New Kids on the Rock

Gibraltar Rock

Vandaag mochten de 53 leden van de UEFA stemmen over het toelaten van Gibraltar tot hun organisatie, dit tot afgrijzen van de Spanjaarden. De Spaanse bedriegers stemden dus tegen, samen met Wit-Rusland. De overige 51 landen waren vóór, waardoor Gibraltar mee mag doen aan de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 in Frankrijk en teams mag afvaardigen voor de Europese toernooien. Ik vind dat geweldig. Kleine landen mogen ook meedoen van mij en het is weer een Brits land erbij, hoewel de status van Gibraltar iets anders is dan van Schotland, Wales, Noord-Ierland en Engeland. Het zou prachtig zijn als Nederland tegen Gibraltar loot voor de EK-kwalificatie. Schitterende uitpot voor De Teletoeters. Wat mij betreft dan ook een warm welkom aan Gibraltar, de New Kids on the Rock.

Gibraltar is niets meer dan een rotspunt in het zuiden van Spanje, vernoemd naar de Arabisch veldheer Tariq ibn-Ziyad. Gibraltar betekent eigenlijk ‘de rots van Tariq’. Doordat het een rots is, is het strategisch een heel belangrijk punt. Je hebt er een perfect overzicht over alle schepen die de Middellandse zee in- en uitvaren. In de Baai van Gibraltar, die op de rots na in Spaanse handen is, lag in 1607 een belangrijke Spaanse vloot. Nederland was toen in oorlog met Spanje en besloot die Baai eens binnen te varen. De Nederlandse vloot en schepen waren kleiner, maar we (Nederland won, vandaar ‘we’) schoten de Spanjaarden aan flarden. De hele Spaanse vloot en hun manschappen werden vernietigd. In 1704 kwam het volgende rouwmoment voor de Spanjaarden. Een Nederlands-Britse coalitie veroverde de rots en sindsdien is hij nooit meer in Spaanse handen geweest, tot ongenoegen van de Fuentes-mannetjes.

In 1713 werd bij de Vrede van Utrecht besloten om de rots geheel aan Groot-Brittannië te geven. Sindsdien is er een Brits legerbasis op de rots. Het is een doorn in het oog van de Spanjaarden. Ondanks de vele pogingen van de Spanjaarden om het gebied bij Spanje te voegen, is dat nog niet gelukt. Twee referenda, in 1967 en 2002, wezen uit dat 99% van de bevolking niet bij Spanje wil horen. De legende gaat dat zolang er Berberapen op de rots leven, Gibraltar Brits zal blijven. Er wonen nu 230 apen, maar in WO II waren er nog maar zeven over. Daarom liet Churchill, terwijl het oorlog was, nieuwe apen overvliegen uit Noord-Afrika. Gibraltar is nog steeds Brits, dus het was een goede keuze van hem.

De Spanjaarden, die zelf aan de overkant van het water twee enclaves hebben in Marokko, willen het gebied heel graag hebben. Maar omdat dat er niet inzit, probeerden ze het met pesten. Zo is de grens vaak gesloten geweest toen Franco aan de macht was en mochten er geen vliegtuigen van en naar Gibraltar over Spaans grondgebied vliegen. In 1999 deed Gibraltar voor het eerst een poging om bij de UEFA te komen, maar meteen lagen de Spanjaarden dwars. Als reden gaven de Spanjaarden aan dat ze bang waren dat ook Baskenland en Catalonië een eigen team wilden hebben. In 2007 deed Gibraltar een nieuwe poging en toen dreigde Spanje zich terug te trekken uit EK’s en WK’s en geen teams meer af te vaardigen aan de Europese bekertoernooien. De UEFA was bang dat ze dat wel eens geld kon kosten en Gibraltar werd afgewezen.

