middlesbrough
47   Chesterfield
48   Stockport County
49   Doncaster Rovers
50   Bradford City

51-60

51   Leyton Orient
52   Leeds City
Leeds City, van mei 1904, staat hoger dan Hull City waarvan alleen bekend is dat de oprichting vóór september 1904 plaatsgevonden moet hebben. Leeds City werd in 1919 opgeheven doordat ze illegaal spelers wat extra’s betaalden. Port Vale nam de plek in de League over en Leeds United nam de plek in van de reserves van Leeds City. Het huidige Leeds City dat in de amateurcompetities van West Yorkshire speelt heeft geen bloedband met stamnummer 52.
53   Hull City
54   Chelsea
55   Fulham
56   Oldham Athletic
57   Bradford Park Avenue
Nadat Bradford Park Avenue eind jaren zestig drie keer of rij als laatste van de hele league eindigde was het gedaan met de plek in de League. In 1974 ging de club zelfs helemaal failliet. Supporters maakten een doorstart en tegenwoordig vinden we die club in de Conference North. Grote broer City vinden enkele plaatsen hoger terug op 50.
58   Tottenham Hotspur
59   Huddersfield Town
Huddersfield is één van de enkele clubs (kunnen je de andere clubs opnoemen?) die het gelukt is om in het verleden drie keer op rij landskampioen te worden. Huddersfield schippert de laatste decennia een beetje tussen alle divisies van de League, maar de laatste keer op het hoogste niveau dateert alweer van 1971/72 (waarna de club in vier jaar tijd drie keer wist te degraderen!)
60   Coventry City

61-70

61   West Ham United
62   Reading
63   Watford
64   Swindon Town
Het oprichtingsjaar van Swindon Town heult zich in nevelen. Het was òf in 1881, òf in 1883. Tijdens de samenstelling van deze lijst is uitgegaan van 1881.
65   Bristol Rovers
66   Queens Park Rangers
67   Millwall
68   Southampton
Millwall en Southampton zijn opgericht in 1885, maar van Millwall is bekend dat dit in de zomer was, terwijl Southampton het levenslicht zag in november. Alhoewel de informatie m.b.t. Southampton nauwkeuriger is dan die van Millwall, kan met enige zekerheid gesteld worden dat Millwall de oudste club van de twee moet zijn.
69   Plymouth Argyle
70   Brentford

71-80

71   Gillingham
72   Northampton Town
73   Portsmouth
74   Cardiff City
75   Brighton & Hove Albion
76   Norwich City
77   Exeter City
78   Charlton Athletic
Charlton Athletic vierde in 2005 het honderdjarig bestaan, maar niet alle bronnen noemen 1905 als het oprichtingsjaar. In deze lijst ga ik uit van 1905, dat ook het oprichtingsjaar van aartsrivaal Crystal Palace is. Van Charlton is echter de precieze datum bekend, 9 juni, en daarom verschijnen de Addicks nipt boven Palace.
79   Crystal Palace
80   Southend United

81-90

81   Merthyr Town
Merthyr Town (1908) hield op te bestaan in 1934 en heeft geen link met het huidige Merthyr Town. Enige overeenkomst is dat ze allebei op Pennydarren Park spelen.
82   Swansea City
83   Newport County
Newport County (1912) gaf er de brui aan in 1989 en niet veel later werd het nieuwe Newport County opgericht dat via enkele trucs in het begin (het huidige Newport County speelde aanvankelijk in Engeland om in de Engelse competitie uit te mogen komen) uiteindelijk in de zesde divisie speelt. Swansea City is van hetzelfde jaar, 1912, maar heeft een iets preciezere oprichtingsdatum bekend (juli 1912) en is dus hoger in de lijst terug te vinden. Sinds dit seizoen speelt de doorstart weer in de League.
84   Leeds United
85   Wrexham
86   Southport
Southport kwam tot eind jaren 70 van de vorige eeuw uit in de league en bivakkeert sindsdien tussen het hoogste en één na hoogste amateurniveau van Engeland.
87   Darlington
88   Ashington
Darlington bestaat sinds juli 1883. Van Ashington is bekend dat het maximaal teruggaat tot februari 1883, kan ook korter geleden zijn. Vanwege de grotere nauwkeurigheid van de oprichtingsdatum van Darlo staat die club een plaatsje hoger. Ashington hield het slechts acht seizoenen uit in de League in jaren twintig van de twintigste eeuw. Door de financiële wanorde werd Darlington teruggezet naar de Northern League (negende divisie) en kwamen beide clubs elkaar weer tegen.
89   Tranmere Rovers
90   Accrington Stanley
Accrington Stanley (1891) werd in 1921 uitverkoren tot deelname aan de League en werd opgericht als Stanley Villa, een andere club dan stamnummer 7 Accrington FC. In 1963 ging Accy failliet, in 1968 werd het huidige Accrington Stanley opgericht dat feitelijk een nieuwe club is en later in deze lijst terug te vinden is.

