The Kennington Oval

Het is heilige grond, waar de herhaling van de allereerste finale van de FA Cup gespeeld gaat worden: The Kennington Oval. Van 1872 tot en met 1892 werd iedere finale, met uitzondering van 1873, in dat stadion gespeeld. Mede dankzij The Oval groeide de FA Cup uit tot een groot evenement. Zo groot zelfs dat het stadion op een bepaald moment te klein was om de finale te laten spelen en men moest uitwijken naar een groter stadion. De finale van 1892 was dus de laatste en nadien werd The Oval weer voornamelijk een cricketstadion. De laatste keer dat er nog in gevoetbald werd, was op 12 december 1972. Gelukkig is er nu veertig jaar later weer voetbal te zien op deze historische plek dankzij die rematch tussen Wanderers en Royal Engineers.

Het stadion bestaat al sinds 1845. De Surrey County Cricket Club zocht een speelveld en het veld in Kennington leek ze wel wat. In de loop der jaren groeide het veld uit tot een echt stadion en toen Surrey in 1866 een wedstrijd speelde tegen Aboriginals, kwamen er maar liefst 20000 toeschouwers op de wedstrijd af. Iets waar ze in het voetbal alleen van konden dromen. The Oval kreeg later meer belangrijke cricketwedstrijden toegewezen, zoals “The Ashes” tegen Australië. De belangrijke man van de Surrey County Cricket Club was Charles William Alcock, toevallig ook een groot voetballiefhebber. Het was Alcock die vond dat er meer structuur in het voetbal moest komen en de FA Cup uitvond. Daarvoor ben ik hem nog altijd dankbaar.

In 1870 werd er voor het eerst gevoetbald op The Oval. Engeland en Schotland zouden het tegen elkaar opnemen in de allereerste interland die ooit gespeeld is. De initiator achter deze wedstrijd was Alcock en werd dus logischerwijs gespeeld in The Oval, zijn stadion. Het werd 1-0 voor Engeland en 650 nieuwsgierigen namen een kijkje. Ook de tweede, derde en vierde interland ooit werden op The Oval gespeeld. Iedere keer was Schotland de tegenstander, hoewel dat elftal bestond uit in Londen woonachtige Schotten. Pas op 30 november 1872 werd er voor het eerst een interland buiten The Oval gespeeld. Glasgow was toen de locatie en die wedstrijd wordt door de FIFA gezien als de allereerste officiële interland.

In 1871 had Alcock zijn tweede initiatief opgestart: de FA Cup. Zowel de halve finales als de finale werden, uiteraard, in The Oval gespeeld. Het jaar erop mochten de finalisten zelf een plek kiezen en werd het Lillie Bridge, maar in 1874 was de finale weer terug in The Oval om er tot 1892 te blijven. De finale werd steeds populairder. Waar er in 1872 slechts 2000 kwamen kijken, werden het er 15000 in 1886 en maar liefst 32180 in 1892. Dat was meer dan het stadion eigenlijk kon hebben. Voetbal werd ook steeds volkser en daar moesten de cricketers, destijds echt een upper class sport, niet veel van hebben. Vandaar dat West Brom v Villa de laatste FA Cup finale was die er ooit in The Oval werd gespeeld.

Behalve de (halve) finales van de FA Cup, werd het stadion ook gebruikt voor interlands. In totaal speelde het Engelse elftal veertien keer in het cricketstadion, waarvan tien keer een officiële pot. De laatste keer in 1889, toen ook wel duidelijk was dat The Oval eigenlijk niet geschikt was voor de grote aantallen voetbalfans. De laatste wedstrijd was toevallig dezelfde als de eerste wedstrijd: tegen de Schotten. Engeland verloor met 2-3. Dat is niet het slechtste resultaat dat Engeland haalde op The Oval, want in 1881 verloren ze maar liefst met 1-6 van de Schotten. Dat is de enige andere keer dat Engeland verloor in The Oval. Beste resultaat was een 5-0 overwinning op Wales in 1883.

Nadat de voetballers waren vertrokken, ontwikkelde The Oval zich verder. In 1898 werd het schitterende paviljoen gebouwd, nog altijd de trots van het stadion. Een andere opvallend element bij het stadion zijn de gasopslagen vlak naast het stadion. Daar is ook de iconische foto gemaakt van de kinderen die cricket spelen met die gigantische gasopslag op de achtergrond. Er waren plannen om ze af te breken, maar er stak een storm van protest op. Men vond dat die gasdingen bij The Oval hoorden en daardoor cultureel erfgoed zijn. De gasopslagen lijken daarom wel veilig te zijn, want wij ze af laat breken kan rekenen op de hoon van de cricketnatie.

