Kettering Tyres

Kettering Tyres

In 1973 besloot het Duitse Eintracht Braunschweig met Jägermeister logo op het shirt te gaan spelen. Dat was het begin van shirtsponsoring in het voetbal. De eerste in Engelse club was een kleine: Kettering Town. Het was het idee van Derek Dougan, de legendarische Wolves-spits die als grote man bij Kettering was binnengekomen. Hij haalde Kettering Tyres over om de club te gaan sponsoren en in ruil daarvoor werd de bedrijfsnaam op het shirt gezet.  Kettering v Bath op 24 januari 1976 was dus eigenlijk het begin van het moderne voetbal. De FA werd razend en Dougan moest de sponsor eraf halen. De volgende wedstrijd speelde Kettering met “Kettering T” op het shirt, volgens Dougan stond dat voor Kettering Town. De FA trapte daar niet in en ook dit werd verboden op straffe van een boete. In 1977 diende de club, samen met Derby en Bolton, een verzoek in om met shirtsponsor te mogen spelen. Dat werd toegewezen, maar ironisch genoeg vond Dougan toen geen bedrijf meer om de club te sponsoren. Liverpool was daarom, in 1979 pas, de eerste met een officiële sponsor op het shirt en het Japanse electronicabedrijf Hitachi de eerste shirtsponsor.

Advertenties

4 Reacties op “Kettering Tyres

  1. Leuk verhaal. Was Excelsior op het vasteland niet de pionier door een sponsor aan te nemen wiens naam met een A begon, en dan te pleiten dat de A op de shirts verwezen naar het A elftal?

    Intussen is het wel uit de hand gelopen met die reclames, de FA had beter voet bij stuk gehouden. Nu zijn er al clubs die met reclamenamen op de binnenkant van hun shirt spelen zodat als een speler scoort en zijn shirt over het hoofd trekt, de sponsornaam te zien is…

  2. Dat van Excelsior met A (van Akai) was in 1974 dus denk ik dat Eintracht Braunschweig de eerste was op het vasteland. Dus weliswaar wel een nederlandse primeur van mijn clubje maar geen europese….

  3. Pingback: Christmas@Bruges? | svtsport

  4. Pingback: Christmas@Bruges? – Sven Vantomme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s