91-100

91   Aberdare Athletic
In 1927 kwam Aberdare Athletic (1892) voor het laatst uit in de League. Aberdare fuseerde in de jaren erna met Aberaman Athletic tot Aberdare & Aberaman Athletic FC. Weer verder in de geschiedenis gaan leert ons dat Aberaman zich weer afsplitste en die club is de enige waarvan we nog iets terug kunnen vinden. ENTO Aberaman Athletic FC speelt momenteel in de Welshe competitie.
92   Barrow
93   Stalybridge Celtic
Zowel Barrow (1901) als Stalybridge Celtic (1906) spelen komend seizoen in Conference North. Barrow speelde vanaf 1920 t/m 1972 in de League, ruim een halve eeuw! Stalybridge Celtic verblijf is met slechts twee seizoentjes heel wat minder indrukwekkend te noemen.
94   Rochdale
95   Hartlepool United
96   Halifax Town
Halifax Town (1911) degradeerde na ruim 70 jaar in de League te hebben gespeeld in 1993 naar de Conference. In 1998 promoveerde de club weer naar de League, maar dit keer mocht de League status niet langer dan vier seizoenen duren. In 2008 ging de club kapot. De doorstart had snel succes en speelt dit seizoen alweer in de Conference na drie promoties in vijf seizoenen.
97   Durham City
98   Wigan Borough
Wigan Borough (1919) heeft niets te maken met het huidige Wigan Athletic. Desalniettemin speelde laatstgenoemde nog tot eind jaren negentig op Springfield Park, dat ook het onderkomen was van Borough. Halverwege het seizoen 1931/32 gaf Wigan Borough er de brui aan en de gespeelde wedstrijden werden ongeldig verklaard. Daarmee kwam er niet alleen een eind aan de tienjarige League status, maar ook aan de club zelf.
99   New Brighton
New Brighton (1921) is wederom een club die al jaren geleden ophield te bestaan. Begin jaren vijftig verdween de club uit de League en na zo’n dertig jaar in de amateurcompetities hield de club het maar helemaal voor gezien. In 1993 werd een nieuwe New Brighton FC opgericht en deze club speelt in de krochten van het Engelse voetbal.
100   Bournemouth

101-110

101   Torquay United
102   Carlisle United
103   York City
York City (1922) Speelde meer dan 70 jaar in de League. Ze degradeerden in 2004 naar de Conference, maar kwamen in 2012 weer terug.
104   Gateshead
Gateshead verdween na bijna veertig jaar uit de League in 1960. Dertien jaar later bestond de club niet meer. In 1977 werd een nieuw Gateshead opgericht dat de afgelopen seizoenen in de Conference speelde.
105   Thames
Thames (1930) verscheen kort na de oprichting in de League, speelde 2 seizoenen mee om des keizers baard (1x 20e, 1x 22e en laatste in divisie 3) en hield er weer mee op in 1932. Een echte eendagsvlieg. Of beter gezegd: tweejaarsvlieg.
106   Chester City
107   Mansfield Town
108   Aldershot
Aldershot (1926) stroomde in 1932 samen met Mansfield Town (1910) de League binnen en ging in 1992, tien wedstrijden voor het eind van de competitie, failliet. De behaalde resultaten werden dat seizoen met terugwerkende kracht ongeldig verklaard. Meteen datzelfde jaar richtten de supporters Aldershot Town op, dat in hetzelfde stadion ging spelen als waar Aldershot zijn potjes afwerkte. De club promoveerde het eerste seizoen meteen en herhaalde dat in de tien jaar daarna nog eens drie keer. In 2008 werden The Shots kampioen van de Conference en waren ze terug in de League. Afgelopen seizoen werden ze echter laatste in League Two en mag de club weer proberen terug te keren.
109   Ipswich Town
Ipswich Town (1887) is een club met een opvallend hoog stamnummer. Deze oud-winnaar van de UEFA Cup (1980, door AZ over twee wedstrijden te verslaan met 3-0 winst thuis en 4-2 verlies uit) maakte dan ook pas in 1938 haar opwachting in de League.
110   Shrewsbury Town

111-120

111   Scunthorpe United
112   Colchester United
113   Workington
Workington (1921, alhoewel er discussie mogelijk is over een voortzetting van een veel oudere club) trad in 1950 toe tot de League en maakte na een stemming in 1977 plaats voor Wimbledon. Terugwoordig speelt Workington in de Conference North.
114   Peterborough United
115   Oxford United
116   Cambridge United
117   Hereford United
118   Wimbledon
Milton Keynes Dons was aanvankelijk de voortzetting van Wimbledon (1889), dat verhuisde van Zuid-Londen naar het 100 km noordelijker gelegen Milton Keynes. In 2007 werd officieel besloten dat MK Dons geen voortzetting meer is van Wimbledon. Het nummer 118 houdt dus op te bestaan.
119   Wigan Athletic
In 1978 begon Wigan Athletic (1932) aan een indrukwekkende opmars in de League. Het was echter niet voordat de baas van JJB Sports er geld in pompte dat de stijgende lijn definitief werd ingezet. Zeven jaar speelde Wigan in de Premier League en afgelopen seizoen werd zelfs de FA Cup gewonnen. Een prima prestatie, aangezien de stad Wigan vooral een rugbybolwerk is.
120   Scarborough
Scarborough (1879) was de eerste club die profiteerde van de in 1986/87 ingestelde rechtstreekse promotie/degradatie tussen de Fourth Division en de Conference. In 1999 eindigde het sprookje en sindsdien gaat het alleen maar slechter met de noordelijke club. In 2007 werd de stekker uit de club getrokken. Doorstart Scarborough Athletic speelt sinds dit seizoen op het achtste niveau.

121-130

121   Maidstone United
Na het amateurkampioenschap in 1989 van Maidstone United (1897) bleek de league status geen garantie voor de toekomst van de club. In het derde seizoen in de vierde divisie werd een achttiende plaats gehaald maar bij aanvang van het seizoen 1992/93 ging het mis. De eerste wedstrijd stond op het programma maar werd uitgesteld wegens grote financiële problemen van de club. Enkele dagen later trok de club zich helemaal terug en was het einde daar. In 2001 ontstond er een nieuw Maidstone United en die zijn sinds afgelopen seizoen weer in terug in de stad, een langgekoesterde wens.
122   Barnet
123   Wycombe Wanderers
124   Macclesfield Town
125   Cheltenham Town
126   Kidderminster Harriers
127   Rushden & Diamonds
128   Boston United
129   Yeovil Town
130   Milton Keynes Dons
Oorspronkelijk de voortzetting van Wimbledon (nummer 118), later toch beschouwd als nieuwe club. MK Dons is een apart geval, het is de enige club die dus feitelijk niet in de laagste divisie de League binnengestroomd is.

