Jimmy Floyd in Berendrecht

Jimmy Floyd Hasselbaink

In België vonden ze het maar vreemd dat Jimmy Floyd Hasselbaink trainer werd. Zo onervaren en dan al aan het roer bij zo’n rumoerige club als Antwerp. In Nederland werd er ook wat lacherig om gedaan. De meervoudig international, topscorer van Spanje en Engeland en dan trainer worden bij FC Antwerpen in België. Vreemde combinatie, v0nd me dat. Ik vond dat weer een gekke reactie, want vergis je niet, Antwerp of beter gezegd Royal Antwerp Football Club, is een joekel van een club. Stamnummer 1. Laatste Belgische ploeg in een Europese finale en geen club heeft meer seizoenen in Eerste Klasse gespeeld als RAFC: 96. Standard kan dit jaar langszij komen en dat willen we niet. Aan JFH de schone taak om Antwerp terug te brengen waar ze horen. Zijn heilige missie, want dat is het, startte in Berendrecht. Royal Antwerp won met 0-5. Het optimisme is groot. Na 10 seizoenen móet de meest Engelse club van het vasteland volgend jaar weer in Eerste Klasse. Go Hasselbaink.

Advertenties

7 Reacties op “Jimmy Floyd in Berendrecht

 1. Enkele kleine correcties:
  – FC Antwerpen was een club met een ander stamnummer die hun thuiswedstrijden aan de Schenkeldijk speelden, tenmidden van de havendokken en industriegebieden, 2km zowat van de bewoonde wereld vandaan. De club werd berucht omdat ze elke wedstrijd verloren en meer dan 200 tegendoelpunten gepakt hadden in een seizoen. Halverwege de jaren 90 gaven ze er de brui aan. Door de naam FC Antwerpen is er soms verwarring maar deze club staat los van Royal Antwerp FC.

  – de oudste club van het land is een onzekerheid, er zijn documenten opgedoken dat 20 jaar voor RAFC werd opgericht al een voetbalclub werd gesticht die echter maar zeer kortstondig bestond vanwege gebrek aan tegenstanders. De club bestond niet meer toen de KBVB in het leven werd geroepen. In die zin is Royal Antwerp FC de oudste nog bestaande en oudste gedocumenteerde club van het land, maar helemaal onbetwist is dit dus niet.

  – die joekel van een club mag zijn stamnummer 1 op beide knieën bedanken of ze lagen al lang in het graf net zoals Beerschot. Antwerp krasselt al heel wat jaren financiëel, kreeg constant dreigingen van deurwaarders die een deel vd inkomsten kwamen aanslaan, de grond waarop de Bosuil staat zou ook opgeëist worden, leningen werden niet correct afbetaald, … Net vanwege de historiek spaart de Voetbalbond Antwerp en geven ze hen wat meer krediet dan sommige clubs (vb RWDM) die er veel minder slecht voorstonden maar wel geschrapt werden. Historiek heeft zijn waarde, maar Antwerp verdient eigenlijk niet om nog op dit niveau te spelen, laat staan eerste nationale. En dan hebben we het nog niet over de arrogantie en explosief temperament van hun fans. Deze club is absoluut niets om trots op te zijn wanneer het Belgisch voetbal ter sprake komt. Hooliganisme, financiëel een puinhoop, … Destijds toen zelfs in de hoogste reeks combi’s nog uitzonderlijk waren moesten we onder politiebegeleiding naar de Bosuil wegens te gevaarlijk. Na een Antwerpse nederlaag vielen de supporters een mede-fan aan die blijkbaar had gedurfd te zeggen dat de nederlaag terecht was. Ja, ze brengen veel volk mee, maar een betrekkelijk deel komt een mens liever niet tegen. Dan heb ik veel liever een club als Tubize die op verplaatsing 10 mensen meeneemt met wie je echter nooit herrie hebt.

  Eigenlijk zou ik er niet mee zitten als ze dezelfde weg als Beerschot op gaan: nog zo een club met vervelende fans, financiële puinhoop, en louter terend op traditie. Had Antwerp het stamnummer 1 niet gehad dan hadden ze lang niet zoveel krediet gekregen en waren ze nu al even bankroet als Beerschot. In feite heeft Berchem Sport van alle “traditieclubs” in de stad hun zaken nog het best op orde (na enkele troebele jaren). Ik zou mijn ergste vijand niet gunnen dat zijn club verdwijnt, zoiets wens je niemand toe. Maar het zou me wel koud laten mocht Antwerp op de fles gaan. Het had eigenlijk al eerder moeten gebeuren. Met andere stamnummers hebben ze minder medelijden gehad bij de Belgische Voetbalbond.

