Football in Cork

Cork Hibernian 1972

Cork is misschien wel de vreemdste voetbalstad die er is. Het spelletje is er razend populair en met Roy Keane hebben ze een icoon voortgebracht. Toch wil het maar niet lukken met de voetbalclubs daar. Cork City bestaat nu bijna dertig jaar en is daarmee niet alleen de oudste voetbalclub van Cork, maar er is ook geen club die lange heeft bestaan als The Rebels. Echt te bizar voor woorden eigenlijk, want alle vijf de clubs zijn minstens een keer kampioen geworden. Ook trokken ze allemaal redelijk wat toeschouwers, maar mismanagement loopt als een rode draad door het voetbal in Cork. Hieronder de vijf clubs uit Cork op een rijtje van wie er nog maar eentje bestaat.

Cork United logo

Cork United (1939-1948)

De meest succesvolle club uit Cork is Cork United geweest. Ze bestonden maar negen jaar, maar heerste in die jaren over de Ierse competitie. De Ierse competitie was op dat moment stevig in handen van de clubs uit Dublin. Met name Shamrock Rovers, Bohemians en Shelbourne waren oppermachtig. Daar kwam een einde aan toen Cork United ten tonele verscheen. Vijf titels in zes jaar wonnen ze. De balance of power lag ineens in het zuiden van Ierland, totdat de club in februari 1948 er mee op te houden. Het geld was op en ze trokken zich helemaal terug uit het Ierse voetbal. Ondanks dat ze maar negen jaar hebben bestaan, zijn er slechts zes clubs in Ierland die meer titels wonnen dan Cork United.

Kampioenschappen: 5 (1941, 1942, 1943, 1945, 1946)

FAI Cup: 2 (1942, 1947)

League of Ireland Shield: 2 (1943, 1948)

Stadion: The Mardyke

Cork Athletic logo

Cork Athletic (1948-1957)

The Mardyke stond nu leeg, maar al snel hadden ze een nieuwe huurder. Uit de as van Cork United herrees Cork Athletic. De bond wilde graag een club uit Cork in de competitie hebben en Cork Athletic werd meteen toegelaten. Binnen twee jaar werd de titel gepakt en een jaar later won de club zelfs de double. In Dublin vreesde men opnieuw een overheersing door een club uit Cork, maar dat viel mee voor ze. Een derde titel kwam er niet. Wel startte Cork Athletic de traditie met het aantrekken van oude Engelse spelers voor flink wat geld. Het trok zeker extra toeschouwers, maar uiteindelijk kostte het meer dan het opleverde. In 1957 ging de club dan ook failliet.

Kampioenschappen: 2 (1950, 1951)

FAI Cup: 2 (1951, 1953)

Stadion: The Mardyke

Cork Hibs logo

Cork Hibernian (1957-1977)

De bond ging opnieuw op zoek naar een club in Cork om toe te laten in de League en vond die in AOH, een afkorting van de religieuze groep “Ancient Order of Hibernians”. Die club wilde wel en veranderde zijn naam in Cork Hibernian. Ze hadden een eigen stadionnetje; Flower Lodge. Cork Hibernian is de populairste club die ooit in Cork heeft gespeeld. Een belangrijke derby tegen Waterford United trok 26.000 man en van een gemiddelde van 10.000 toeschouwers kan Cork City alleen maar dromen. In de jaren zeventig werd de titel gewonnen en tweemaal de beker. Daarna zakte de club weg en dacht de fans weer te trekken door Rodney Marsh te halen. Die was ontzettend duur en in 1977 ging de club failliet door het hoge salaris van Marsh.

Kampioenschappen: 1 (1971)

FAI Cup: 2 (1972, 1973)

League of Ireland Shield: 2 (1970, 1973)

Stadion: Flower Lodge

Cork Celtic logo

Cork Celtic (1959-1979)

Twee jaar nadat Cork Hibernian in de League kwam, werd er een tweede club uit de stad toegelaten: Cork Celtic. De club speelde op Turners Cross en de rivaliteit met Cork Hibernian zorgde voor gezonde concurrentie. Cork Hibernian was populairder, maar ook Cork Celtic won de titel een keer. Daarnaast was het aantrekken van George Best een stunt van jewelste. Hij presteerde weinig, maar dat weerhield de club er niet van om een jaar later Geoff Hurst aan te trekken. De man die in de WK finale van 1966 een hattrick scoorde, deed het wel goed. Hij speelde een maandje voor Cork Celtic en scoorde drie goals. Twee jaar later werd de andere spits van de WK finale van 1966 aangetrokken als stunt: Uwe Seeler. Seeler was al zes jaar gestopt en al 42, maar was het nog niet verleerd. In zijn ene wedstrijd voor cork Celtic scoorde hij twee keer. Een jaar later was het afgelopen met de stunts van Cork Celtic, want ook zij gingen failliet.