131-133

131   Accrington Stanley
Accrington Stanley (1968) is tot nu toe de enige club die we twee keer tegenkomen in de lijst. De club afficieert zichzelf als een van de founder members of the league, maar is dit volgens de mij bekende geschiedenis zeker niet. Toch een club met een aansprekende naam. De club heeft nooit iets aansprekends gepresteerd, maar relatief gezien zijn er vrij veel mensen op deze planeet die de naam iets (vaags) zegt.
132   Dagenham & Redbridge
133   Morecambe

134   Burton Albion

Door de promotie van Burton Albion in 2009 werden The Brewers de derde club uit het bierplaatsje dat in de League speelt.

135   Stevenage

136   Crawley Town

137   AFC Wimbledon

138   Fleetwood Town

18 Reacties op “De stamnummers van Engeland

  1. Als stamnummer-fetisjist in België vind ik dit een heerlijk lijstje 🙂

    Ik wil overigens, just for the sake of correctness, een paar nuances maken over België.

    Het klopt dat sommige clubs verdwenen die nooit een stamnummer kregen vanwege het feit dat ze verdwenen voor de invoering van stamnummers. Maar zelfs als je die wegneemt klopt de lijst niet helemaal. Zo is Racing Gent (stamnummer 11) eigenlijk ouder dan KAA Gent, dat desondanks toch stamnummer 7 kreeg. En zo zijn er nog enkele clubs waar een en ander verwisseld werd. Stamnummer 6 had eigenlijk moeten verdwijnen bij de fusie van RRC Brussel (nr 6) en White Star (nr 47) maar door een verwisseltruuc met La Rhodienne gaven ze nog snel hun stamnummer door aan La Rhodienne zodat stamnummer 6 niet geschrapt werd. Het huidige KFC Rhodienne-De Hoek draagt, ondanks 2 fusies in de tussentijd, nog altijd nr 6. Ook is het zo dat we in Belgie regiogebonden amateurcompetities hebben, die zijn vaak regiogebonden (ABSSA in Brussel en omgeving, KVV heeft afdelingen in heel Vlaanderen behalve West Vlaanderen, VLVB is de regio Kortrijk-Ronse-Oudenaarde-Deinze-Waregem, LVVB Melle is regio Wetteren-Gent-Zelzate, …) of aan een speciale doelgroep gebonden (zo zijn er diverse bedrijfssportbonden, dovenvoetbal, voetbalclubs voor advocaten, ..). Het verwarrende is dat sommige van die liga’s apart functioneren los van de Belgische FA, en andere dan weer een subafdeling van de FA zijn waar de FA die amateurliga een reeks stamnummers geeft voor hun leden. Zo kan het gebeuren dat, terwijl we intussen bijna aan stamnummer 9600 zitten, een stamnummer rond de 5400 nog niet is toegekend en zal worden toegekend aan een nieuwe club die zich aansluit bij de Bedrijfssportbond West Vlaanderen (die is lid van de Belgische FA; verwarrend genoeg is de bedrijfssportbond van Brussel dan weer zelfstandig). Het Sportverbond Antwerpens Handel was stokoud en had geloof ik stamnummer 101 als ik me niet vergis. Diverse Antwerpse banken, bedrijven en kantoren hadden toen een club met stamnummers tussen de 80 en de 300. Helaas bestaan die clubs niet meer als dusdanig omdat de bedrijfscompetitie er mee ophield.
    En Royal Antwerp FC is ontegensprekelijk de oudste actieve club van het land, maar er zijn indicaties dat er 20 jaar voorheen al een voetbalclub actief was, die echter niet lang bestond wegens gebrek aan tegenstand om wedstrijden te organiseren. Documenten hierover zijn vaag maar wijzen er wel op dat er al gevoetbald werd voor de stichting van Royal Antwerp FC, alleen kwamen eerdere teams nooit in competitie uit en zo kreeg Antwerp als oudste competitieve club stamnummer 1.

    In Engeland lijkt het me allemaal eenvoudiger om zo een stamnummer systeem op te zetten omdat alle leagues uiteindelijk doorstromen en er geen “afgesloten” leagues zijn voor bv bedrijven. Alles zit netjes in 1 enkele FA, dus dat is veel overzichtelijker. Tenzij je Sunday Leagues gaat meerekenen maar dat is een heel ander verhaal. Alle ietwat ernstig bedoelde clubs zitten bij de FA, het is dus stukken overzichtelijker dan in België.

  2. Oh ja, in Schotland zou je dezelfde nachtmerrie als in België hebben omdat sommige lokale amateurliga’s apart functioneren en andere regionale amateurliga’s dan weer lid zijn van de Scottish FA. En dan heb je nog de Junior FA die ook weer zelfstandig functioneert. Dat zou dus een enorm karwei zijn om daar stamnummers toe te kennen, gezien je eerst al lijsten moet maken van welke regiocompetities nu tot de Scottish FA horen en welke los van de SFA functioneren. Net zo complex als in België met al die amateurbonden waarvan sommige wel en anderen niet verbonden zijn aan de Belgische FA. In Schotland dezelfde ellende: is die Highland League nu eigenlijk iets dat bij de SFA hoort en zou een club uit die Highland League dan ook een stamnummer kunnen opeisen?

