Cork City v Bayern München 1-1

Cork City v Bayern Munchen

Ierse clubs zijn zelden een succes in Europa. Toch halen ze om de paar jaar een aardig resultaat. Shelbourne dat bijna de CL haalt, Shamrock Rovers in de poulefase van de Europa League en de 0-0 van Derry City tegen Paris SG zijn de dingen die het eerste in met opkomen. Iets langer geleden, in september 1991, vond misschien wel de grootste Ierse stunt plaats. Bayern München (shirtsponsor Opel), momenteel de beste van Europa, kwam niet verder dan 1-1 tegen Cork City (shirtsponsor Guinness). De return werd met 2-0 verloren, maar niemand pakt dat gelijkspel meer af van Cork. Bayern had toen ook al Jupp Heynkes op de bank zitten en was iets meer dan een jaar geleden nog kampioen van Duitsland geworden. Bekende spelers als Thomas Berthold, Roland Wohlfarth, Roland Grahammer, Michael Sternkopf, Bruno Labbadia, Christian Ziege en Stefan Effenberg, die de 1-1 maakte nadat Dave Barry Cork op voorsprong had gezet, deden mee voor de Zuid-Duitsers. Erg knap van Cork. Helaas is de kans op een herhaling hiervan piepklein.

5 Reacties op “Cork City v Bayern München 1-1

 1. Vergeet ook niet dat Derry in Europa een paar goeie resultaten boekte los van die draw tegen PSG. Gretna is geen grootmacht maar de score en het gemak waarmee ze wonnen was onverwacht. Ook St Pats heeft een paar keer 1 of 2 rondes overleefd de voorbije jaren. Ook de Welshe clubs beginnen trouwens stapsgewijs te verbeteren, enkel Noord Ierland lijkt wat achterop te blijven hinken maar daar is dan ook totaal geen geld om betere spelers te halen.

  Oh, voor ik het vergeet, UCD heeft in de Intertoto cup destijds bijna Steaua Boekarest uitgeschakeld, werden enkel op uitdoelpunten geëlmineerd. En zoals bekend zijn de UCD spelers gewoon onbetaalde spelers die in ruil voor hun sportieve inzet een studiebeurs krijgen van de universiteit. Die club had bijna een voormalige Oost Europese grootmacht uitgeschakeld.

  Ierland heeft er goed aan gedaan voor een zomercompetitie te kiezen. Niet enkel om P-P’s in de winter te vermijden en de concurrentie met Celtic en Engeland te mijden… maar ook Europees werpt het zijn vruchten af. Bij die voorrondes in Europa hebben de meeste teams hooguit een paar oefenwedstrijdjes in de benen, terwijl de Ierse teams middenin hun seizoen zitten, wedstrijdritme hebben en op elkaar ingespeeld zijn.

 2. Overigens Joris, mocht je naast de wedstrijden ook wat cultuur willen opsnuiven… Kinsale, dat niet gek ver van Cobh en Cork ligt, is een heel mooi dorpje. Heel typische gekleurde huisjes met nauwe straatjes, heel veel oude winkeltjes en antiekwinkeltjes, een paar echt traditionele Ierse pubs, een kleine jachthaven bij de zee en een wandelpad met bovenin een ruïne van een kasteel + een panorama over een prachtig stukje Ierse kust. Ze hebben ook een club maar dat is een amateurteam die in een amateurcompetitie voor de regio Cork spelen.

  En ook leuk om te weten: de uiterste zuidpunt van Ierland is The Fastnet, een vuurtoren op een stuk rots dat uit zee steekt, ca 10 km weg van de kust. Dit is alleen geen toeristische aanrader want de kans om levend terug te raken is gering: de golven komen er meters hoog want je zit daar stilaan in de ruige Atlantische Oceaan. Vanaf sommige plekjes aan de Ierse zuidkust kan je bij helder weer met een verrekijker wel een glimp van de Fastnet vuurtoren opvangen. Cork is als stad an sich niet zo bijzonder, maar de omgeving (vooral de kust) is prachtig.

