The Great Old in Nottingham

RAFC in Nottingham 2 Gerrit zal een groot rouwmoment hebben, want er komt wederom een stukje waarin RAFC een hoofdrol in vertolkt. Maar het is nodig, na de wedstrijd tussen Nottingham Forest en Antwerp dit weekend. Alleen dit filmpje al is een reden om volgend jaar met D’n Antwerp mee te gaan naar de UK. Het is al voor zevende jaar op rij dat RAFC naar de UK trekt. Geen stokoude traditie dus, maar hopelijk wel eentje die nog lang in stand blijft. Van alle zeven trips staat deze hoog op de ranglijst van veel RAFC’ers. Gelukkig vond ik een Antwerpenaar die al nuchter was na dit avontuur en die een stukje opstuurde. Onderstaande tekst is van Kenneth Celie en de foto’s zijn van Patrick Van Puyenbroeck en Maarten van Gastel.

“Zaterdag 20/07 speelde Antwerp een pre season friendly op het veld van Nottingham Forest. Naar jaarlijkse gewoonte maken vele Antwerp supporters deze trip naar Engeland. Dit jaar waren er 1.070 present! Voorgaande jaren werd er ook al gespeeld tegen o.a. Birmingham (2012, 800 supporters), Hearts (2011, 300 supporters), Inverness Caledonian Thistle (2010, 180 supporters), Dundee FC (2009), Bristol City (2008) en Hull City (2007).

We vertrokken met ASC Antwerp Devils op vrijdag 19/07 om 22u met de bus vanop de Bosuil richting Engeland. Via de Eurotunnel en een tripje via London naar de Midlands, arriveerden we zaterdag rond 8u ’s ochtends aan The City Ground. Daar waren de poorten nog gesloten, maar kregen we via een aanwezige steward wel toestemming om de parking reeds op te rijden. We kregen zelfs een gratis minitour door het stadion aangeboden!

The City Ground is echt een zalig stadion. Niet al te groot, met als uitschieter de Trent End. Het ademt wel nostalgie uit, en je voelt dat er enige historiek aanwezig is. In de trophy room (de Mubarak Al Hasawi Boardroom, jawel, ook zij hebben een Arabier aan de haak geslagen) uiteraard de pronkstukken van de club: Europacup I uit 1979, én 1980.

We werden rond 9u door de politie begeleid naar de stad zelf. Er was een soort “fanzone” voorzien langs het kanaal waar alle Antwerp supporters (1.070 in totaal!) zouden worden verzameld.

Een full english breakfast en een pint later hebben we even de City Centre zelf bezocht om dan terug de sfeer te gaan opsnuiven in de fanzone waar de 4-5 pubs (The Waterfront, Via Fossa, Fellows, Morton & Clayton, The Company Inn,…) ondertussen al volledig waren ingepalmd door de Antwerp aanhang.

Wat ons opviel, was dat de politie wel aanwezig was, maar zich volledig afzijdig hield. Ze gingen gewillig mee op de foto’s, maar lieten iedereen voor de rest gewoon hun ding doen. Ook na het afsteken van enkele Bengalen kwamen ze niet tussen, ook al was dit expliciet verboden (vuurwerk in een stad met een autostrade binnen 1 mile is verboden).

Rond 14u werden we onder politiebegeleiding naar het stadion gebracht. 1.070 supporters in colonne, al zingend en springend richting stadion. Het was zalig om te weten dat je deel uitmaakte van zo’n ongelooflijk supporterslegioen. Toch enkele kippenvelmomenten beleefd onderweg! Zelfs de politieagenten waren met hun gsm foto’s aan het nemen van het hele gebeuren.

Aangekomen in het stadion begon ons 90min durende zangfestijn. Nu is de Antwerp support altijd wel luid en hevig, en ik heb al veel meegemaakt, maar dit was echt ongelooflijk. 90min lang, non-stop zingen, springen en feesten.