    In Engeland hebben ze het veel eenvoudiger gehouden met een relatief grote centralisering. Stamnummers zouden daar eenvoudiger toe te kennen zijn.

  3. Laatste PS: in principe is Belgie een franchise league. Niet pakweg RSC Anderlecht heeft een plaats in eerste klasse, maar stamnummer 35 heeft een plaats in eerste klasse. En dat stamnummer is in handen van RSC Anderlecht maar het is het stamnummer dat telt, niet de club. Stel dat Anderlecht morgen zijn stamnummer verkoopt, de club zichzelf van naam verandert en verhuist naar Knokke of Geraardsbergen, dan treedt die “nieuwe” club meteen aan in eerste afdeling, want de bond beschouwt dat niet als een nieuwe club maar gewoon als stamnummer 35 dat verhuisd is. In die zin is België een beetje franchise gericht.

    • Ik vind de stamnummers wel iets geweldigs aan het Belgische voetbal. Wel jammer dat er al redelijk wat verdwenen zijn.

      • En dat er hiaten zijn. Bv die voorloper van Antwerp heeft nooit een stamnummer gehad terwijl dat de eerste club in België was (maar goed, zij verdwenen ook alweer voor de eerste competitie en de FA waren opgericht dus dat men dan de oudste competitieve ploeg nr 1 geeft is logisch). Ik noem daar dat voorbeeld met Gent: Racing is wel degelijk ouder dan AA Gent, maar toch heeft AA Gent nr 7 en Racing nr 11. En het is best gek dat in die oudste 300 nrs heel wat bedrijfsploegen zaten omdat het bedrijfsvoetbal toen floreerde in Antwerpen. Ook dat is trouwens een hiaat in het systeem: een nieuwe club die zich aansluit bij pakweg de Bedrijfssportbond van Charleroi kan een stamnummer in de 5000 tot 6000 krijgen terwijl we in feite al bij 9600 zitten ; die bedrijfssportbonden die zich aansloten bij de FA kregen echter een reeks nummers die ze zelf mogen uitdelen aan hun leden. IK had het liever gezien dat men de leeftijd volgde en een club, ookal kiest ze voor de bedrijfsliga’s, gewoon een stamnummer krijgt naar ouderdom, net als de “normale” clubs.

        Nog een hiaat is dat damesvoetbal pas begin jaren 70 erkend werd terwijl er oudere damesclubs bestaan. Die oudere clubs hebben, tenzij ze bleven bestaan, nooit een stamnummer gekregen.

        Over sommige stamnummers bestaat ook twijfel. Zo bestond er ooit een club in het beruchte dorp Doel dat men van de kaart wil vegen, FC Scheldezonen Doel. Maar echt niemand lijkt die club nog te herinneren, ze kregen een stamnummer maar alle informatie over die club is zoek geraakt (heden speelt amateurclub New Saeftinghe in het bijna spookdorp Doel) waardoor ik begin te twijfelen of dat stamnummer dat men kon traceren wel klopt. En het is leuk dat we aparte bedrijfscompetities hebben, G voetbal, we hadden zelfs aparte dovencompetities en competities voor clubs met enkel advocaten in het team, en een competitie met 4 clubs waar enkel spoorwegpersoneel aan mocht meedoen. En er is ook een competitie voor enkel bankiers. An sich geweldig, die obscure liga’s, maar de liga”s an sich kregen ook een stamnummer (logischer ware enkel hun aangesloten clubs een stamnummer te geven).
        Ook verenigingen die scheidsrechters verdedigen in disputen hebben een stamnummer in veel gevallen, ookal zijn dat geen echte voetbalclubs.

        En dan die chaos met die lokale amateurliga’s. Vb MTSA, LVVB Melle, LVVM Vrij Meetjesland, … staan volledig onafhankelijk en dus los van de FA. Clubs krijgen dus geen stamnummer van de FA maar wel een nummer van de amateurbond die de competitie organiseert. Sommige andere regionale amateurliga’s zoals de Bedrijfssportbond West Vlaanderen, of de Luikse bedrijfssportbond, zijn dan weer lid van de FA en aangesloten clubs krijgen wel een stamnummer. ABSSA is als organisatie lid van de FA en heeft een eigen stamnummer, maar de aangesloten clubs krijgen een apart stamnummersysteem van ABSSA in plaats van een stamnummer van de FA.
        Kwestie van het moeilijk te maken zeker?

        De dovencompetitie en spoorweg competitie bestaan overigens niet meer en de enige club die die ondergang overleefde is De Haerne Club Kortrijk dat als “doof team” nu in een competitie tegen “horende” teams speelt. FC South uit Eindhoven is de Nederlandse overlevende van die doven BeNe Liga, die spelen nu amateurvoetbal tussen de “horende” teams. De competitie voor advocaten ligt voor onbepaalde duur stil maar bestaat officiëel nog.
        De competitie voor bankenteams bestaat nog steeds en is erg actief. Maar als communist kan ik moeilijk voor een bank gaan supporteren…

        En dan heb je nog cross border teams: in de jaren 30 speelde een club uit het Nederlandse Pulle (dat pal tegen de grens ligt) in België om lange afstanden te vermijden. Dat was echter een Nederlandse club in Belgische competitie, dus geen idee of die een stamnummer van de FA kregen. OOk de oudste 2 damesvoetbalclubs van Luxemburg speelden enkele seizoenen in België, tot de Luxemburgse FA zelf een damescompetitie begon. Geen idee of die twee damesclubs die voorheen in België speelden ooit een stamnummer hebben gehad.

