AFC Nicknames: The Citizens

AFC Nicknames Manchester City

Manchester City werd gisteren voor de vierde keer in haar geschiedenis kampioen van Engeland. Waar ze ook kampioen in zijn, is het hebben van bijnamen. Maar liefst vijf heeft de club er gehad: The Gortonians, The Ardwickites, The Brewerymen, The Citizens en The Blues. Die laatste, eigenlijk de saaiste, hebben ze vandaag de dag nog altijd. De eerste twee zijn afgeleid van de oorspronkelijke namen van Manchester City: Gorton FC (van 1880 t/m 1887) en Ardwick FC (van 1887 t/m 1894). De bijnaam The Brewerymen dankte de club aan de brouwerij Chester’s. Dankzij de financiële steun van hen kon de club een stadion bouwen en uitgroeien tot een goede Leagueclub. The Blues is natuurlijk afgeleid van het blauwe shirt van City. In de periode tussen The Brewerymen en The Blues had de club de bijnaam die hierboven is afgebeeld: The Citizenss. Een “citizen” is een beetje een nette burger, vandaar ook het clichémannetje met bolhoed, giletje en paraplu.  Dat paste ook wel bij City, dat voor WO II de nette club van Manchester was in tegenstelling tot het volkse United.

Advertenties

Een Reactie op “AFC Nicknames: The Citizens

  1. Een citizen is in principe gewoon een houder van het passport van het land. Net zoals dit forum vooral door Belgische en Nederlandse citizens (staatsburgers) bezocht wordt. Het is ergens bizar dat die klassenstrijd in het UK nog altijd leeft, daardoor krijgt een simpel woordje als citizen een politieke bijklank. Half Man Half Biscuit en Pulp hebben die klassen in de maatschappij ook al vaak aan de kaak gesteld. En “A design for life” van de Manics wordt zowat als “working class” anthem aanzien. In de meeste landen in West Europa wordt toch al lang niet meer zo druk gesproken over arbeidersklasse, middenklasse en bourgeousie? (tenzij misschien in verkiezingsperiodes, maar in het UK lijkt dat thema veel meer te leven algemeen)

    Brewerymen is de leukste en historisch nog verantwoord ook.

    Is “sky blues” trouwens ook niet gehanteerd als nickname? (net zoals bij Coventry, die in ongeveer hetzelfde tint blauw spelen…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s