Dalymount Park

followthefloodlights1

Vanavond ga ik na zeven jaar het heilige Dalymount Park weer eens bezoeken. Het stadion van Bohemians staat er sinds 1901 en was tot aan de jaren tachtig het kloppend hart van het Ierse voetbal. Er werden tal van interlands afgewerkt (zoals die tegen Italië op bovenstaande foto), bekerfinales werden er gespeeld en Bob Marley trad op in Dayler. Ooit konden 48.000 man in het stadion, nu nog maar amper 4.000 omdat er van alles is afgekeurd en afgebroken. Waarschijnlijk is het binnenkort helemaal gedaan met het stadion, want het staat op dure grond. Eeuwig zonde, want de historie druipt er vanaf. Zo stonden de lichtmasten van Dayler tot 1962 op Highbury. Bohemians kocht ze over van Arsenal, liet ze per schip naar Dublin komen en de eerste pot onder het kunstlicht was tegen Arsenal. Het werd 3-8. Nederland speelde er ook twee keer. In 1935 (3-5) en 1983 (2-3). Daarna werden interlands voortaan in het rugbystadion Lansdowne Road afgewerkt. De allerlaatste interland was Ierland v Marokko in 1990, waarna in 1998 de laatste bekerfinale in het stadion werd gespeeld. Dayler is binnenkort geschiedenis, dus ik ben blij het nog een keertje te vincken.

Advertenties

6 Reacties op “Dalymount Park

 1. Je bent er ook mee bekend dat op de plek waar Dalymount nu staat (of toch er heel erg dichtbij) nog een toeristische trekpleister is, nl de plek waar vroeger (voor de afschaffing van de doodstraf) stoute Ieren werden opgehangen? Ik weet niet of de galg of andere dingen nog te bezichtigen zijn, maar North Circular Road was berucht omwille van de executies.

  Shelbourne is mijn favoriete club in Ierland (al komt UCD erg in de buurt) en St Pats en Bohemians worden traditioneel als “de vijand” aanzien. Maar ik doe niet mee met dat clangedrag, de enige Dublinse club waar ik iets tegen heb is Shamrock Rovers (vanwege hun hooligans). Ik heb niets met Bohs maar ook niet echt iets tegen. De derby brengt geld in het laatje, het is een historische club, en ik heb er geen moeite mee te zeggen dat hun stadion veruit het leukste van de hele Ierse competitie is. Het is jammer dat langs dat ene stuk een parking ligt en slechts een kleine zittribune zonder dak staat. Maar de tribunes aan de 3 andere zijden van het veld maken dat ruimschoots goed. Achter beide doelen geweldige terracing, en de nieuwere zittribune is een zeldzaam voorbeeld van hoe nieuwe tribunes toch aangenaam kunnen zijn. Leuk clubhouse ook, daar bij Bohs. Met voorsprong het leukste stadion uit de League of Ireland en een aanrader voor iedereen die in Ierland wil vincken.

 2. PS het leuke aan die buurt is dat je er Shelbourne (Tolka Park) en Home Farm ook bij kan nemen. 1 wedstrijd meepikken en meteen twee andere grounds fotograferen, en je kan het gewoon op wandelafstand doen (OK, Home Farm is een eindje wandelen maar da’s good voor de conditie). Noord Dublin heeft enkele leuke stadions op erg korte afstand, en dat is dan zonder de amateurclubs die kleinere grounds hebben mee te rekenen, wie die ook meetelt komt aan een erg hoog aantal vincks zonder de Liffey over te steken.

  Overigens, het is een sidenote maar omdat we het over Ierland hebben… Weet iemand waar de belofteninterland Noord Ierland-België (0-1) van deze week werd gespeeld? Ik herken dat stadion uit de wedstrijdbeelden, aan de zittribune langs de lijn en achter de goal te zien lijkt het op Glenavon (uit de stad Lurgan). Een club wiens stadion trouwens wel vaker voor belofteninterlands wordt gebruikt. Maar achter de andere goal was er niets behalve een reclamebord “Life without Jesus is nothing” (ze hebben dus een wel heel bekende sponsor daar) ; en toen ik zelf op Glenavon was stond daar achter beide doelen een kleine tribune als ik goed herinner, en was Glentoran de enige club met religieuze propaganda langs de zijlijn. Dus ik ben er niet zeker van dat die wedstrijd echt op Glenavon was. Het was zeker geen van de stadions in Belfast, want die zijn allen groter dan het stadion waar die belofteninterland plaatsvond.

 3. Afgelopen zomer in Dublin bij de derby geweest. Bohemians-Shamrock Rovers. Geweldige wedstrijd! Bohemians won voor het eerst sinds tijden weer eens, uitgerekend tegen de aartsrivaal. Sfeer op een bijna uitverkochte Jodi Stand was uitzinnig! Na het “going down, going down” van de Rovers fans aan het begin van de wedstrijd, klonk het “we, are, staying up, we are staying up” nog lekkerder. Zorg zeker dat je het prachtige steegje richting Jodi Stand ziet, van waaruit je al vanaf het begin de clubnaam met schitterende letters op het stadion ziet staan. Nostalgie straalt nog steeds van het stadion af. Jammer dat de club in zo’n financiele problemen is terecht gekomen.