        Een andere rariteit was Congosport Bruxelles: die kregen een stamnummer (9355 als ik het uit het hoofd goed herinner) maar hielden een week later alweer op te bestaan. Dus toen is een stamnummer uitgedeeld aan een club die nooit een officiële wedstrijd heeft gespeeld.

        Leuk PS’je voor de anglofielen: ABSSA heeft een stamnummer bij de FA maar de aangesloten clubs gebruiken een ABSSA stamnummer systeem los van de FA zelf. De club Brussels British heeft stamnummer 1 of 2 binnen ABSSA en was dus de oudste of tweede oudste club van die amateurbond. (er spelen trouwens ook nog British United en FC Irlande in dat ABSSA. Brussels British en Irlande bestaan inderdaad al zeer lang)

        Kortom, dat stamnummer gedoe is leuk voor de statistici liefhebbers maar echt perfect georganiseerd is het niet. Ik denk dat ze dat in Engeland, waar alles min of meer samenvloeit in 1 nationale FA, veel eenvoudiger en correcter zouden kunnen doen, zonder twijfelgevallen en fouten in het systeem.

      • Puur voor de statistici fetisjisten: amateursportbonden in België die niet aangesloten zijn bij de FA maar een eigen stamnummer systeem (ook vaak volgens ouderdom van de clubs) hebben zijn, ondermeer:
        WALIVO (regio Lokeren-Hamme-Beveren-St Niklaas)
        MTSA (regio Aalst-Ninove-Denderleeuw-Dendermonde)
        KVV (van oorsprong katholieke bond maar nu laat men ook moslimteams toe. Hebben competities in 7 of 8 provincies)
        VLVB (regio Oudenaarde-Deinze-Ronse-Waregem-Kortrijk + 2 of 3 Waalse clubs)
        Federation Travailliste (Brussel. 90 procent van de teams bestaan uit enkel allochtonen)
        KBLVB (per provincie actief, doch vooral levendig in de regio Leuven-Aarschot)

        over het Brugs Liefhebbersvoetbal, Vrij Meetjesland, Land van Beveren, Zaterdagtoernooi Oostende, LVVB Melle, KAVVV, Vrij Gents Verbond ben ik niet zeker of er een stamnummer systeem wordt gebruikt. G voetbal evenmin maar dat wordt meer en meer geïntegreerd in reeds bestaande sportbonden.

        We hebben of hadden (niet zeker of het nog bestaat) ook een gevangeniscompetitie. 10 gevangenissen die onderling tegen elkaar mochten spelen. De Belgische FA duidde zelfs enkele trainers aan voor die teams. Ik ben niet zeker of die competitie nu nog bestaat en of die gevangenissen dan ook een stamnummer kregen. De gevangenen hebben wel allemaal netjes een nummer 😉

        En nu we toch statistieken aan het bovenhalen zijn (puur voor de liefhebbers): in België zijn er diverse zaalvoetbalbonden, waarvan 2 nationaal: de BZVB, en de aan de Belgische FA verbonden Futsal. In Futsal worden ook stamnummers uitgereikt, net zoals in het veldvoetbal volgens leeftijd van de club, alleen zet men de letter A voor het nummer om aan te duiden dat het een zaalvoetbalclub is. Of BZVB nummers gebruikt ben ik niet zeker.

  4. Gerrit, ben je in bezit van het briljante naslagwerk van Foot100 over de stamnummers?

    • Helaas niet, maar ik zou ‘m heel erg graag hebben.

      An sich vind ik het Israelische, Noorse en Turkse voetbal de boeiendste leagues (en die van Noord Korea uiteraard, gezellig met dictator en het leger op de tribunes) maar als er iets is dat het Belgisch voetbal toch uniek maakt zijn het de stamnummers. Enige land ter wereld die zulk systeem hanteert, of toch het allereerste die het gebruikte. Toch een unicum waar we trots op mogen zijn. In België gebruiken hockey- en basketbalclubs trouwens ook een systeem van stamnummers. Allicht ook nog andere sporten maar ik durf dat niet met zekerheid zeggen.

      • Hij is nog gewoon te bestellen. Koste me bijna 100 euro maar is het meer dan waard. Je krijgt overigens niet meer dan drie pakken papier in een soort hoes en het rook al muf bij aankomst. Maar het is wat erin staat dat telt en is fantastisch.

        Doel heeft 2 clubs gehad. Zwaluwen Doel (van 54 tot 58) en Scheldezonen van 62 tot 71.

    • Mocht dat werk nog ergens te bestellen zijn zou ik overigens niet aarzelen en kopen. Er bestaat een Belgische Archiefvereniging voor voetbal, helaas is dat een erg gesloten clubje waar je niet zomaar de archieven kan raadplegen. Je moet eerst aansluiten en daar hangen enkele voorwaarden aan vast. Het is dus geen soort open bibliotheek waar je kan binnenwandelen om de archieven te doorbladeren.

    • Joost, heb je die stamnummers van de Doelse clubs nog?

      Overigens heeft Doel nadien blijven voetballen doch enkel in het amateurvoetbal (cafevoetbal) waar geen FA stamnummer aan vasthangt. De club heette eerst Saeftinghe en nadien New Saeftinghe, en heeft wat heen en weer gezworven tussen het Wase WALIVO regioverbond en de Land Van Beveren amateurliga. Momenteel spelen ze in Land van Beveren maar de club is uiteraard bedreigd. In principe is het een mirakel dat ze nu nog spelen want de gemeente wilde het voetbalveld weg uit Doel, blijkbaar hebben ze uitstel van executie gekregen. Maar zelfs naar de standaard van cafevoetbal (weinig volk) : met een 100 tal hoogbejaarde overblijvende dorpsbewoners en een groepje Oost Europese krakers zal daar niet veel volk naar komen kijken.