  Benieuwd wat dat daar wordt in Antwerpen trouwens. Beerschot-Wilrijk , dat is wel een heel kunstmatig gedoe. Ik vrees dat
  a) de in kleine accomodaties spelende clubs in provinciale de toevloed van Beerschot fans niet gaan aankunnen
  b) dat Wilrijk het paard van Troje heeft binnengehaald. Net zoals na een korte periode niemand nog van Germinal Ekeren sprak na de “fusie” tussen Beerschot en Germinal, zal ook nu snel genoeg de verwijzingen naar Olympia Wilrijk verdwijnen zodat na een tijdje de club weer gewoon Beerschot heet en iedereen Wilrijk al vergeten is.

  Ik weet dat het geen populair idee is, maar zolang er geen grootschalige fusie komt is in Antwerpen geen voetbal op hoog niveau realiseerbaar. Daarvoor is de stad te verdeeld, hebben de bekende clubs uit de stad een te dubieuze reputatie, en ook sponsors bekennen liever geen kleur (om niet te vermelden dat Beerschot weer eens bankroet ging en Antwerp ook financiëel weinig ademruimte heeft). Een fusie zou in dit geval de enige oplossing zijn als men in Antwerpen eersteklasse voetbal wil verzekeren op lange termijn, zoniet gaat men blijven aanmodderen.

 2. PS Standard is in tegenstelling tot Antwerp een traditieclub die, hoewel het er altijd rumoerig is, nooit op de rand van het bankroet balanceerde. Standard fans zijn even vurig als die van Antwerp, maar minder risicofactor (zonder te beweren dat het doetjes zijn). Aan de traditie van Standard zal Antwerp nooit reiken, hoe succesvol ze ook mogen zijn geweest ooit. Want dat is wat Antwerp nu overeind houdt: terend op een ver vervlogen verleden dat, als men realist is, allicht niet meer terugkomt tenzij men de trots opzij zet en over fusies wil praten. In het geval van deze stad en gezien de staat van de clubs, is een fusie hier –hoe onprettig ook– niet een oplossing maar de ENIGE oplossing. Het enige positieve aan Antwerp in de hoogste reeks zou zijn dat clubs met kleinere stadions zoals een Boussu Dour, KSK Heist, Dessel, WS Brussel, etc de politie in hun gemeente niet geheel moeten opeisen voor de komst van Antwerp. Alle vernoemde clubs trouwens clubs die organisatorisch beter georganiseerd zijn dan Antwerp en stukken aangenamer fans hebben. White Star heeft op verplaatsing gemiddeld een 10 a 15 mensen. Mooi, daar heb je nooit last mee en kan je in alle rust een pintje drinken. Dat grote legioen van Antwerp oogt indrukwekkend qua aantal maar is een nachtmerrie wat betreft veiligheid. Die club wordt nu al jaren kunstmatig in leven gehouden puur terende op dat verleden. Soms moet de ratio het eens halen, ze hebben met andere traditieclubs zoals Beerschot, RWDM, FC Luik, etc minder medelijden getoond.

 3. COYR!! De club van t stad!

 4. Gerrit ik hoop echt dat er pilletjes bestaan tegen je Antwerp fobie, zo zielig en gefrustreerd man man man…

 5. Gerrit de voetbalbond heeft Antwerp nooit cadeau’s gegeven, we moeten dezelfde licentie halen als alle andere clubs. Het Antwerpse stadsbestuur heeft ons trouwens (in tegenstelling tot Beerschot) ook nooit geholpen.
  Het feit dat Antwerp nu nog bestaat is te danken aan het feit dat RAFC na 10 jaren in 2de klasse nog altijd meer toeschouwers trekt dan menig 1steklasser, en dat er nog altijd genoeg mensen geloven in het potentieel van deze ploeg.

  En die vergelijking met Standard is vrij misplaatst, want hebben de Standard fans zich dit seizoen niet meerdere malen misdragen (vb: vuurwerk op het veld, vechtpartijen na Anderlecht,…) ? Terwijl er bij Antwerp dit jaar niets anders te melden was dan een paar gebroken reclameborden in Dessel.