  • Zowat heel Ierland zit of zat in financiële problemen op voetbalvlak. Voor zover ik me herinner zijn enkel St Pats, UCD en Bray nooit in financiële wanorde verzeild de laatste 10 jaar (ik reken nu enkel de relatief vaste waarden op het hoogste niveau mee). Het Iers voetbal is financiëel gezien een kerkhof, Bray heeft al 2 of 3 keer degradatie ontlopen omdat een andere topklasser bankroet ging en er daarom geen degradant was. Voorts een

  • Voorts een kort overzichtje van enkel de laatste 9 jaar :
   – Shelbourne : kampioen diverse seizoenen op rij, bijna Champions League groepsfase gehaald. Toen de president stierf bleek dat die veel meer had uitgegeven dan er aan geld binnenkwam ; hij zwaaide met naar Ierse normen zeer dure lonen en intussen kwamen de extra fans en sponsors waarop hij rekende er niet. Shelbourne ging bijna bankroet maar overleefde nipt, werden wel teruggezet naar 2e afdeling en speelden een jaar lang met gratis spelende jeugdspelers en veteranen. Er was op een bepaald moment geen geld meer voor verlichting in de toiletten.

   – Shamrock Rovers : kon enkel bankroet vermijden door een massale inzamelactie van de fans. Kostte hen in 2006 wel de degradatie omdat ze 10 punten werd afgetrokken voor financiële wanorde.

   – Dublin City FC : quasi geen fans maar verkochten meer shirts dan eender welke andere Ierse club. Zelfs met dat geld was het niet genoeg om operationeel te blijven, halverwege hun eerste seizoen in de hoogste reeks trokken ze er zelf de stekker uit.

   – Sporting Fingal : haalde Europees en promotie in het 2e jaar van hun bestaan. Een jaar later gingen ze al bankroet.

   – Drogheda Utd : was zo goed als bankroet, kon nipt gered worden. Ontliepen ironisch genoeg degradatie omdat een andere club gelijktijdig wel bankroet ging en er een lege plek in de hoogste reeks was.

   – Kildare County : bankroet gegaan in 2008 of 2009, hun laatste thuismatch moesten de bezoekers van Shelbourne de rekeningen betalen omdat de club zelf geen geld meer had.

   – Galway United : bankroet nipt vermeden maar geen geld meer voor een 1e elftal. Enkel in de jeugdreeksen actief nu. Hopen wel op een comeback maar er is amper geld.

   – Limerick FC : ging geheel bankroet en maakte een doorstart onder de naam Limerick 37. Deze nieuwe club moest wel in een ouder stadion gaan spelen omdat het stadion van Limerick FC niet mocht gebruikt worden. Hebben na enkele seizoenen de naam Limerick FC aangenomen maar dit is niet hetzelfde Limerick als 15 jaar geleden maar een nieuwe club.

   – Cobh Ramblers : bankroet in eerste seizoen in de hoogste reeks, vroeg vrijwillig terugzetting naar de amateurreeksen.

   – Monaghan United : gingen bankroet halverwege hun eerste seizoen in de hoogste reeks

   – Cork City : leek bankroet te gaan maar werd overgenomen door FORAS, een supportersgroep. De club werd naar 2e teruggezet onder de naam Cork City FORAS Co-Op. Ze hadden exact 12 spelers nog, die ook gratis speelden. Na enige tijd kon FORAS de rechten op de naam Cork City FC kopen en de naam dus terug normaliseren.

   – Derry City FC : ging bankroet wegens openstaande schulden aan diverse clubs (Linfield, die hen uitstel van betaling wilden geven… en Dungannon, die weigerden uitstel te verlenen en naar de rechter stapten) en wegens frauduleuze contracten van spelers. De club werd geschrapt. Onder een nieuw bestuursteam werd een nieuwe club opgericht ter vervanging, die echter wel de naam van de oude club mocht gebruiken en ook in hun stadion mocht spelen. Op die manier leek het alsof Derry nooit bankroet is gegaan ; feit is dat het huidige Derry een nieuwe club is en geen aanspraak kan maken op de trofeeën van het « oude » Derry.

 4. De enige « gezonde » clubs (of clubs die hun financiële zorgen buiten de media hielden ?) zijn Bray Wanderers, St Pats, UCD (dat de spelers niet letterlijk betaalt maar hen een studiebeurs in ruil voor hun sportprestaties geeft), Dundalk FC, en enkele kleinere clubs die intussen in lagere reeksen zijn beland. Longford (dat wel eens Europees wist te behalen), Finn Harps, zijn goede voorbeelden. Ik ben niet geheel zeker maar ik meen dat Sligo Rovers ook financiëel hun zaken op orde wisten te houden.

  In Noord Ierland heeft eigenlijk enkel Linfield geld om op professionele basis te opereren. Cliftonville, Crusaders en Donegal Celtic hebben geen tekort, maar evenmin echte financiële slagkracht. Het eens zo grote Glentoran wil al jaren weg uit The Oval maar heeft teveel schulden om een nieuw stadion te kunnen financieren.
  Buiten Belfast lopen de zaken ironisch genoeg beter (allicht door minder concurrentie in de andere steden) al heeft Coleraine maar zeer nipt bankroet ontlopen, en ging Omagh FC wel op de fles. Clubs als Larne zijn teruggezet naar de amateurreeksen omdat ze hun financiële verplichtingen niet konden nakomen.
  Grosso modo kan gesteld worden dat in Ierland de situatie dramatisch is, en in Noord Ierland is het ellende op een ander vlak : geen torenhoge schulden, maar ook amper toeschouwers dus clubs kunnen zich niet verder ontwikkelen en professionaliseren.
  Zolang de lui op het Emerald Isle liever naar Celtic, Liverpool , Man U, Chelsea en Arsenal zitten kijken op cafe in plaats van de lokale clubs te gaan steunen, zie ik de situatie ook niet direct beteren. Een all-Ireland league werd door sommigen gepredikt maar behalve Linfield en Cliftonville zou geen enkele Noord-Ierse club ietwat presteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s