Dat ze nu wel zijn toegelaten heeft voor een belangrijk deel te maken met een uitspraak van het CAS. De UEFA had daardoor geen andere keuze dan Gibraltar toe te laten. Dat Spanje en Wit-Rusland vandaag tegen stemden, was eigenlijk maar voor de sier. Gibraltar had bij weigering naar het CAS kunnen stappen en was dan alsnog toegelaten. Met Gibraltar heeft de UEFA een nieuw ‘kleinste land’. Er wonen 29.754 mensen (veelal Britten, Spanjaarden en Portugezen) en neemt daarmee de fakkel van ‘het land met het minste aantal inwoners’ over van San Marino, dat er 32.404 heeft. We hoeven dus niet te verwachten dat Gibraltar zich gaat plaatsen voor het EK in Frankrijk, maar voor hen is deelnemen belangrijk dan winnen en het is altijd mooi als de bondcoaches van de grote teams gaan huilen omdat ze tegen kleine landen moeten.

Ze hebben weinig voetballers, maar al sinds 1895 heeft Gibraltar een eigen FA. In 1923 speelde het nationale elftal van het land voor het eerst een wedstrijd. Het waren twee potten tegen Sevilla en die werden allebei verloren. Vanaf 1985 bestaan de Island Games, waar eilanden tegen elkaar strijden. Vaak zijn het eilanden die al bij een ander land horen. Er zijn allerlei sporten waaronder, uiteraard, voetbal. In 1993 deed het voetbalteam van Gibraltar voor het eerst mee en ze verloren al hun wedstrijden. Een slecht begin. Sindsdien zijn er negen toernooien geweest en Gibraltar was in 2007 verrassend de beste. Rhodos werd in de finale met 1-0 verslagen. Gekkenhuis op de rots. Maar meestal eindigt Gibraltar ergens onderin. Niet gek als je tegen grootmachten als Groenland, de Shetlands, Ynys Môn (Welsh eiland) en Isle of Man moet. Dan zijn landen als Nederland, Duitsland en Italië een makkie.  

Advertenties

14 Reacties op “New Kids on the Rock

 1. Gerechtigheid geschied, met vertraging maar toch. Gibraltar overwoog al aanvraag te doen tot lidmaatschap bij de Afrikaanse bond om zo de Spaanse lobby te ontlopen, gelukkig zegeviert het recht nu toch. Spanje moet hier vooral niet over zeuren. In 2007 waren ze overal aan het lobbyen (zoals tegen Servië: “als Gibraltar wordt toegelaten zouden ze Kosovo ook wel eens kunnen erkennen”). Dat landen als Cyprus en Servië, die zelf politiek in conflict liggen met een naburige regio, pro Gibraltar stemden, verdient applaus.

  Spanje moet vooral niet zeuren nu. Gibraltar zou niet Brits mogen zijn maar Marokko moet het wel slikken dat Spanje 5 (niet 2, maar 5) gebieden aan hun kust beheert?! Ceuta en Melilla zijn al sinds mensenheugnis Spaans, Marokko zou ze graag terughebben maar Spanje zegt steeds dat de mensen van Ceuta en Melilla liever Spaans zijn en je steeds naar de bevolking moet luisteren. Pas die logica toe op Gibraltar en dan heeft Spanje geen enkele reden tot klagen meer. Spanje bezit trouwens 5 gebieden voor de Marokkaanse kust, alleen zijn er slechts 2 bewoond (exclaves, geen enclaves, een enclave is volledig door een ander land omringd terwijl een exclave deels aan zee grenst). Naast Ceuta en Melilla heeft Spanje nog 3 onbewoonde eilanden voor de Marokkaanse noordkust, op zich lijkt dit onbelangrijk maar door territoriale wateren hebben die onbewoonde eilandjes die Spanje daar bezit toch enig economisch belang (visserij etc). En Spanje hield ook erg lang de Westelijke Sahara bezet en heeft zijn handen afgehouden van het conflict daar eens ze daar weg waren, dus echt veel gaven ze nu ook weer niet om de bewoners van dat woestijngebied.

