Annan Athletic v East Fife

Annan DSC07326

Het is al halverwege december en zaterdag was pas de eerste keer dat er een wedstrijd P-P ging in de Schotse Championshi[. Uiteraard was het bij Cowdenbeath (waar ik al vier een P-P meemaakte) en uiteraard was het tegen Hearts. Ik had veel geschreven de week ervoor en daardoor wat last van mijn schouders en polsen. Ik wilde dus per se niet achter de computer kruipen eergisteren en zocht een alternatief. In de Juniors lag bijna alles er uit en de Highland League is te ver weg, dus ging ik even de wedstrijden in de League af. Dundee United v Aberdeen leek mij wel wat, maar ik was net te laat met een ticket kopen. Om 12:00 stopte namelijk de online verkoop en er waren nog maar een paar kaarten over, dus ik durfde het risico niet te nemen om op de gok naar het stadion te rijden. Ik besloot daarom om wat nieuws te vincken. Schotland heeft ook een ‘92’ en die bestaat uit 42 clubs. Daarvan heb ik er 38 gevinckt. Alleen St. Johnstone (wel gevinckt tijdens de Challenge Cup Final tussen Dundee en Inverness), Queen’s Park (wel twee bekerfinales gezien op Hampden Park), East Fife en Annan Athletic waren nog niet gevinckt. De eerste drie clubs speelden uit, dus werd het Annan Athletic v East Fife. Een ritje naar de Engelse grens.

Annan DSC07311Van de vier is Annan op de papier ook de leukste. The Galabankies zijn de nieuwste Leagueclub van Schotland, want pas in 2008 werden ze gekozen als vervanger van het failliet gegane Gretna. Annan is voor Schotse begrippen een erg jonge club. In 1942 werden ze opgericht en ze speelden altijd in lokale competities. Annan en omgeving is meer rugby- dan voetbalminded. In 2000 besloot de Schotse Football League twee nieuwe clubs toe te laten. Annan wilde heel graag, maar de bond koos Elgin City en Peterhead. In 2008 deden ze een nieuwe poging. Het geluk voor Annan was dat nabijgelegen Gretna was verdwenen. Voor de Schotse bond was het wel interessant om een Leagueclub uit die streek te hebben in plaats van weer een club uit Edinburgh. Sinds de toelating in de League is het beleid van de club vooral gericht op het pimpen van het stadion in plaats van successen. In de eerste zes seizoenen eindigde Annan slechts tweemaal in het linkerrijtje. Wel waren ze de eerste club die op Ibrox won van het nieuwe Rangers. Het werd 1-2 voor Annan.

Annan DSC07383Nog meer stats. East Fife was tot twee weken geleden de enige club die ik nooit aan het werk zag uit of thuis. Uit bij East Stirlingshire werd die ban verbroken. De uitfans vielen mij op in positieve zin. In Annan waren ze opnieuw heel vocaal. East Fife is afgelopen seizoen gedegradeerd en voor hen was het de eerste keer ooit tegen Annan. Galabank is niet het grootste stadion en dat viel de fans van East Fife ook op. Buiten heel veel liedjes over de county Fife (hoe geweldig het daar wel niet is) en over rivalen Cowdenbeath en Raith Rovers (inteelt en engnekken volgens de East Fifers) was het beste nummer een dis over Galabank. Op de melodie van “Oh when the Saints go marching in” zongen ze: “My garden shed (my garden shed). Is bigger than this (is bigger than this). My garden shed is bigger than this. It got a door and a window, my garden shed is bigger than this.” Ik stond wel een beetje te giechelen. Overigens is East Fife de club waar ik wil eindigen met de ‘42’. Het stadion is ruk, zeker nu dat naastgelegen power station weg is, maar er lijkt mij niets mooiers dan te eindigen met de wedstrijd East Fife v Forfar Athletic. Als het dan ook nog een 5-4 wordt, ben ik een gelukkig man.

Annan DSC07341In Annan werd het geen 5-4. De thuisclub won in de laatste minuut met 2-1. Galabank is geen topground, maar best leuk om eens te bezoeken. Het is een vriendelijke club. Iedereen is er even aardig. Het deed heel erg non-League aan. Waar ik bij sommige clubs, zoals Clyde, zeker weet dat ik niet meer kom, durf ik dat bij Annan niet te zeggen. De rit was leuk, het volk was vriendelijk en het was erg relaxed daar. Daarnaast is de rit er heen en de omgeving wel de moeite waard. Zo ligt er pas naast het stadion een camping. En niet zomaar eentje, maar de ongezelligste van Schotland. Wie daar gaat zitten, spoort niet. Zelfs nu stonden er enkele caravans. Heel vreemd. De camping en het stadion liggen op een heuvel. Via het Galabank Park (zie hier de oorsprong van de stadionnaam) kom je bij de rivier de Annan. Het ziet er allemaal erg idyllisch uit. Voor gekkigheid moet je niet naar Annan toe, maar wel als je een typisch Schotse club uit de laagste divisie wilt vincken. De foto’s vind je hier.

Annan DSC07401

Advertenties

Een Reactie op “Annan Athletic v East Fife

  1. De garden shed song konden wij begin november al vinken in Selhurst Park, toen Sunderland er op bezoek was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s