AFC Nicknames: The Glaziers

Crystal Palace is aan de beurt bij AFC Nicknames en toevallig spelen ze morgen de play-off finale op Wembley die 120.000.000 pond oplevert als ze winnen.  De bijnaam van Crystal Palace is tegenwoordig The Eagles, maar van 1905 tot aan 1973 was het The Glaziers. De link is simpel, want het Crystal Palace (een groot glazen gebouw dat van 1851 tot en met 1936 in Londen stond en waarvan werknemers in 1861 het oorspronkelijke Crystal Palace FC hadden opgericht) was natuurlijk niet van kristal, maar van glas. Vandaar de bijnaam ‘glazeniers’. In 1915 vertrok Crystal Palace uit het stadion dat naast het Crystal Palace stond, maar de bijnaam The Glaziers bleef. In 1973 besloot de flamboyante manager Malcolm Allison dat de club een stoerdere bijnaam moest hebben: The Eagles. Er kwam zelfs een adelaar in het logo. Big Mal veranderde overigens nog meer, want Palace speelde tot 1973 in het claret & blue, maar hij wilde red & blue, zoals Barcelona. Allison kreeg zijn zin en het is nooit meer teruggedraaid.

Advertenties

3 Reacties op “AFC Nicknames: The Glaziers

 1. Grappig dat de aanpassing van clublogo, clubkleren en bijnaam nu hoort bij het historische erfgoed van Crystal Palace en het verworden is tot een ‘mooie’ anekdote. Maar nu eigenlijk hetzelfde gebeurt bij Cardiff City staat heel de AMF-wereld op z’n kop (en terecht!)

  • Twee jaar eerder voegde Barry Hughes ‘Eagles’ toe aan Go Ahead en daar hoor je ook niets meer over. Adelaars waren nogal populair in de jaren 70.

   Het is zelfs nog mooier, want dankij Allison heeft Brighton nu de bijnaam ‘Seagulls’. Dat was altijd The Dolphins (vernoemd naar ), totdat Brighton en Palace tegen elkaar speelden. De Palace fans zongen de hele tijd ‘Eagles, Eagles, Eagles’ en als reactie daarop zongen die van Brighton ‘Seagulls, Seagulls, Seagulls’ en dat werd de bijnaam. In 1977 voegde Brighton zelf een meeuw toe aan het logo.

  • Dat is gezond verstand dat zegeviert. Let op: binnen enkele jaren, als Cardiff overleeft in de EPL, spreken veel mensen niet meer over die vroegere kleuren. En zij die afhaakten hun plekje is al lang door een andere fan ingenomen dan. Laten we eens realistisch zijn: wie heeft nog nooit zijn kapsel veranderd? Wie heeft zijn hele leven bij dezelfde vrouw geslapen? Wie heeft nooit eens zijn politieke of levensbeschouwlijke mening veranderd? Mensen evolueren nu eenmaal, en clubs ook, dat is niet meer dan normaal. Dat tegenhouden is in feite tegennatuurlijk. Alles en iedereen, zowel mensen als verenigingen, staan constant in beweging, niets is statisch. Zolang men zijn verleden niet verloochent is er geen reden om een verandering of vooruitgang in de weg te staan.

   Eagles staat overigens stoer omdat die vogel nu eenmaal behoorlijk gevaarlijk is. Net zoals een krokodil of een hippo ook sneller iemand de stuipen op het lijf jaagt dan een koala of een kangoeroe. Het is bv niet voor niets dat ze in Benfica een adelaar op laten vliegen bij alle thuiswedstrijden, dat adelaars bij vele clubs in het logo zitten, … Zelfs het wapenschild van de VS toont een adelaar als ik me niet vergis. En ik vrees dat Adolf ook wel wat met die vogelsoort had (of was hij eerder een adelaar fetishist? In elk geval gebruikten de nazi’s ook van die roofvogels in hun symboliek)

   Ik ben een duivenliefhebber. Als er ergens een club de naam Doves in de clubnaam verwerkt, hebben ze er een fan bij.

   In ons taalgebied wordt er trouwens ook flink gevogeld in het voetbal: in België hebben we diverse clubs die Stormvogels heten, 1 van de 2 namen van de Zeebrugse voetbalclub is Zeemeeuw Zeebrugge (dat is de NV die zo heet, bij de voetbalbond gebruiken ze de naam Zeehaven Zeebrugge), er is in Mechelen een club die Adelaars heet, Zwaluwen komt voor in meerdere clubnamen. En jullie hebben uiteraard de IJsselmeervogels, die club vond ik altijd een geweldige naam hebben. En hoewel niet bepaald intimiderend is er uiteraard nog Flamingo als voorbeeld.

   Waarom eigenlijk die vogelnamen? Waarom hebben we geen FC Aardwormen Amsterdam, FC Sprinkhanen Utrecht, VV Mestkevers Brussel, London Butterflies FC, Frankfurter Schweinen SV, Donegal Sheep FC, Liverpool Rabbits , … Waarom niet creatief wezen en de gehele dierenwereld betrekken bij de naamgeving? Dat ze in de moslimlanden en Israel bepaalde diersoorten ontwijken is begrijpelijk maar iets als Varkens VV Zwijndrecht zou toch geweldig passen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s