  Dat Spanje maar mooi zwijgt. Het is niet omdat je een goed team hebt dat je het recht hebt andere landen te zeggen wie wel of niet mag deelnemen aan toernooien. Wat mij betreft is zelfs Vaticaanstad welkom bij UEFA (zij hebben een team bestaande uit mensen die in het dagelijkse leven de paus en zijn bezittingen bewaken, Vaticaanstad speelt jaarlijks 1 of 2 oefenwedstrijdjes). Elk land hoort mee te mogen doen. UEFA beweert dat ze enkel nog soevereine staten willen toelaten. Maar Gibraltar en trouwens ook Groenland kregen belofte voor toetreding nog voor die reglementswijziging. (Groenland moest enkel nog een kunstgrasstadion bouwen, intussen ligt dat stadion er dus hoort FIFA ook hen nu consequent toe te laten)

  En kan Spanje het echt niet hebben, dat ze hun teams dan maar terugtrekken uit de internationale competities. Real en Barca hebben nu al torenhoge schulden, die hebben echt het lef niet om de Champions League inkomsten te gaan missen vanwege het lidmaatschap van Gibraltar. Maar goed, grote mond opzetten is makkelijk, dat Spanje nu ofwel dit lidmaatschap zonder morren aanvaardt ofwel consequent zich uit UEFA terugtrekt.

  Welkom aan Gibraltar, gerechtigheid zegeviert!

 2. PS: in theorie heeft Gibraltar, net als Man en de Kanaaleilanden, meer autonomie dan de home nations zelf. Het UK bestaat letterlijk genomen uit Engeland, Wales, Schotland en Noord Ierland die, ondanks regionale bevoegdheden, allen bestuurd worden vanuit Londen. De overzeese gebieden (gaande van de nabijgelegen Kanaaleilanden tot de Falklands ver weg) behoren niet tot het UK. Ze hebben ofwel de titel van “ballywick”, “crown dependency” (dus bezit van het koningshuis eerder dan van het UK zelf) of zelfbesturend overzees gebied waar het UK enkel nog diplomatieke zaken en defensie in hun naam afhandelt. In zekere zin heeft Gibraltar meer autonomie dan Wales of Schotland. Alle overzeese gebieden, ongeacht de exacte status, geven ook eigen paspoorten uit (de Pitcairn eilanden, met minder dan 500 paspoorten in omloop, zijn uiteraard de zeldzaamste, en van die <500 wonen er slechts een 50-tal nog steeds op de eilanden zelf) en bij mijn weten moet een burger van bv Bermuda of de Falklands nog steeds een zeker visum aanvragen om in het "echte" UK te werken en te wonen. Natuurlijk worden die visums zonder veel gedoe uitgereikt, maar toch, wie denkt dat Gibraltar en co slechts kolonies zonder enige bevoegdheden zijn kent er niets van.

  Melilla en Ceuta hebben de status van autonome stad, wat hen min of meer dezelfde status geeft als Catalonië, Galicië, etc. Er wonen trouwens heel wat Marokkanen in Ceuta en Melilla ondanks de Spaanse koppigheid, maar ook in Gibraltar zijn heel veel Marokkanen. De Saudische koning betaalde zelfs de bouw van de moskee van Gibraltar. Echter, al sinds heel lang wonen er ook Joden. In Gibraltar is vreemd genoeg, ondanks het feit dat al die mensen op elkaar gepakt leven, geen enkele spanning of onrust tussen de lokale mensen, de joodse gemeenschap en de Marokkaanse expats. Gibraltar wordt wel eens door joden en moslims genoemd als voorbeeld van hoe samenleven in vrede perfect mogelijk is. Gibraltar heeft ook een eigen taal los van het Engels, een soort vreemde mix van Spaans en Engels die echter toch voldoende apart klinkt om het een echte taal te noemen eerder dan een dialect. Dus we hebben genoeg argumenten om "de rots" als een volwaardige eenheid te beschouwen die niet gemakshalve bij een ander land hoort te worden geklasseerd.

 3. Eens met Gerrit, terecht dat Gibraltar toegelaten wordt. Alleen wel triest dat de UEFA wel enigszins heeft toegegeven aan de Spaanse eisen: Gibraltar en Spanje worden bij de loting voor kwalificatiewedstrijden uit elkaar gehouden.

  • Ik vind vooral erg dat men het gelijkheidsbeginsel schendt: jarenlang blokkeerde enkel Spanje deze toetreding. Het is niet omdat ze een sterrenelftal hebben dat zij meer rechten horen te krijgen dan pakweg Letland, Liechtenstein of Georgië. Als een topland al mag bepalen wie wel of niet mag meedoen, dat is gewoon absurd. Gelukkig heeft recht gezegevierd, het had alleen al jaren eerder moeten gebeuren. Maar Gibraltar bewees wel 1 ding dat elke kleine club of natie moet onthouden: geef niet op, en vroeg of laat bereik je je doel.

