Wimbledon timeline

Het eerste weekend van december gaat het dan eindelijk gebeuren: MK Dons en AFC Wimbledon spelen voor het eerst tegen elkaar. De twee clubs die ontstaan zijn uit het karkas van Wimbledon FC spelen dan in de FA Cup tegen elkaar. De term “beladen” is misschien nog wel te zwak uitgedrukt voor deze pot. Vanuit AFC Wimbledon komen er al geluiden om deze wedstrijd te boycotten, maar ik hoop dat het niet gebeurt. AFC Wimbledon heeft namelijk alle steun nodig tegen MK Dons. Voor het overzicht heb ik even een tijdlijn gemaakt vanaf het ontstaan van Wimbledon FC tot aan nu. Is altijd handig.

Wimbledon FC

1889 – Wimbledon FC wordt opgericht onder de naam Wimbledon Old Central Football Club door ex-leerlingen van de Old Central School in Wimbledon.

1905 – De naam Wimbledon Old Central Football Club wordt veranderd in Wimbledon Football Club.

1905 – De eerste belangrijke prijs wordt gewonnen: de South London Charity Cup

1910 – Vanwege grote schulden gaat Wimbledon failliet.

1911 – Er komt een herstart, ook onder de naam Wimbledon FC.

1912 – Wimbledon bouwt een stadion aan Plough Lane waar ze 79 jaar zullen spelen.

1931 – Winnaar van de Isthmian League, een amateurcompetitie net onder de Football League.

1932 – Wimbledon wint opnieuw de Isthmian League.

1935 – Wimbledon bereikt de finale van de FA Amateur Cup en wint opnieuw de Isthmian League.

1936 – Voor de vierde maal wordt de Isthmian League gewonnen.

1947 – Wimbledon haalt wederom de finale van de FA Amateur Cup.

1959 – Winnaar van de Isthmian League.

1962 – Winnaar van de Isthmian League

1963 – Winnaar van de Isthmian League en de FA Amateur Cup.

1964 – Voor het derde jaar op rij winnaar van de Isthmian League

1970 – Wimbledon stapt over van de Isthmian League naar de Southern League, zelfde niveau maar met veel meer clubs met ambities om in de Football League te worden gekozen.

1975 – Voor de eerste keer wordt de Southern League gewonnen.
1975 – Wimbledon haalt de landelijke media door, na eerder zes clubs te hebben uitgeschakeld in de FA Cup, in de derde ronde bij Burnley te winnen. Wimbledon is daarmee de eerste non-league club in meer dan honderd jaar die een uitwedstrijd wint bij een club op het hoogste niveau. Een ronde later spelen ze gelijk bij landskampioen Leeds om daarna in de replay met 0-1 te verliezen voor 40.000 man op Selhurst Park.

1976 – Winnaar Southern League

1977 – Winnaar Southern League.

1977 – Wimbledon wordt verkozen in de Football League ten koste van Workington met 27 stemmen tegenover 21. De reeks in de FA Cup van 74/75 en de drie titels op rij spelen hierbij een grote rol.

1978 – Wimbledon eindigt als dertiende in het eerste seizoen in de Football League.

1979 – Promotie naar Third Division.

1979 – Ron Noades, de voorzitter van Wimbledon, ziet meer kansen voor de club als ze gaan verhuizen naar Milton Keynes, het Almere van Engeland. Hij neemt MK City over. Ondanks de gesprekken en het enthousiasme van de gemeente Milton Keynes, gaat het niet door.

1980 – Degradatie naar Fourth Division.

1981 – Promotie naar Third Division.

1982 – Degradatie naar Fourth Division.

1983 – Kampioen Fourth Division.

1984 – Promotie naar Second Division.

1986 – Promotie naar First Division.

1986 – Op 28 augustus speelt Wimbledon voor het eerst een pot op het hoogste niveau. In Manchester wordt er met 1-3 verloren van City.

1986 – Na de nederlaag tegen Man City wint Wimbledon vier duels op rij en is voor even ‘top of the league’

1987 – Wimbledon eindigt knap als zesde, vóór clubs als Chelsea en Manchester United.

1988 – Wimbledon wint de FA Cup door Liverpool met 1-0 te verslaan. Een van de grootste stunts ooit. Wimbledon is daardoor de derde club, na Royal Engineers en Old Carthusians, die zowel de FA Amateur Cup als de FA Cup wint.

1988 – De gemeenteraad van Merton, waar Wimbledon speelt, springt op de bandwagon en kondigt een paar dagen na de winst in de FA Cup aan mee te werken aan een nieuw stadion voor Wimbledon.

