That Final Day #7

Wrexham are staying up!

In het afgelopen decennium waren er wederom een aantal erg spannende ontknopingen. Zelf was ik bij die van 2006, maar ook die van 2001 en 2007 waren erg spannend. Bij die laatste twee waren het duels tussen de degradatiekandidaten zelf die de beslissing moesten brengen. Een soort Hereford v Brighton ontknopingen. Vandaar dat ik die twee ga uitlichten, hoewel die van 2006 voor mezelf erg leuk was. We waren aanwezig bij Rushden & Diamonds v Barnet. Die eerste was al gedegradeerd, maar ook Barnet kon nog degraderen. Achteraf was het veel zorgen om niets, want Barnet had zelfs nog mogen verliezen. Oxford United verloor namelijk in eigen huis en vergezelde The Diamonds naar de Conference. Maar doordat die degradatiestrijd uiteindelijk met een sisser afliep kies ik voor 2001 en 2007.

2000-2001

De stand op de laatste speeldag zag er als volgt uit:

21. Halifax Town 45-47

22. Carlisle United 45-47

23. Torquay United 45-46

24. Barnet 45-45

Op 11 november 2000 won Barnet met 7-0 tegen Blackpool. Hierdoor kwamen The Bees op plek acht terecht en waren de play-offs een realistisch doel. Op 28 april 2001 was Blackpool opnieuw de tegenstander. Ditmaal verloor Barnet met 3-2. Hierdoor kwam Barnet op plek 24 terecht, één speeldag voor het einde van het seizoen. De club die hierdoor de rode lantaarn kwijt was geraakt, was Torquay United. The Gulls, vaste klant onderin, leken net op tijd de vorm te hebben gevonden. Slecht één van de laatste zes wedstrijden werd verloren. Saillant genoeg was uitgerekend Barnet v Torquay United het affiche op de laatste speeldag. Feest in Halifax en Carlisle, want die konden daardoor niet meer degraderen. Qua statistieken wees altijd uit op een overwinning van Torquay. Barnet had maar liefst elf van de laatste vijftien wedstrijden verloren. Daarnaast waren het The Gulls die in eigen huis al van Barnet hadden gewonnen. Dat was de week na die 7-0 van Barnet tegen Blackpool en vanaf die nederlaag tegen Torquay was het slecht gegaan met de Londenaren. Het enige waar The Bees nog een beetje hoop uit konden putten was dat ze het thuisvoordeel hadden.

Barnet v Torquay United (05/05/2001)

Maar liefst 1500 Gulls kwamen meegevlogen vanaf Torquay voor de belangrijke wedstrijd. Ook Barnet had haar vakken helemaal uitverkocht voor de belangrijkste wedstrijd in haar historie, vergelijkbaar met die van morgen. Ook buiten stonden er nog honderden mensen, die niet meer naar binnen mochten. De vorm van de weken ervoor werd doorgetrokken naar deze wedstrijd. Heel simpel liep Torquay uit naar 0-2 binnen 25 minuten. Daarna kreeg Barnet een penalty, maar zelfs die werd niet benut. Twee minuten voor rust werd het 0-3. Over en uit. Voor The Bees was het eigenlijk over, dus was er ook niets meer te verliezen. Een eigen doelpunt van Torquay in de 60ste minuut bracht een sprankje hoop en de anslusstreffer in de 75ste minuut zelfs weer wat geloof bij de Barnet-fans. Het was valse hoop, want het bleef 2-3 (leuke filmpjes hierover staan hier en hier). Na tien jaar kwam er een einde aan de League-status van Barnet. In 2005 kwam de club weer terug. Torquay zou een aantal roerige jaren mee gaan maken na deze survival. In 2004 was er promotie naar League One, maar dat avontuur was een jaar later voorbij. Op de laatste speeldag was ik erbij in Colchester, hoe Torquay op het laatst nog twee clubs boven zich zag komen. In 2007 vlogen The Gulls uit de Football League na 80 jaar. Sinds dit seizoen zijn ze weer terug en dit jaar zijn ze dankzij een goede eindsprint al weken veilig.

David Graham was een van de drie doelpuntenmakers voor Torquay in Barnet

De uitslagen en de eindstand in 2001.

