The Unofficial World Champions

England v Scotland 1967

De 1-5 was mooi, maar geen Schotse overwinning spreekt zo tot de verbeelding als de 2-3 in 1967. Dat jaar was een droomjaar voor het Schotse voetbal. Celtic pakte als eerste Britse club de Europa Cup I, Rangers stond in de finale van de Europa Cup II en Schotland vernederde wereldkampioen Engeland op het heilige Wembley. Het was weer een wedstrijd in het kader van het British Home Championship, wat automatisch de kwalificatiepoule was voor het EK in 1968. Ondanks dat er vier Lisbon Lions meededen en Schotland ook nog Denis Law, Billy Bremner en Jim Baxter in het team had staan, was regerend wereldkampioen Engeland favoriet. Negentien wedstrijden waren ze al ongeslagen en dit moest de twintigste worden. Dat werd het niet. Schotland speelde Engeland helemaal weg. Pas in de 84ste en 88ste minuut scoorde Engeland. De ultieme vernedering was toen Jim Baxter de bal ging hooghouden, tot afgrijzen van de Engelse fans. De Schotten riepen zichzelf na deze wedstrijd uit tot ‘The Unofficial World Champions’. De beelden.

Advertenties

4 Reacties op “The Unofficial World Champions

 1. Mooi verhaal. British Home Championship was altijd een mooi evenement.

  • Ik vind het nog steeds jammer dat ik dat toernooi nooit bewust heb meegemaakt. Die Nations Cup is maar een slap aftreksel daarvan. Engeland moet eigenlijk gewoon meedoen.

   • de Nations Cup is dan ook geen echte vervanger voor… maar een gloednieuw toernooi die alle Keltische naties bijeen wou brengen. Engeland is geen Keltische natie, Ierland wel, vandaar het deelnemersveld (Noord Ierland is voor een deel Keltisch qua origine, ookal is het Brits grondgebied, dus die mochten ook meedoen). De vraag is natuurlijk of de Nations Cup er was gekomen mocht Engeland wel interesse gehad hebben, in dat geval had men misschien liever het Home Nations toernooi nieuw leven ingeblazen.

    Pikant detail: de Nations Cup zou oorspronkelijk Celtic Cup heten, maar dat lag net iets te gevoelig gezien Noord Ierland en Schotland meedoen.

    Wat ik persoonlijk het pijnlijkste vond aan dat toernooi is dat niemand het echt au serieux nam. Van rivaliteit tussen fans was amper sprake want alle wedstrijden waren in Dublin ; voor een Wales-Schotland gaan niet gek veel mensen naar het stadion als dat stadion in Dublin staat. Diverse landen (oa Ierland en Noord Ierland) selecteerden niet hun sterkste spelers en brachten een team dat deels uit gevestigde waarden en deels uit jonge talenten bestond. Geen van de beide Ierse teams kwam met hun sterkste selectie naar dat toernooi. En wil je echt een Keltisch onderonsje, dat is binnen FIFA onmogelijk gezien je dan het eiland Man en een Bretoense selectie nog moet toelaten, maar die beiden zijn geen UEFA of FIFA lid.

    Het leuke aan de Home Nations Cup’s einde is wel dat Noord Ierland de laatste editie won en de in theorie “zwakste” ploeg nu, bijna 30 jaar later, nog altijd officiëel regerend Brits kampioen is. Iets waar fans graag mee uitpakken, er hangen altijd spandoeken die verwijzen naar die Noord Ierse triomf in de laatste Home Nations Cup.

    Ik vrees echter dat een nieuwe editie ondenkbaar is. Voetbal tegenwoordig draait meer om geld dan om eer. Dus landen gaan sowieso een reservenelftal sturen naar toernooien waar niets echt te winnen valt. Stel dat de winnaar van zo een Home Nations Cup daarmee een ticket voor het WK verdient, dan zou de interesse plots weer stijgen.

 2. Werd laatst georganiseerd in 1984 meen ik, met Noord Ierland als winnaar. Nu nog steeds zie je bij interlands van Noord Ierland spandoeken met “reigning British champions”, hetgeen ze ook effectief zijn gezien na hun overwinning geen toernooi met de 4 home nations meer gespeeld werd. Het toernooi met Wales, Schotland, Ierland en Noord Ierland is een ander toernooi dan het Brits kampioenschap (waar Engeland aan meedeed en Ierland niet aan kon deelnemen) dus officiëel is de titel van Brits kampioen nog altjd in handen van Noord Ierland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s