Football Club Obscura: Fordingbridge Turks FC

Fordingbridge Turks

In België heb je de club Turkania Faymonville. Dit omdat de bijnaam van de inwoners ‘Les Turcs’ is. Dat was oorspronkelijk een scheldnaam, want Turkania viel buiten het Prinsdom van Luik en de inwoners van Faymonville hoefden daarom geen belasting te betalen voor de oorlog tegen de Turken. Vandaar de rare naam Turkiana. In Engeland is er ook een club met een verwijzing naar Turkije: Fordingbridge Turks uit Hampshire. De club, opgericht in 1868 en daarmee behorend tot de vijftig oudste van Engeland, dankt het suffix ‘Turks’ Krimoorlog. De Turken weerden zich dapper tegen de Russen tijdens de Slag om Plevna. Door het achtervoegsel ‘Turks’ te nemen, hoopten de oprichters dat de voetballers zich net zo zouden gedragen als het Ottomaanse leger. De clubnaam heeft zelfs gezorgd voor Turkse aandacht voor de club en Turken bestellen regelmatig shirts van de club. De hoogtijdagen van de club zijn al lang voorbij. Ze wonnen drie keer op rij de Basingstoke Cup eind negentiende eeuw. Een van de spelers uit die jaren was Frank Jefferis, die later profvoetbal ging spelen, in 1915 kampioen werd met Everton in 1915 en zelfs Engels international werd. Tegenwoordig komen The Turks uit in de Bournemouth Hayward Saturday League Division Three. Het zeventiende niveau.

Advertenties

2 Reacties op “Football Club Obscura: Fordingbridge Turks FC

 1. Turkania Faymonville is geen echt Turkse club. Die zijn er nochtans genoeg in België. Heden:

  Genc Türk Gent
  FC Avrasya Gent
  Ay-Yildiz Gent
  Turk Sport Antwerpen
  Turkuaz Antwerpen
  Trabzon Schaerbeek
  Denizlispor Anderlecht
  Turkse Rangers Waterschei
  Turkse FC Beringen
  FC Anadol
  Jeunesse Turque

  en als je liefhebbersclubs er bij rekent wordt de lijst nog 4 of 5x zo lang. Voorheen waren er binnen de KBVB wel reeds

  FC Istanbul 76 Evere
  Türkiyemspor Zaventem
  Diyanet Zaventem
  Türkgücü Özbürün
  FC Nieuw Ledeberg (waren quasi allen Turkse spelers)
  Inter Gent
  Gent United

  Ook Berlijn krioelt van de Turkse clubs en in Zwitserland zijn er ook behoorlijk wat. Turkse clubs in het buitenland zijn dus heel normaal, alhoewel ik in Engeland geen Turkse clubs of verwijzingen naar Turkije had verwacht. Ik ben dan ook op slag fan van dit Fordingbridge Turks FC geworden.

  • Maar dat zijn allemaal clubs die zijn opgericht door Turken. Fordingbridge Turks, Turkania Faymonville en Deportivo La Coruna hebben juist een verwijzing naar Turkije die niets met de oprichters te maken hebben. Dat vind ik eigenlijk nog leuker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s