   Ook Groenland kreeg toetredingsbeloftes nog voor de UEFA enkel soevereine staten wilde accepteren. Dus ook hier dient, gezien de retrospectieve belofte, Groenland als volgend lid toegelaten te worden (mits dit niet snel gebeurt raad ik de Groenlanders aan zich bij CONCACAF aan te sluiten, waar men veel minder veeleisend is en waar ook “toppers” USA en Mexico geen veto kunnen stellen tegen het toetreden van een nieuw lid)

  • PS: dat Spanje en Gibraltar uit elkaar worden gehouden is een gevaarlijk precedent. Wat is het volgende? Turkije en Griekenland kunstmatig uit elkaars vaarwater houden? Servië en Kroatië veiligheidshalve in een andere poule onderbrengen? Landen als Kosovo, Noord Cyprus die volledig zelfstandig zijn de facto, worden geblokkeerd omdat een paar buurlanden er aanstoot aan zouden nemen… Wedstrijden tussen beide Korea’s brengen zoveel teweeg dat spelers ’s nachts wakker gehouden worden via luidsprekers in hun hotel en op de luchthaven uren vastgehouden worden aan de douane, als misdadigers… Israel moet noodgedwongen in Europa voetballen (met minder kans op WK kwalificatie dan in Azie) omdat enkele buurlanden hen niet willen… Spelers van Palestina moeten forfait geven voor sommige uitwedstrijden omdat spelers uit Gaza vaak reisvisums worden geweigerd. Voetbal zou mensen juist moeten verenigen eerder dan de politieke tendensen volgen. Al die verdeeldheid is nergens goed voor en UEFA en FIFA zouden hun eigen slogans beter eens volgen en zich boven dat politiek gekibbel plaatsen.

   Nu ja, heel wat mensen steken dagelijks de grens tussen Gibraltar en Spanje over voor woon-werk verkeer. Mensen uit Gibraltar gaan graag shoppen over de grens, en Spanjaarden die dichtbij de rots wonen gaan er graag een dagje doorbrengen. Het is niet alsof de doorsnee Spanjaard er wakker van ligt dat Gibraltar nog steeds Brits is, het is een zuiver politiek probleem. Dat maakt het enkel nog logischer dat men Gibraltar toelaat, de burgers hebben totaal geen haat tegenover de rots. UEFA hoort niet te buigen voor de Spaanse bond die duidelijk schoothondje van enkele gefrustreerde politici zijn. Als Rajoy en zijn rechts conservatieve zooi nu zitten vloeken en tieren omdat Gibraltar de Spaanse blokkade kon omzeilen, zou ik zeggen: well done UEFA!

 4. Iets wat velen allicht ontgaan is in de gekte rond de oefenwedstrijden van Belgie en Nederland en Engeland, en de WK barrages … maar Gibraltar heeft z’n eerste UEFA geaccepteerde interland gespeeld en zowaar 0-0 behaald tegen ex-WK-deelnemer Slovakije. Een enorm verdienstelijk resultaat tegen een full-time professional team. Ik zie de heren in het UEFA en FIFA kantoor al zuur lachen (want die deden er alles aan om Gibraltar te blokkeren) en daar komt nog eens bij dat tezelfdertijd Spanje 1-0 verloor in Zuid Afrika. Net op het moment dat Gibraltar dit historische resultaat boekt. In Madrid zullen de bobo’s ook vloeken …

  Prachtig resultaat van Gibraltar, alleen gek dat ze de wedstrijd speelden in Faro. Hun eigen nationale stadion is klein maar het kan zeker wedijveren met de stadions van bv Andorra en Liechtenstein. Snap niet goed waarom ze dan die wedstrijd in Portugal speelden, maar toch: enorm knap resultaat en het hoongelach rond Gibraltar even verstomd. Dit moet enorm deugd doen voor de rotsbewoners ; ze hebben zo lang moeten strijden om echte interlands te spelen, en dan behalen ze zulk knap resultaat bij hun eerste officiële match. Mooi ook dat de VRT op teletekst hun resultaat bij de “belangrijkste oefenwedstrijden” zette en Gibraltar’s stunt niet onopgemerkt blijft.

