George Best at Cork Celtic

George Best takes to the field for Cork Celtic at Flower Lodge in 1975

In 1972 was de carrière van George Best, toen pas 26, over. Hij speelde nog twee seizoenen voor Man United, maar eigenlijk was zijn loopbaan al afgelopen. Hij stond er vaak naast of kwam niet opdagen vanwege het drankgelag. Daarna zwierf hij over de wereld en speelde bij voor clubs in de VS, Zuid-Afrika, Schotland, Australië en Ierland. En dat waren niet de grootste clubs uit die landen. Zo kwam hij onder andere uit voor Cork Celtic, een al lang verdwenen club uit Cork. Cork Celtic was de tweede club van Cork. Ze speelden op Turners Cross, waar tegenwoordig Cork City speelt. In december 1975 waren ze een middenmoter en er kwam weinig volk op de wedstrijden af. Daarom trok het bestuur George Best aan en de mensen stroomden toe. Het duurde maar drie wedstrijden, maar nog altijd spreekt het tot de verbeelding in Cork.

George Best had al maanden niet gespeeld, toen hem werd gevraagd voor Cork Celtic te spelen. Hij zou 1000 pond per wedstrijd krijgen. Een astronomisch bedrag, aangezien het gemiddelde spelersloon bij die club op 15 pond lag. Maar Best was het waard. Cork Celtic moest zelfs de eerste wedstrijd waarin Best meespeelde, tegen Drogheda, verplaatsen van hun eigen stadion Turners Cross naar Flower Lodge van rivaal Cork Hibernian, omdat de vraag naar kaarten zo groot was. Uiteindelijk zat het stadion ramvol met 12.000 man. Hierboven zie je Best het veld betreden van Flower Lodge. De volle bak leverde Cork Celtic 6000 pond op. Een uitstekend zet dus van het bestuur. Best speelde maar matig, maar niemand interesseerde dat wat. Zij hadden George Best in levende lijve gezien.

De volgende wedstrijd tegen Bohemians werd wel in eigen stadion gespeeld. Er kwamen 9000 man naar Turners Cross en die zagen opnieuw een matige Best, maar wederom maakte niemand dat iets uit. De derde en laatste wedstrijd van Best voor Cork Celtic was een uitwedstrijd tegen Shelbourne. Het bestuur van Cork Celtic eiste dat Shelbourne het loon van Best zou betalen, aangezien zij, en niet Cork Celtic, een grote recette zouden krijgen. Shelbourne betaalde het lachend. Wederom kwam er veel volk op af, maar Best had weer zijn dag niet. Een van de krantenkoppen de volgende dag luidde: “Best at his worst as Shelbourne win”. Daarna verdween Best om bij Los Angeles Aztecs in de VS te tekenen, maar de mensen die hem hebben zien spelen voor Cork Celtic zullen dat nooit vergeten en dat worden er ieder jaar steeds meer. Je zou bijna denken dat er 100.000 man bij die wedstrijden waren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s