The Rape of the FA Cup

“The Man” is een hufter. Langzaamaan verkracht hij het voetbal met zijn ranzige snikkel. “The Man” heeft ervoor gezorgd dat veel oude stadions zijn verdwenen. Hij heeft ons combi’s gegeven en daarmee de uitcultuur de nek omgedraaid. Hij heeft de Europa Cup II laten verdwijnen. Hij wijst WK’s toe aan de hoogste bieder en promoot kunstgras. Nu gaat “The Man” echter veel te ver. Hij gaat met z’n gore poten aan de FA Cup zitten. Het is alsof hij aan je kleine zusje zit. “The Man” moet worden tegengehouden, want zijn laatste plan van hem maakt me ziek. Klootzak, rot op en blijf met je poten van dit toernooi af!

De FA Cup is heilig voor mij. Het toernooi mag dan wel wat gedevalueerd zijn, ieder jaar is het toch weer genieten als een klein duimpje het mag opnemen tegen een van de grote kanonnen. Daarnaast blijft het toernooi bijzonder, doordat het de oudste competitie ter wereld is. Het is ook dankzij de FA Cup finale van 1989 dat ik zo gek ben op het Engelse voetbal. Sinds die wedstrijd heb ik een heel groot zwak ontwikkeld voor het voetbal op het eiland en de FA Cup in het bijzonder. De latere rondes zijn misschien niet meer je van het, maar zo’n pot als Southport v Sheffield Wednesday die ik dit seizoen zag, doet mijn hart weer sneller kloppen. Authentieker krijg je het niet snel.

Helaas zijn er dan altijd geldwolven die ontevreden zijn. Zo heeft de FA Cup een sponsor (sowieso al verwerpelijk) en waar de vorige zich weinig met het toernooi bemoeide, doet de foute energiereus E.ON dat wel. Die zijn niet tevreden over de huidige opzet en willen het contract met de FA niet verlengen. En dan zint de FA niet, want er moet zoveel geld worden binnen geharkt, want dat is het enige dat nog telt voor “The Man”. Nog meer centjes verdienen om matige voetballers nog meer salaris te geven, want wie denkt dat de extra centen worden aangewend om iets positiefs te doen voor de fans is wel heel erg naïef. Hopelijk kan de arme Jermaine Pennant dan nog een extra Porsche kopen, want die jongen is er eentje in Spanje vergeten.

Hieronder een kleine opsomming van de plannen die de FA heeft om het toernooi flink te veranderen, om zodoende meer centen binnen te krijgen als er in 2012/2013 een nieuwe tv deal moet worden afgesloten en ze hopen dat E.ON zijn bijdrage ook wil blijven storten. Het ene plan maakt me nog misselijker dan het andere plan. Je ruikt gewoon de lust naar nog meer geld bij ieder voorstel. In de verklaring stond ook een mooi zinnetje, dat meteen duidelijk maakt waar het allemaal om draait: ”but senior officials recognise the need for change to achieve maximum exposure and keep broadcasters and sponsors happy.”

Van 15:00 naar 17:30

Zolang ik me kan heugen is de FA Cup finale om drie uur ’s middags Engelse tijd. Dat is ook de tijd waarop de meeste competitiewedstrijden worden gespeeld. Traditioneler kan bijna niet. Schijnbaar is men in de veronderstelling dat het tijdstip wat ongelukkig is, want het plan is om voortaan om 17:30 (Engelse tijd) de finale te laten spelen. Dan kan er internationaal nog meer publiek worden getrokken en meer publiek betekent dat de zakken nog wat voller komen. Dat de Engelsen zelf daar helemaal niet op zitten te wachten, interesseert ze geen klap. Globalisering en internationale televisiecontracten, dat is waar het om draait.

Schrappen van de replays

Vroeger keken de Engelsen niet op een potje meer of minder. De hoogste divisie bestond uit 22 clubs en in de FA Cup moesten ze doorspelen tot er een winnaar was. Gelijke stand na 90 minuten? Dan een replay! Werd ook die gelijk? Opnieuw een replay! Zo is het gebeurd dat er soms maar liefst zes replays nodig waren om een winnaar te bepalen en niemand die zeurde. In de jaren negentig werd besloten dat dit niet meer zo kon, want anders zouden clubs wel erg veel wedstrijden moeten spelen. Er werd besloten dat er nog maar maximaal één replay kon worden gespeeld en in de halve finale en finale werden ze helemaal afgeschaft. In het huidige voorstel wil de FA zelfs helemaal af van de replays. Alles moet voortaan in één wedstrijd worden beslist. Dit omdat de grote clubs anders wel heel erg worden overbelast, want die moeten al genoeg wedstrijden in de Champions League spelen. Mag ik even kotsen?