  • Dat jullie nog zoveel volk halen is bewonderenswaardig, maar het is jammer dat er een groepje is die de sfeer grondig verpesten. Ik bedoel, check eens een fanforum als wijzijnantwerp.org, hoe vaak tegenstanders niet de gemeenste scheldwoorden naar hen geroepen krijgen… steeds door dezelfde personen, hetgeen er op wijst dat dit niet representatief is voor de doorsnee Antwerp fan, dat weet ik ook wel. Net zoals de rellen ook doorgaas een een klein groepje onruststokers zijn. Maar dat groepje is er dus wel. Moesten die individuen nu eens geweerd worden, zodat enkel de Antwerp fans overblijven die hun eigen club passioneel aanmoedigen zonder hierbij arrogant of aggressief te worden, dan zou Antwerp een geweldige club zijn. Zolang die minderheid die tegenstanders uitschelden, voor chaos zorgen op verplaatsing en zich misdragen, is het moeilijk om sympathie voor Antwerp te voelen. Dat lang niet alle Antwerp fans zo zijn weet ik uiteraard wel, het is alleen jammer dat die storende groep niet wordt buitengehouden zodat enkel het legioen passionele maar gemanierde fans overblijft.

   Wat betreft de licenties: de zaak Tony Gram, de gelden die Eddy Wauters terug eist, de betwisting rond eigendom van de gronden waar de Bosuil op staat, … Geef toe, de club balanceerde al meermaals op de rand van de afgrond. En zo zijn er veel clubs, alleen toont de voetbalbond met de ene meer medelijden dan met de andere. Waarom kregen RWDM, Lommel, etc geen meerdere kansen om hun boekhouding in orde te brengen? De stekker werd er daar wel heel snel uitgetrokken… Met Antwerp heeft men wel al meer geduld getoond, zonder daarmee te betwisten dat jullie uiteindelijk dezelfde licentievoorwaarden moeten halen als de rest. Alleen kregen sommige clubs minder tijd om hun zaken in orde te brengen.

   En voor alle duidelijkheid: ik ben absoluut geen Beerschot liefhebber of zo. Die club kampt met een soortgelijk probleem: onder de fans zit een minderheid die niet weet hoe zich te gedragen en daarmee het beeld van de aanhang als geheel grondig vertroebelen (jammer voor de normale fans). Bovendien hebben ze met Germinal Ekeren een perfect gezonde club kapotgemaakt, eerst door alle verwijzingen naar Germinal te schrappen en te vermijden, en dan uiteindelijk weer even bankroet te eindigen als het oude stamnummer 13. Bij Wilrijk halen ze het paard van Troje binnen ; binnen de 2 jaar veranderen ze hun naam en wordt de uitrusting weer geheel paars-wit, en is er dus van Wilrijk in feite niets meer te merken. Dat men zich in Wilrijk niet realiseert dat ze dit risico lopen, is vreemd. Ik betwijfel ook of ze in Tielen, Lille, Herentals, etc zo tevreden zijn met de komst van Beerschot (waar stadionverboden nu vervallen gezien die in 1e provinciale niet gelden). Uiteindelijk zie ik het wel goedkomen met voetbal in Antwerpen mits die fusie er komt ; hoe jammer ook maar ik vrees dat het de enige oplossing is om de verdeeldheid in de stad te zien verdwijnen en 1 grote club uit te bouwen.

   • Kijk om een licentie in België binnen te halen moet je niet volledig schuldenvrij zijn, je moet enkel de bondsschulden, belastingen en alle lonen betaald hebben. Zolang dit in orde is, wordt er in België een licentie uitgedeeld, en het is nu zo dat RAFC die schulden altijd betaald heeft en de leverancierschulden genegeerd heeft. Hierdoor is onze schuldenberg zo gestegen en kwamen er veel processen. Maar er werden altijd mensen bereid gevonden om de eindjes aan elkaar te knopen op moeilijke momenten (lees: de bondsschulden, belastingen en alle lonen op het laatste moment betalen). Wat vaak resulteerde in geld pompen in een bodemloze put.
    Maar hier kan men moeilijk de voetbalbond verantwoordelijk voor stellen.

    Lommel, RWDM hebben nagelaten deze schulden te betalen. Misschien hebben zij het correcter willen spelen en leveranciers op tijd willen terugbetalen, misschien hebben zij niemand gevonden die wilde investeren in een uitstel van executie, Maar zij hebben de nodige betalingen voor een licentie niet uitgevoerd. En dan is het verhaal gedaan bij de voetbalbond. Is hiervoor de votbalbond verantwoordelijk ?

    En ik geef toe dat er zeker een hevige groep fans is die zich vaak misdragen, maar elke grote club in België heeft die. En daar kan ik genoeg voorbeelden van geven. Het verschil is dat RAFC nog altijd de reputatie meedraagt van 20 jaar geleden, Er is een reden waarom de Antwerpse politie tegenwoordig niet meer met honderden agenten in gevechtsuitrusting naar de Bosuil komt maar met 2 agenten. Bekijk de kranten van de laatste jaren als je wil en je zult echt niet zoveel verhalen vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s