Vincker King Olav & Cromer Town

Olav_V_of_Norway

Als de Noorse Koning Olav V nog had geleefd, was hij vandaag 110 geworden. Dat heeft hij niet gehaald, want in 1991 overleed hij op 87-jarige leeftijd. Olav was ontzettend populair in Noorwegen en had de bijnaam ‘Folkekongen’ oftewel ‘Koning van het Volk’. Hij was erg benaderbaar en vriendelijk. Niet voor niets werd hij tot “Noor van de 20ste Eeuw” uitgeroepen in 2005. Olav hield er van sport en niet alleen elitaire sporten, want hij was ook gek op voetbal. Vooral Engels voetbal zag hij graag. Hij was groot fan van Arsenal, maar bezocht ook wel eens Tottenham (de favoriete club van zijn zoon Harald) en Crystal Palace. Eigenlijk was hij stiekem ook gewoon een vincker. Ironisch genoeg heeft zijn dood in 1991 enorme gevolgen voor een club uit zijn geliefde Engeland. Cromer Town lijkt namelijk te verdwijnen vanwege het overlijden van de Noorse koning.

Vreemd verhaal dat teruggaat tot 1922. In Cromer, Norfolk, waren de gevolgen van WO I vier jaar na dato nog altijd goed merkbaar. Veel invalide veteranen, de werkloosheid was hoog en veel mensen hadden een familielid verloren op de slagvelden. Evelyn Bond-Cabbell, een steenrijke vrouw uit de stad, zag het aan en besloot ter nagedachtenis aan de slachtoffers en om het moraal wat op te krikken de lokale voetbalclub Cromer Town een veld te schenken waar ze konden spelen. Cromer Town gaf het de naam Cabbell Park ter ere van hun weldoener. De rijke dame had echter een aparte clausule in het contract laten opnemen en dat was dat Cromer Towen het veld zou moeten afstaan aan een Trust precies 21 jaar andat het laatste achterkleinkind van Queen Victoria zou overlijden. Een vreemde voetnoot, maar het paste wel bij de excentrieke vrouw.

Cabbell Park veranderde van een veld in een stadion en toen Olav V, het laatste achterkleinkind van Queen Victoria overleed, was er niemand bij de club die nog aan de clausule dacht. Benjamin Cabbell-Manners, achterkleinkind van Evelyn Bond-Cabbell en een oerconservatieve Tory, wist het wel. Hij moest 21 jaar wachten en vorig jaar kon hij eindelijk zijn brief sturen naar de club met de mededeling dat ze moesten opzouten want hij wilde het land verkopen om er huizen neer te zetten. Hij trok de sentimentele kaart door te zeggen dat dit de wens van zijn overgrootmoeder was en dat het hem niet om het geld te doen was. Zelf Pinokkio kreeg niet zo’n lange neus als deze Cabbell-Manners.

Helaas winnen de regelsneukers altijd, maar wederom schoot een vrouw van adel te hulp. Barones Lady Harewood. Haar man, de 7th Earl of Harewood, overleed in 2011 en was ook achterkleindkind van Queen Victoria, alleen was hij nog niet geboren toen Cromer Town het stadion kreeg. De 7th Earl of Harewood was ook een groot voetbalfan en 49 jaar president van Leeds United. Toen Lady Harewood hoorde dat die nare Tory het stadion van Cromer Town wilde afpakken, vroeg ze aan Leeds United of zij niet wat advocaten naar de zaak konden laten kijken.

Momenteel loopt de rechtszaak nog steeds, maar Cromer Town maakt nu iets meer kans doordat ze de advocaten van Leeds United nu achter zich hebben. Als de rechter vindt dat de 7th Earl of Harewood ook nog meetelt, mag Cromer Town nog 19 jaar op Cabbell Park spelen. Vindt hij dat Olav V de laatste was, dan moet Cromer Town vertrekken en komen er huizen op de plek van het stadion. We blijven het volgen.

Advertenties

Een Reactie op “Vincker King Olav & Cromer Town

  1. Heel erg bizar. Waarom 21 jaar wachten en dan aan dat Trust schenken? De logica zou toch zijn dat je de grond ofwel definitief aan de club schenkt, ofwel meteen na de dood van … de grond opeist ipv eerst nog enkele jaren te wachten. Heel vreemde constructie.

    Om welk Trust gaat het dat nu bevoordeeld zou zijn en een financiële injectie zou krijgen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s