Gestuurde loting

De aalgladde pakken op de burelen van de FA worden er nog gillend van wakker. De halve finale plaatsen van kleine clubs als Chesterfield (1997) en Wycombe (inclusief internetspits in 2001) waren voor de romanticus geweldig. Helemaal genieten was het in 2008, toen er met Pompey maar één PL-ploeg in de halve finale stond en Barnsley en Cardiff in de andere halve finale tegen elkaar uitkwamen. Dat was niet te marketen aan de Aziatische markt. Daar geilen ze namelijk alleen op de grote namen. Het liefst zouden de strakke pakken alleen nog maar halve finales zien tussen Liverpool, Manchester United, Chelsea en Arsenal. Hooguit mag er nog een keertje een andere subtopper bij zitten, denk aan de categorie Aston Villa, Spurs, Everton en Man City, maar het liefst niet te vaak. Vandaar dat er een plan is om de loting voortaan te sturen door middel van geplaatste en ongeplaatste clubs. Een pot als Man United v Liverpool in de derde ronde, zoals dit jaar, zal dan onmogelijk worden.

Alles bij elkaar dus behoorlijk wat misselijke plannen. Ik las ook nog dat er een plan was om de winnaar van de beker een plek in de Champions League te geven, maar aangezien dat plan in 2007 al door de Premier League is verworpen, lijkt dat al bij voorbaat kansloos. Dat is overigens het enige van de voorstellen dat ik wel zie zitten. Ik ben benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen, want bij de FSF (de belangenvereniging voor voetbalfans in Engeland) zijn ze alles behalve blij met dit voorstel. “The Man” zal zich er overigens weinig van aan gaan trekken, want die ziet maar een ding en dat zijn pondtekens in zijn ogen. Het lijkt erop dat de Engelse voetbalbond na de sloop van torentjes van Wembley weer een traditie gaat inleveren. Ze zijn goed bezig daar.

Advertenties

7 Reacties op “The Rape of the FA Cup

 1. Het afschaffen van de replays is iets waar je niet voor kan zijn maar ik kan er heel misschien nog overheen komen. Het plaatsen van teams staat voor mij echter gelijk aan het afschaffen van het mooiste toernooi van de wereld. Het is toch fantastisch dat Man U het de komende ronde moet opnemen tegen een amateurclub terwijl ze twee rondes eerder Liverpool al uitgeschakeld hebben.

  • Dat ze niet meer tot de eeuwigheid replays spelen kan ik nog wel begrijpen, maar dat ze die ene replay afschaffen snap ik niet. Als dat in 2005 al was geweest, was Exeter City misschien wel failliet gegaan. Die hebben dankzij dat gelijkspel op Old Trafford een replay verdiend voor een uitverkocht huis en die kwam live op tv. Dat heeft die club gered. Ik hoop dus van harte dat al deze plannen niet doorgaan, maar vrees van wel.

 2. Replays en aanvangsuren, tot daar, maar die gestuurde loting is misselijkmakend. In Belgie hebben we ook al enkele jaren zo een gestuurde loting en sindsdien interesseert de Beker van Belgie me geen moer meer, in die mate dat ik mijn ploeg Oostende er liefst meteen uit zie vliegen zodat ze geen energieverspilling en blessures meer riskeren aan een toernooi waar je als niet-topklasser enkel een figurantenrol krijgt tot de grote clubs hun intrede doen. Blijkbaar willen ze nu in Engeland ook die toer op? Dan blijven enkel Frankrijk en Duitsland nog over met echt interessante bekertoernooien. Het zou overal moeten zoals in Frankrijk: geen gestuurde loting, en de ploeg uit de laagste reeks krijgt altijd thuisvoordeel. Zo zag je dit jaar Chambéry (uit de 5e afdeling) drie ploegen uit de hoogste reeks uitschakelen, Auxerre ging er uit in een regionale derby tegen 5e-divisionist Wasquehal, en kampioen Marseille ging er ook uit tegen een club uit een lagere reeks. Genieten.

