Flower of Scotland

Een van de mooiste volksliederen vind ik “Flower of Scotland”. Ik hoop het komende woensdag keihard te horen uit 20.000 Schotse kelen. Een herhaling van het filmpje hierboven zou niet vervelend zijn. Het klinkt als een eeuwenoud strijdlied en ik was dan ook verbaasd dat het pas in 1967 (voor het Schotse voetbal het Gouden Jaar) is geschreven. Weg mythe. Het lied gaat over de overwinning van de Schotten tijdens de Battle of Bannockburn in 1314. Robert the Bruce versloeg toen de Engelse koning Edward I. Wie de film “Braveheart” heeft gezien, kan zich die scene nog wel herinneren. De tekst lees je hier. In 1974 werd “Flower of Scotland” door het Schotse rugbyteam voortaan als volkslied gebruikt. De voetballer waren er veel later bij. Pas in 1997 werd het voor iedere interland gezongen. Op Wembley is het dus pas één keer eerder te horen geweest, toen Engeland en Schotland tegenover elkaar stonden in 1999. Het is een voorrecht om er komende woensdag bij te zijn als het voor de tweede keer wordt gezongen.

Advertenties

7 Reacties op “Flower of Scotland

 1. William van Holsteijn

  Mooi verhaal, kippenvelmoment. Doet me denken aan m´n eigen ervaring op Hampden Park, ook zo´n kippenvelmoment. Was daar in 2003 met t Ned Elftal en ´we´ verloren toen met 1-0. Na die wedstrijd zongen 50.000 Schotten `walk 500 miles´ vd Proclaimers! T was één vd mooiste herinneringen die ik op Britse bodem heb mogen ervaren!

 2. Twee jaar in Belfast gewoond en 5x present voor een Noord Ierse interland, altijd een leuke belevenis want betere supporters dan de Noord Ieren vind je amper (het sectarische is al lang verdwenen). Nu is daar veel te doen rond het feit dat men God Save The Queen speelt als volkslied, eerder dan een lokaal iets. Ik kan er echter wel inkomen. Ik zou het ook begrijpen als ze in Schotland GSTQ zouden spelen. Tenslotte, vooralsnog is het een deel van het United Kingdom. “Flower of Scotland” is in feite een soort onofficiëel volkslied, maar kan pas echt als volkslied beschouwd worden mocht Schotland zich afscheuren van het UK (iets wat ik liever niet zie gebeuren overigens, maar indien het toch zou gebeuren zou dan een eigen hymne wel gepast zijn)

  Scotland The Brave wordt door sommige Schotse teams ook wel gezongen trouwens. Het gemengde Iers/Noord Ierse rugbyteam dat het hele eiland vertegenwoordigt, gebruikt Ireland’s Call voor het neutraal te houden, terwijl dat eigenlijk geen erkende hymne is.

  Heb 1x een wedstrijd van Catalonië bijgewoond (tegen Honduras, 4-0, in 2010) en daar speelde men ook een Catalaanse hymne die door heel het stadion werd gezongen. Vervolgens gingen de “independencia”s door het stadion. Ik vond het een beetje een grimmig gebeuren. Al dat separatisme geeft me een wat negatief gevoel. Ik blijf er ook bij dat er 1 UK team hoort te komen ter vervanging van de huidige 4 teams. Om een precedent te vermijden (anders kun je team USA ook vervangen door 50 aparte teams) en ook omdat je anders een heel politieke ondertoon creëert rondom een wedstrijd, en dat is vaak vragen om rellen en spanningen rondom het stadion.

 3. Let wel, Flower of Scotland is een leuk volkslied (al komt niets in de buurt van het HaTikvah, daar krijg ik de tranen van in de ogen) en dus zeker verantwoord om te zingen op de tribunes. Alleen, als de Schotse FA het officialiseert voor hun team, krijgt het lied een politieke ondertoon. En we weten allemaal wat er gebeurt als je sport en politiek vermengt…

 4. Gerrit het is nu eenmaal een scheve situatie die in het verleden ontstaan is door kolonisatie van Engeland en Spanje. Dan kun je wel zeggen ach het is nu eenmaal zo we gaan verder onder 1 vlag maar historisch gezien en in de harten van de mensen blijft toch de wens van bevrijding van de kolonisator. En ik vind niet dat die gevoelens ingedrukt mogen worden alleen maar voor de lieve vrede. Dan hebben de veroveraars uit het verleden toch hun zin gekregen.

