England v Republic of Ireland, 1949

England v Republic of Ireland, 1949

Vanavond staan Engeland en Ierland tegenover elkaar op Wembley. Het is lang geleden dat ze tegen elkaar speelden. In 1995 ging de wedstrijd A-A in Dublin, door Engelse hooligans. De laatste uitgespeelde wedstrijd is daarom al 22 jaar geleden. Het werd toen, ook op Wembley, 1-1. In de hele geschiedenis won Ierland, sinds de splitsing tussen noord en zuid, maar twee keer van Engeland. Die op het EK 1988 zal iedereen van boven de dertig zich nog wel herinneren. In Stuttgart werd het 1-0, dankzij Ray Houghton. Voor de tweede overwinning moeten we verder tegen. 1949, om precies te zijn. In Liverpool, de stad waar zoveel Ierse immigranten naartoe trokken, won Ierland met 0-2. Daarmee was Ierland het eerste niet-Britse land dat de Engelsen op eigen bodem versloeg. De Ieren brachten een team op de been met veel spelers uit de Engelse competitie, maar waren de underdog. Villa-speler Con Martin scoorde in de 33ste minuut de 0-1 uit een penalty. Daarna kon de grote druk van Engeland beginnen. Maar uitgerekend Everton-speler Peter Farrell, die in z’n eigen stadion speelde, maakte de 0-2. Het was een flinke tik voor de Engelsen en de Ieren hopen vanavond voor de tweede keer in Engeland te gaan winnen.

Advertenties

2 Reacties op “England v Republic of Ireland, 1949

  1. In de late jaren 40 en vroege jaren 50 was de splitsing tussen beide Ierse elftallen nog niet echt geheel een feit. Beide landen speelden onder de naam “Ireland” en er waren spelers die zowel voor Noord als Republiek caps verzamelden. Pas nadien is de UEFA wat duidelijk gaan scheppen met de verplichting om de namen “Northern Ireland” en “Republic of Ireland” te gaan gebruiken in alle officiële communicatie, en spelers te dwingen te kiezen tussen beide teams. Voorheen had je de bizarre situatie dat sommige goede spelers de ene week voor Ierland en de week nadien voor Noord Ierland (of vice versa) speelden. We spreken over net na de tweede wereldoorlog, toen het allemaal nog niet zo grondig georganiseerd was.

    Niet dat het nu allemaal vredig is tussen beiden, de “granny rule” en het “good Friday agreement” waardoor sommige spelers dubbele passports hebben en kunnen kiezen, zit met name Noord Ierland erg hoog (terecht), al beloofde UEFA ook hier weer in te grijpen en duidelijker regels te gaan opstellen om te beletten dat iemand de jeugdreeksen van de IFA doorloopt om dan plots te switchen naar de Republiek.

  2. Knap resultaat trouwens van de Ieren, 1-1 in Engeland. Heb het net iets meer voor Noord Ierland vanwege de nog passioneler supporters, maar ik heb prima herinneringen aan mijn drie jaar op het eiland en gun beide Ierse teams hun succes. Een 1-1 in Engeland is erg knap, zelfs nu het Engelse team niet meer de grootmacht van weleer is. Moreel in feite een zege voor Ierland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s