  Overigens wel twee sidenotes:
  – combiregelingen hebben de hooligans aan zichzelf te danken. Hier in Spanje zit iedereen los door elkaar, zelden of nooit problemen. Je in een stadion gedragen hoeft echt niet zo lastig te zijn, en dan zou men die combiregelingen terug kunnen afschaffen.
  – Kunstgras ben ik heel erg voorstander van, dit laat toe om zelfs ver boven de poolcirkel te voetballen (de wedstrijden van Tromsø in een sneeuwstorm terwijl het -10 vriest … genieten!) en zorgt er voor dat het aantal afgelastingen wegens onbespeelbare terreinen niet te hoog oploopt. Ik ben pro-kunstgras, al zal ik wel in de minderheid zijn vergeleken met de doorsnee fan. Maar tradities hooghouden is slechts leuk voor zover het geen progressie in de weg staat. Ik hoop nog altijd dat Groenland kan toetreden tot FIFA nu kunstgras officieel is geaccepteerd.

  Wat betreft de FA Cup… Geleide lotingen zijn de dood van bekertoernooien. De competitie is al voorspelbaar genoeg, met de bekertoernooien neemt men de laatste onvoorspelbaarheid uit het voetbal weg. Wat mij betreft moet ook de reekshoofden status in Europa weg. Gewoon iedereen samen in de pot, ookal betekent dat dat Juventus en Real in de eerste ronde tegen elkaar moeten terwijl Shamrock Rovers en BATE Borisov tegen elkaar spelen. Er was een tijdperk dat een Zweedse club de finale van een Europacup kon bereiken, of dat een Champions League finale kon gespeeld worden met twee clubs uit landen ander dan Spanje, Italie, Engeland en Duitsland. Monaco-Porto als voorbeeld, en dat moet gewoon kunnen, de topclubs moeten hun status op het veld maar bewijzen tegen die “mindere goden” en niet op de beurs.

  In de FA Cup herinner ik me nog Millwall en Cardiff in de finale enkele jaren geleden, dat waren affiches waarvoor de Irish Pubs in heel Europa volk trokken omdat er massaal voor de underdog werd gesupporterd. En Chasetown en Havant & Waterlooville die mee de loting in gingen samen met alle grote namen… Zonde als men aan die laatste stukjes onvoorspelbaarheid zou raken. Het is al erg genoeg dat je nu Chineestalige en Arabischtalige publiciteitsborden in Europese stadions ziet om fans op 10000 km afstand voor zich te winnen…

 3. Pingback: Tweets that mention The Rape of the FA Cup | Doing the 116 Blog -- Topsy.com

 4. Wat ik me nu wel bedenk: is het vervangen van een replay door verlengingen niet juist voordelig voor de kleine club? Immers, een replay betekent weer 90 minuten moeten pompen of verzuipen tegen een “giant”, terwijl een club die net de verlengingen afdwong moreel enorm sterk staat en er heel erg gaat in geloven. Bovendien zijn penalties dan een loterij waar het kleintje evenveel kans heeft als de grote club. Een replay betekent vaak dat de grote club zich geen tweede keer laat verrassen door het kleine ploegje.

  Voorwaarde zou dan wel moeten zijn dat, zoals in Frankrijk, de club uit de lagere reeks thuisvoordeel krijgt. In dat geval kan verlengingen en eventueel penalties juist in het voordeel van de kleinere club spelen. Het verkopen van thuisvoordeel zoals in Belgie vaak gebeurt zou moeten verboden worden.

  Wat de FA Cup ook misschien kan overwegen (weer een idee gestolen van Frankrijk maar de Coupe de France is dan ook het mooiste bekertoernooi van allemaal vind ik): deelname van de clubs uit de overzeese gebieden. In Frankrijk mag elke kolonie (Réunion, Nieuw Caledonië, Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana) 1 club inschrijven voor het bekertoernooi. Dit jaar moest FC Martigues helemaal naar Zuid Amerika om daar tegen de topclub van Frans Guyana te spelen voor de beker, voor die mensen in Guyana was dat geweldig want de inzet was een mogelijke loting tegen een grote club in de volgende ronde. Ik herinner me ook nog levendig dat Nimes het jaar nadat ze de bekerfinale hadden gehaald naar Nieuw-Caledonie moesten.

  Stel je voor dat men in de FA Cup ook 1 club toelaat van de Kanaaleilanden, 1 club van Man, 1 club uit Gibraltar en 1 uit Bermuda (ik laat er St Helena, de Falklands en de Maagdeneilanden bewust tussenuit omdat daar enkel competities met een 4 of 5 clubs bestaan die extreem amateuristisch zijn). Qua reisafstanden doenbaar en geeft misschien ook wat extra pigment aan het toernooi.

 5. de ‘grote clubs’ geven geen ruk om de FA cup.
  Zet er een champions league plaats op en geregeld.
  en replays moeten zoiezo blijven onzin met te veel wedstrijden.
  lower league clubs hebben veel meer matches. soms we 3 per week een paar weken lang
  niet zeiken maar spelen!

 6. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s