Kampioenschappen: 1 (1974)

FAI Cup: 0

League of Ireland Shield: 1 (1961)

Stadion: Turners Cross

Cork City logo

Cork City (1984-nu)

Nooit werd een voetbalclub uit Cork ouder dan twintig, maar Cork City heeft het gehaald. Ook zij hebben problemen gehad en in 2009 was het bijna over voor The Rebels. Maar ze leven nog altijd. In 1984 begonnen ze op Flower Lodge, totdat de “Ancient Order of Hibernians” besloot het stadion te verkopen. De GAA nam het over en in 1986 verhuisde Cork City naar Turners Cross, waar ze nog altijd spelen. Net zoals alle voorgangers, won ook Cork City de titel. Twee keer zelfs. Daarnaast werden er nog wat bekers gewonnen. Sligo Rovers is tegenwoordig de grootste uitdager van de clubs uit Dublin, maar ik denk dat Cork City dat op termijn weer gaat worden. Het stadion is in orde, ze hebben een groot achterland en ze spelen weinig derby’s waarin onderling vaak veel punten worden verspeeld.

Kampioenschappen: 2 (1993, 2005)

FAI Cup: 2 (1998, 2007)

League of Ireland Cup: 3 (1988, 1995, 1999)

Stadion: Turners Cross

Advertenties

9 Reacties op “Football in Cork

 1. William van Holsteijn

  Leuk stuk man, met plezier gelezen. Waar ik benieuwd naar ben; zijn er foto’s vd die grounds voorhanden?

 2. Ze bestaan nog allebei, hoewel The Mardyke is veranderd in een atletiekstadion -> https://doingthe116.files.wordpress.com/2013/07/the-mardyke-ireland-v-hungary-1939.jpg

  Flower Lodge is tegenwoordig van de GAA en heet daarom Páirc Uí Rinn. Er zijn weinig foto’s van vroeger van overgebleven, maar wel dit filmpje -> http://www.youtube.com/watch?v=dTYHg_BT3tM

 3. Ancient Order of Hibernians ; wat een prachtige naam. Het heeft iets masoniek. Van zo een club zou ik meteen merch kopen simpelweg voor de naam.

  Cork City is alive and kicking inderdaad. Ze speelden na de vereffening een jaar onder de naam Cork City FORAS Co-Op, FORAS is de supportersclub die de club toen overnam en redde. Eens men de rechten op de naam Cork City FC kon betalen kreeg de club haar echte naam terug.

  Het ironische is dat de eerste wedstrijd van Cork na het bijna-bankroet uit bij Derry was. Ze hadden maar 1 reservespeler, en de 11 basisspelers. Maar voor de fans maakte het niet uit; de club had het overleefd. In tegenstelling tot Derry dat wel echt bankroet ging en een doorstart moest maken (het huidige Derry City is een nieuwe club, ookal koos men voor dezelfde naam als de club die enkele jaren geleden bankroet ging). Cork heeft in tegenstelling tot Derry nooit een doorstart gemaakt, dankzij de mensen van FORAS overleefde de club zonder dat een doorstart nodig was. Maar het was wel ironisch dat die eerste match in First Division meteen tegen Derry was, die zelf een doorstart achter de rug hadden en hun eerste match als nieuwe club meteen tegen Cork moesten. Het jaar voordien vochten Derry en Cork nog om de prijzen. Dan plots verdween Derry en moesten ze van 0 herstarten, en Cork overleefde slechts dankzij de massale steun van de fans. Heel ironisch maar misschien typisch Iers (herinner Shelbourne, herinner Galway en Limerick… veel ploegen zijn financiëel slecht geleid geworden).

  Veel Ierse clubs halen amper 1000 mensen, sommigen minder. Een bankroet had in veel gevallen niet te vermijden geweest. Cork heeft echter geluk over een naar Ierse normen heel groot aantal fans te beschikken; en die hebben zeer knap werk geleverd om geld in te zamelen en de club te redden. Die fans zijn ook zeer trouw. Bij die eerste uitmatch na de overname (helemaal naar de andere kant vh eiland, naar Derry) waren er behoorlijk wat Cork fans meegereisd. En dat was op een vrijdagavond, en 7 uur bus. Ik ben Shelbourne fan in Ierland maar geef gerust toe dat Cork de beste fans van het eiland heeft: talrijk in aantal, vocaal heel aanwezig, zelden provocatief, en heel trouw aan hun club.

 4. In de marge: ook in het Gaelic Football en Hurling heeft Cork heel erg trouwe fans. Als Cork op Croke Park moet spelen, dan zijn de straten van Dublin altijd overspoeld door Corkse fans. De rugbyclub ken ik minder goed maar aan de omvang van het stadion te zien is dat geen kleine amateurclub. Cork is een sportstad, zoveel is zeker.

