Celtic v Rangers

Old Firm DSC08678 1

Bij aankomst op station Mount Florida zingt een beschonken Rangers-fan keihard “Glasgow Celtic Paedofiles”. Hij krijgt weinig bijval, maar dat schijnt hem weinig uit te maken. Met een Britse vlag op zijn rug als cape en een fles Buckfast in zijn hand amuseert hij zich volop in zijn eentje. Eindelijk speelt zijn club weer eens tegen Celtic en dat stemt hem heel vrolijk. Tegen clubs als Berwick Rangers en Arbroath kun je ook sektarisch zingen over Celtic, Ieren en katholieken, maar eigenlijk slaat dat nergens op. Vandaag wel, omdat Rangers tegen het onderwerp zelf speelde. Na bijna drie jaar is het weer Celtic v Rangers.

Old Firm DSC08633 2Ik zat op 1 november in een kroeg in Linlithgow, toen ik hoorde dat Celtic en Rangers tegen elkaar hadden geloot in de halve finale van de League Cup. Ik zat daar te boozen met enkele fans van Raith Rovers die ik net had ontmoet tijdens hun wedstrijd tegen Linlithgow Rose. Allen hadden ze een grafhekel aan Rangers, of Sevco moet ik eigenlijk zeggen. In 2012 ging het oude Rangers namelijk failliet en nam het bedrijf Sevco 5088 de gehele inboedel over van de curator. De nieuwe club, die officieel “The Rangers” heet, werd zonder verkiezing toegelaten in de Scottish Third Division. Dat stak veel fans van andere clubs, terwijl de fans van Rangers juist vonden dat de nieuwe club meteen op het hoogste niveau moest worden toegelaten.

Old Firm DSC08653 3Een van de felste tegenstanders van The Rangers was Turnbull Hutton, de voorzitter van Raith Rovers. Hij kreeg bedreigingen en fans van The Rangers dreigden zelfs het stadion van de club in brand te steken. De fans van Raith Rovers die ik op die dag sprak walgden van de club en zeiden dat de reïncarnatie nog erger was dan het origineel. Het oude Rangers had ook geen al te positieve naam. Vanaf 1916 tot en met 1989 was het een ongeschreven regel dat er geen katholieken mochten spelen voor Rangers. Daarnaast werden er in Europa regelmatig steden gesloopt. In 1969 was Newcastle aan de beurt. De stad werd aan puin geslagen en de Engelse pers noemde de fans van Rangers een stel losgeslagen ‘Huns’ en die bijnaam hebben ze tot op de dag van vandaag nog altijd.

Old Firm DSC08645 4Celtic heeft in Europa niet zo’n negatieve reputatie als Rangers. Sterker nog, daar worden The Bhoys vaak geprezen om hun voorbeeldige gedrag. In Schotland ligt dat anders. Daar hebben alle fans die niet voor een van de twee Old Firm-clubs zijn een hekel aan ze. Beide clubs worden intens gehaat. Rangers vanwege hun arrogante gedrag en de gewelddadige fans. Celtic vanwege hun voorliefde voor het kruipen in de slachtofferrol en het zingen van IRA-liederen. Nadat Rangers failliet ging, werd er vooral in de media en op de burelen van de Schotse bond getreurd over het verlies van de Old Firm. Neil Doncaster, de opperbobo van de SFA, sprak zelfs over een Armageddon voor het Schotse voetbal. Het tegendeel bleek waar. Aberdeen en Dundee United stonden op, Motherwell werd een aantal keer tweede, provincieclubs als St. Mirren en St. Johnstone pakten hoofdprijzen en de Dundee derby werd in ere hersteld.

