Hereford United v Forest Green Rovers

Hereford2 a13

Hereford United is niet meer. Negentig jaar zijn ze geworden, maar afgelopen vrijdag werd de stekker er uit getrokken. Vorig jaar stond ik nog te juichen toen ik een berichtje kreeg dat Hereford zich op het laatst zich had gehandhaafd in de Conference. Helaas bleek de club dankzij hun foute eigenaren zoveel schuld te hebben, dat ze door de Conference uit hun competitie werden gegooid. Dat betekende dat ze ook niet welkom waren in de Conference South. Hereford werd ingedeeld in de Southern League, niveau zeven. In 2009 kwamen The Bulls nog uit in League One. De fans wilden de foute eigenaren weg hebben en de club overnemen en begonnen met een boycot. De graaiers kozen er echter voor om de club helemaal kapot te laten gaan. Hereford United, dat zaterdag thuis tegen Hitchin Town zou spelen, werd op verzoek van de belastingdienst failliet verklaard. Daardoor is een 1-1 tegen Dunstable Town de laatste wedstrijd ooit zijn geweest. Gelukkig heb ik de club, waarvoor ik altijd wel een zwak had, twee keer gevinckt. In 2006 tegen Halifax Town en bijna een jaar geleden tegen Forest Green Rovers.

Hereford2 1Begin december, 2013. Terwijl ik vlijtig stempels op vergunningen aan het zetten ben, vaker ‘Njet’ dan ‘Da’, gaat de telefoon. Joost Waalwijk belt. Hij heeft gezien dat Hereford United v Forest Green Rovers naar zaterdag 19:30 is verplaatst vanwege een tv-uitzending. Dat is heel goed nieuws, want dan heb je ruim de tijd om een double te doen. Hij aast op Aston Villa als middagwedstrijd, maar uiteindelijk komen we bij een andere club terecht in Birmingham: de chocoladeclub Cadbury Athletic. Normaal is chocolade eerder een nagerecht, maar voor ons was Cadbury een voorgerecht. Ons nagerecht, Charlton v Sheffield Wednesday, is een dag later. Hoofdgerecht is voor mij Hereford United. Ik vind The Bulls een heel leuke club en Edgar Street is een van de leukste stadions van Engeland. De dubbeldekker, beneden terracing en boven stoeltjes, aan de lange zijde is erg leuk, maar het hoogtepunt blijft toch wel de Meadow End oftewel de “Banana Terrace” vanwege zijn kromme bouw.

Hereford2 42Cadbury Athletic was erg leuk. Hier zijn de foto’s van het stadion met misschien wel de mooiste tribune van Engeland. Maar hoe leuk Cadbury ook was, ik keek vooral uit naar Edgar Street. Het was bijna acht jaar geleden dat ik daar was en toen vond ik het top. Het was in de gekke tijd dat ik vooral dagtripjes maakte. En heel gekke ook, want Hereford is meer dan 7 uur enkele reis vanuit Tilburg. De week erop gingen we overigens in een dagtrip naar Sheffield Wednesday. Dat er toen niemand is overleden, is nog altijd een wonder. Maar het waren andere tijden. Toen stond je nog gewoon lachend om drie uur ’s ochtends op en kwam je 24 uur later rond dezelfde tijd weer thuis voor 90 minuten voetbal. Dat zie ik de jeugd van tegenwoordig niet doen, sprak opa. Hereford won die hondsslechte wedstrijd overigens met 1-0 van Halifax Town, ook al zo’n verdwenen club, en werd voor het derde jaar op rij tweede in de Conference. Alleen lukte het ze ditmaal wel om te promoveren via de play-offs. In de finale in Leicester werd met 3-2 gewonnen van… Halifax Town.

Hereford2 19Het seizoen erop zag ik Hereford maar liefst drie keer, allemaal uit. Puur toeval overigens. Net zoals die eerste wedstrijd was het bij alle drie geen gekkenhuis qua doelpunten. Van Wrexham werd met 1-0 verloren, Notts County werd met 0-1 verslagen en tegen Torquay bleef het 0-0. Na die laatste wedstrijd, waarbij ik Torquay na tachtig jaar uit de League degradeerde, zag ik The Bulls nooit meer aan het werk. Jammer eigenlijk, want 2007/2008 was een topjaar voor ze. Hereford werd derde in League Two en promoveerde naar het derde niveau. Ze degradeerden meteen weer, maar in dat seizoen kwamen wel clubs als Leicester City, Leeds United, Huddersfield Town en Millwall op bezoek in Edgar Street. Achteraf gezien had ik wel een van die potjes willen meepakken. Maar je kunt natuurlijk niet alles hebben. Hereford ging weer naar League Two en drie seizoenen later zakten The Bulls zelfs af naar de Conference. Het eerste jaar in de non-League werden ze zesde, net geen play-offs dus, en het tweede jaar (afgelopen seizoen dus) waren ze een saaie middenmoter en kwam ik op bezoek.