Ik ben er blij mee, want ik ben wel fan van oude industrie. Nog blijer ben ik dat er eindelijk weer een voetbalwedstrijd in The Oval wordt gespeeld. Dat is namelijk al een tijdje geleden. Geen 120 jaar, want die FA Cup finale was niet de laatste keer dat er werd gevoetbald in Kennington. Het was wel de laatste belangrijke wedstrijd daar. Nadien speelde amateurclub Corinthian-Casuals (inderdaad, de naamgever van het Braziliaanse Corinthians) er nog enkele wedstrijden. In 1963 vertrokken zij er, om in 1972 nog voor vier wedstrijden terug te keren. De allerlaatste wedstrijd was die tegen Wycombe Wanderers op 12 december, waarna ze definitief vertrokken. Nu, bijna veertig jaar later, zal de ronde bal weer rollen in the Oval.

Advertenties

5 Reacties op “The Kennington Oval

 1. Gezien het voor cricketers nog steeds een belangrijke ground is, neem ik aan dat alles goed onderhouden is en er al de nodige renovaties waren? Geen met onkruid of mos begroeide tribunes en dergelijke allicht?

  Nu ja, het feit dat een stadion bijna 180 jaar na constructie nog in gebruik is, is geweldig. Ik snap wel dat men tegenwoordig meer multifunctionele stadions bouwt met atletiekbanen en faciliteiten voor concerten etc: slechts 1 stadion moet betaald worden en diverse organisaties en clubs kunnen er terecht. An sich begrijpelijk. Maar moge men wel de nog overlevende grounds van vroeger sparen van de sloop en dit soort stukjes historie als erfgoed klasseren. Eens zulke status is afbraak verboden en vaak mag renovatie dan enkel nog mits het originele model en concept behouden blijft. Alle grounds ouder dan … jaar zouden gerust geklasseerd mogen worden, gezien hun impact op de gemeenschap doorheen de tijd zijn zij evenzeer erfgoed als pakweg een oud kasteel of oude herberg.

  • Het is ondanks zijn ouderdom inderdaad een modern stadion. De oude tribunes zijn inmiddels afgebroken en vervangen door nieuwe. Wel staat er nog steeds een prachtige pavilion uit 1898.

   Sowieso is de connectie tussen voetbal en cricket een leuke om te onderzoeken. Veel voetbalclubs zijn natuurlijk voortgekomen uit cricketclubs die ook iets te doen wilden hebben in de winter. Ook veel grounds hebben een cricketverleden (denk aan Bramall Lane) en sommige worden/werden gedeeld met een cricketclub, zoals de voormalige ground van Northampton of de huidige ground van Stourbridge.

   • Vergeet ook de combo rugby-voetbal niet. Veel van die oudste clubs waren omnisport clubs die een beetje vanalles deden. Cricket, rugby, voetbal, soms atletiek en tennis ook. In een paar gevallen is het nog steeds zo dat een beroemde voetbalclub onderdeel is van een omnisport club (clubs als CSKA Moskou schieten me te binnen, die doen geloof ik teveel sporten om op te sommen op de vingers van beide handen. FC Barcelona, Real Madrid, Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos, … Allemaal heel sterk in basketbal naast het voetbal, soms ook nog eens in het volley of handbal)

    Ik vind voetbal niet meteen een wintersport, outdoor sporten zijn leuker ’s zomers. Historisch was voetbal inderdaad een bezighoudertje in de winter maar het is toch tijd om er eens over na te denken alles ten noorden van Spanje en italië om te gooien naar een zomerseizoen zoals in Ierland of Noorwegen. Van afgelaste wedstrijden en 2 uur in de kou staan wordt een mens niet bepaald vrolijk.

    Wat betreft grounds is er nog altijd een resem voorbeelden waar voetbal en een andere sport gespeeld worden. Ik meen dat QPR zijn ground deelt of alleszins enkele seizoenen deelde met rugbyclub London Wasps. In Cardiff was meen ik ook een groundsharing tussen Cardiff City en de lokale rugbyclub al durf ik niet zeggen of dat nog altijd het geval is of niet. En dan is er nog het ontelbaar aantal stadions waar ook grote atletiekmeetings gehouden wordt… An sich in feite de logica zelve: laat de stadions bouwen door de overheid en zorg dat er zoveel mogelijk verschillende sportclubs terechtkunnen. Kosten en praktische regelingen geven eigenlijk vooral voordelen van het delen van stadions. Je moet maar 1 complex onderhouden en financieren voor diverse verenigingen en clubs, dat is eigenlijk gewoon logica toepassen. En ik zie liever een mooi stadion met een sintelbaan en met een sporthal onder de tribunes, dan die horrorstadions waar kantoren, casino’s en bedrijfsruimtes ingebouwd worden. Dat heeft geen enkele voeling met sport en voelt dus totaal onnatuurlijk aan.

 2. Ik zie hier de kiem gezaaid worden voor een leuke gastbijdrage van UltraHenk op DT116.

 3. Pingback: Scotland v England 1872, Hamilton Crescent | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s