Old Firm DSC08677 5Eigenlijk heeft maar één club echt last gehad van het verdwijnen van Rangers en dat is ironisch genoeg Celtic. Peter Lawwell, de grote man bij Celtic, zei begin dit seizoen nog dat het ontbreken van de Old Firm zijn club tien miljoen pond per seizoen kost. Celtic adverteerde begin dit seizoen zijn seizoenkaarten met de garantie dat als je er dit jaar eentje kocht je het jaar erop voorrang krijgt als Rangers weer terug is. Daar lijkt iedereen bij de club op te wachten. Alleen lijkt die terugkeer nog niet zo zeker. Hearts ligt een flink eind voor en de play-offs gaan ook geen makkelijke opgave worden voor Rangers, aangezien ze daarin onder andere tegen Hibernian moeten en daar werd dit seizoen al twee keer dik van verloren.

Old Firm DSC08650 6Maar deze zondag zijn de zorgen even ver weg, want de derby tegen Celtic staat weer op het spel. Zelfs de boycot tegen het bestuur wordt even opzij gezet door de fans van Rangers. Boycots zijn leuk tegen clubs als Cowdenbeath en Livingston, maar tegen Celtic wil iedereen er wel bij zijn natuurlijk. Overal klinken sektarische gezangen over hoe graag ze tot hun knieën in katholiek bloed willen staan, maar van een echt agressieve stemming is geen sprake. Het antikatholieke, pro-loyalistische hoort gewoon bij de club. De fans hebben dat niet eens meer door. De kraampjes verkopen vlaggen met de afbeelding van Queen Elisabeth, King Billy of met een Britse print. Een Schotse vlag ga je hier niet vinden. Wel van Noord-Ierland overigens. Op de sjaaltjes staat geen naam van een speler, maar teksten als “No Surrender 1690” of “King Billy on the Wall”, verwijzingen naar de Battle of the Boyne.

Old Firm DSC08643 7Aan de andere kant van het stadion, bij de Celtic-fans, is het rustiger. De ene koopt een sjaaltje, een tweede een smerige hamburger en een derde heeft een discussie met een verkoper van het programmaboekje dat er ‘Sevco’ op de voorkant had moeten staan in plaats van ‘Rangers’. Hij dreigt een mail te sturen, want hij vind het belachelijk. Celtic-fans zijn al sinds het faillissement van Rangers in 2012 bezig met het strijden tegen mensen die zeggen dat het dezelfde clubs zijn. Een week eerder legden Celtic-fans nog enkele duizenden ponden neer voor een advertentie in de landelijk krant “The Herald”.  Daarin maakten zij duidelijk dat dit Rangers een andere club is dan het Rangers uit 1872. Deze halve finale in de League Cup was dan ook de eerste ontmoeting ooit tussen beide clubs. Ondanks dat dit Rangers een nieuwe club is waar Celtic nog nooit tegen heeft gespeeld, waren ook bij Celtic-fans kaartjes voor deze wedstrijd enorm populair. Voor honderden euro’s werden ze aangeboden én gekocht op diverse sites.

Old Firm DSC08692 8De rustige sfeer buiten het stadion verdween als sneeuw voor de zon in het stadion. Ik zat vooraan op de perstribune, perfect tussen beide fangroepen in en kon daardoor alles goed volgen. Bijna drie jaar geleden stond er voor het laatst een ontmoeting tussen Celtic en Rangers op het programma. Was dit echt een nieuwe wedstrijd of zou het aanvoelen als een echte Old Firm? Vooraf waren beide supportersgroepen uitgesproken dat deze wedstrijd niet echt belangrijk voor ze was. Bij Rangers willen de fans namelijk de veroordeelde crimineel (41 aanklachten) Dave King aan de macht (leren die fans daar nu echt nooit iets?) en dat was voor hun belangrijker dan deze nietszeggende pot, terwijl volgens Celtic-fans dit Rangers een nieuwe club was en het voor hun niet uitmaakte of ze van hen wonnen of van St. Mirren. Zo hoor je dat te doen. Net doen alsof het je weinig doet, dan kan niemand je achteraf ergens op pakken.

