Joseph H. Smith: Zonder respect geen voetbal

Vagina stadion

In de nieuwe column van Joseph H. Smith een oproep aan de KNVB om niet naar Qatar te gaan. Wat dit met Engels voetbal te maken heeft? Eigenlijk alles, want waar de KNVB staat kun je ook de FA neerzetten. Conslusie is gewoon dat we niet naar dat boevenland moeten gaan die het WK gekocht hebben en waar een mensenleven niets waard is. Als alle toplanden dit wantoernooi boycotten, binden de FIFA-boeven wel in. Zij zijn alleen geïnteresseerd in centjes en die zullen er niet zoveel binnenstromen als de toplanden niet komen. Wat zou het toch mooi zijn als het topvoetbal voor een keertje tegen wantoestanden in opstand komt.

res·pect (het; o)

1 eerbied, ontzag

 Beste KNVB,

Maandagmiddag publiceerde de website Deadspin enkele resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van ruim 1,4 miljoen gastarbeiders in Qatar. De arbeiders in Qatar die o.a. de stadions bouwen voor het WK in 2022. De onthullingen zijn, op zijn zachtst gezegd, schokkend. Als het zo doorgaat zullen er ongeveer 4000 arbeiders zijn gestorven als het WK daar van start gaat. En dan heb ik het nog niet eens over ander onrecht zoals de inname van de hun paspoorten (zodat ze nergens heen kunnen) en een organisatie die voor hun belangen op zou moeten komen, maar dit niet doet. “Qatar is a country without a conscience,” is de eerste regel in het onderzoeksrapport.

De afgelopen jaren hebben jullie veel gehamerd op respect in het voetbal. ‘Zonder respect geen voetbal’, was de slogan. Ik zag TV-reclames, reclameborden en er doken regelmatig stukken op waarin respect werd gepredikt. En jullie hebben gelijk. Zonder respect zijn voetbalwedstrijden en alle facetten die bij het voetbal komen kijken niet of nauwelijks te handhaven.

Ik vind dat onder respect ook het mensenleven- en welzijn valt. Daarom heb ik een paar vragen voor jullie. Wanneer spreken jullie als voetbalbond openlijk uit tegen de misdrijven die op dit moment worden begaan in Qatar? Wanneer doen jullie afstand van de opdrachtgever FIFA? De FIFA die het hoofd afwendt en doet alsof er niks aan de hand is. De FIFA die de misstanden niet laat onderzoeken door een onafhankelijk onderzoeksbureau, maar het door hun eigen ethische commissie laat onderzoeken. De FIFA die tegenwoordig terecht in één adem wordt genoemd met corruptie en machtsmisbruik.

Het zou de KNVB sieren als jullie voor één keer de outsider zijn en verbaal in opstand komen tegen het onrecht wat gaande is. Wees eens een keer niet het schoothondje dat een kluifje krijgt als het zijn kunstje doet, maar de opgefokte pitbull die bijt en blaft wanneer het moet. Dat verdienen de arbeiders die onder onmenselijke omstandigheden moeten werken, dat verdient het voetbal en dat verdien ik. Waarom ik? Omdat ik niet kan uitleggen aan mijn neefje dat respect in het voetbal alleen geldt op het veld, maar respect niet te vinden is tijdens de organisatie van een groot voetbalevenement.

Met vriendelijke groet,

Joseph Smith

Joseph H. Smith (25) is een Engelse Nederlander of Nederlandse Engelsman. Hijzelf houdt het op het laatste. Anglofiel en voetballiefhebber pur sang. Zijn Engelse roots liggen in Birmingham, waar zijn vader vandaan komt. Zijn hele familie is fan van Birmingham City op één oom na. Die is voor Manchester United en nam de kleine Joseph een keer mee naar Old Trafford en toen was het gebeurd. Sindsdien volgt hij The Red Devils. Minstens twee keer per jaar is Joseph in Engeland te vinden. Hij bezocht onder andere Birmingham City, Fulham, West Ham, Arsenal, Millwall, Aston Villa, natuurlijk Manchester United, terwijl Brentford een P-P opleverde. Op ongezette tijden schrijft hij een column voor DT116.

Advertenties

6 Reacties op “Joseph H. Smith: Zonder respect geen voetbal

 1. Leuk, zo’n vagina stadion!

  • Ik heb een vagina toch liever wat strakker (nauwer) en met wat meer “begroeiing” er bovenop …

   De politieke correctheid zal niet enkel in Qatar zwaar op de proef gesteld worden (al zie ik echt geen graten in die locatie) maar wat nu met 2018 en Rusland? Opnieuw: houd politiek en sport AUB gescheiden en laat dat WK waar het is … Maar ik zie wel enkele landen die in staat zijn om een WK in Rusland te boycotten (oa Oekraine als die nog een natie en nationale ploeg hebben tegen dan). Nu ja, voor de winterspelen in Sotsji hebben ze ook vrolijk de andere kant uitgekeken ondanks de massaprotesten van holebi organisaties wereldwijd. En voor de werkomstandigheden in Qatar zal men ook wel een oogje dichtknijpen. Helemaal kosher is het niet, maar ik vind het nog altijd een zeer gevaarlijk precedent als we politiek laten meespelen in sportief beleid. Organiseer je dat WK in Qatar plots toch niet meer in Qatar, dan krijg je een storm van protest van alle Arabische FIFA leden. Dito met Rusland. FIFA moet maar de humanitaire situaties op voorhand grondig scannen, maar eens een beslissing genomen is het heel gevaarlijk om die beslissing te herroepen op grond van politieke redenen.