1991 – De plannen voor een verhuis gaan niet door en aangezien Plough Lane niet geschikt is voor voetbal op het hoogste niveau, wordt besloten in te trekken bij Crystal Palace.

1995 – Wimbledon maakt z’n debuut in Europa, maar stelt een C-elftal op in de Intertoto. De UEFA is razend en Wimbledon krijg een ban van een jaar.

1996 – Eigenaar Sam Hammam wil Wimbledon verhuizen naar Dublin. Hij ziet veel potentieel in een Premier League club in Ierland. De club zou dan Dublin Dons moeten gaan heten. Het idee wordt afgeschoten door de FAI en FIFA.

1997 – Hét topjaar voor Wimbledon. Ze worden achtste in de competitie en bereiken de halve finale van zowel de FA als League Cup. Beter zou het niet worden.

1999 – Wimbledon wil fuseren met Crystal Palace, maar de nieuwe club begint dan in de First Division (nu Championship) en daarop ketst het af.

2000 – Degradatie uit de Premier League. Na veertien jaar geen Wimbledon meer op het hoogste niveau.

2000 – Plannen om te fuseren met QPR. De nieuwe club zou dan op Loftus Road gaan spelen. Uiteindelijk gaat het niet door.

2001 – In augustus maakt het bestuur bekend de hele club te willen verhuizen naar Milton Keynes, zo’n honderd kilometer ten noorden van Plough Lane.

2002 – Ondanks de bezwaren van de fans, de FA en de Football League, besluit een onafhankelijke commissie op 28 mei toestemming te verlenen aan de verhuizing.

2002 – Twee dagen later wordt AFC Wimbledon opgericht door de fans. AFC staat voor “A Fans’ Club”. Bijna alle fans van Wimbledon FC steunen dit initiatief.

2003 – Na een seizoen waarin zowat alle negatieve toeschouwersrecords worden gebroken, verlaat Wimbledon Londen om in het National Hockey Stadium van Milton Keynes te gaan spelen.

2004 – Wimbledon wordt MK Dons.

AFC Wimbledon

2002 – Nadat AFC Wimbledon werd opgericht, kregen ze een negatief advies van een commissie van de FA. Een AFC Wimbledon zou ‘not in the wider interest of football zijn’.

2002 – Op 10 juli speelt AFC Wimbledon haar eerste (vriendschappelijke) wedstrijd. Er wordt met 4-0 verloren van Sutton United.

2002 – AFC Wimbledon wordt toegelaten in de Combined Counties League oftewel de negende divisie.

2003 – AFC Wimbledon eindigt als derde in hun eerste seizoen.

2004 – The Wombles worden kampioen in de Combined Counties League.

2004 – In december komt er een einde aan de ongeslagen reeks van de club. Bijna twee jaar lang waren ze ongeslagen oftewel 78 competitiewedstrijden. Het is nog altijd een Engels record.

2005 – In de Isthmian North wordt AFC Wimbledon ook meteen kampioen.

2008 – Na drie seizoenen in de Isthmian Premier League, promoveert de club via de play-offs.

2009 – In de Conference South, zesde divisie, pakt AFC Wimbledon meteen de titel. Ze zijn nog maar één promotie af van een terugkeer in de Football League.

2011 – AFC Wimbledon promoveert via de play-offs naar League Two. Het sprookje is compleet.

2012 – The Wombles hebben een rustig eerste seizoen in League Two en ze worden zestiende.

Milton Keynes Dons

2001 – In augustus maakt het bestuur bekend de hele club te willen verhuizen naar Milton Keynes, zo’n honderd kilometer ten noorden van Plough Lane.

2002 – De verhuizing gaat definitief door, nadat blijkt dat de FA er niets tegen kan ondernemen.

2003 – Wimbledon verhuist naar Milton Keynes. Omdat het nieuwe stadion nog niet klaar is, spelen ze zolang in het nationale hockeystadion.

2004 – Degradatie naar League One.

2004 – Met terugwerkende kracht wordt in 2007 besloten dat MK Dons is op gericht op 21 juni 2004

2006 – Degradatie naar League Two.

2006 – MK Dons mag lid worden van de Football Supporters’ Federation als ze afstand doen van het verleden van Wimbledon en erkennen een nieuwe club te zijn.

2007 – MK Dons doet afstand van de geschiedenis van het oude Wimbledon. De FA Cup wordt aan Merton, de borough waarin Plough Lane ligt, geschonken.

2007 – MK Dons verhuist naar Stadium:MK, een stadion aan de rand van de stad.

2008 – Winnaar van de Football League Trophy, de beker voor clubs uit League One en Two. Het is de eerste prijs van de club.

2008 – Kampioen van League Two.

