Classic Football Kits: Blackpool 1915

Blackpool 1915

Blackpool speelt tegenwoordig in een oranje shirt, dat is gebaseerd op het Nederlands elftal. Wat minder bekend is, of je moet deze site al lang volgen, is dat Blackpool ooit een shirt had met de kleuren van de Belgische vlag. Dat deed de club vanwege de vele Belgische vluchtelingen die in de stad zaten. Der Kaiser viel in 1914 namelijk België en Frankrijk binnen, waarop vele Belgen besloten naar Engeland te vluchten. Blackpool was een van de steden waar veel vluchtelingen terechtkwamen, aangezien ze daar veel lege strandhuisjes hadden. De Belgen gingen veelal werken in de munitiefabrieken. Ondanks dat er 8000 Belgen in Blackpool zaten, waren er weinig problemen. De Engelsen maakten kennis met de Belgische keuken en dat was een ware traktatie voor ze. De Belgen maakten op hun beurt weer kennis met friet met azijn en dat was totaal geen traktatie voor ze. Blackpool FC, dat in de Second Division speelde, besloot vanwege de vele Belgen zijn shirt (dat rood was) te veranderen in de Belgische vlag. Blackpool werd tiende dat seizoen, waarna de competitie vanwege de oorlog werd opgeschort. Toen die weer werd hervat in 1919 waren de Belgen weer terug naar België en Blackpool speelde in een wit shirt met donkerblauwe broek.

Sponsor – Daar deden ze toen nog niet aan, hoewel het mooi was geweest als een typisch Belgisch bedrijf de club had gesponsord. “Van Der Veecke Chauvage” of iets dergelijks.

Designer – De lokale kleermaker

Wie droegen dit shirt? – Billy Benton, Matty Barrass, Jackie Meredith, Albert “Taffy” Jones

Shirt is afkomstig van de geniale site Historical Football Kits

Advertenties

3 Reacties op “Classic Football Kits: Blackpool 1915

  1. Cultshirt! De Belgische ploeg zou beter dit shirt gaan dragen in plaats van dat weinig originele rood-zwart … Geweldige tenue! Al blijft dé ultieme outfit de hippiecommune-in-massale-paddo-trip outfit van Stade Francais rugby.

  2. Inderdaad Gerrit, nog nooit zoiets bizars gezien als de shirts van Stade Francais rugby haha.

    • Jeps, en ze hebben zelfs meerdere varianten, eentje met bloemen en eentje met meer gezichten van typische hippies. _O_ Geniale shirts. Als ik nog eens in Parijs ben moet ik gewoon zo een shirt kopen. De dag dat een voetbalclub dit overneemt, ben ik meteen fan. Het is gewoon geniaal. Ik hou wel van wat creativiteit. We hebben al zoveel rood-wit, groen-wit, blauw-zwart, geel-blauw, … Beetje originaliteit kan nooit kwaad en Stade Francais rugby hebben dat geweldig uitgewerkt. Toch geweldig dat je naar het stadion kan en ’s avonds een hippiefuif kan bijwonen zonder dat je tussenin van outfit moet wisselen? In elk geval moet een soort van perceptieverruimend middeltje zijn gebruikt bij het ontwerpen van dat shirt. Of misschien hadden ze net een fles absynthe verwerkt, dat drankje stond in Parijs heel bekend in het alternatieve milieu en daar ga je ook stevig van hallucineren.

      Toch gok ik op paddo’s. Erg vreemd fenomeen trouwens, zo een paddo, het idee dat je van een paddenstoel te eten gaat hallucineren is heel gek. In elk geval, ik had graag die bestuursvergadering bijgewoond waarop men de cluboutfits gaat kiezen.

      Dit alles doet me denken aan deze aanrader: het boek “de foute elf” of “het foute elftal”. Dit is een recent in België uitgegeven boek waar alle voetballers die op het verkeerde pad raakten in geportretteerd worden: van alcoholici, spelers die aan polygamie deden, spelers die gokten op hun eigen wedstrijden, … 1 hoofdstuk ging over een verdediger die als bijverdienste een heuse cannabisplantage onderhield (en niet voor eigen gebruik!). Schaamrood op de wangen ook toen de ex-coach van mijn favoriete Belgische club vernoemd werd. Hij had enorme schulden van het gokken en gokte dan maar op verlies van zijn eigen club, waarna hij bewust de beste spelers op de bank hield. Goed bedacht, maar als je dan slordig bent en je ontvangstbewijs van het gokkantoor laat vallen op de vloer van de kleedkamer … zo is ie betrapt geworden en stante pede ontslagen. Na nog meer gokschandalen trok hij zich terug in het gewone arbeidersbestaan, waar hij echter tijdens de weekendshift samen met vrienden de eigen werkgever besloot te bestelen voor enkele duizenden euro’s…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s