Football Club Obscura: Manchester United

Manchester United Gibraltar

We gaan voor het eerst Engeland verlaten in ‘Football Club Obscura’. Ik ben momenteel #indenbanvangibraltar, dus pak ik een club uit dat land: Manchester United. Een club uit Gibraltar, dat moet wel obscuur zijn. Maar als je de naam hoort en het logo ziet, zal zelfs bij de oppervlakkige voetballiefhebber een belletje gaan rinkelen. En inderdaad, deze club heeft een band met Manchester United uit Engeland. In 1957 besloot een groep vrienden uit Gibraltar een club op te richten. Ze waren fan van Manchester United en schreven de club aan of ze de naam mochten gebruiken. Matt Busby himself gaf ze die toestemming. Het logo is net iets anders, want de rode duivel en het schip zijn vervangen door het wapen van Gibraltar: het rode kasteel en de hangende sleutel. Wel is de bijnaam op de originele club gebaseerd: The Red Devils of Gibraltar. Manchester United speelt, zoals alle clubs in de Gibraltar Football League, in het Victoria Stadium dat naast de rots en het vliegveld ligt. Zeven landstitels en drie bekers won Manchester United tot nu toe en is daarmee een van de meeste succesvolle clubs uit het land. Nu Gibraltar is toegelaten tot de UEFA, is de kans aanwezig dat we de komende jaren twee Manchester United’s in Europa hebben.

Advertenties

4 Reacties op “Football Club Obscura: Manchester United

  1. De succesvolste club is Lincoln FC. Ze werden sinds 2003 elk seizoen kampioen. Vroeger heetten ze Newcastle United. Verder heb je ook nog een Chelsea en een Boca Juniors.

  2. En de Manchester United Reserves wonnen ook ooit de beker van Gibraltar, in 1974. http://www.rsssf.com/tablesg/gibcuphist.html

  3. In Gibraltar is het al vaak gebeurd dat een B elftal van de betere clubs elk jaar weer met hun eigen A elftal om de prijzen strijdt. Op RSSSF eens het artikel “Remarkable reserves” checken. Er zijn op de rots enkele clubs die duidelijk beter georganiseerd dan de anderen zijn, en hun reserves eindigen doorgaans hoger dan de A elftallen van die andere clubs.

    Wat betreft namen kopiëren, check via RSSSF ook maar eens de klassementen van St Helena (waar men trouwens ook een nationaal team bijeen probeert te krijgen) en de Falklands. Daar zitten ook clubs bij wiens naam een replica is van een populaire Britse profclub. Ik meen dat er op de Falklands een Celtic bestaat of alleszins bestaan heeft. In feite niet geheel abnormaal: gezien de band met het UK heb je in de overzeese gebieden veel fanclubs van Britse teams. Het moment dat je fanclub een 15-tal enthousiaste leden heeft die zelf willen gaan voetballen, kan je al meteen beginnen. Ook in andere landen komt dit voor. In Barcelona heb je een club Celtic Barcelona die gevormd werd door Celtic fans in 1967, en iets verderop in Mataro bestaat een club Liverpool CF hetgeen een voetballende Liverpool fanclub is. In Belgie bestond vroeger PMDB Anderlecht (Pena Madridista de Bruselas, een voetballende Real Madrid fanclub) en op dit moment bestaat nog steeds Anderlecht-Milan, een groep AC Milan fans die een eigen amateurteam stichtten. In de Luxemburgse hoogste afdeling (!) is een club actief die Benfica heet, gesticht door Portugese expats. In Duitsland heb je in de lagere afdelingen clubs als Besiktas Berlin, Galatasaray Berlin, … Absoluut geen vreemd fenomeen. Wel vreemd in het geval van het Gibraltarse Man United is dat ze toestemming kregen om het logo te gebruiken.

  4. PS: George Best speelde nog (heel erg kortstondig… amper paar officiele wedstrijden) voor Hong Kong Rangers; een club opgericht door een in Hong Kong wonende Rangers fan. Ironisch genoeg bestaat die club trouwens nog steeds en hebben ze dus het originele Rangers overleefd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s