  • Het is ook goed als er buiten de Pale ook topclubs zijn. Het is nu allemaal wel heel erg gecentreerd in Dublin. Daarom is de titel van Sligo Rovers ook goed.

   • Klopt. Deel van het “probleem” ligt ook bij de FAI die pas de laatste jaren is gaan clubs toelaten tot de League buiten de hoofdstad. Bv toen Dublin City FC en daarna Sporting Fingal de league betraden, was er ook interesse van clubs uit Tralee (in het zuidwesten van Ierland) en andere regio’s nabij de westkust. Toch kozen ze weer voor een Dublinse club, tot ongenoegen van fans. Sommige counties hebben nog altijd geen enkele club in de league. De laatste jaren zijn ze gelukkig iets meer buiten de hoofdstad gaan kijken, bv met Salthill Devon uit Galway en de her-acceptatie van Cobh.

    Toen ik in Ierland woonde vond ik dat ook het nadeel van het lokale voetbal: een uitwedstrijd voelt pas aan als een uitwedstrijd als je gezellig met andere fans de supportersbus neemt en richting een andere stad trekt om je team te volgen. Nu waren er altijd 4 of 5 Dublinse clubs in de reeks waardoor je te voet naar de uitwedstrijden kon in sommige gevallen. Dat voelt niet meer echt als een uitwedstrijd aan. Veel minder gezellig dan de fantastische trips doorheen de Ierse countryside voor een uitwedstrijd bij Derry, Longford of Cork, waar we een bus hadden voor de meereizende fans en dwars door het Ierse platteland trokken, onderweg ergens halt houdend in een piepklein dorpje om er de lokale kroeg in te duiken. Dat waren enorm prettige herinneringen en voor mij veel leuker dan een uitwedstrijd bij St Pats of Bohemians waar je te voet naartoe kon. Zo een trip dwars doorheen de countryside richting Sligo, Cork of Longford is veel aangenamer, onderweg volop plezier in de supportersbus en meteen genieten van de prachtige landschappen van Ierland onderweg.

    Ierland is natuurlijk niet het enige land met dit fenomeen. In Noord Ierland heb je ook 6 clubs in de hoogste reeks uit Belfast (en Lisburn ligt pal naast Belfast), in landen als Noorwegen en IJsland is er ook een groot aantal clubs in de hoogste reeks die binnen een korte straal rond de hoofdstad liggen, in Griekenland en Turkije heb je meerdere clubs uit Athene en Istanbul, in Rusland ook een stuk of 4 of 5 clubs uit Moskou … Maar goed, die clubs hebben zich opgewerkt dus je kan het niet echt afkeuren. In Ierland moet de FAI je een licentie geven dus had men meer controle kunnen gebruiken om clubs buiten Dublin toe te laten in de League of Ireland.

   • PS ik zie wel meerdere clubs buiten Dublin prijzen pakken de komende jaren. Dublin domineert wel qua aantal clubs maar slechts een paar zijn kandidaten voor de prijzen. UCD bv is gewoon blij als ze een zorgeloos seizoen draaien, Bohemians heeft onvoldoende geld om een prijzenwinnend team uit te bouwen, St Pats is een subtopper maar lijkt nooit echt een concrete trofee te winnen, Shelbourne is na de vereffening ook meer op de subtop gaan mikken dan op een echt dominante rol. Blijft enkel Shamrock Rovers over die echt op alle vlakken tot de nationale top behoren. Voorts zijn clubs als het nieuwe Derry of Sligo beter georganiseerd en goed uitgebouwd, meer dan bv Bohemians of Shelbourne dat nu zijn. Het binnenland blijft wel een grote witte vlek sinds Longford gedegradeerd is, die lijken ook moeite te hebben met terugkeren naar het hoogste niveau, Athlone blijft al jaren hangen op het tweede niveau en clubs als Monaghan en Kildare County gingen op de fles. In feite zien we een meer en meer concentratie van clubs aan de westkust en rondom Dublin, met een binnenland waar enkel amateurclubs opereren.

    Maar goed, het valt nog mee. In Noord Ierland ziet het er somberder uit voor wie niet uit de hoofdstad komt. Met Linfield, Cliftonville, Glentoran en Crusaders komen 4 van de 5 kandidaat-trofeewinnaars uit Belfast, enkel Portadown heeft het potentiëel zich tussen de hoofdstedelijke clubs te mengen. Steden als Newry, Coleraine en Derry (ik reken enkel de clubs die in de Noord Ierse liga spelen) modderen maar wat aan, en in het nochtans relatief grote Omagh ging de lokale club zelfs bankroet. Op Portadown na zie ik ook geen club buiten Belfast die de hoofdstedelijke clubs op korte termijn het vuur aan de schenen kan leggen.

 5. Heb je die Niamh trouwens niet gevinckt? 🙂 Geen foto beschikbaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s