Hereford2 27Twee uur voor de wedstrijd kwamen we aan in Hereford. We hadden een hotel in het centrum en dat was niet ver van Edgar Street. Er was nog genoeg tijd om bij de Indiër te gaan eten. We vonden er eentje waar werkelijk álle clichés werden gevinckt. Het zag er heel ongezellig uit, er was veel kitsch aanwezig, wij waren de enige klanten, er stond zenuwachtige Bollywoodmuziek op, de vele obers waren nog zenuwachtiger dan de muziek en liepen continu radeloos rond, de menukaart was enorm lang en het waren gloryhunters. Mannetje Indiër: “Hello, what are you doing in Hereford?”  Wij: “We are coming to vinck Hereford United.” Indiër: “United? But the big teams play tomorrow?” Wij: “Who do you support?” Indiër: “Manchester United are my team.” Als je net buiten het restaurant stond, kon je de floodlights van Edgar Street zien, maar van Hereford United had de gloryhunter nog nooit gehoord. Daarnaast deed een andere ober ongemak omdat wij vier Naans wilde en volgens hem was drie meer dan genoeg. Hij had gelijk, maar om onze eer te redden at SJ nog een stukje van de vierde op. De Indiër droop teleurgesteld af toen hij dat zag.

Hereford2 36Edgar Street is prachtig, maar Edgar Street met de floodlights aan is gewoon pure stadionporno. De wedstrijd was niet zo bijzonder, maar ik was vooral met het stadion bezig. Eerste helft bracht ik door op de Banana Terrace en de tweede helft ging ik met Ferdi op de dubbeldekker zitten. Het uitzicht was geweldig. Op dat soort momenten ben ik heel gelukkig. Hereford won ook nog eens. Perfect eigenlijk. Toch leek het niet genoeg te zijn voor The Bulls. Een speelronde voor het einde stonden ze op een degradatieplek, twee punten achter Chester. Het was Aldershot v Hereford en The Bulls namen maar liefst 800 man mee, hopend op een wonder. Ik was zelf met SJ bij Hastings, maar gelukkig hield Ferdi mij op de hoogte. Helaas leek het vijf minuten voor tijd gebeurd: Chester stond met 2-1 voor en bij Aldershot v Hereford was het 1-1. Terwijl Hastings vocht om de 1-0 vast te houden (en zo de play-offs te halen), kreeg ik een berichtje vanuit Groningen: 2-2 in Chester. Twee minuten later hoorde ik dat ik weer een berichtje had en waar ik op hoopte, was het ook: 1-2 in Aldershot. Hereford staying up!

Hereford2 24In 2010 werd David Keyte de nieuwe voorzitter van Hereford United. The Bulls waren een van de weinige gezonde clubs van Engeland en hadden 500.000 pond op de bank staan. Deze Keyte draaide dat er helemaal doorheen. Sterker nog; vier jaar later had Hereford een schuld van 1,3 miljoen pond. Ondertussen bleef Keyte maar blaten over het platgooien van de terraces achter de doelen om daar appartementen neer te zetten die het gouden ei zouden zijn. Nadat Hereford zich had gered, besloot Keyte de club te verkopen aan ene Tommy Agombar voor twee pond.  Agombar ziet eruit als een malafide tweedehandsautohandelaar en dat bleek hij ook te zijn. Hij beloofde van alles, maar deed niets, zoals de Conference betalen. Hereford werd uit de Conference gegooid en afgelopen vrijdag failliet verklaard. Het blijft jammer dat zulke boeven dit soort streken niet bij een Argentijnse club flikken, dan lagen ze met betonnen schoentjes in een of ander kanaal. Het stadion is van de gemeente Hereford en die heeft gezegd het intact te laten en er een nieuwe club wil laten spelen. Hopelijk zien we volgend jaar een fan-owned Hereford weer op Edgar Street.

Hier de foto’s van Hereford United v Forest Green Rovers.

Hereford2 DSC00346

Advertenties

2 Reacties op “Hereford United v Forest Green Rovers

  1. Ben er ’n jaar of 5 geleden ook geweest was geweldig …jammer genoeg was er geen veemarkt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s