2009 – MK Dons haalt de play-offs in League One, maar verliest in de halve finale.

2010 – De loting wijst uit dat MK Dons en AFC Wimbledon elkaar gaan treffen in de FA Cup als ze allebei hun replays winnen. Ze verliezen allebei.

2011 – MK Dons haalt de play-offs in League One, maar verliest in de halve finale.

2012 – MK Dons haalt de play-offs in League One, maar verliest in de halve finale.

2012 – De loting wijst uit dat MK Dons en AFC Wimbledon elkaar gaan treffen in de FA Cup als ze allebei hun replays winnen. Ze winnen allebei en treffen elkaar op 1 of 2 december.

2 Reacties op “Wimbledon timeline

  1. William van Holsteijn

    Als rechtgeaarde Dons fan moet ik wel even reageren. Zeer handig zo´n overzicht. Er zit een parallel in tussen de geschiedenis van Wimbledon FC en AFC Wimbledon. Beide clubs zijn in no time doorgestoten, weliswaar de een van een election naar de top vd League en de ander van ontstaan tot deelname aan die league, maar het is dus gewoon een herhaling van het verleden gebleken!
    Ben achteraf nog bij de laatste thuiswedstrijd van FC op Selhurst geweest. Dat was tegen Burnley voor 1972 toeschouwers in de Championship. FC eindigde gewoon keurig als 10e met topschutters als Connolly en Shipperley! Zie hier de geschiedenis en de noodzaak van een verhuizing in een notedop.
    Brengt me als bruggetje tot een laatste kanttekening en ´n niet onbelangrijke in de historie van Wimbledon FC: in 2003 verviel Wimbledon FC in administration als een vd eerste clubs en daarmee tekende de downfall definitief zich over de club af.
    En de verschijning-het ontstaan van FC Franchise!!!

  2. Het allermooiste dat zou kunnen gebeuren voor deze affiche is een grote verbroedering tussen fans van beide clubs, fans die met respect voor elkaar en voor de tegenpartij de wedstrijd bijwonen, en voor eens en altijd het verleden laten rusten.

    Utopisch? Zeker niet. Ik herinner me nog heel levendig de Setanta Cup wedstrijd in 2006 tussen Linfield en Derry City. Twee clubs die decennia lang elkaars bloed konden drinken. Voor de wedstrijd doken fans van beide clubs de pub in; er werd in alle vriendschap verbroederd, tijdens de wedstrijd applaudisseerden beide supporterskernen voor elkaar, en ook na de wedstrijd was het een grote vriendschappelijke sfeer, een verbroedering. De uitslag van de wedstrijd was in feite niet eens relevant, wat telde is dat de fans zich volwassen opstelden en een oude vete voor eens en altijd begroeven. Het zou geweldig zijn als hetzelfde zou gebeuren voor MK tegen AFCW, als signaal naar de buitenwereld dat de hele vete maar eens moet vergeten worden en om te tonen dat beide clubs en hun fans hun eigen weg gaan met wederzijds respect eerder dan oude vetes te blijven in leven houden. Ik hoop op zo een scenario. Wie wint is niet eens zo belangrijk (lichte voorkeur voor MK Dons persoonlijk) maar het belangrijkste is dat deze wedstrijd een einde kan maken aan een wat over het paard getilde vete. Als de fans van beide clubs het goede voorbeeld geven kan de rest van Engeland misschien ook eens het verleden laten rusten.

    Wimbledon had geen stadion, niet veel fans, fusieplannen en zelfs een verhuis naar Ierland werden overwogen lang voor men verhuisde naar Milton Keynes. Een Premiership team in Dublin, te gek voor woorden maar het was even wel een concrete optie. Intussen had Milton Keynes geen club van enig niveau.
    Nu is er in Milton Keynes een professionele goed bestuurde club met nog groeimarge, en is in Wimbledon in sneltempo een gezonde club vanuit het niets naar de League gegaan. Dus in feite lijkt dit me een verhaal waar niemand echt slechter is van geworden. Tijd dus om het verleden voor eens en altijd te laten rusten, deze wedstrijd is een goede gelegenheid om de strijdbijl voor de ogen van heel Engeland publiekelijk te begraven. Mits ze daar in slagen stellen de fans van beide teams zich volwassener op dan de hele Engelse voetbalwereld samen heeft gedaan de voorbije jaren.

    PS: absurd dat je toestemming zou moeten vragen om een club te verhuizen. Is al in tal van landen (ook in Europa) al vaker gebeurd. Niets verkeerds aan als het bestuur van de club het zo wil. Hun club, hun beslissing. Daar hoeft geen verantwoording tegenover staan, ook niet tegenover de nationale voetbalfederatie.

Plaats een reactie