Bring Back the Loggerheads

Loggerheads 1

Het is vandaag precies zeven jaar geleden dat de fans van Shrewsbury Town werden getrakteerd op een nare verrassing van de club. Langzaamaan waren ze er aan gewend dat ze het nieuwe seizoen niet meer op het prachtige Gay Meadow zouden spelen, maar in een LEGO-bakje buiten de stad, maar nu werd ook hun geliefde logo met de drie loggerheads afgepakt. Dat was op zich al klote, want die drie hoofden zijn hét symbool van de stad, maar nog erger was dat er een kitscherige leeuw voor de plaats kwam. Volgens de club was er lang nagedacht over het nieuwe logo, maar al snel kwamen de fans er achter dat de leeuw was gejat van clip art verzameling op internet. Afschuwelijk en via de actiegroep “Bring Back the Loggerheads” proberen ze de club te bewegen om de ‘clip art lion’ te lozen en een logo met drie loggerheads terug te krijgen. Ik sprak met BBTL over deze kwestie.

Loggerheads 7

Op 27 maart 2007 maakten de fans van Shrewsbury zich op voor de wedstrijd. Die middag speelden ze tegen Rochdale en bij winst kon de club op plek zeven terecht komen, een positie die recht gaf op een plekje in de play-offs aan het eind van het seizoen. Promotie zou fantastisch zijn voor Shrewsbury en een waardig afscheid van Gay Meadow, het prachtige stadionnetje van de club naast de rivier de Severn. Gay Meadow zou in mei worden verlaten en worden vervangen door het kilste stadion dat ooit in Engeland gebouwd is. Eeuwig zonde, maar als je mee wilt in de vaart der volkeren moet je soms grote offers brengen. Tenminste zo werd het uitgelegd door de bobo’s van de club. De fans zaten er eigenlijk niet op te wachten, want Shrewsbury Town is een club die nooit in de Premier League zal spelen en ongeacht het stadion altijd een club voor League One en Two zal blijven.

Loggerheads 3

Maar na al die propaganda over het nieuwe stadion was er berusting en waren de fans van plan om er de laatste maanden op Gay Meadow er maar het beste van te maken. Maar het bericht wat de club bekendmaakte op die ochtend, schoot veel fans van The Shrews in het verkeerde keelgat. Er kwam namelijk een nieuw logo. Dat kan, want logo’s veranderen regelmatig, maar waar Shrewsbury Town mee aankwam was te afschuwelijk voor woorden. Hét symbool van de stad, de drie loggerheads, waren verdwenen en er voor in de plaats kwam een leeuw die niets met de club en stad van doen had. Bobo Steve Wellbeloved, een onpopulaire man ondanks zijn achternaam, verpakte het mooi en noemde het een “clear, strong and clean badge”. Shrewsbury won die middag met 3-0 van Rochdale, maar het was een zege met een zure nasmaak vanwege het nieuwe logo.

Loggerheads 6

Binnen de korste keren werd duidelijk dat de leeuw, volgens Wellbeloved ontworpen door de lokale designer Tony Brooks, was gejat van clip art. De lelijke leeuw werd door New Vision Technologies Inc. aangeboden voor minder dan een tientje en is nog altijd te koop. De fans waren furieus. Niet alleen zaten ze met een nietszeggend logo opgescheept, ook waren ze voor de gek gehouden. Veel gemor, maar weinig actie. De mannen van BBTL omschrijven zichzelf en hun medefans als volgt: “In simple terms, Shrewsbury Town supporters are a very passive bunch. Many fans who took an immediate dislike to the clip art logo were prepared to wait a while in a vain attempt to adjust.” Maar in de zomer van 2012 was het ongenoegen zo groot (overigens meteen na de promotie), dat er werd besloten om een actiegroep op te richten en zo te proberen de drie loggerheads terug te krijgen in het logo.

Loggerheads Clip Art Lion

Velen zullen nu achter de computer zitten en denken “Wat zijn loggerheads, DT116?”. Daarvoor moeten we terug naar 1066. Willem de Veroveraar veroverde (vandaar zijn bijnaam) Engeland vanuit Normandië. In zijn kielzog kwamen een hoop Normandische edelen mee, zoals de familie De La Pole. Die hadden een wapen waarop de hoofden van drie mythologische luipaarden stonden afgebeeld: de zogenaamde loggerheads. Die De La Poles kwamen in Shrewsbury terecht en hun wapen werd dat van de stad en later van de hele trek Shropshire. In Shrewsbury zijn ze enorm trots op de drie loggerheads en overal zie je ze terugkomen: bij sportclubs, scholen en pubs. Het is dus niet meer dan logisch dat ook de voetbalclub de drie loggerheads adopteerde in hun logo.

Loggerheads verschillende logos

De bobo Wellbeloved is ondertussen al lang weg bij Shrewsbury, maar het afschuwelijk clip art logo bestaat vandaag alweer zeven jaar. De club zelf heeft allerlei smoezen waarom ze niet terug kunnen naar de loggerheads, maar zowat ieder argument is al vakkundig onderuit gehaald. Zo zou Shrewsbury Town het logo niet mogen gebruiken van de gemeente, maar die hebben aangegeven het juist erg mooi te vinden als de club weer met de loggerheads gaat spelen. Het nieuwe logo zou beter te beschermen zijn tegen namakers, maar overal op internet is onofficiële merchandise van Shrewsbury Town te koop. Daarnaast heeft een poll uitgewezen dat merchandise met loggerheads erop veel beter zou verkopen en vlieg het retroshirt van de ShrewsTRUST de winkel uit. Waarom? Omdat het oude logo erop staat. De actiegroep BBTL heeft het oude logo te koop aangeboden via hun site. Als je een nieuw shirt koopt, het oude logo erop legt en dat dan strijkt, heb je een nieuw, officieel shirt met het oud logo en zonder die vreselijke clip art leeuw.

Loggerheads 5

Het lijkt nu ook meer een egokwestie te gaan worden. BBTL heeft vertegenwoordigers van de club al een keer uitgenodigd om over het oude logo te praten, maar die hebben dat geweigerd. De club gaf wel aan te kijken naar de mogelijkheid om retrospullen, met het oude logo, aan te bieden in de clubshop. De fans wachten er nog altijd op. Wat wel voor de club spreekt, is dat ze nooit nazistewards op de fans hebben afgestuurd tijdens hun protesten tegen het nieuwe logo. Zo hangt er in Block 19 iedere wedstrijd een vlag met de tekst ‘This Badge is Our Badge’ en het oude logo. Bij veel clubs, zoals Hull City, wordt ieder protest de kop ingedrukt. Dat is bij Shrewsbury niet het geval, al worden de fans wel genegeerd.

Loggerheads 4

De fans zelf zijn bereid om water bij de wijn te doen. Het oude logo hoeft niet per se terug te komen (liever wel natuurlijk), maar zijn ze ook tevreden met een nieuw logo. Enige eis is wel dat de drie loggerheads er in zitten. Mocht dat gebeuren, dan zullen de mannen van BBTL dat vieren in de pub The Loggerheads met een hoop ales en feest sigaren. Voor wie de actie van BBTL wil steunen, of tegen clip art leeuwen is, kan hier de online petitie tekenen. Tot slot een statement van BBTL over de loggerheads waar ik me helemaal in kan vinden: “There is far more to a football club than just eleven players and three points on a Saturday afternoon. Tradition, identity and heritage are equally important to many fans.”

Loggerheads pub

Advertenties

Een Reactie op “Bring Back the Loggerheads

  1. Inderdaad een nietszeggende club geworden helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s