De wedstrijd zelf was ook aangenaam om zien. Nottingham kreeg al na 5min een goedkope penalty (omgezet door Matt Derbyshire – what’s in a name?), maar de rest van de eerste helft bleef het bij balbezit voor Antwerp met hier en daar een half kansje. Tweede helft was veel beter. Het beste voetbal dat we al van Antwerp gezien hebben in jaren! 1-1 kwam er via invaller Jordan Faucher (zalige steekpass van Kevin Tano), en 5min later zette testspeler (en ook al invaller) Bakkenes (Nederlander van Volendam?) met een magistrale volley de 1-2 op de borden. Nottingham maakte nog gelijk via Patterson, maar een gelijkspel was voor beide teams wel voldoende.

Na de wedstrijd niet lang kunnen nagenieten, we moesten direct de bus op om terug richting België te rijden. Na een slopende, vermoeiende trip kwamen we rond 5u ’s ochtends in Deurne aan. Daar besloten we met 4 man om nog een voettochtje te ondernemen naar Berchem (anderhalf uur wandelen). Per slot van rekening was 45u wakker zijn nog niet voldoende :-).

In Berchem aangekomen nog een kort ritje met de wagen richting Boom, en dan voor enkele uren mijn bed in.

Deze trip is elk jaar een feest voor de Antwerp supporters. Verklaring is simpel. Na 10jr in tweede klasse, en buiten een paar keer de promotie nipt gemist te hebben, is het de laatste 4jr alleen nog maar bergaf gegaan met de club. Achtereenvolgend eindigde Antwerp nog 8ste, 6de, 10de en weer 10de in Tweede Klasse. De toekomst leek onbestaande, en een faillissement dichter bij dan promotie.

Na het aftreden van voorzitter Eddy Wauters (voorzitter sinds 1969) zit er terug enige schwung in de club. Het nieuwe bestuursteam heeft de schulden laten “bevriezen” (naar verluid 18mlj) en heeft een afbetalingsplan opgesteld dat tot nu toe perfect wordt opgevolgd.

Dit seizoen zal er ook worden samengewerkt met spelersmakelaar Saif Ruby. Hij zal enkele jonge talentvolle spelers aanleveren en zal (een deel van) de lonen betalen van enkele nieuwe spelers. Zo is er met verloren zoon Jonas De Roeck (vertrok in 2002 richting Lierse), “Kielse Rat” Wim De Decker, de talentvolle maar oh zo wispelturige John Bostock (Tottenham), Kevin Tano (ADO) al heel wat ervaring en talent bijgekomen. De supporters zien het terug zitten, al blijven ze met beide voetjes op de grond. “Eerst zien, dan geloven” is een populair Vlaams gezegde.

Het optimisme op de Bosuil is echter terug hoog, niet verwonderlijk als je weet dat aartsrivaal Beerschot AC afgelopen seizoen voor de tweede keer failliet ging. Beerschot AC (fusie in 1998 tussen Germinal Ekeren en het failliete AC Beerschot) fusioneerde op zijn beurt nogmaals met KFCO Wilrijk en vormt nu KFCO Beerschot Wilrijk in 1e provinciale (5e reeks).”

RAFC v Forest 7

RAFC v Forest 8

RAFC in Nottingham 1

RAFC v Forest 10

RAFC in Nottingham 3

RAFC in Nottingham 4

RAFC in Nottingham 5

RAFC in Nottingham 6

RAFC v Forest 9

RAFC v Forest 11

De fans van Forest waren ook onder de indruk, getuige deze reacties op Twitter:

– Can we rent the rafc fans out for games we know will have a crap atmosphere? – @trickymatt
– your support was fantastic. Loudest away support I’ve seen in a while – @hodge12charlie
– fans a credit to their club, both a credit to their country – @sam_forest90
– royal antwerp fans are crazy! Celebrating their goal like they’ve won the champions league – @kylemarshall92
– better than some of the support in the championship – @ben_hardy89
Advertenties

