The Dundee derby

Ik heb al heel wat derby’s gezien aan de overkant van Het Kanaal, maar ik heb ook nog altijd een lang lijstje met derbywensen. Port Vale v Stoke, Bristol City v Bristol Rovers, Sunderland v Newcastle en Ayr v Kilmarnock hoop ik nog ooit te bezoeken. Maar er is er ééntje die ver boven alle nog niet bezochte derby’s uitsteekt: de Dundee derby. Ik ben al jaren gefascineerd door deze wedstrijd, omdat beide stadions zo dicht bij elkaar liggen. Ik kan geen genoeg krijgen van foto’s vanuit die flats, waarbij allebei de stadions te zien zijn. Deze zondag staat de Dundee derby, voor het eerste in meer dan zeven jaar, weer op het programma. Wát was ik daar graag bij geweest in het uitverkochte Tannadice, met 8300 fans van Dundee United en 5900 van Dundee.

Mario van den Ende gaf aan dat hij het maar een slap substituut vond, die Dundee derby, maar dat is het natuurlijk niet. Zowel Dundee FC als Dundee United zijn prachtige, klassieke clubs. Dundee is maar een kleine stad, iets meer dan 150.000 inwoners hebben ze, maar het is een voetbalbolwerk. Beide clubs hebben ooit de halve finale van de Europa Cup I gehaald, Dundee in 1963 en Dundee United in 1984. Daarmee is Dundee de kleinste stad die dat heeft bereikt, en er zijn niet veel Europese steden die dat ook kunnen zeggen. En in welk land vind je op het hoogste niveau twee stadions zo dicht bij elkaar? Daarna vind ik de stad, groot geworden door de 3J’s (nee, niet die palingzangers, maar door jute, jam en journalistiek), een toffe plek. Fat Sam’s is een stapplek die je ooit in je leven bezocht moet hebben.

De derby van zondag wordt gespeeld op Tannadice Park, het stadion van Dundee United. Toch leek het me leuker om me te focussen op Dundee FC. De club is na zeven seizoenen in de First Division weer terug in de SPL, nadat Rangers P-P ging. Geweldig, want ik heb een zwak voor de club en dat is alleen maar groter geworden na een bezoekje aan de finale van de Challenge Cup (een geweldige comeback) en het eten van een Dundee Peh afgelopen januari. Mooie club, met fanatieke fans die ook in slechte tijden achter de club blijven staan. De eerste uitwedstrijd van het seizoen, naar Kilmarnock aan de andere kant van het land, namen ze al bijna 3000 man mee. De club leeft en ik gun ze wel een resultaatje tegen Dundee United. Voorafgaand aan deze pot sprak ik daarom met John Brown, fan en medewerker van Dundee.

Doordat Rangers ineens failliet ging, mocht Dundee de SPL in en staat de derby weer op de kaart. Maar was dat niet te snel voor de club?

“Pas enkele weken voor de start van de competitie werd bekend dat wij mochten promoveren. We hebben dus in korte tijd moeten doen, waar andere clubs maanden de tijd voor hadden. Toch zijn we er als club wel aan toe. De afgelopen seizoenen zijn we er vaak dichtbij geweest. We hebben een uitstekende, jonge manager in Barry Smith en de selectie zijn we ook langzaam aan het versterken. Doel is om niet te degraderen, maar we proberen natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen.”

De stadions van beide clubs liggen ontzettend dicht bij elkaar, dus van een geografische scheiding is geen sprake. Wat is eigenlijk het grote verschil tussen beide clubs?

“Eigenlijk is er weinig verschil tussen ons en Dundee United. Het is een beetje zoals in Liverpool, waar er ook geen sociaal-culturele verschillen zijn tussen beide clubs. Ook politiek speelt geen rol in de keuze voor de ene dan wel de andere club. Een familie kan uit fans van beide clubs bestaan, iets wat je ook ziet in Liverpool. Als ik een verschil moet noemen tussen beide clubs is dat wij, als enige club in de SPL, fan-owned zijn. Dundee United is in handen van de Thompson familie, die het daar uitstekend doen de laatste jaren. Ze hebben van Dundee United weer een echte subtopper gemaakt.”

Als er zo weinig verschillen zijn tussen beide clubs, is het dan nog wel een beladen derby te noemen?

“Het gaat er inderdaad wel vriendelijk aan toe. Fans lopen door elkaar heen, drinken in dezelfde pubs voor de wedstrijd en er is flink wat ‘banter’ over en weer, zonder dat het gewelddadig wordt en dat is na afloop, ongeacht het resultaat, hetzelfde. Een arrestatie tijdens een Dundee derby is een zeldzaamheid. Dundee is geen grote stad, dus iedereen kent elkaar wel. Buiten de wedstrijd om zijn er veel vriendschappen, in de kroeg of op het werk. Maar tijdens de wedstrijd gaat er een knop om. Onze manager Barry Smith (speelde 400 wedstrijden voor Dundee) heeft als speler van Celtic enkele Old Firms meegemaakt en qua passie en intensiteit doet de Dundee derby daar weinig voor onder, volgens hem. Iedereen kent elkaar en komt elkaar de volgende dag weer tegen, dus het is een erekwestie om te winnen. Dat draagt bij aan de intensiteit.”