Old Firm DSC08683 9In 1914 schreef Laurence Binyon het beroemde gedicht “For The Fallen” over de slachtoffers van WO I. Het wordt vaak voorgelezen bij herdenkingen bij herdenkingen. De meest bekende alinea daaruit is: “They shall grow not old, as we that are left grow old. Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun and in the morning, we will remember them.” De fans van Celtic hadden daar een variant op gemaakt en vlak voor de aftrap ging er een spandoek omhoog met de tekst “At the going down of the Hun and in the morning, we will remember them.” Achteraf was daar natuurlijk veel om te doen. Er is geen bevolkingsgroep die zo graag de calimerodop op doet als voetbalfans. En daarmee bedoel ik álle voetbalfans. Het is soms tenenkrommend. Nu vond men bij Rangers dit spandoek sektarisch en beledigend voor de slachtoffers van WO I.

Old Firm DSC08685 10Waar je de fans van Rangers niet over hoorde, en Celtic natuurlijk wel, waren de sektarische liederen vanuit de blauwe vakken. De wedstrijd was nog niet begonnen of “The Billy Boys” werd ingezet. Dat is een verboden lied over Billy Fullerton, oprichter van de Schotse tak van de Ku Klux Klan en een befaamd hater van katholieken. Vooral de zin dat ze tot in hun knieën in het bloed van katholieken staan, is een reden waarom het lied verboden is. Nu werd het zo massaal gezongen dat er niemand werd uitgepikt. Eerlijk is eerlijk, het klinkt erg indrukwekkend als meer dan 20.000 man het zingen. De tegenzet van Celtic kwam snel met een “You are not Rangers anymore”, waar fel op werd gereageerd door de fans van Rangers. Die zongen op hun beurt weer “You are only here to watch the Rangers”.

Old Firm DSC08694 11Op de tribunes ging het heerlijk gelijk op, maar op het veld was het geen strijd. Celtic was vele malen beter. De dure dertigplussers van Rangers zijn ver over hun houdbaarheidsdatum heen. Celtic is geen wonderploeg, maar heeft een paar heel aardige voetballers die makkelijk in de Premier League mee zouden kunnen. Rangers heeft de tweede begroting van Schotland, maar daarmee doen ze weinig goeds. Sinds het faillissement kopen ze op Ibrox uitgerangeerde, peperdure voetballers. En dat terwijl ze een redelijke jeugdopleiding hebben. Het blauwe bejaardenhuis was geen partij voor Celtic. Leigh Griffiths maakte simpel de 1-0 en besloot daarop de Rangers-fans te provoceren. Vooraf hadden de spelers de instructie gekregen dat niet te doen, maar Griffiths die naar de politie luistert? Weinig kans. Kris Commons vuurde even later een kanonskogel af op het doel van Rangers en het was 2-0. De fans van Celtic besloten daarop massaal, op de tonen van “Zombie Nation” van Kernkraft 400, een zombiedans richting het uitvak te doen. Rangers is namelijk een zombieclub volgens hen, overleden en nu toch weer opgewekt uit de dood. Het was grappig om te zien.

Old Firm DSC08716 12Na de 2-0 werd het wat rustiger in de blauwe vakken, terwijl het feest was bij de groenen. Celtic kreeg nog drie heel grote kansen, maar de scheidsrechter, de lat en een grote misser zorgden ervoor dat het geen 5-0 stond bij rust. In de tweede helft besloot Celtic een paar versnellingen terug te schakelen, zonder in de problemen te komen. Dat frustreerde hun fans, die hoopten op een vette overwinning. Ondanks hun mindere kwaliteiten gaf Rangers in de tweede helft niet op. Een overwinning zat er geen moment in, maar ze streden er wel voor. Het lukte ze uiteindelijk niet om een keer op het vijandelijke doel te schieten. Gek genoeg vonden veel spelers van Rangers na afloop dat ze in de tweede helft hadden bewezen bijna gelijkwaardig te zijn aan Celtic. Dat is een van de redenen waarom je voetballers nooit moet interviewen. Er komt meestal onzin uit.