4 Reacties op “The Great Old in Nottingham

 1. Geen rouwmoment hoor 🙂 Ik heb trouwens, naast mijn kritiek op de club in eerdere posts, ook geschreven dat het erg knap is dat ze elk jaar die UK trip geregeld krijgen. Als het goed is moet het ook gezegd worden. Neemt niet weg dat ik wel bij mijn standpunt blijf wat betreft de mentaliteit van een deel van de fans (ik wil niet veralgemenen) en het feit dat topvoetbal in Antwerpen enkel mogelijk zal zijn mits een grootschalige fusie waarbij naast Beerschot (nu ja, Wilrijk) en Antwerp misschien nog clubs betrokken moeten worden (een club als Berchem zou een ideale satellietclub zijn waar in 2e of 3e afdeling spelers kunnen rijpen tot ze klaar zijn voor de hoogste reeks). Zo een fusie is rationeel de enige garantie op topvoetbal in de stad voor een lange termijn, maar het zal wel vereisen dat trots even opzij wordt gezet. Ik ben overigens absoluut geen fan van fusies, maar in sommige gevallen is er gewoon geen andere optie als men niet voorgoed ter plaatse wil blijven trappelen. Verenig fans, sponsors (en die zijn er potentiëel in overvloed) en steun van het stadsbestuur en dan heeft Antwerpen alle middelen om aan te sluiten bij de Belgische top. Het stamnummer 1 zou bij die fusie behouden kunnen worden en ook de naam Antwerp zou men kunnen behouden (alleen zou de volledige clubnaam wat moeten aangepast worden zodat ook fans van de andere betrokken clubs in de fusie zich welkom voelen bij de nieuwe club)

  Het gaat in Brussel trouwens niet zoveel beter. Zowel White Star als RWDM-Brussels hebben maar nipt hun licentie kunnen halen, Union vermeed enkel degradatie omdat enkele andere clubs bankroet gingen, en het is nog een vraagteken wat het “nieuwe” BX Brussels (voorheen FC Bleid, sinds de verhuis naar Brussel “FC Bleid Molenbeek” en na de overname en permanente relocatie naar Brussel dus nu BX Brussels) gaat presteren al heb ik wel vertrouwen in dat project. Maar voor bv White Star en RWDM Brussels zal op termijn het ook kiezen worden tussen een fusie of een permanent verblijf in de lagere reeksen waarbij derde afdeling het hoogst haalbare is.

  Fusies zijn geen pretje maar in de door geld gedomineerde voetbalwereld vandaag de dag is het helaas niet meer houdbaar om op korte afstand van elkaar diverse clubs op hoog niveau draaiende te houden. Het is vaak verdrinken of handen in elkaar slaan, hoe jammer het ook is. Het is geen leuke realiteit, maar het is en blijft wel een realiteit.

 2. PS: Beerschot is nooit gefusioneerd, het bestaat simpelweg niet meer. De “fusie” met Germinal Ekeren was gewoon een schrapping van stamnummer 13 (Beerschot) waarna Germinal verhuisde naar het leegstaande stadion op het Kiel en zijn naam aanpaste naar KFC Germinal Beerschot Antwerpen. Dat was een verhuis van Germinal, geen echte fusie.

  Ook nu: stamnummer 3530 van K.Beerschot AC is gewoon verdwenen, en nu gaat men proberen KFC Olympia Wilrijk permanent naar het Kiel te laten verhuizen en hun clubnaam aan te passen naar KFC Olympia Beerschot-Wilrijk. Ook hier gewoon een naamsverandering van Wilrijk, geen fusie.

  De Antwerp-fans die stellen dat Beerschot al dood is sinds 1999 hebben overschot van gelijk. Bij een echte fusie smelten twee clubs samen, bij Beerschot ging men gewoon 2x failliet en overhaalde men een andere club om te verhuizen. Dat is geen echte fusie. De Antwerp fans die stellen dat Beerschot niet meer bestaat, hebben overschot van gelijk. Je kan dan nog zoveel clubs overhalen om zichzelf Beerschot te noemen, die clubs blijven aparte eenheden. Ik kan morgen ook mijn naam veranderen in Fidel Castro, dat betekent nog altijd niet dat ik de echte leider van de revolutie was, ongeacht welke naam ik beslis te gebruiken. Het echte Beerschot hield al in 1999 op te bestaan.

 3. Ik wilde het simpel voorstellen,voor de lezers die de hele Beerschot historiek niet kennen.

  Overigens bestaat het bestuur van het nieuwe Wilrijk (of Beerschot, zo je wil) ook uit “het Beerschot Collectief” en “Beerschot Leeft”, supportersverenigingen. Zij willen waken over de Beerschot identiteit en ook Wilrijk behouden in de club.