      Er zijn overigens nog tal van dorpen die voor zover ik weet nooit een club bij de FA aangesloten hebben gehad. Om maar enkele voorbeelden te noemen: Ottergem, Vlekkem, Desteldonk, Mendonk, Afsnee, Hondzocht, Lillo, Koekelberg (!), Papegem (zijn wel actief in amateurvoetbal), Impe, Prosperdorp, St Margriete (nog wel in amateurvoetbal actief), Waterland-Oudeman, Stene, Louvain-la-Neuve (zeer vreemd gezien de grootte van de stad), Herstappe, Hemelveerdegem, Jezus-Eik, … en nog tal meer. Sommigen zijn wel in het amateurvoetbal actief maar hebben nooit de stap naar de KBVB gemaakt, zeker in het geval van bv de STAD Louvain-la-Neuve is dat bizar.

      Je hebt trouwens nog clubs die al lang verdwenen zijn maar waar geen spoor terug van te vinden is. Turkgucu Ozburun (vreemd genoeg speelden die in een klein dorpje buiten de steden: Nieuwenrode), Türkiyemspor Zaventem, Foyer Anderlecht-Betis, Doeljagers Viane, Sporting Bentille, … zelfs het om zijn recordbrekend aantal tegengoals beruchte RC Anderlecht … Verdwenen maar hebben schijnbaar niets van archief nagelaten want als je naar die clubs zoekt vind je werkelijks niets van info. Bizar. Zeker bij RC Anderlecht die het klaarspeelden om 81 goals in twee opeenvolgende wedstrijden te incasseren, over zulke records zou je verwachten dat er nog veel terug te vinden is. Maar niet dus…

      Ook over de aparte maar bij de KBVB aangesloten amateurliga’s die niet langer actief zijn (Kon. Sportverbond Antwerpens Handel, de BeNe liga voor doven, het Sportverbond Belgische Spoormannen, het Oost-Vlaamse bedrijfsvoetbal, Interbalie advocatenvoetbal, …) vind je amper info. Zonde, zeker voor het Antwerpse bedrijfsvoetbal, enkele aangesloten clubs hadden stamnummers ouder dan nr 100… In het dovenvoetbal heb ik nog verschillende matchen bijgewoond van FC South Eindhoven (ik kende de secretaris persoonlijk) maar op het laatste seizoen van die dovencompetitie waren er maar 5 of 6 Belgische en 1 Nederlandse club over in die BeNe liga (zonde want ik vond het een erg gemoedelijke competitie qua sfeer)

      • Kan je iets terugvinden qua stamnummers over Pulle (NL) en de damesclub van Troisvièrges (Lux)? Samen met nog een tweede Luxemburgse damesclub (maar ik herinner de naam niet meer) waren dat de bij mijn weten enige 3 clubs buiten België die als volwaardig lid hebben meegespeeld in de competities van de Belgische FA (er is nu nog steeds SV Eede maar die spelen in een naburige Belgische amateurlig). In principe zouden die drie clubs dus een stamnummer kunnen gekregen hebben. Die twee damesclubs speelden enkel in België kortstondig, tot Luxemburg een eigen damesvoetbal-liga startte. En Pulle speelde tijdens of net na de WO II kortstondig in België omwille van de korte afstanden, doch speelt nu gewoon in het Nederlandse amateurvoetbal. SV Eede, in het Liefhebbers VoetbalVerbond Vrij Meetjesland, spelen als enige Nederlandse club in Belgie momenteel.

  5. Ik heb ooit voor mezelf een league nummer lijst gemaakt. Begonnen met de eindstand van het eerste seizoen 1888-1889 en daarna voor elke nieuwe het nummer van de verdwenen club. Dus de kampioen van de Conference komt voor de nummer 24 in League 2 en Play off winnaar voor de nummer 23. En bij uitbreiding van de League met meerdere clubs per seizoen ook weer de eindstand van de nieuwe clubs die leidend is. Bij mij is Preston North End dus de nummer 1 en Notts County nummer 11.

    • Het grappige is hoe vele mensen zulke lijstjes maken maar ieder het op zijn manier doet, maar dat het mensen echt fascineert terwijl die sportbonden het eigenlijk om louter administratieve doeleinden invoerden.

      Ik vind die hele stamnummers erg fascinerend maar het is als bij clubkleuren of clubnaam: als er iets verandert, zie ik dat niet noodzakelijk als storend (enkel in gevallen zoals nu met Beerschot dat Wilrijk nu al aan het uitwissen is uit ieders geheugen, amper een maand na de “fusie”) maar als een normale evolutie. Dus ook stamnummers is niet iets waarop ik me blindstaren zou. Het heeft wel al enkele keren echter een cruciale rol gespeeld: neem een stamnummer over van een club, en je neemt die club haar plaats in in de reeks waar de club speelt. Zo kan iemand met heel veel geld eigenlijk gewoon het stamnummer van een club uit de hoogste reeks kopen, zodat ie zijn “nieuwe club” niet op onderste niveau moet laten starten. Idem dito kan het juist een club redden: Antwerp kreeg al meermaals de hand boven het hoofd gehouden omdat niemand, ondanks alle schulden, het stamnummer 1 wil zien verdwijnen. OOk Club Luik (al talloze keren gefuseerd maar nog altijd met nr 4) is zo een geval van een club waar de federatie al enkele keren wat vriendelijker mee was dan met de doorsnee andere club.

