Football Pyramid

Afgelopen zaterdag gingen we naar Marlow. We zagen daar een wedstrijd in de Southern League Division One Central. Dat is de achtste divisie. Omdat het soms wat onduidelijk is hoe de Engelse voetbalpiramide precies in elkaar zit, heb ik even gesurft om een plaatje te zoeken waar het perfect op uitgelegd staat. Ik vond dat hier. Hierboven zie je precies hoe het in elkaar zit. Eerst natuurlijk de profdivisies met de Premier League, Championship, League One en League Two (in totaal 92 clubs). Alles daaronder wordt non-league genoemd. Dat is geen amateurvoetbal, maar alles wat niet in de oude Football League speelt. Het hoogste van de non-league is de Conference, waaronder twee regionale divisies (North & South) zitten. Daarna wordt het allemaal nog regionaler met drie competities: de Southern League, de Northern Premier League en de Isthmian League. Ook hier heb je eerst een “Premier League” en daaronder twee lokale competities. Dan zit je op het achtste niveau, waar wij waren.

2 Reacties op “Football Pyramid

  1. Vertrouw nooit op Wikipedia zonder een bron te doublechecken, maar volgens Wikipedia is het aantal reeksen afhankelijk van regio tot regio. Zo zouden clubs in regio’s met heel wat actieve teams soms op niveau 20 of 21 moeten starten, terwijl clubs uit dunbevolkter regio’s waar men veel minder clubs telt soms op niveau 10 of 11 kunnen starten (en dus een merkelijk voordeel hebben tegenover clubs die in een regio spelen waar veel meer niveaus zijn). Is dat correct of is dat 1 van de vele wikipedia-pagina’s die dringend aan correctie toe is?

    Wat het allemaal wel vergemakkelijken zou (maar dat is een illusie in het moderne voetbal) is moest men sponsornamen weglaten en gewoon divisies een nummer geven. Isthmian League of Blue Square League of, wat ik van vroeger herinner, Dr Martens League … maken het voor de voetbalfan nodeloos complex. Noem dat gewoon 7e of 8e divisie, het leven moet niet nodeloos complex gemaakt worden als het ook eenvoudig kan.

    Los daarvan, het kan nog complexer natuurlijk. Hier in Spanje heb je Segunda Division A en Segunda Division B. Segunda Division B is eigenlijk derde afdeling. Tercera Division is dus 4e afdeling, ookal heet het Tercera Division. Hier in Catalonie heb je nog 5 afdelingen op Catalaans niveau (onder de 4 nationale reeksen) waar Primera Catalana de hoogste is (= 5e niveau), dan is er Preferente (de tweede hoogste) en dan Primera tot en met Tercera regionaal (de 3e tot en met 5e amateurniveaus Catalonie). Een vierde afdeling “Tercera Division” noemen, ik denk dat ik het nooit helemaal ga snappen 🙂

    Het Schotse systeem en Noord Ierse systeem is ook nodeloos complex met al die verschillende FA’s die competities organiseren los van de door de nationale FA georganiseerde afdelingen.

    • Dat klopt van die heel lage divisies, maar veel van die ploegen daar hebben ook geen zin in promotie. Of je dan op het 16de of 21ste niveau speelt maakt niet zo gek veel uit. Eigenlijk wordt het pas vanaf het 8ste niveau echt serieus.

      Ishtmian League is trouwens geen commerciële naam. Zo heet die competitie oorspronkelijk. Nu die Ryman heet, heeft die wel een commerciële naam.

Plaats een reactie