  Maar wat gebeurt er al bij de allereerste oefenwedstrijd van de nieuwe “fusie”club? KFCO Wilrijk Beerschot verschijnt in het paars-wit, speelt met nr. 13 op de borst (stamnummer van het originele Beerschot), het rugnummer 13 scoort de eerste goal (penalty uiteraard) en een ganse wedstrijd roept men “komaan Beerschot”. Het enige blauw-geel van Wilrijk dat er te bespeuren valt is bij de vrijwilligers in de hamburgerkramen en achter de tap. Hoezo “dank u Wilrijk dat we überhaupt nog naar het voetbal kunnen komen kijken?”

  Een fusie tussen Beerschot en Antwerp is uitgesloten. Als je denkt dat je zo een topclub gaat maken, dan weet je niks van het Antwerpse voetbal. Een fusie wil zeggen dat je overblijft met een zielloze club. Antwerp-supporters zullen nieuwe club oprichten, idem met Berschot. De fusieclub zal enkel,volk trekken als er voor de prijzen gespeeld word. Voor minder komt de Antwerpenaar niet buiten. Het zal een sfeerloze club worden, maar dat is voetbal tegenwoordig, niet?

  • Van bij de eerste oefenwedstrijd zijn ze dus al aan het elimineren wat naar Wilrijk verwijst? Tja; erg drastisch maar te verwachten. Met Germinal deden ze, gespreid over iets langere tijd, hetzelfde. Er kwamen amper Ekeren fans naar het Kiel. Wilrijk heeft het paard van Troje binnengehaald. Een fenomeen dat helaas wel vaker voorkomt ; hoeveel fans van SK St Niklaas (het oorspronkelijke) komen naar Lokeren kijken? Hoeveel zie je nog van RS Waasland terug in het huidige Waasland-Beveren?

   Als ik zeg dat een grootschalige fusie de enige weg naar een topclub is in Antwerpen, dan zeg ik dat louter uit rationeel-economisch oogpunt. Dat het emotioneel heel anders ligt, weet ik maar al te goed. Ergens ook best respect dat jullie liever jezelf blijven in tweede klasse dan voor succes en fusie te kiezen. Het aantal geslaagde fusies van de voorbije 10 jaar is erg beperkt. In feite zou je enkel Zulte-Waregem en OH Leuven een succes kunnen noemen in die zin dat de clubs goed georganiseerd zijn en de fans zich meteen met de nieuwe club associeerden eerder dan te mijmeren over hoe het was voor de fusie. Maar zulke fusies zijn eerder zeldzaam.

   Ik volgde KV Oostende vroeger op de voet (tegenwoordig eerder via de media omdat ik te graag naar provinciaal voetbal en amateurvoetbal ga kijken), ook een fusieclub. De eerste twee jaar bleef het publiek verdeeld op basis van wie ze als club hadden voor de fusie. Sommige oudere fans hebben die fusie nog altijd niet helemaal verteerd. De mensen die KVO echt steunen als zijnde KVO, zijn veeleer die fans die de fusie niet bewust meemaakten (te jong) en dus opgegroeid zijn met de fusieclub zonder dat ze ooit echt verbonden waren aan AS Oostende of VG Oostende (VG Oostende is trouwens heropgericht door mensen die de fusie niet slikten, sportief vrij succesvol maar financiëel rampzalig)

   In Brussel spreekt men al jaren van fusies tussen RWDM Brussels (aka FC Brussels) en Union, eventueel zelfs White Star Brussels er bij nemend, om toch maar een tweede grote club in Brussel te vormen die uit de schaduw van Anderlecht kan treden. Bij Brussels (nu RWDM Brussels) en White Star zijn ze er wel voor de vinden op de tribunes gezien ze beseffen dat het de enige uitweg is. Maar de bestuursleden willen er niet van weten, en bij Union zijn zowel bestuur als fans gekant tegen een fusie. Afwachten wat Vincent KOmpany’s BX Brussels nu gaat presteren de komende jaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s