  Tuurlijk gaan zij niet naar het EK, en gaat dat een nieuw kleintje worden a la Malta en Andorra. Maar het is altijd mooi als die kleintjes een groter team een hak zetten, en als binnenkomer kan dit tellen. Ik zie ze in de EK voorronde niet op 0 eindigen, net zoals op San Marino na tegenwoordig de kleintjes altijd wel een paar puntjes sprokkelen onderweg.

 5. En de wet van Murphy is weer eens bewezen. Gibraltar werd in groep C geloot in de EK voorronde vanmiddag, dezelfde groep als… Spanje. Helaas is UEFA politiek incorrect en hebben ze schrik om Spanje te beledigen, dus hebben ze Gibraltar gemakshalve naar groep D verplaatst zodat ze Spanje ontlopen. Bij een eerlijke loting zaten ze bij elkaar in de groep, het is enkel dat idiote politieke spelletje waardoor Gibraltar van groep verplaatst werd. Al is groep D zeker niet verkeerd met ook Ierland en Schotland er in, en Duitsland als topper. Voor Gibraltar was spelen tegen Duitsland niet zo lang geleden een onmogelijk geachte droom en nu gebeurt het gewoon. En ondanks de geografische afstand voelen Ierland en Schotland toch wat als derby’s aan. Ik denk niet dat Gibraltar zal klagen om van voorrondegroep te moeten wisselen ; al blijft het hypocriet van UEFA om te knoeien met de loting. Is het grote, machtige Spanje nu echt zo rancuneus dat ze een voetbaldwerg Gibraltar per se uit hun groep wilden weren?! Dat UEFA er aan toegeeft is nog erger.

  PS: Gibraltar is volwaardig UEFA lid maar nog geen FIFA lid. Hopelijk brengen ze dat snel in orde want anders tellen hun interlands enkel voor UEFA coëfficient.

  PSS: Kosovo speelt binnen 2 weken een eerste semi-officiële match onder UEFA toezicht. Geen officiële match (Kosovo is nog geen lid van UEFA of FIFA) maar UEFA organiseert het wel mede, hetgeen een indicatie is dat Kosovaars lidmaatschap erg dichtbij is. Na Spanje zal het dan Servië zijn dat moord en brand schreeuwt?

 6. Woensdag 5 maart: Kosovo – Haïti 0-0. De allereerste match van Kosovo ooit die door FIFA erkend werd, ookal zijn ze nog geen lid, FIFA liet de match mee gebeuren. Servië gaf hun protest op met als enige toegave dat de Kosovaarse vlag en volkslied niet zouden gebruikt worden. Er waren 18000 fans… Is Kosovo de volgende die UEFA vervoegt? In elk geval, na Gibraltar staan er nog enkele landen erg dicht bij lidmaatschap. Groenland zou in principe ook toegelaten moeten worden, al lijken die hun ambities op non-FIFA te hebben gericht, en Noord Cyprus had ook al lang lid moeten kunnen worden. Hopelijk worden Kosovo en Noord Cyprus UEFA leden 55 en 56. Servië, Spanje en Griekenland moeten geen andere naties blokkeren puur om politieke doeleinden.

  Wel jammer dat Gibraltar de eerste thuismatchen op de rots zelf verloor: 1-4 tegen de FaerOer, en 0-2 tegen Estland. Ik zie ze desondanks wel een puntje sprokkelen in de EK voorronde, en een echte afgang met een monsterscore zie ik enkel tegen Duitsland gebeuren. Ze zorgen best wel voor FIFA aansluiting zodat ze ook aan de WK voorrondes mogen meedoen.

  En misschien nog een FIFA lid op komst? Een Nederlander met een fascinatie voor obscure eilandjes en voetbal besloot zijn hobby’s te combineren en de nationale ploeg van Tuvalu te gaan steunen in hun zoektocht naar FIFA lidmaatschap: http://vriendenvantuvalu.nl/index.php
  ; geweldig, een groep Nederlanders die de FA van een eilandengroep aan de andere kant van de wereld runnen … Mooi dat zulk idealisme nog bestaat. En de aanhouder wint doorgaans, dat heeft Gibraltar ook bewezen.