Hoe leeft de derby momenteel in de stad?

“Het is echt hét gespreksonderwerp momenteel. Eigenlijk zou je nu in Dundee moeten zijn. Ga naar de kroeg, club of kantoor en binnen vijf minuten gaat het over de derby. Iedereen lijkt echt toe aan deze wedstrijd. We speelden begin dit seizoen vriendschappelijk tegen elkaar, hier op Dens Park, en het was toen zelfs al uitverkocht. Het is dus geweldig dat er komende zondag weer een echte derby gespeeld gaat worden, voor de punten. Als je op de dag van de wedstrijd in Dundee rondloopt zul je ook overal oranje of donkerblauwe shirts zien. Mensen in Dundee zijn enorm trots op hun clubs.”

Op papier is Dundee kansloos op Tannadice. Veel mensen denken dat Dundee United tweede gaat worden en Dundee ergens onderaan zal bungelen. Hoe kijken jullie daar tegenaan. Met angst en beven?

“Natuurlijk gaat het heel zwaar worden zondag, maar we hebben er allemaal veel zin in. De laatste zes competitiewedstrijden op Tannadice hebben we niet verloren en het zou mooi zijn als die reeks wordt verlengd tot zeven. Dundee United heeft een heel goede selectie, met veel jonge talenten. Logisch dat ze als de favoriet worden gezien voor deze wedstrijd, maar ik vind ons team ook sterk. Ik geloof dat onze selectie steeds beter gaat worden in de loop van het seizoen en zondag een stuntje zou niet verkeerd zijn.”

Ik heb ooit eens gelezen dat er plannen zijn om beide stadions plat te gooien en ergens een nieuw stadion te bouwen waar beide clubs in gaan spelen. Hoe staat het met die plannen?

“Misschien lijkt dat wel logisch, maar ik zie het niet gebeuren. Zowel bij ons als bij Dundee United zitten we daar niet op te wachten. Beide stadions horen bij het erfgoed van de clubs (Dundee speelt al sinds 1899 op Dens Park en Dundee United sinds 1909 op Tannadice Park) en de fans willen dan ook gewoon in deze stadions blijven spelen. Dundonians zijn enorm trots op beide stadions, dus verder dan het voorstel om een nieuw stadion te bouwen is het niet gekomen. Het maakt de derby ook zo speciaal.”

Rondom beide stadions zijn diverse pubs. Zijn die uitgesproken voor de ene dan wel de andere club?

“Nee, de meeste pubs rondom de stadions, zoals The Snug, The Clep, The Ambassador en The Strath, zijn er voor fans van beide clubs. Als je een van die kroegen binnenstapt zul je ook spulletjes van beide clubs zien. Er zijn een paar social clubs die wel uitgesproken voor of Dundee of Dundee United zijn, maar de pubs niet. Die zijn allemaal neutraal. Op deze manier kunnen ze fans van beide clubs ontvangen.”

Er is ook een rivaliteit tussen Dundee United en Aberdeen, de New Firm uit de jaren tachtig. Heeft Dundee ook een tweede rivaal?

“Dundee United is natuurlijk onze grootste rivaal, maar tussen ons en St. Johnstone is het ook beladen. Niet alleen omdat Perth redelijk dichtbij Dundee ligt, maar ook doordat we in 1962 de titel wonnen op het veld van St. Johnstone en zij daardoor degradeerden. Het is nu al vijftig jaar geleden, maar dat speelt nog steeds. De fans van St. Johnstone hebben ook een grotere hekel aan ons dan aan Dundee United. Daarentegen speelt er tussen ons en Aberdeen weer weinig. Dat is gewoon een leuke trip. Verder leeft het altijd wel als Celtic of Rangers langskomen, maar dat is bij iedere club in Schotland zo. Maar de wedstrijd tegen Dundee United is veruit de belangrijkste wedstrijd voor ons. Dat zul je zondag wel zien, met hopelijk een overwinning voor het donkerblauwe gedeelte van de stad.”

Advertenties

5 Reacties op “The Dundee derby

  1. nog nooit gezien deze foto,SUPER!

  2. Hi Joris. It was good reading your guest article in the Dundee vs Ross County programme on Saturday. I remember reading about your footballing travels in Scotland on your website a while ago (with the help of google to translate) but I forgot the link so couldn\’t find it again. Thankfully I\’ve not bookmarked it so I will keep coming back. C\’mon the Dees!

  3. Ik ga in maart naar Scotland (15-18) en naast Motherwell – Hibs, Celtics – Aberdeen, wil ik op zondag graag naar de Dundee derby. Aangezien de derby eerder dit jaar was uitverkocht, is mijn vraag of ik aan kaarten kan komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s