The Gothenburg Greats

Gothenburgh Greats

Alex Ferguson heeft aangekondigd aan het eind van het seizoen te stoppen als manager. Hij heeft een hele prijzenkast vol met bekers. Zijn mooiste won hij vandaag precies dertig jaar geleden. Aberdeen versloeg Real Madrid met 2-1 in Gothenburg in de Europa Cup II dankzij een doelpunt in de 112de minuut van John Hewitt. Ferguson was in 1978 naar Aberdeen gekomen en, samen met Dundee United, zette hij de hele Schotse competitie op z’n kop. Even was er sprake van een New Firm. Aberdeen won, in de acht jaar met Ferguson aan het roer, drie titels, vier Scottish Cups, één League Cup, de Europese Supercup en dan de Europa Cup II. Onderweg naar de finale werden clubs als Lech Poznan, THOR Waterschei en Bayern München uitgeschakeld en dat met een selectie bestaande uit alleen Schotten.  Eigenlijk nog veel knapper dan de twe CL-titels die hij later met Manchester United haalde.

Advertenties

2 Reacties op “The Gothenburg Greats

  1. Ik vind Alex Ferguson een enorme etter, maar goed, zijn palmares kan niemand naastkijken. 1 van de beste managers ooit, zonder twijfel. Slecht karakter of niet, naast zo een palmares kan je niet naastkijken. Bovendien was Man U in erg slechte toestand toen hij er aankwam en bracht hij de club terug naar de top. De wederopstanding van Man U overlapte toch grotendeels met de komst van SAF.

    Aberdeen is een mysterie voor mij. Als er 1 club in Schotland potentiëel heeft een concurrent te worden voor de Glasgowse giganten, is het wel Aberdeen. In Edinburgh is men te verdeeld en Glasgow is ook niet gek weg. Dundee ook weer een verdeelde stad. Aberdeen daarentegen heeft een relatief grote aanhang die de club trouw bleef ook in sombere tijden, de stad is vrij geïsoleerd dus er is niet echt een streekrivaal die je sponsors en toeschouwers kan weglokken, en met de olie en industrie zouden sponsorkandidaten ook niet moeilijk te vinden moeten zijn. Het is me een raadsel hoe het komt dat Aberdeen nog altijd in het beste geval eens de subtop haalt. Qua potentiëel moeten die veel beter kunnen en misschien zelfs op termijn Celtic en Rangers het vuur aan de schenen leggen.

    PS ik wil Europacup II terug. Geweldig toernooi was dat. De beker winnen betekende toen echt een delirium. Nu worden de nationale bekerwinnaars door UEFA als vuilnis behandeld door hen in de UEFA Cup/Europa League te droppen. Zonde want de Europacup II was vaak echt genieten. Ik had nog een naieve hoop dat met ex-voetballer Platini aan het roer UEFA terug naar haar roots zou gaan, maar hij kan ook niet op tegen de lobby. De hervorming van de Champions League om kleinere clubs in de voorrondes te scheiden van de nrs 3 en 4 uit de toplanden is mooi, maar zelfs dat heeft ie enkel kunnen realiseren door compromissen.

  2. Ik snap het ook niet, want net zoals jij, zie ik in Aberdeen de enige die mee kan strijden om de titel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s