Old Firm DSC08780 13Omdat het op het veld in de tweede helft weinig boeiend was, concentreerde ik mij vooral op de tribunes. Ook bij de start van de tweede helft hadden de Celtic-fans iets voorbereid. Eerst kwam er een spandoek (+ pyro #NoPyroNoParty) met daarop de tekst “The Monkeys Died” begeleid door opblaasbare apen. Daarna kwamen er ballonen met zombies tevoorschijn. Sommige blauwe mannetjes konden het moeilijk kanaliseren. Rangers reageerde door het hele sektarische repertoire te zingen in de tweede helft. Zo werd de klassieker “The Sash” gezongen, een lied over strijd van de protestantse Willem III tegen de katholieke koning Charles in 1690. Sowieso was het een pro-Brits feestje bij Rangers. Weinig voetballiederen, maar wel “Rule Britannia” en “God Save the Queen”, begeleid door Britse en Noord-Ierse vlaggen. Ook aan Celtic-zijde was geen Schotse vlag te zien. Daar zag ik alleen de driekleur van Ierland en vlaggen van het Baskenland en Palestina.

Old Firm DSC08758 14Ik ben het allemaal redelijk gewend, omdat ik al vaker wedstrijden tussen Celtic en Rangers heb bezocht. Maar toch blijft het bizar dat het bij deze wedstrijd zo weinig over voetbal gaat. Ik kan niet snel een wedstrijd bedenken, zeker niet in Engeland, die zoveel verder gaat dan het spelletje alleen. Zo zongen de Rangers-fans op een bepaald moment minuten lang het “Ten German Bombers in the Air” over de Battle of Britain, de strijd tussen de R.A.F. en de Luftwaffe in WO II. Het klonk indrukwekkend, maar heeft natuurlijk niets met Rangers te maken. Als tegenwicht besloten de groenen “The Soldiers Song” massaal te zingen. Het volkslied van Ierland werd verder aangevuld met de kreet “God bless the Pope” na ieder couplet.

Old Firm DSC08771 15Enfin, er was al gezongen over veldslagen eind zeventiende eeuw, over de Ierse onafhankelijkheidsoorlog, over hoe Groot-Brittannië heerste op de wereldzeeën en kreten over de paus. Waar moet je het dan nog over hebben? Laat dat maar aan de Rangers over, want die begonnen over pedofilie te zingen. In de jaren zestig misbruikte de viezerik Jim Torbett, grote man bij de Celtic Boys Club, jeugdspelers. Reden voor de blauwen om “Glasgow Celtic Paedofiles”, “Who shagged all the boys” en “Jimmy Saville, he is one of your own” aan te heffen. Naast mij zaten een paar Zweden die geen ruk begrepen wat er werd gezongen, maar het geweldig vonden. Het klonk ook echt indrukwekkend, al zijn het natuurlijk bizarre liederen.

Old Firm DSC08814 16De Zweden waren overigens speciaal overgevlogen voor John Guidetti. Ze moesten een stuk over hem schrijven, maar hij zat op de bank. Na een geweldige start is Guidetti wat weggezakt bij Celtic. Hij kwam er nog wel in, tot opluchting van de Zweedse journalisten. Het publiek vond het ook mooi. Het “There is only one John Guidetti” galmde van de tribunes. Scoren deed de spits niet, want het bleef 2-0. Snel na het fluitsignaal dropen de fans van Rangers af, onder begeleiding van “Go home ya Huns” van de Celtic-fans. Op 15 maart mag Celtic weer naar Hampden, dan staat de finale tegen Dundee United op het programma. Ik ga er graag weer heen, al kan ik mij niet voorstellen dat de sfeer dan weer zo is. Ondanks dat niemand het zal toegeven, hebben de fans elkaar stiekem toch wel gemist. Iedereen heeft zo nu en dan behoefte aan een sektarisch haatfeest. Voor meer foto’s, klik je hier.

Old Firm DSC08825

Advertenties

Een Reactie op “Celtic v Rangers

  1. Prachtig geschreven, al lees ik het nu pas. In middels al eens de ‘mini old firm’ tussen Cliftonville en Linfield bezocht? Zelf was ik eind 2013 getuige van een 3-0 overwinning van The Reds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s