Intro Wanderers v Royal Engineers

Sommige wedstrijden moet ik gewoon bij zijn. Zo kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om vorig jaar Hearts v Hibs te missen. Dit jaar was er weer zo’n pot. Wanderers v Royal Engineers, een rematch van de FA Cup finale van 1872. Vooral het feit dat hij op The Kennington Oval werd gespeeld, de plek waar die pot uit 1872 ook werd gespeeld. Mooier kan bijna niet, dus ik moest erbij zijn, ook al was de wedstrijd op een ongemakke woensdag. Ik was er benieuwd hoe het zou zijn. Het bleek echt geweldig. Deze pot komt met stip binnen in mijn all-time top tien. Voor een liefhebber van voetbalhistorie was dit een wedstrijd die je echt niet mocht missen. Hier het verslag.

Advertenties

7 Reacties op “Intro Wanderers v Royal Engineers

 1. William van Holsteijn

  De wedstrijd zegt mij niet zoveel, snap wel de historie erachter. Wat ik vooral echt fraai vind zijn de foto´s en de illustratie waarin eea zich heeft afgespeeld! En natuurlijk Bobby Gould…

 2. Doorgaans zijn dit soort potten een beetje fake aanvoelend, het is immers een ersatz eerder dan de originele clubs (een doorstart na meer dan 100 jaar kan je niet vergelijken met het originele). Maar damn, dat paviljoen. Ik vind cricket een zeer saaie sport (naast voetbal kijk ik eigenlijk enkel echt graag naar tennis) maar voor dat paviljoen alleen al zou ik desnoods een hele dag cricket bekijken. Ziet er op foto al heerlijk uit, ik kan me voorstellen dat als je daar echt staat je makkelijk je hele digitale fotocamera kan vullen met enkel plaatjes van dat paviljoen. Het ziet er echt briljant uit. Die nieuwere tribunes zijn niet zo verkeerd, niet echt heel bijzonder maar ze doen het paviljoen nu ook geen oneer aan. En die shirts zijn inderdaad ronduit epic.

  Het is jammer dat die oude clubs ofwel verdwenen zijn ofwel weggezakt. Ik ben voorstander van clubs in overheidshanden (een logische consequentie van het communist-zijn) en 1 van de redenen waarom ik een fetish voor de oude USSR en haar voetbal heb zijn (naast die prachtige kolossale stadions met grote piste en imposante floodlights ; zo hoort elk Russisch stadion er uit te zien) is dat de structuur met legerclubs, spoorwegclubs, politieclubs, studentenclubs etc op het hoogste niveau er overeind gebleven is. OK, er zijn enkele clubs die functioneren louter op geld van Gazprom of van een oliemagnaat maar je hebt ook nog clubs als CSKA Moskou, Lokomotiv Moskou, Dinamo Moskou die hun oude karakter toch deels behouden hebben. Jammer dat het voetbal in West Europa zo lang al gecommercialiseerd is en die pioniers van het voetbal in de vergetelheid zijn geraakt. Een aparte legercompetitie is in die zin een mooi concept, zo garandeer je het overleven van die clubs (ookal is het dan op een amateurniveau)

  In elk geval is het hopen dat ze dat paviljoen als beschermd erfgoed klasseren zodat afbraak verboden is en bij renovaties het originele design moet worden gevolgd. Dat paviljoen ziet er echt een pareltje uit. Je zou haast een cricketmatch willen trotseren om enigzins in de buurt van dat paviljoen te komen. *kwijl*

  In de marge: hoe speel je het klaar om al die boeiende artikels te schrijven op zo korte tijd (er kruipt neem ik aan heel veel opzoekwerk in) en dan nog eens bij te zijn qua matchverslagen? Ik heb dit seizoen 4 wedstrijden gevinckt en nog een 8-tal velden op foto gezet zonder wedstrijd. Ik moet van alle trips het verslagje nog afwerken, om 1 of andere reden ben ik nooit helemaal tevreden met de intro en beslis ik dan maar het enkele dagen later opnieuw te beginnen, maar vaak geraakt zoiets dan langer dan voorzien uitgesteld. Zeker als je een beetje over de achtergrond van de club en stadion kwijt wil, neemt zo een verslag schrijven bij mij al snel een uur of anderhalf uur in beslag. Ik zit jammer genoeg dus al stevig achterop en dat terwijl ik van vorig seizoen nog enkele Spaanse wedstrijdverslagjes moet afwerken. Ik weet niet hoe je je site zo up to date houdt, en dat zonder dat de verslagjes aan kwaliteit inboeten. DT116 hoort zonder discussie bij de beste groundhoppingsites in het nochtans ruime aanbod.