      Maar an sich moet je de Belgische competitie zien als een competitie van stamnummers, niet van clubs. Kijk naar BX Brussels: in feite een geheel nieuw initiatief want alle banden met FC Bleid werden gebroken, maar door de overname van FC Bleid’s stamnummer kunnen ze nu in 4e afdeling beginnen in plaats van in de laagste reeks (7e afdeling) en zich moeten opwerken. Stamnummers kunnen dus wel iets franchise-achtigs hebben.

      Ik weet niet hoe de Engelse en Schotse FA hun administratie verrichten, maar stamnummers zijn ook allesbehalve uniek aan België, het unieke is dat België zich bij het uitdelen baseert op ouderdom van de club. Maar ook in tal van andere landen worden nummers aan clubs toegekend voor administratieve doeleinden. Dat is ook in Nederland zo, in sommige regio’s van Spanje, in Denemarken, … mogelijks ook in het UK. Men hecht er alleen minder belang aan omdat het lukraak toegekende nummers zijn die geen stamboom-achtig gevoel hebben.

  6. Gerrit, nogmaals, dat de door jouw vermelde clubs nog bestaan heeft niets met de goodwill van de federatie te maken, dit heeft te maken met de wil van de club en sympathisanten om door te zetten. Zowel Luik als RAFC hebben nooit cadeau’s ontvangen.

    FC Luik bestaat nog omdat ze gemiddeld met meer dan 2000 fans naar het stadion gaan, omdat de bestuurders een quasi failliet club toch in leven willen houden, en omdat ze neit aan licenties verbonden zijn nu, en niet omdat de federatie dit wil. En het feit dat ze nog steeds stamnummer 4 hebben is omdat de club alijd verder is blijven werken met het stamnummer van FC Luik. Ze hebben indertijd een fusie met Tilleur gedaan maar op stamnummer 4.

    Bij Antwerp is het nu dankzij een Britse spelersmakelaar maar weer heeft de federatie zijn spelregels niet liggen veranderen. Het feit dat deze clubs met grote schulden verder blijft bestaan is omdat er bij die clubs een wil is om door te gaan, zij denken (misschien tegen beter weten in) een toekomstperspectief te hebben.

    Een wil die bijvoorbeeld bij het oude Lommel niet aanwezig was, omdat ze daar de schulden te hoog achtten of merkten dat ze te weinig inkomsten kregen en er geen toekomstperspectief meer was.

    Maar de federatie heeft altijd alle licenties op een gelijke manier liggen behandelen, maar het is nu eenmaal een feit dat licentieproblemen in België vrij makkelijk te ontwijken zijn, aangezien je als club in België enkel de bondsschulden, belastingen en selerslonen betaald moet hebben, voor alle andere schulden is het genoeg om een afbetalingsplan voor te leggen, hoe onrealistisch dan ook.

    • Dat klopt grotendeels (Antwerp lokt 11000 fans voor een tweedeklasse partij en 2200 fans voor de eerste thuismatch van hun damesteam, op die kleine groep onruststokers na dik respect voor die duizenden loyale “normale” fans die de club trouwbleven ; over Luik durf ik me niet uitspreken maar die lokken gemiddeld nog altijd behoorlijk wat volk ja)

      Echter, bv RWDM was pure moord. RWDM had minder schulden dan sommige clubs die er wel mee wegkwamen maar moest verdwijnen (iets teveel concurrentie voor Anderlecht? al mag ik zulke insinuaties eigenlijk niet maken). Moeskroen bv kreeg in veel erger omstandigheden nog wel een licentie om dan halverwege het seizoen nadien toch bankroet te gaan en een enorme chaos achter te laten. FCV Dender (nu in 3e klasse) had in feite niet mogen degraderen uit 1e nationale, Moeskroen had toen nooit een licentie mogen krijgen.

      Je hebt wel overschot van gelijk dat het licentiesysteem absurde kantjes heeft zoals het feit dat je torenhoge schulden mag hebben zolang je maar spelers, bond en belastingen betaalt. Ik vermoed dat Moeskroen onder dat motto een licentie heeft gekregen, maar na die puinhoop had de KBVB het licentiesysteem moeten bijsturen.

      Overigens wel deze bemerking: FC Luik mag dan heel loyale fans hebben en enkele mensen die er tegen beter in geld willen insteken, maar sinds de sluiting van Rocourt in 1995 zit die club (nu dus al 18 jaar) zonder stadion. Eerst uitgeweken naar Tilleur maar dat stadion bleek onveilig, dan gaan groundsharen met Seraing, daar buitengezet wegens ruzie met de eigenaars en pas na veel smeken toch mogen blijven, dan naar het 30 km verderop gelegen verviers waar ze nog voor halfweg het seizoen buitengezet werden wegens niet tijdig betalen van de huur, dan maar weer gaan groundsharen met Seraing, dan gaan groundsharen met Ans, dan terug naar Seraing… En zo gaat dat al 18 jaar door, en van die plannen voor een nieuw eigen stadion in of net buiten Luik zelf is niets in huis gekomen. In zulk geval zou je toch, hoe jammer ook voor die loyale fans, beter de stekker er uit trekken en van 0 heropbouwen met een schone lei?