 5. Daar heb je een punt maar moeten we wel echt zo trots zijn op dat verleden? Want de Europese imperiums richtten doorgaans erg veel schade aan in de kolonies, waar de lokale bevolking soms nog altijd de nasleep van ondervindt. België richtte een ware genocide aan in Congo, het Britse imperium is eigenlijk pas gevallen na het teruggeven van Hong Kong (de resterende eilandjes zijn nu ook niet zo indrukwekkend da t er nog sprake is van een imperium) , voordien had Engeland in hun mandaatgebieden en kolonies (Pakistan, India, Palestina, en iets verder terug in de tijd de noordoostelijke VS) ook behoorlijk wat fouts uitgevoerd. Spanje idem dito met hun kolonies in Zuid Amerika en Afrika die ze vaak in erbarmelijke staat achterlieten. Frankrijk heeft ook flink wat Afrikanen uitgebuit in hun vroegere kolonies …

  Ik denk niet dat we echt trots moeten zijn daarop en een lijn trekken onder het verleden misschien niet zo slecht zou zijn.

  Nu, specifiek in de Britse context: bevrijding van de kolonisator willen is erg normaal, maar we kunnen in het UK toch niet echt van een kolonisator spreken? Hong Kong, Brits Palestina, India, dat waren kolonies tot het moment dat het UK ze heeft afgestaan. De Home Nations zijn in feite als provincies die samen een geheel vormen met elk een aantal eigen bevoegdheden, maar er is geen enkele Home Nation binnen het UK die als bezetter kan aanzien worden. De aanhechting van Wales en Schotland zijn historisch gegroeid eerder dan dat Engeland er gewoon is binnengevallen, en Noord Ierland wenste zelf Brits te blijven toen Eire de onafhankelijkheid uitriep. Dus ik denk dat we hier niet over bezetters kunnen spreken. Daarmee zeg ik niet dat de home nations geen eigenheid en trots kunnen hebben, maar waar trek je dan de grens over wie wel of geen aparte nationale ploeg mag hebben? In de VS is er ook geen enkele staat bezet door een andere staat, stel dat zij het Britse precedent aanhalen dan zouden we plots 50 nieuwe nationale teams hebben. En voor je het weet vragen Baskenland, Catalonië, Kurdistan, Transnistrië, Zuid Ossetië, Tsjetsjenië, Tibet etc ook allen nationale ploegen aan met FIFA erkenning.

  De eenvoudigste regel, om geen twee maten-twee gewichten te creëren op beleidsniveau, is de huidige regel dat enkel door de VN erkende soevereine naties mogen toetreden (Gibraltar vroeg hun aansluiting al aan voor dat reglement werd ingevoerd dus dat is een uitzonderlijke situatie). Tot nader orde is de soevereine staat nog steeds het UK, en niet Engeland of Schotland.

  Ik begrijp volkomen wat je bedoelt, maar ik vrees ergens dat het blijven toelaten van die 4 nationale teams precedenten kan veroorzaken en er dan separatistische gebieden zich daarop gaan beroepen. En waar gaan we dan de grens trekken wie wel of niet bij FIFA mag toetreden?

  PS: er is de NF Board voor niet-FIFA leden zoals Noord Cyprus, Koerdistan, Groenland, Shetland, Isle of Man, Vaticaanstad, Chagos eilanden (exile team), … dus regionale gevoelens kunnen ook via andere kanalen dan FIFA opgeroepen worden binnen het voetbal. Al betwijfel ik of het zo een goed idee is om politieke kwesties het voetbalwereldje binnen te sleuren.

 6. Zonder twijfel het mooiste volkslied wat er is. Geweldig!!

 7. Sluit ik me volledig bij aan, schitterend en dan de passie van de schotse fans, Geweldig. Enne de versie die ik de mooiste vind:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s