Boxing Day 1963

Boxing Day 1963

Boxing Day is misschien wel de meest befaamde voetbaldag van het jaar in Engeland. De stadions zitten voller dan normaal en er heerst een prettige stemming, want iedereen is blij even uit de gourmetlucht te zijn. Voor WO II werden er op Boxing Day vaak derby’s gespeeld. Helaas is dat nu zelden meer het geval, hoewel de non-League deze traditie wel in stand houdt. De mooiste pot die ooit op Boxing Day werd gespeeld, was de Steel City derby uit 1979 oftewel de Boxing Day Massacre. Wednesday vernietigde United en voor beide clubs draaide het seizoen helemaal om. De mooiste speelronde op Boxing Day was die van 1963. Wat een uitslagen vielen er toen te noteren. Kijk maar eens op de foto hierboven. In totaal 66 doelpunten in tien duels. Prachtig.

Er zitten een aantal zeer opvallende uitslagen bij, zoals de 6-1 nederlaag van Manchester United bij Burnley. Het lichtblauwe deel van Manchester had een uitstekende dag, want zelfs wonnen ze (in de Second Division) met 8-1 van Scunthorpe United. Dé uitslagen van dag waren de 10-1 overwinning van Fulham op Ipswich Town (nog altijd de grootste winst die Fulham ooit boekte) en de 2-8 van Blackburn Rovers bij West Ham United. Vincktechnisch was een double die dag mogelijk geweest, want op Upton Park trapten ze om 11:00 uur af en op Craven Cottage pas om 15:00. Maar als ik die double had gedaan, had ik nooit meer gevinckt. Beter dan dat was het nooit meer geworden.

Grappig was dat twee dagen later de returns waren. Ditmaal werd er “maar” 37x gescoord in tien wedstrijden. Het meest opvallende is dat er veel wraak werd genomen. Zo won West Ham ineens in Blackburn met 1-3 van de koploper na die 2-8 vernedering twee dagen eerder. Manchester United maakte het ook goed door met 5-1 te winnen van Burnley. Maar het meest opvallende was de overwinning van hekkensluter Ipswich Town op Fulham: 4-2. Daar had echt niemand op gerekend na die 10-1 nederlaag twee dagen eerder. Bredero zei het al: “Het kan verkeren”.

Returns 1963

Advertenties

8 Reacties op “Boxing Day 1963

 1. En toch is het raar dat derby´s op Boxing Day in de PL nagenoeg niet gespeeld worden. Kan toch niets met commercie te maken hebben. Vandaag staan er maar 2 op het programma in de PL en dat zijn eigenlijk niet ´hoofd-derby´s´. De rest van de Football League ook wat zogenoemde sub-derby´s.

  Maar we gaan er wel van genieten.

  • Vroeger was het OV minder, vandaar de derby’s. Overigens is er nu ook een regel dat wedstijden op Boxing Day niet meer dan 3 uur reistijd mogen hebben. Let maar op, er zitten geen Blackpool’s v Chelsea’s bij, zoals in 1963. De laatste echt grote derby op Boxing Day stamt alweer uit 1989: Swansea v Cardiff. Dat is wel jammer. Eigenlijk zouden ze ieder jaar een enorme kraker op Boxing Day moeten zetten. Een leuk feitje (vindt een freak als ik ;-)) is dat de Merseyside derby nog nooit op Boxing Day is gespeeld.

 2. William van Holsteijn

  Fraai stukje weer waarbij je snel geneigd bent om te denken; ” vroeger was alles beter”! Zo is t natuurlijk niet, het was anders. Ook kon t zomaar gebeuren dat je vincktechnisch zelfs 3 wedstrijden op één dag kon vincken, iets wat ik zelf nooit heb gedaan.

  • Dat klopt. Die Continentals hadden het daar altijd over. Ik heb het ook nog nooit gedaan. Een double is voor mij meer dan zat. Ik wil zo’n wedstrijd ook kunnen verwerken.

   • William van Holsteijn

    Zelfs dat laatste kan ik me niet herinneren. Voornamelijk vanwege dezelfde reden; ik wil zo’n wedstrijd wel beleven, absorberen met alles dr op en dr an qua sfeer, pubbezoek etc.

   • Ik doe ook zelden tot nooit twee Leaguepotten op één dag. Meestal twee keer non-League of een combinatie met League. Komende zaterdag naar Cadbury Athletic om 14:00 en Hereford om 19:30. Goed te doen 🙂

 3. Heeft natuurlijk ook met politie kosten te maken. Voor ons vinckers zijn derby’s op Boxing Day geweldig, maar voor de politie (en de clubs) ook een hoop extra kosten en veel politie mensen die deze dag liever thuis bij de familie zitten.

 4. Voor mij ook geen twee wedstrijden op één dag. Eerst in de pub, dan wellicht nog een gokkantoor bezoeken en na de wedstrijd weer naar de pub. Met een beetje mazzel gefinancierd door Ladbrokes :-). Weekendjes met twee wedstrijden is natuurlijk wel weer aan te bevelen. William, misschien treffen we ons naast school ook nog eens in een pub rond een stadion. Wel dan graag en potje van Burnley, al krijg je mij ook wel mee naar jouw favoriete club in Engeland ……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s