      • Stamnummers Doel;
        5765 VC FC Zwaluwen Doel (enkel beginnend lid)
        6566 FC Scheldezonen Doel aansluiting 26/7/62, schrapping 5/2/71

        Desteldonk 4775 SC Desteldonck 1947-1951 enkel beginnend
        Hondzocht 4114 SC Hondzocht 1944-1950
        Jezus-Eik 3127 Olympic Jesus-Eyck 1941-1950
        Koekelberg tussen 1901 en 1903 was er Rapiditas Koekelberg

        Turkgucu Ozburun 9396
        Türkiyemspor Zaventem 9292
        Foyer Anderlecht-Betis 9249
        Doeljagers Viane 4511
        Sporting Bentille niet te vinden
        RC Anderlecht ik denk dat je 8699 bedoelt, die zijn verder gegaan onder 9211 maar in 1998 gestopt

        Pulle, Troisvierges en SV Eede zijn niet terug te vinden.
        Van Pulle vind ik zelfs niet eens het dorp op de kaart? Ik ken wel Putte dat een grensdorp is.

        Het nieuws over FC Luik heb je duidelijk gemist; de gemeente heeft twee weken geleden een lap grond op 200m van het oude Rocourt gekocht waar een nieuw stadion zal komen samen met andere sportfaciliteiten.

      • Fantastisch Joost, merci! Ik ga dat stamnummer document ook maar eens aanschaffen denk ik, want zelfs van zo een klein extract word ik al enorm enthousiast. Ik kan me enkel inbeelden hoe luid de vreugdekreet zou zijn moest ik het volledige geheel in bezit hebben 🙂 Er staan geen terreinadressen bij? Want bv in Desteldonk ben ik geweest en daar is niets te zien wat enigszins op een voetbalveld lijkt. En Foyer Anderlecht-Betis is denk ik een fusie maar ik ben het niet zeker, de kranten vermeldden aanvankelijk eerst Foyer Anderlecht en later kwam die -Betis er plots bij.

        RC Anderlecht was roemrucht in de jaren 80 vanwege het extreme aantal tegengoals dat ze kregen. Dat was echt niet normaal. Ze hebben een keer 40-0 en 41-0 verloren in 2 weken tijd. De KBVB schreef ik ooit aan of ze nog de volledige uitslagenlijst hadden maar ik kreeg de respons “helaas niet, en clubs die zulke extreme nederlagen opstapelen zijn ook niet echt serieus te nemen naar ons insziens”. RC Anderlecht werd toen opgeslorpt door RC Brussel, dat dan fuseerde met CS Watermael en met RC Bosvoorde (RC Boitsfort) en zo ontstond RRC Bruxelles (nr 556) die een paar jaar geleden de naam opnieuw veranderden naar RRC Boitsfort en in het legendarische Drie Lindenstadion speelden.

        Ik woonde overigens de wedstrijd SSC Tournaisis-FC South Eindhoven bij, de laatste speeldag van het laatste seizoen dat de BeNe Liga voor doven bestond. Die speelden op een B terrein van Kain, en FC South won met 1-16 geloof ik. SSC Tournaisis zou echter een stamnummer moeten hebben gezien de dovencompetitie een subcompetitie binnen de KBVB was. Ook SV Surdac Gent, DovenSport Brugge en La Silencieuse Bruxelles hebben dus een stamnummer gehad. FC South Eindhoven en de dovenclub van Rotterdam (die ook in die Bene liga speelden) niet want die waren niet bij de Belgische FA aangesloten. De dovenclubs van de Belgische FA echter zouden normaal ook een stamnummer moeten hebben, net als de 4 clubs voor spoorwegpersoneel (ook de liga van het Sportverbond Belgische Spoortmannen was lid van de KBVB dus de aangesloten clubs en de SVBS zelf hadden een stamnummer). Van die dovenclubs is Surdac nu actief in zaalvoetbal, De Haerne Club (als enige dove club in een “horende” competitie) en FC South (in de amateurreeksen Nederland waar ze allicht ook de enige dove club zijn in hun reeks) zijn de overlevenden van die BeNe liga. Ik had nooit gedacht dat die match die ik zag in Kain de laatste match ooit van die doven BeNe liga zou worden.

        Wat voorts opvalt is dat diverse van die gemeentes die je daar noemt nog steeds voetballen: Jezus Eik, Hondzocht, Doel hebben allen nog steeds actieve clubs. Alleen spelen die nu in amateurliga’s (de competities die men wel eens “cafevoetbal” durft noemen). Best vreemd, want doorgaans maken clubs de omgekeerde weg: beginnen bij een amateurverbond om na enige tijd naar de Belgische FA over te stappen. Eerst bij de voetbalbond aansluiten en nadien toch voor amateurvoetbal kiezen is vrij zeldzaam.

        SV Eede speelde nooit in de Belgische FA dus normaal dat je daar geen stamnummer van vindt. SV Eede speelt als enige Nederlandse club mee met het LVVM Vrij Meetjesland, een amateurcompetitie die volledig zelfstandig werkt en dus niet aangesloten is bij de Belgische FA.

        Wat Putte betreft was ik inderdaad fout, het is niet Pulle maar Putte. Die club heeft een paar seizoenen in België gespeeld maar dat is wel al heel lang geleden. Ze deden dat vanwege de kortere reisafstanden, maar na een paar seizoenen sloten ze toch weer netjes in Nederland aan.
        Troisvierges speelde enkel in het Belgische damesvoetbal omdat in Luxemburg geen damesliga bestond, eens die werd gesticht ging Troisvierges in de Luxemburgse damescompetitie spelen.
        Mogelijks hebben die twee clubs echter wel een soort vermelding bij de Belgische FA gezien ze wel kortstondig in België hebben gevoetbald. Tenzij Putte lid was van de Nederlandse FA en Troisvierges van de Luxemburgse FA en ze uitzonderlijk mochten over de grens spelen door een akkoordje tussen de Belgische FA en de KNVB en Luxemburgse federatie.

Plaats een reactie