  • Je hebt nog zo’n geweldig cricketstadion in Londen: Lord’s. Maar dat spreekt me minder aan, omdat daar nooit in gevoetbald is. Juist de geschiedenis van The Oval maakt het voor mij zo’n geweldig stadion.

   Ik loop qua reisverslagen ook wel achter. De tripletrip van Wednesday, Huddersfield en Sunderland heb ik nog niet klaar. Ik heb er ook voor gekozen om geen niet-Britse (Ierland uitgezonderd) verslagen meer te schrijven. Dat lukt echt niet meer sinds ik mijn blog heb. Ik schrijf wel altijd heel snel. Kan zo een verslag in korte tijd schrijven. Nadeel is dat het stilistisch niet altijd even goed is, maar dat neem ik maar op de koop toe.

   • Het is stilistisch prima hoor. Ik sta er versteld van hoe je dat opzoekwerk en eigen versie schrijven zo snel kan doen. Stilistisch nog geen enkele keer fouten opgevallen. Je hebt wel een soort voorkeursvolgorde van wedstrijdverslagjes eerder dan in chronologische volgorde te werken?

    Ik heb nu wel die vervelende depressies , daardoor stel ik soms dingen uit die ik niet zou mogen uitstellen. Maar toch… Van vorig seizoen heb ik nog het verslag van Espanyol-Mallorca, Badalona-Mallorca B, Barcelona B-Cordoba, en Barceloneta-Penya Barcelonista te schrijven, plus de bezoekjes aan de stadions van Cornella, Almeida, L’Hospitalet, Castelldefels, UE Sitges en El Prat. Van dit seizoen heb ik van 4 wedstrijden nog de verslagjes te maken + van 9 velden die ik zonder match heb bezocht. In principe zijn bezoekjes zonder wedstrijd relatief snel geschreven, in feite zijn dat meer fotos op een rij dan een echt artikel, maar zelfs als ik het stadion bezoek zonder wedstrijd schrijf ik toch graag een korte intro met de achtergrond van club en terrein. Bij stadions die ik met wedstrijd bezoek, is er diezelfde intro en dan nog een verslagje van de wedstrijd zelf dus dat kan behoorlijk tijd in beslag nemen. Ik schrijf daarnaast nog concertverslagen en ook daar loop ik achterop, van zowel Oreja de Van Gogh als Manic Street Preachers heb ik enkel het klad al klaar maar de uiteindelijke versie moet nog afgewerkt worden. Vooral bij de Manics zal dat even duren want die zijn zo geweldig dat ik geen enkel lied van het concert wil overslaan in het verslag.

    Gek genoeg zit ik niet achterop met politieke artikels, maar dat is omdat dat op een portaalsite is eerder dan op mijn eigen blog. Door het feit dat anderen daar ook bloggen ben ik sneller geneigd mijn visie op politieke feiten als antwoord neer te pennen, dus in feite zorgen die andere bloggers er voor dat ik sneller geneigd ben mijn bijdrage toch consequent af te werken. Nu is het wel zo dat die politieke artikels doorgaans ook een stuk korter zijn dan groundhopping en concert weergaves. En het communistisch manifest staat op mijn desktop dus altijd bij de hand om citaten uit te copy-pasten waar nodig.

    Ik neem op de tribunes altijd pen en papier mee; zodat ik nota kan nemen. Dat is dan het klad van wat nadien een verslag voor mijn site worden moet. Het gebeurt echter te vaak dat het maanden duurt voor ik de uiteindelijke versie klaar heb. Maar goed, zolang ik de kladversies netjes bijhoud is het alleszins wel uitgesloten dat ik ooit een wedstrijdverloop zou vergeten.

