Harry Goslin & The Wartime Wanderers

De Wartime Wanderers met Harry Goslin, krijgen instructie

De Wartime Wanderers met Harry Goslin, krijgen instructie

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat Harry Goslin stierf. Goslin was lid en de grote inspirator van de zogenaamde ‘Wartime Wanderers’. Op 8 april 1939 staat Bolton Wanderers v Sunderland op het punt van beginnen. Maar voordat de er wordt afgetrapt, pak Bolton-aanvoerder Harry Goslin een microfoon en gaat op de middenstip staan. Hij begint houdt een toespraak, waarbij hij wijst op de gevaren van de naderde oorlog met de nazi’s: “We are facing a national emergency. But this danger can be met, if everybody keeps a cool head, and knows what to do. This is something you can’t leave to the other fellow, everybody has a share to do.” Goslin kon goed toespraken houden, want 32 van de 35 spelers van Bolton Wanderers geven zich op bij het leger. Uiteindelijk keert er één speler niet terug: Harry Goslin. Hij stierf in Italië.

Goslin werd in 1909 geboren in Willington, niet ver van Chester. Via de amateurclub Boots Athletic, beland de verdediger in 1930 bij Bolton Wanderers. Bolton is een van de grotere clubs van Engeland. The Trotters winnen in zowel 1923, 1926 als 1929 de FA Cup en krijgen daardoor tijdelijk de bijnaam The 369’s. Goslin is een gewaardeerde kracht en wordt in 1936 aanvoerder van het team. Als Adolf in september 1939 Polen binnenvalt, wordt de Engelse competitie stilgelegd. Goslin heeft dan 306 competitiewedstrijden voor Bolton gespeeld en daarin 23 keer gescoord. Dat Goslin geen verkeerde spelers was, bleek wel uit het feit dat hij vier keer een interland speelt voor Engeland.

Goslin en de meeste andere Bolton-spelers worden ingedeeld in het 53rd (Bolton) Field Regiment. Ze komen voor het eerst in actie in Frankrijk, als de Duitsers dat land binnenvallen. De nazi’s overrompelen de geallieerden en die worden bij Duinkerken de zee in gedreven. Goslin schakelt vier tanks uit en wordt daardoor bij terugkomst in Engeland bevorderd tot luitenant. Daarna is het voor de Britten vooral zaak hun eigen land te beschermen tegen de Luftwaffe. Goslin en de andere Wartime Wanderers bemannen luchtafweergeschut. Ondertussen worden er wel wat wedstrijden gespeeld. Voetballers worden bij clubs ingedeeld die net ver van hun basis afliggen. Goslin zit vooral in Londen en East Anglia en komt daardoor uit voor Chelsea en Norwich City.

In 1942 is het over met de pret voor de Wartime Wanderers. Het regiment wordt uitgezonden naar Egypte om te gaan vechten tegen de mannen van Rommel. De spelers van Bolton gaan daarna naar het huidige Irak, waar ze vechten in Kirkurk. Ook wordt er gevoetbald. In Bagdad speelt het Britse leger tegen het Poolse leger. De Britten, met Goslin in de gelederen, winnen met 4-2. In 1943 zitten de Wartime Wanderers in Italië. Daar stuitten ze op de Gustavlinie van de Duitsers. De Britten komen zwaar onder vuur te liggen. Goslin wordt geraakt door een mortier en sterft enkele dagen later. Hij zal de enige zijn van de Wartime Wanderers die de oorlog niet overleeft en ligt begraven in Italië.

“Harry Goslin was one of the finest types professional football breeds. Not only in the personal sense, but for the club’s sake, and the game’s sake. I regret his life has had to be sacrificed in the cause of war.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s