Boleyn Castle

Boleyn Castle

Bijna iedereen noemt het stadion van West Ham United “Upton Park”, net zoals het stadion van Arsenal “Highbury” werd genoemd. In beide gevallen is dat niet correct, want zo heet het gebied waar beide stadion liggen. Arsenal speelde officieel in het “Arsenal Stadium”,  terwijl het stadion van West Ham officieel “The Boleyn Ground” heet. De naam is afkomstig van een gebouw dat op het terrein stond waar West Ham in 1904 z’n stadion bouwde: Green Street House. In de volksmond werd het Boleyn Castle genoemd, omdat het huis door de Boleyns zou zijn gebouwd en Anna Boleyn, een van de zes vrouwen van Henry VIII, zou er hebben overnacht. Het Boleyn Castle is ook de reden voor het kasteeltje in het logo van West Ham en die twee torentjes van MDF voor de hoofdingang.

Maar wie was Anna Boleyn eigenlijk? Het was een vrouw uit een adellijke familie, die eerst had ze een relatie met Henry Percy, inderdaad dat is Harry Hotspur, de man aan wie Tottenham Hotspur zijn naam dankt. Maar dat huwelijk werd afgekeurd. Boleyn kreeg daarna een relatie met Henry VIII. Ze was zijn tweede van in totaal zes vrouwen. Maar net zoals zijn eerste vrouw, kon ook Anna Boleyn hem geen zoon schenken. Henry VIII had ondertussen een maîtresse, Jane Seymour, waarmee hij wilde trouwen, maar eerst moest hij van Anna af. In mei 1536 werd ze gearresteerd op verdenking van overspel, hekserij en insect. De objectieve rechtbank verklaarde haar op alle punten schuldig. Eerst werden er vijf vermeende minnaars van Boleyn onthoofd, waarna Anna zelf ook aan de beurt kwam. Nadat haar hoofd er was afgehakt werd er een kanonschot gelost vanaf The Tower. Voor Henry VIII het teken om naar Jane Seymour te vertrekken.

Seymour zou overigens sterven in het kraambed, toen ze Henry VIII zijn enige zoon schonk. Henry VIII zou nog trouwen met Anna van Kleef, haar huis in Lewes staat er nog altijd, zeker een vinck waard, maar al snel volgde een scheiding. Henry’s vijfde vrouw, Catharina Howard, was een hofdame van Anna van Kleef. Howard bleek echter schuin te marcheren, net zoals Henry VIII zelf. Maar ja, dat was een koning en die mocht dat. Nadat de twee minnaars van Howard werden geëxecuteerd, ging ook het hoofd van Catharina eraf. Uiteindelijk werd Catharina Parr de zesde vrouw van Henry VIII. Zij overleefde hem en belandde niet op het hakblok.

Maar genoeg over die vinckende koning en terug naar Boleyn Castle. Eigenlijk was het helemaal geen kasteel, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Het was een torentje met kantelen. In de loop der jaren is het kasteeltje gebruikt voor allerlei doeleinden, waaronder het hoofdkwartier van een bowlsclub. Uiteindelijk kwam het Boleyn Castle in handen van een katholieke school. Achter het Boleyn Castle lag een veld waarop kolen werden verbouwd. Dat leek West Ham United wel een goede locatie om een stadion te gaan bouwen.West Ham speelde op dat moment in de Memorial Recreation Ground, iets verderop. Dat was veel te groot voor West Ham, want er konden 120.000 man in. De club wilde een eigen, wat kleiner stadion, voor zichzelf.

De rest is geschiedenis. West Ham bouwde een stadion en noemde het de Boleyn Ground. In het begin ging het verhaal dat het stadion vervloekt zou zijn, omdat een van de hofdames van Anna Boleyn er aan het rondspoken was. Ze was gestorven tijdens haar bevalling en kon geen rust vinden. Bewijzen van het spook zijn er niet. Het Boleyn Castle zelf bleef nog lange tijd staan en werd gebruikt als een social club. Ondertussen breidde het stadion zich steeds verder uit en in 1955 moest Boleyn Castle, dat al erg vervallen was, eraan geloven. De sloophamer was onverbiddelijk. Eeuwig zonde, want het was geweldig geweest als het er nog had gestaan. Tot 2016 zal de naam van het Boleyn Castle nog voortleven in de stadionnaam, hoewel bijna iedereen Upton Park gebruikt, en daarna is West Ham pleite.

Advertenties

2 Reacties op “Boleyn Castle

  1. Leuk stuk. Alleen de Henry Percy van Boleyn is een nakomeling van Harry Hotspur.

  2. Was het niet 1 van die vele vrouwen die voor hun executie zeiden “dit zou snel moeten gaan, ik heb geen dikke nek”?

    Ik heb weinig met West Ham, snap ook eerlijk gezegd niet waarom de club in de Benelux een zekere aantrekking geniet. Het verhaal achter het stadion spreekt me echter wel aan, en ik denk dat West Ham me meer zou aanspreken moesten ze de officiële naam Boleyn Ground hanteren. Net als een clubnaam en logo, kan ook stadionnaam bijdragen tot sympathie voor een club: als het origineel is en er zit een verhaal achter is het altijd boeiender. Ik herinner me een artikel van Joris over een stadion dat The Dripping Pan heette ; dat wekt meteen interesse in de club 🙂 Boleyn Ground heeft een historie, een verhaal, dat ik wat mis bij de benaming Upton Park.

    PS: vanwaar die executies? De Anglicaanse godsdienst splitte toch van de Katholieke Kerk net omdat die geen echtscheidingen toelieten en de Britse koning wel wilde scheiden van zijn vrouw? Dus als je een nieuwe kerk sticht speciaal met de bedoeling echtscheiding mogelijk te maken, waarom dan die ex-vrouwen nog executeren? In die tijd waren er trouwens behoorlijk wat adellijken die er meerdere vrouwen op nahielden, iets wat nu enkel nog gebruikelijk is in een handvol landen (de koning van Swaziland had er meer dan 80 voor hij stierf en had een wet gemaakt dat vrouwen een huwelijksaanzoek van de koning niet mochten weigeren)

    Misschien kan de naam Boleyn Ground in ere hersteld worden door de club die de accomodaties zal gebruiken eens West Ham het Olympisch Stadion betrekt? (als die deal tenminste nog doorgaat?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s