The Eric Morecambe Trophy

Eric Morecambe 6

Vanmiddag is de wedstrijd Morecambe v Luton Town. Een op het oog weinig verheffend affiche tussen twee clubs die 350 kilometer van elkaar liggen. Beide clubs speelden tot voor zes jaar geleden ook nooit tegen elkaar. Pas toen Morecambe promoveerde was de eerste wedstrijd tussen beide. Luton degradeerde en de Morecambe v Luton Town van deze middag is pas de tweede ooit. Toch is het een bijzondere wedstrijd, want voor het eerst zal er gestreden worden om een heuse beker: de Eric Morecambe Trophy. Beide clubs hebben namelijk een ding gemeen en dat is een band met Eric Morecambe, een van de bekendste komieken die Engeland ooit heeft gehad. Dat is de reden waarom van deze beker op het spel staat en waarom het toch een bijzondere wedstrijd is.

Eric Morecambe 2Eric Morecambe werd in 1926 geboren als John Eric Bartholomew . Hij nam zijn geboorteplaats aan als artiestennaam. In 1941 kwam hij Ernie Wise tegen en ze werden vrienden voor het leven. Na een baantje als mijnwerker, brak hij met zijn maat door als komisch duo. “The Morecambe & Wise Show” werd een begrip een haalde gigantische kijkcijfers. De kerstaflevering van 1977 werd bijvoorbeeld door 28 miljoen Britten bekeken. Kijkcijfers die bijna niet voor te stellen zijn. Eric Morecambe was een van de meest beroemde Britten en werd in 2002 nog in de Top 100 van “Greatest Britons” gekozen. De komiek was een drukke man die veel dronk en zo’n zestig sigaretten per dag rookte. Op zijn 42ste kreeg hij zijn eerste hartaanval. Uiteindelijk zou Morecambe, ondanks zijn levensstijl, ‘pas’ in 1984 op zijn 58ste overlijden. Dertig jaar naar zijn dood, is Morecambe nog altijd erg populair. Zeker in Luton, waar hij vaak te vinden was in het stadion. Het blijft een vreemde combinatie: een komiek uit het verre Lancashire die fan werd van een onooglijk clubje boven de rook van Londen.

Eric Morecambe 4Om die vreemde combinatie te verklaren moeten we terug naar de jaren zestig. In 1968 brak Morecambe definitief door en was hij vaak op tv te zien. Morecambe lag destijds op meer dan vijf uur rijden van Londen, dus leek het de komiek slimmer om meer in de buurt van de hoofdstad te gaan wonen. Hij en zijn familie kochten daarop een huis in Harpenden, iets ten noorden van Londen. Gary, de zoon van Morecambe, was een groot voetbalfan en vroeg aan zijn vader of ze niet naar een club in de buurt konden gaan. Eric pakte daarop een munt en liet Gary kiezen. Kop was Watford, munt Luton Town. Het werd munt en vanaf die dag in 1969 gingen Gary en Eric naar Kenilworth Road en werden zelfs echte fans van Luton Town. The Hatters speelden op dat moment in de derde divisie en bij Luton vonden ze het een eer dat zo’n bekende Engelsman naar hun club kwam. Het bestuur nodigde Eric en zijn zoon uit in de directorsbox en even later werd aan de komiek gevraagd of hij geen bestuurslid wilde worden. Morecambe accepteerde dat.

Eric Morecambe 8Morecambe begon in zijn shows te verwijzen naar de club en riep vaak “Luton for the Cup” tijdens sketches. Het deed de bekendheid van de club veel goed. Luton Town promoveerde in 1970 naar de Second Division en in 1974 zelfs naar het hoogste niveau. Eric Morecambe werd ondertussen ook steeds groter in Engeland. Het leek wel of Morecambe en Luton Town elkaar naar boven duwden. In 1975, de tijd waarin miljoenen naar zijn shows keken, een stapje terug bij Luton Town. Hij bleef komen en uitwedstrijden bezoeken, maar wilde geen bestuurslid meer zijn. Het werd geaccepteerd en Morecambe kreeg een ceremoniële rol als vicepresident. In zijn shows en interviews bleef hij Luton Town onder de aandacht brengen. Ondanks dat de komiek geen local was, hielden de fans wel van hem. Zijn eerlijkheid was berucht. Luton stond bij rust met 0-2 achter en de fans vroegen hem wat hij er van vond. In plaats van clichés te braken, zei hij keihard: “Rubbish”. Tegenwoordig leeft Morecambe op Kenilworth Road voort dankzij de Eric Morecambe Suite.

Eric Morecambe 1Ook in Morecambe zijn ze hun beroemdste zoon niet vergeten. Zo is er een pub met de naam “The Eric Bartholomew”. Het is een Wetherspoons en helemaal ingericht in de stijl van Eric Morecambe. De pub is vlak bij het standbeeld van Eric Morecambe dat op de boulevard van Morecambe staat. Mocht je ooit in Morecambe komen, dan moet je dat standbeeld (dat in 1999 werd onthuld door Queen Elisabeth) echt even vincken. Veel fans van Eric Morecambe poseren bij het beeld, waar de songtekst van zijn bekendste hit “Bring me Sunshine” in het graniet is gezet. Helaas probeerde een stuk tuig twee maanden geleden het standbeeld te jatten door zijn been door te zagen. Het brons is namelijk veel waard. Ze hebben het mannetje opgepakt en ik hoop dat deze chav flink moet betalen voor de schade die hij heeft aangericht. Het is jammer dat Morecambe in een nieuw stadion speelt, want het vorige lag echt op een steenworp van het huis waar de komiek is opgegroeid. Ik heb dat huis en de gedenkplakkaat, uiteraard, nog gevinckt destijds. Dat soort dingen geven een vinck net iets extra’s.

Eric Morecambe 7Bij de eerste ontmoeting tussen Morecambe en Luton Town in 2009, kreeg het standbeeld van Eric Morecambe een Luton-shirt aan en stond datzelfde beeld prominent op het programmaboekje. Mick Harford, destijds manager van Luton, verklaarde voor de wedstrijd in The Sun dat hij de befaamde Eric Morecambe-dans zou doen als Luton zou winnen. Luton won met 1-2, maar Harford deed slechts enkele pasjes. Met de camera’s op zich voelde hij zich toch iets te opgelaten om helemaal los te gaan. Ook was er voor de wedstrijd een optreden van “Bob & Mike”, twee komieken die stukken nadoen van de “The Morecambe & Wise Show”. Ditmaal staat er dus een trofee op het spel, gemaakt door de kunstenaar die ook het standbeeld heeft ontworpen. De FA heeft zelfs zijn officiële goedkeuring gegeven voor de Eric Morecambe Trophy. Gisteren werd de trofee door de familie van Eric Morecambe (zijn vrouw en twee zoons) overhandigd aan Morecambe FC. Door dit soort dingen houd ik zo van Engels voetbal.

Eric Morecambe Trophy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s