Festival of Britain 1951

festival-of-britain

In 1951 werd in de UK het Festival of Britain gehouden om het moraal van de Britten weer op te krikken. Ondanks dat WO II was gewonnen, ging het niet goed met het zelfvertrouwen. Groot-Brittannië was niet langer een grootmacht, overal had de oorlog sporen nagelaten en in de koloniën begon men te roepen om zelfstandigheid. Vandaar dat in 1951 het festival werd georganiseerd om de mensen te laten zien hoe geweldig de UK eigenlijk wel niet was. Kunst, cultuur, industrie, architectuur en wetenschap, alles werd uit de kast gehaald om te laten zien hoe goed men wel niet was. En aangezien ze in Groot-Brittannië sportgek zijn, moest er ook gevoetbald worden. De Festival of Britain Cup zou twee weken duren en het doel was om zoveel mogelijk Britse clubs tegen die van het vasteland te laten spelen. Een van de deelnemers aan was FC Wageningen.

Waarom zij? Ik zou het niet weten. Ze speelden vier potjes tegen clubs uit de Non-League en deden het erg aardig. De eerste pot tegen Kingstonian werd verloren, maar daarna volgden er twee winstpartijen en een gelijkspel. Alleen tegenstanders waren Non-League clubs uit Londen. Overigens deed niet alleen Wageningen deed mee. Er waren nog meer Nederlandse clubs uitgenodigd die random wat wedstrijden speelden tegen Engelse clubs. Ik vraag me nog altijd af waarom uitgerekend deze clubs werden uitgenodigd? Mocht iemand het weten, dan hoor ik het graag.

7 mei:

Queen’s Park Rangers v SVV 1-1

Walsall v RCH 1-0

Northampton Town v FC Eindhoven 1-1

8 mei:

Lancashire Combination v NEC 3-3

9 mei:

Kingstonian v FC Wageningen 4-2

Cardiff City v FC Eindhoven 2-2

Huddersfield Town v PSV 4-2

Millwall v RCH 3-3

10 mei:

Walthamstow Avenue v Blauw Wit 1-1

12 mei:

Colchester United v EDO 3-0

Ilford v v Blauw Wit 1-3

Leyton Orient v RCH 3-1

Stoke City v SVV 2-1

Wisbech Town v Sparta 2-3

14 mei:

Romford v FC Wageningen 1-5

Bristol Rovers v EDO 0-0

Cambridge City v Sparta 2-2

Hereford United v VVV 5-1

Leeds United v Haarlem 2-0

Luton Town v SVV 3-2

Swansea City v FC Eindhoven 2-1

Walton & Hersham v Hengelo 5-1

15 mei:

Ards v EDO 0-0

16 mei:

Llanelli v VVV 3-1

Walthamstow Avenue v Sparta 1-0

17 mei:

Ilford v FC Wageningen 2-2

Newport County v FC Eindhoven 3-0

19 mei:

Leytonstone v FC Wageningen 1-3

Merthyr Tydfil v VVV 1-4

Barnsley v Haarlem 6-1

Kidderminster Harriers v BVV 1-0

Advertenties

8 Reacties op “Festival of Britain 1951

 1. Als geboren en getogen Wageninger heb ik geen idee waarom Wageningen daar ooit is uitgenodigd, misschien omdat in 1945 in Wageningen de Duitsche troepen zich officieel overgaven aan de Geallieerden? Misschien kun je het vrijdagavond aan iemand vragen?

 2. Ben even gaan zoeken, vanaf na de oorlog had Wageningen een soort uitwisseling met het Engelse Beckenham. In 1951 werd Wageningen uitgenodigd door de KNVB om aan dit Festival mee te doen, ze hebben op 12 mei ook nog met 2-2 gelijkgespeeld tegen Wycombe Wanderers trouwens…..

 3. Bedankt! Ik kan ook totaal geen lijn ontdekken in de Nederlandse clubs die zijn uitgenodigd. Het gaat echt van toppers, naar kleine clubs.

  Ben jij er vrijdag ook bij?

 4. Ja, als Wageninger en voetbalsupporter mag je uiteraard niet ontbreken…
  Dus tot vrijdag !!!

 5. SVV was 2 jaar ervoor (1949) nog kampioen van Nederland geworden, BVV was toen tweede. De andere clubs zijn allen bespelers van de toenmalige regional eerste klassen (noor/oost/zuid en west)

 6. Toen Wageningen werd uitgenodigd door de KNVB om deel te nemen aan het Festival hing deelname af van het reultaat van de beslissingswedstrijd om de titel in de Eerste Klasse B. Deze wedstrijd, tegen DWS uit Amsterdam, werd gespeeld in de Rotterdamse Kuip en werd met 1-0 (onterecht…) verloren. Voor mij speciaal omdat mijn vader een van de vele duizenden Wageningers was die deze wedstrijd per bus hebben bezocht, zijn eerste en enige bezoek aan de Kuip terwijl ik zelf toch alweer zo”n 27 jaar een seizoenkaart bij Feyenoord heb.

 7. Je zou het vrijdag, als hij er is, aan Reijer Jansen moeten vragen. Dat is een beetje de laatste der Mohikanen uit die periode.

 8. Niet dat ik zo voor imperialisme ben (trouwens, sinds de teruggave van Hong Kong aan China heeft het UK geen kolonies van belang meer. St Helena, Pitcairn, … dat stelt bitter weinig voor) maar zo een festival zou eenvoudig terug kunnen komen. Want qua sport, muziek, cultuur, wetenschap, historiek, … blijft het UK een topper om te bezoeken. Enkel industrie zouden ze best weglaten sinds Maggie Thatcher die quasi compleet heeft platgelegd. Maar de culturele, sportieve, artistieke en politieke invloed van het UK op de rest van Europa is nog altijd erg groot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s