Barnet v Torquay United 2-3

21. Torquay United 46-49

22. Carlisle United 46-48

23. Halifax Town 46-47

24. Barnet 46-452006-2007

De stand op de laatste speeldag zag er als volgt uit:

21. Wrexham 45-48 (-24)

22. Macclesfield Town 45-47 (-22)

23. Boston United 45-46 (-27)

24. Torquay United 45- 34 (-27)

In 2007 draaide Torquay dramatisch en na enkele mooie ontsnappingen aan de Conference in de jaren ervoor, waren ze in dit jaar dan toch de spreekwoordelijke Sjaak. Doordat er sinds 2003 twee clubs uitgingen, was het spannend tot op het laatst. Opnieuw leek het wel of de fixturemakers vooraf al wisten welke clubs onderin zouden eindigen. Nummer 21 en 23 mochten het tegen elkaar opnemen in een onderling duel. Voor Boston United zag het er het slechtste uit. The Pilgrims gingen de laatste speeldag in op een degradatieplek en waren daarnaast ook nog eens de uitploeg. Na vijf jaar hing de league-status van de club aan een zijde draadje. Wat dat betreft zag het er voor Wrexham een stuk beter uit. The Dragons mochten thuis spelen en stonden twee punten voor op Boston. Toch kon een nederlaag catastrofale gevolgen hebben. Er stond nogal wat druk op de Welshmen, want van de drie clubs onderin waren zij dé naam. Vanaf 1921 was Wrexham al lid van de Football League. Macclesfield Town was de derde club die kon degraderen. Ze hadden een puntje meer dan Boston en eentje minder dan Wrexham. Qua doelsaldo hadden The Silkmen de beste cijfers. Daardoor was een gelijkspel tegen Notts County genoeg om niet afhankelijk te zijn van het resultaat in Wales.

Wrexham v Boston United (05/05/2007)

Macclesfield Town v Notts County (05/05/2007)

Al snel was duidelijk dat Macclesfield niet meer mee zou doen om de degradatiestrijd. Uiteindelijk werd het 1-1 daar en The Silkmen waren veilig. In Wrexham waren beide clubs elkaar aan het aftasten. Het begon spectaculair met het Welshe volkslied voor de wedstrijd, maar toen eenmaal de aftrap was genomen werd het wat mak. Het zag ernaar uit dat het 0-0 bleef bij rust, totdat Ryan Green het op de heupen kreeg en in de 39ste minuut de 0-1 maakte voor Boston. Noord-Wales in rouw, want het zag ernaar uit dat het Wrexham eruit ging. Wat er in de kleedkamer van The Dragons gebeurde, is niet bekend maar er kwam een heel ander Wrexham aan de aftrap voor de tweede helft. Boston werd bij de strot gepakt en niet meer losgelaten. Na 56 minuten kreeg Wrexham een pingel die werd benut en daarna was het nagelbijten geblazen voor de fans van beide clubs, want het bleef maar 1-1. Pas toen in de 87ste minuut Chris Llewellyn (kan de naam Welsher?) de 2-1 voor Wrexham scoorde was het zeker: Wrexham bleef erin. De 3-1 in de 90ste minuut was er een voor de statistieken. Voor Boston was het over. Meteen na de wedstrijd gingen ze in adminstration, waardoor ze tien minpunten kregen. Dit was bewust gedaan, want als ze iets langer zouden wachten zou het seizoen erna de straf pas ingaan en dat wilde de club niet. Voor Wrexham was het uitstel van executie, want het seizoen erna vlogen ze er toch uit. Toch zullen de fans van The Dragons de dag dat ze Boston versloegen niet snel vergeten. Deze dag was alles goed en waren ze trotser op hun club dan ooit tevoren.

Boston gaat eruit

De uitslagen en de eindstand in 2007.

Wrexham v Boston United 3-1

Macclesfield Town v Notts County 1-1

19. Wrexham 46-51

22. Macclesfield Town 46-48

23. Boston United 46-36

24. Torquay United 46-35

Advertenties

Een Reactie op “That Final Day #7

  1. Pingback: Taffys & Gogs | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s