  • Ik vind het wel erg jammer dat Gibraltar de thuiswedstrijden niet in eigen huis gaat spelen, maar in Faro.

   • Vriendschappelijke potten zoals tegen de FaerOer mogen ze thuis spelen. Maar het stadion voldoet niet aan normen voor EK kwalificatiewedstrijden. Maar er is al een volledige ontwerpplan klaar om een groter stadion te bouwen zodat voor de volgende campagne ze gewoon thuis kunnen spelen. De bouwplannen liggen al op tafel. Waar ik me meer zorgen om maak is dat ze nog steeds geen FIFA lid zijn en niet zullen mogen meedoen aan de WK kwalificaties. Ze zijn wel volwaardig UEFA lid, maar nog geen FIFA lid. De wedstrijden die ze nu spelen tellen dus wel voor het UEFA coëfficiënt maar nog niet voor de FIFA ranking. Het zou zonde zijn als ze enkel EK voorrondes mogen spelen maar geen WK voorrondes.

    Ik hoop ook dat Kosovo (die een eerste interland onder UEFA toezicht speelden ookal zijn ze nog geen lid) en Noord Cyprus snel toegelaten worden, die blokkades zijn gewoon absurd. Groenland hoopte ik ook op, maar die lijken zich prima te voelen in het non-FIFA milieu. Maar dat Gibraltar uiteindelijk na lang aandringen lid kon worden van UEFA zou moed moeten geven aan Noord Cyprus en Kosovo dat het ook bij hen kwestie van tijd is. Gibraltar heeft denk ik wel enkele andere kleine voetballandjes hoop gegeven dat de aanhouder uiteindelijk wint.

    In de voorrondes van Champions League en Europa League komend seizoen gaan we ook voor het eerst een Gibraltarse deelnemer zien. De kans die eerste voorronde te overleven (de tegenstanders zijn clubs uit Luxemburg, San Marino, Andorra, …) is niet eens onrealistisch.

   • http://en.wikipedia.org/wiki/Europa_Point_Stadium
    Artikel over het nieuwe nationale stadion dat Gibraltar wil bouwen, zodat ze EK voorronde wedstrijden thuis kunnen afwerken. Het zou 10000 plaatsen hebben (dubbele van het Victoria Stadium) met uitbreidingsmogelijkheden, en ze hopen het in 2016 in gebruik te kunnen nemen. Die “thuiswedstrijden” in Portugal lijkt dus enkel voor de eerste campagne te gelden, mits ze tijdig FIFA lid worden voor de WK voorrondes zouden ze die campagne al echt op de rots zelf kunnen afwerken.

 7. De eerste club die Gibraltar in de Champions League voorrondes vertegenwoordigen zal is bekend: Lincoln Red Imps FC zijn kampioen geworden en worden zo de eerste club van de rots die zich verzekert van Europees voetbal. Een tweede Gibraltarse club mag nog Europa in, al is nog niet zeker welke: de winnaar van de nog te spelen bekerfinale mag de Europa League voorrondes in.
  Proficiat aan de Lincoln Red Imps FC! Fans schreeuwden na het kampioenschap: “We are Champions League” 🙂 Ik vraag me ook af of de Engelse club die inspiratie vormde voor de clubnaam, niet een beetje fier zijn op hun Gibraltarse quasi-naamgenoten. Misschien moeten de mensen uit Lincoln bij wijze van waardering afzakken naar die allereerste Europese wedstrijd van hun vrienden in Gibraltar? Zou een mooie verbroedering zijn.

  Nu afwachten wie de Cup wint en als 2e club uit Gibraltar kwalificeert voor Europa.
  PS: de UEFA besloot Gibraltar als volwaardig lid zijnde 2 Europese plaatsen te geven, maar het rapport schrijft niet of ze (net als het nationale team) Spanje moeten ontwijken. Nu zie ik Lincoln Red Imps FC niet meteen tegen Real of Barca uitkomen gezien het aantal voorrondes, maar puur theoretisch kan het natuurlijk.