  Beetje cultuur opsnuiven als je in de buurt bent kan nooit kwaad 🙂 Corkse vrouwen zijn over het algemeen ook lekkerder dan Dublinse vrouwen.

  • Ik ben net aan het zoeken op Kinsale en dat ziet er inderdaad goed uit. Helaas hebben we het bij Cork, cobh en Blarney gelaten. Kinsale ziet er toch uit als een aanrader.

   • Reden/excuus om nog eens terug te keren 😉 Verderop naar het westen schijnt de kust nog mooier te zijn, Kinsale is het dichtste bij de zuidwest tip dat ik geweest ben. Er is sprake dat Dynamo Tralee (dat ligt nog dichter bij die zuidwestelijke uithoek) tot het betaald voetbal wil toetreden, al doen die geruchten al jaren de ronde en moeten ze wel worden uitgekozen door de FAI wanneer een andere club bankroet gaat en een nieuwe club tot de League moet toetreden. Maar er zijn in elk geval plannen om in die regio een club te lanceren die dan ofwel in de A League (vergelijkbaar met de Topklasse van de amateurs in Nederland) of de First Division zou starten.

    Het probleem is dat je in Ierland ook met een soort elections zit. De Premier division en First division zijn min of meer afgesloten, je kan enkel naar de A League degraderen als een club die hoog eindigde in de A League naar First Division wil overstappen en aan de voorwaarden voldoet. B elftallen van clubs uit de hoogste twee afdelingen worden toegelaten in de A League (de facto 3e divisie eigenlijk) maar die B elftallen kunnen niet promoveren naar de First Division. Stel nu dat er een club wegvalt dan kunnen clubs zich kandidaat stellen om die vrijgekomen plek in te nemen en dan moet de FAI zowel een keuze maken uit die clubs als beslissen of ze in de A League moeten starten of direct naar de First Division mogen. En we weten allemaal dat zo een elections niet altijd kosher verlopen. Zo snapte destijds niemand waarom men Sporting Fingal in de league toeliet terwijl er al zoveel Dublinse clubs waren (3 seizoenen later was de club alweer bankroet dus de FAI heeft haar huiswerk toen niet echt grondig gedaan)

 3. Hoewel ik allicht te laat ben gezien je allicht al bent vertrokken… Fijne reis naar het Groene Eiland! Stadiongewijs zit je alvast goed: Turner’s Cross is 1 van de leukste stadions in Ierland en het publiek is naar Ierse normen erg passioneel, terwijl Cobh dan weer heel dicht bij de zee aan ligt. En mits er tijd over is heb je nog een rugbystadion in een zijstraat van Turner’s Cross dat er ook zeker niet slecht uit ziet.

  De zuidkust van Ierland is erg feëriek en je hebt er enkele heel mooie uitzichten, leuke Irish pubs en gezellige dorpjes met erg vriendelijke mensen.

  Kortom, zowel stadiongewijs als qua toeristische trekpleisters zit je goed.

  Vroeger moest je op Turner’s Cross apart staan als fan van de tegenpartij (misschien was dat enkel tegen Shelbourne en andere rivalen, ik was er uiteraard met Shels) maar naar ik gehoord heb is dat niet langer het geval en kan je nu vrij rondwandelen. Zo hoort het ook want op Shamrock Rovers na zijn er in Eire geen echte hooliganclubs. Turner’s Cross is erg fraai, mooie zittribune langs de ene kant en een old school terrace achter het doel (daar staan de luidste supporters van Cork City, de bezoekers werden toen ik er was aan de overkant geplaatst maar zoals ik zei, mogelijks is dit intussen veranderd en kan je gewoon vrij rondwandelen)

  PS was het niet Rory Gallagher die uit Cork afkomstig was? Ik weet dat er 1 artiest met internationaal succes was die niet uit Dublin maar Cork kwam… Van Morrisson reken ik niet mee want dat is een Noord Ier uit de buurt van Belfast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s