Tim Buzaglo: de Maradona van Gibraltar

Tim Buzaglo

Ieder land heeft een Maradona, bewees Wiep Idzenga ooit. Hij ging naar de meest obscure landen om die te zoeken. Ook Gibraltar heeft één grote vedette: Tim Buzaglo. Hij teert eigenlijk op één geweldige pot, maar wel een wedstrijd die ik mij nog goed kan heugen. Ik was, en ben, helemaal gek op de FA Cup. Vooral bekerstunts spreken mij enorm aan. De teams die begin jaren negentig een stunt uithaalden, herinner ik me nog allemaal. Zo speelde Woking op 5 januari 1991 tegen West Brom, dat vier divisies hoger speelde. Op The Hawthorns nog wel. Woking won met 2-4 en Tim Buzaglo maakte er drie. Het wordt nog vaak gememoreerd als de derde ronde van de FA Cup er weer aankomt. Buzaglo zette dankzij die hattrick Gibraltar even op de voetbalkaart.

Op het moment dat Woking, gesteund door 5000 fans, afreisde naar West Bromwich, hadden ze al drie clubs uitgeschakeld in de FA Cup. Allemaal uit de Conference, een divisie hoger dan Woking, dat op dat moment in de Isthmian League uitkwam. Als beloning mochten The Cards tegen W.B.A., dat op dat moment zestiende stond in Division Two (nu de Championship). Niemand gaf Woking enige kans. De wedstrijd tegen West Brom werd dan ook als een leuk uitje gezien door het team. Het team was een allegaartje van spelers. Een van hen was aanvaller Tim Buzaglo, die lange tijd in het cricketteam van Gibraltar had gespeeld. Hij wilde zijn kans wagen op het voetbalveld en was daarom naar Engeland vertrokken. Buzaglo, een erg verlegen man van 29, verdiende zijn geld als chauffeur van een videotheek. Daarnaast kreeg hij bij Woking ook nog een klein zakcentje.

Voor de wedstrijd was Buzaglo zo zenuwachtig dat hij moest overgeven in de kleedkamer. Al dat publiek was niets voor hem. Negentig minuten later stond het 2-4, dankzij drie goals van hem. Woking had een van de grootste bekerstunts ooit uitgehaald door W.B.A. uit te schakelen. Het bestuur van West Brom kon de vernedering niet aan en ontsloeg manager Brian Talbot de volgende dag. De tik van Woking kwamen ze niet meer te boven en als een baksteen zonken ze richting de laatste plek. The Baggies zouden uiteindelijk degraderen aan het eind van het seizoen. Iedereen wilde na de wedstrijd wat van Buzaglo, die alle aandacht amper trok. De ronde erop mochten ze naar Goodison Park en verloren ze maar nipt met 1-0 van Everton. Buzaglo raakte vlak daarna zwaar geblesseerd en het leek erop dat hij nooit meer zou terugkomen.

Maar achttien maanden later was hij weer fit. Bij Woking lukte het niet meer, maar bij Marlow kreeg hij wel weer eens kans. Toevallig kwam Marlow ver in de FA Cup en in de eerste ronde kwam Plymouth Argyle uit de koker rollen. Buzaglo werd meteen opgezocht door de media., maar gaf aan dat hij liever geen hattrick zou maken. Alle aandacht kon hij echt niet meer aan. “I don’t want to go through that again. The press and all the attention after that match, and up to the Everton game, took an awful lot out of me. I don’t know if I could handle that again. I’ll just be glad on Saturday if we win but someone else gets the goal.” Buzaglo scoorde niet en zijn carrière ging uit als een nachtkaars. Maar ieder jaar rond 5 januari, met name toen het 10, 15 en 20 jaar geleden was, komt Buzaglo weer even in de belangstelling. Het blijft een wereldprestatie van de man die Gibraltar op de voetbalkaart zette en tegenwoordig in de IT werkzaam is.

Advertenties

4 Reacties op “Tim Buzaglo: de Maradona van Gibraltar

  1. IT? Niet verbazend. Gibraltar stikt van de IT bedrijven en online gokkantoren die er hun vestiging hebben. Belastingsparadijzen, de Britse overzeese gebieden weten wel hoe ze het moeten aanpakken: Gibraltar, Bermuda, Jersey en Guernsey, de UK Maagdeneilanden, … allen belastingsparadijzen. Bij mijn weten betaal je in Gibraltar geen BTW ofwel was het gemeentebelasting die er niet bestaat. Zoiets trekt mensen aan, er wonen bijzonder veel expats in Gibraltar, die allen voor die gokkantoren en IT firma’s werken, vaak in customer service. Typ “jobs gibraltar” en 3/4 van de vacatures zijn in die sectoren.

    Back to football… In een verder verleden toen Spanje en Gibraltar kortstondig wat beter contact hadden op politiek niveau, mocht de selectie van Gibraltar in Bernabeu een oefenpot spelen tegen Real Madrid. Dat was geloof ik ergens halverwege de jaren 50. Het resultaat was 2-2, een enorme sensatie gezien iedereen een pletwals van Real had verwacht. Men beschouwt die 2-2 nog altijd als het beste resultaat dat Gibraltar al behaalde, maar nu ze UEFA lid zijn zal dat wel snel veranderen en zal de eerste EK voorronde wedstrijd waarin ze punten pakken die titel van beste prestatie wel overnemen. Opmerkelijk is trouwens dat hoewel Gibraltar het kleinste inwoneraantal van UEFA heeft (Monaco en Vaticaanstad hebben er nog minder maar zijn nog geen UEFA leden, al overwegen ze het van tijd tot tijd wel) maar niet het kleinste stadion. In het nationale stadion van Gibraltar kan meer volk binnen dan in de nationale stadions van Andorra en ik meen eveneens Liechtenstein en de FarOer. Toch niet onbelangrijk want ik vrees dat Spanje zou moeilijk doen moesten ze een interland moeten verplaatsen naar een Spaans stadion (zoals Andorra soms in Barcelona speelt). Maar Gibraltar heeft een stadion dat naar non-FIFA normen erg goed is, en naar UEFA normen ook niet uit de toon valt vergeleken met andere “kleinere” landen.

    Alleen de luchthaven is een groot nadeel voor interlands, de luchthaven van Gibraltar staat in de top 10 van gevaarlijkste landingsbanen ter wereld (ter info: die van Madeira stond op 1 als ik me goed herinner, maar ook bij Gibraltar is de landingsbaan te kort om een veilige landing te garanderen. Bovendien, als er geen luchthaven klaarstaat, rijden er gewoon auto’s over die landingsbaan heen)

  2. Pingback: Gibraltar uit, altijd lastig? | Schwalbe United - Voetbalnieuws met ballen

  3. Pingback: Gibraltar uit, altijd lastig? | Schwalbe United - Voetbalnieuws met ballen

  4. Ik kan mij die wedstrijd nog goed herinneren. Dat waren “the dark dark days” van mijn club. Gelukkig gaat het nu een stuk beter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s