 2. En ondertussen wel zelf kijken naar het WK.

  • Je hoeft het niet eens zo ver te zoeken. Waar is het protest gebleven toen het WK werd toegekend aan de VS? Enige industriële westerse staat die nog doodstraf toepast (en los van de voor/tegen discussie: het gerecht is er hopeloos corrupt) en constant tegen internationale besluiten in andere landen gaat binnenvallen … Waar bleef het protest toen Zuid-Afrika, 1 van de gevaarlijkste landen die er zijn als je nog maar even het stadscentrum verlaat en waar racisme nog altijd hoogtij viert, een WK kreeg? En kijk eens hoeveel callcenters of productiecentra geoutsourced worden naar bv India, Bangladesh etc omdat ze daar mensen hebben die tegen een hongerloontje 7 dagen op 7 werken ; gaan alle criticasters van het WK in Qatar dan ook die merken boycotten die outsourcen aan lage loon landen? Zelfs binnen Europa moeten we niet trots zijn: hoeveel van de grote multinationals hebben hun support desk verplaatst naar Polen, Roemenië of Hongarije? Intussen gebruikt iedereen wel telefoons van Samsung, computersoftware ontwikkelend in die lageloonlanden, kledij gefabriceerd in India of de Filippijnen, …

 3. Dikke onzin. Als mensenrechten morgen een rol gaan spelen bij het toekennen van WK’s zet je een heel gevaarlijk precedent neer. Want Qatar staat qua mensenrechten nog altijd mijlenver voorop tegenover hun Saudische buren. Zelfs in de USA is het qua mensenrechten erg gesteld (zie het corrupte justitiesysteem, ontbreken van een sociaal vangnet, illegale invasies …) en die hebben het Wk al mogen organiseren. Zullen we dan meteen ook gaan filteren op FIFA leden? Welke criteria ze gaan hanteren is een raadsel want ieder heeft een andere interpretatie van mensenrechten, maar dan kan je in 1 klap zowat de helft van de voetballanden gaan wieden: Israel wegens hun bezetting van de West Bank, Iran en Saudi wegens religieuze dictaturen, de VS wegens illegale invasies en illegale spionage van andere staten, Rusland wegens hun activiteiten in de Krim, China wegens het onbekend aantal executies en corruptie op topniveau, Noord Korea om evidente redenen, zowat de helft van de Afrikaanse landen wegens corruptie en burgers die in armoede leven, Griekenland en Ierland en Portugal die enkel door medelijden van andere EU lidstaten overleven na hun wanpraktijken op topniveau terwijl de burgers in de kou blijven staan, …

  Voetbal en politiek mengen is een zeer gevaarlijke precedent, het spelletje wordt nu al soms verprest door gewelddadige confrontaties tussen politiek tegengestelde fangroepen. De FIFA houdt die twee beter gescheiden eerder dan zich als een soort sportversie van de VN te gaan opstellen.

  Bovendien, het Midden Oosten is een regio die nog nooit een WK hadden. Maar Israel en Saudi zijn uitgesloten om politieke redenen, Turkije heeft zich geen kandidaat geschikt (nochtans enige land vd regio met infrastructuur en geen slecht rapport qua mensenrechten), dus tja, waarom niet Qatar? Het is trouwens niet alsof Brazilië zo kosher is ; al eens een favella ingedoken waar drugbaronnen de wijk runnen en de politie te bang is om er te komen omdat het er zo onveilig is? Terwijl iets verderop in Sao Paulo centrum gehele compound wijken bestaan met grote security, alleen betaalbaar door de allerrijksten. Dus zullen we dan Brazilië ook nog snel het WK gaan afpakken??

  Laat Qatar maar doen, en houd politiek en sport gescheiden. Het zou een enorm gevaarlijke precedent zijn die twee te gaan mengen, het gebeurt helaas al teveel op de tribunes. Dat FIFA AUB zich geen soort politieke entiteit noemt. Landen die zoveel bezwaar hebben (maar zonder schroom wel outsourcen naar olierijke landen zonder mensenrechten of naar landen waar mensen tegen hongerloontjes werken) kunnen altijd kiezen om niet mee te doen aan de voorrondes. Maar het WK verplaatsen zou meer problemen geven dan het ooit kan oplossen. Noem maar eens enkele landen die nog geen WK of EK recent georganiseerd hebben en een vlekkeloos mensenrechtenrecord hebben?

 4. Beetje advocaat van de duivel: Maar er is weinig werk op sommige plekken en zijn die mensen juist BLIJ dat ze werk hebben? Dan kunnen wij vanaf onze verwarming in huis en water uit de kraan soms makkelijk praten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s