    Ik kan best genieten van stadions zonder wedstrijd te bezoeken, in zekere zin vind ik dat zelfs een voordeel voor de foto’s omdat de tribune in volle glorie op de foto kan zonder dat een massa volk de tribunes bedekken. Stadions van andere sporten mogen nu en dan best wel, zolang het stadion an sich dan iets uitstraalt. Ik ben geen rugby fan maar heb in Ierland wel enkele erg fraaie rugbystadions gezien, en dan neem ik toch ook spontaan enkele foto’s. Naast voetbal is tennis eigenlijk de enige sport die ik met passie volg, en gek genoeg heb ik nog geen enkele tennisvinck terwijl dat mijn nr 2 sport is. Ik wil de eerste vinck echter voorbehouden voor een bijzonder moment, Wimbledon of Roland Garros en dan een wedstrijd op center court. Londen en Parijs zijn voor mij de hoogtepunten van het tennisjaar (ik weet niet precies waarom maar de Australian Open en US Open doen me niet zoveel terwijl ik voor Wimbledon en Roland Garros zoveel mogelijk voor de TV zit) dus een eerste tennisvinck op Wimbledon of Roland Garros zou mooi zijn qua symbolische waarde. Moet er wel bijzeggen dat ik tijdens de Olympische Spelen aangenaam verrast was bij een hockeywedstrijd die ik toevallig zag, dus misschien is dat wel een sport die ik ook een kans moet geven. Sommige hockeyteams horen ook bij een club die ook aan voetbal doet, dus allicht zijn er dan ook enkele fraaie stadions te vinden.

    Wat betreft verslagjes schrijven heb ik wel de bijkomende handicap dat ik een echte analfabeet ben wat betreft webbuilding. WordPress is doenbaar omdat het zo eenvoudig is dat het als een Word document is. Maar van HTML of dergelijke heb ik totaal geen verstand. Op zich is WordPress prima maar ik vind voor verslaggevingen een site wel handiger omdat je per datum of per categorie of land kan klasseren. Een blog is door de chronologische volgorde meer geschikt voor nieuwsfeiten en artikels die inspelen op de actualiteit. Voor wedstrijdverslagjes zou ik minstens willen sorteren per land (niet per afdeling gezien dat toch elk seizoen wisselt) en dan is een site overzichtelijker dan een blog. Helaas is mijn HTML kennis even slecht als mijn kennis van quantum mechanica : vrijwel nihil.

 3. PS: een citytrip voor de vriendin waar op enkele uurtjes voetbal na zij de hele tijd aan haar hobby kan spenderen? Daar hoort wat tegenover te staan lijkt me. Glijmiddel en Viagra bovenhalen dus 😉 Al zijn dit soort stadions dermate leuk dat ik me kan voorstellen dat niet-groundhoppers het toch kunnen appreciëren, al was het maar vanwege de aparte bouwstijl en de aparte sfeer rondom de wedstrijd. Met wat geluk heeft je vriendin het vinck-virus ook te pakken na zo een wedstrijd.

 4. Geloof het of niet, maar zo’n pavilion vind ik stiekem nog geiler dan witte hekjes.

 5. Het stadion van FC Kosova in Brussel heeft ook een paviljoen, zij het wel een stuk kleiner en minder imposant dan dat op de Oval. Vergeleken met de Oval is het eerder een soort luxueuzer versierde boboruimte met slechts 1 verdieping en een wat dure trap en dak. Er was in Ierland ook eentje die een paviljoen had, maar ik kan maar niet op de naam van de club komen. En dat was wel een aardig paviljoen (in tegenstelling tot Kosova waar het eerder een chique ogende bobokantine is) en stond ook erg dicht bij het veld, ik herinner me nog dat ik het erg vreemd vond om daar zo een huisje te zien staan in plaats van de tribunes achter het doel en naast het veld met elkaar te verbinden. Ik kan verdorie niet meer op de naam komen welke Ierse club zo een paviljoen had. Het was ook stukken minder imposant dan de Oval, maar toch…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s