 8. En nu ook in een uitwedstrijd knap een draw gehaald: 1-1 bij Letland. En bovendien veerkracht getoond door een achterstand weg te werken. Ik weet het, er is eveneens die 1-4 nederlaag tegen de FaerOer, en in Estland was het ook opnieuw “slechts” een oefenmatch. Maar voor zo een klein territorium en met quasi enkel amateurspelers is het toch knap dat ze al binnen de eerste maanden UEFA lidmaatschap 2 keer een gelijkspel behalen. In hun EK voorronde groep zie ik enkel een zware afstraffing tegen Duitsland, maar tegen alle andere landen in die groep zouden ze wel eens een puntje kunnen uit de brand slepen in een goeie dag. Ik zie Gibraltar niet puntenloos eindigen en zeker geen tegendoelpunten opstapelen zoals San Marino dat doet. Wel jammer dat ze enkel lid van UEFA zijn, niet van FIFA. Die twee gelijke spelen tellen enkel voor de UEFA ranking.

  Ook Kosovo heeft een tweede oefenmatch gespeeld onder “toezicht” van UEFA. Een voorteken dat dit het volgende land wordt dat lid wordt? Behalve Servië en de met Servië verwante landen zie ik ook niemand echt bezwaar maken … En als ze echt moeilijk doen kan je Servië en Kosovo altijd uit elkaar houden bij lotingen, echt fair is dat niet maar ze passen de truuc ook al toe bij Spanje en Gibraltar, en bij Armenië en Azerbaijan.

  En houd de loting van de allereerste voorrondes van Champions League en Europa League in de gaten: in beiden heeft Gibraltar een club die hen vertegenwoordigt.

 9. Gibraltar-Malta 1-0 !

  Zelfs al is het “maar” tegen Malta, de historische eerste zege onder UEFA erkenning is een feit! Dat het “maar” Malta was als tegenstander doet niets terzake want die hebben nog altijd veel meer jaren ervaring en veel meer bewoners als Gibraltar zelf (en als je ziet dat Luxemburg 1-1 gelijk gaat spelen in Italië is het gevaarlijk om zeges tegen die kleine voetballanden als vanzelfsprekend te beschouwen)

  Op de wiki pagina over het nationale team staat een foto van Europa Point, waar het 8000 capaciteit stadion moet komen dat Gibraltar ook FIFA moet binnenloodsen. Vanaf Europa Point kan je Marokko in de verte zien liggen. Tenzij ze een hoge muur rondom de tribunes optrekken wordt dat het tweede stadion (na Besiktas’ Inönü) waar je vanaf de tribunes een ander continent kan zien in de verte. Er zou wel tijd verloren zijn gegaan met de bouwaanvraag, maar de Gibraltarese bond zegt dat ze zoiets gewend zijn in het UK maar de bouw uiteindelijk wel in orde komt. Mits ze voor 2016 het stadion klaar hebben is FIFA lidmaatschap en deelname aan de WK voorronde een formaliteit. En dan kunnen ze ook effectief op de rots spelen, zonder naar Portugal te moeten uitwijken.

  In de marge: de regels bepalen dat
  – wie geboren is in Gibraltar
  – een ouder of grootouder uit Gibraltar heeft
  – 5 jaar school liep op de rots
  … wie aan 1 van deze voorwaarden voldoet EN een Brits paspoort heeft, kan uitkomen voor de nationale ploeg van Gibraltar. Mits wat speurwerk moet er in de Championship, League One en Two toch enkele degelijke talenten rondlopen die aan die voorwaarden voldoen? Voor die spelers die aan de criteria voldoen en die realist zijn dat ze nooit voor Engeland gaan opgeroepen worden, zou voor Gibraltar spelen de kans zijn op interlands tegen grote voetbalnaties. Het zou me echt verbazen als dit een zoveelste zwakke broertje wordt, door de link met het UK zou Gibraltar wel eens beter kunnen doen dan verwacht. Niet dat ze snel een toernooi zullen halen, maar ik zie hier evenmin een nieuw San Marino, Andorra of Liechtenstein …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s