Willem II v Manchester United 1-1

Programma Willem II v Feyenoord 001

Het is morgen een historische dag, want dan is het precies vijftig jaar geleden dat Willem II voor het eerst een Europese wedstrijd speelde. Overigens had Willem II acht jaar eerder al Europa in kunnen gaan. We waren kampioen geworden en mochten meedoen aan de allereerste versie van de Europa Cup I. Helaas besloot het bestuur van Willem II dat ze dat niet mee wilden doen. Nog altijd een enorme faalhaasactie, want daardoor is PSV (en niet Willem II) de eerste Nederlandse club in Europa. De Eindhovenaren bakten er overigens weinig van. In de eerste wedstrijd won Rapid Wien met 6-1, waarna de terugwedstrijd nergens meer om ging. Die won PSV knap met 1-0. Doordat Willem II weigerde is niet Rapid Wien onze eerste Europese tegenstander, maar Manchester United. Veel groter kan niet.

Terwijl Manchester United op weg was naar een tweede plek in de competitie en een seizoen later zelfs de titel zou winnen, speelde Willem II in de eerste divisie. De Tricolores hadden de beker gewonnen door ADO met 3-0 opzij te zetten. Wel waren ze gedegradeerd. Het elftal was een verzameling van oudere spelers, zoals Jan Brooijmans, Jo Walhout, Frits Louer, Coy Koopal en Gerrit de Wit, die allemaal op het punt van stoppen stonden en jonge honden. De oudere spelers besloten nog één jaartje door te gaan om het Europese avontuur mee te maken en Willem II terug te brengen naar de eredivisie. Dat zou niet lukken, want het team van Jaap van der Leck werd slechts tiende.

Tegenover het oude Willem II stond een indrukwekkend team. In de spits had Matt Busby doelpuntenmachines David Herd (114 doelpunten in 202 wedstrijden) en Denis Law (171 doelpunten in 303 wedstrijden) lopen. Vlak daarachter stond Bobby Charlton (199 doelpunten in 606 wedstrijden) en dan had Busby ook nog de beschikking over keeper Harry Gregg, de ervaren verdedigers Noel Cantwell en Bill Foulkes (688 wedstrijden voor United) en had hij net wondermiddenvelder Paddy Crerand van Celtic aangetrokken. Kansloze missie voor Willem II, dat de eerste wedstrijd thuis mocht spelen. Die vond niet plaats in het Gemeentelijk Sportpark van Tilburg, maar in De Kuip. Willem II had destijds namelijk nog geen lichtmasten.

Er kwamen toch nog 21.000 mensen opdagen in De Kuip. Niet alleen Tilburgers, maar ook fans van Feyenoord die hun landgenoten kwamen steunen. Al voor de wedstrijd werd ‘Hand in Hand Kameraden, Hand in Hand voor Willem II, geen woorden maar daden, leve Willem II’ gezongen. Manchester United onderschatte Willem II en na negen minuten scoorde Frits Louer de 1-0. Twee minuten later scoorde David Herd al de 1-1 en daar bleef het bij. Coy Koopal scoorde zelfs nog de 2-1, maar die werd onterecht afgekeurd. Uit frustratie maakte Herd nog een keiharde overtreding en kreeg rood. Man van de wedstrijd was de veteraan Gerrit de Wit, volgens Matt Busby. De kranten spraken de volgende dag lovend over Willem II. Ze waren niet afgeslacht, zoals verwacht. Daardoor hebben we nog altijd een mooi eerste resultaat in de eerste Europese wedstrijd: Willem II v Manchester United 1-1.

Advertenties

4 Reacties op “Willem II v Manchester United 1-1

  1. Pingback: De bal van Gerrit de Wit | Doing the 116 Blog

  2. Dus eigenlijk is Willem II het “Feyenoord van het Zuiden” 😉

  3. Nou, Willem II lijkt op koers voor minstens playoffs en misschien zelfs kampioen. Zo hoort het, jullie horen thuis op het hoogste niveau eerder dan tegen Jong PSV en Jong Ajax te spelen. En dan zou je weer de passionele derby’s tegen NAC hebben (tenzij die net zouden degraderen terwijl Willem II promoveert)

  4. Noch PSV noch Willem II was de eerste vertegenwoordiger van Nederland in Europees verband.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Coupe_des_Nations_1930

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s