The Road to Wembley: Manchester City v Wigan Athletic

In mei is het altijd topdrukte op Wembley. We hebben de finale van de Conference al gehad en nu staat de tweede belangrijke wedstrijd hier op het programma: The FA Cup Final. In mijn vorige “The Road to Wembley” schreef ik dat ik hoopte dat het Chelsea v Millwall of Manchester City v Wigan Athletic zou worden vanwege het derby-element. Ik heb mijn zin gekregen en eerlijk gezegd kijk ik er wel naar uit. Het kan een leuke pot worden. Beide clubs hebben leuke spelers onder contract staan en Wigan is een van de weinige clubs in de onderste regionen die probeert te voetballen. Man City heeft ook schitterende spelers onder contract staan. Het kan dus een mooie pot worden, hoewel finales meestal tegenvallen. Maar een FA Cup Final is altijd mooi om te kijken.

Voor Manchester City is het eigenlijk móeten morgen. Het seizoen begon goed doordat de Community Shield werd gepakt, maar al snel volgde er uitschakeling in de League Cup door Aston Villa, slechts drie puntjes (en daardoor d vierde plek in de poule) in de Champions League en rivaal Manchester United pakte de titel. De FA Cup kan het seizoen nog enigszins goedmaken. Twee jaar geleden was de 1-0 overwinning op Stoke goed genoeg voor de eerste hoofdprijs in 35 jaar. Wint City morgen, dan is het de zesde keer dat ze de FA Cup winnen. Eerder werd in 1904 (v Bolton, 1-0), 1934 (v Portsmouth, 2-1), 1956 (v Birmingham City, 3-1), 1969 (v Leicester, 1-0) en 2011 (v Stoke, 1-0) de beker gewonnen.

Wigan kan alleen maar dromen van zo’n prijzenkast. Niet vreemd, want Wigan speelt pas 35 jaar in de Football League. Het is de tweede bekerfinale van The Latics, nadat ze in 2006 tegen Manchester United speelden in de League Cup (4-0 verlies). Dankzij de tweede plek van Man City speelt Wigan sowieso Europees. Het lijkt er wel op dat ze dat als Championship-club gaan doen, want The Latics hebben een wonder nodig om zich nog te handhaven. Het grappige is dat Wigan geen ervaring heeft met het spelen van een FA Cup Final, maar eigenaar Dave Whelan wel. Die stond in 1960 voor Blackburn Rovers op het veld. Het was geen prettige ervaring, want niet alleen verloor Blackburn met 0-3, Whelan brak zijn been en kwam nooit meer terug op niveau. Whelan begon een sportzaak en werd daar uiteindelijk steenrijk mee. Met dat geld bracht hij Wigan naar de Premier League en dankzij manager Roberto Martinez nu zelfs in de FA Cup Final.

Op de DT116 manier:

Tividale (9) v Stratford Town (9) 5-2 (att. 117)

Maine Road (9) v Bacup Borough (9) 2-1 (att. 68)

Hastings United (7) v Chatham Town (8) 3-1 (att. 101)

Blyth Spartans (7) v Workington (6) 1-1 (att. 502)

Workington v Blyth Spartans 1-0 (att. 219)

Leek Town (8) v Altrincham (6) 0-2 (att. 962)

South Park (9) v Metropolitan Police (7) 0-3 (att. 643)

Chelmsford City (6) v Colchester United (3) 3-1 (att. 3016)

Milton Keynes Dons (3) v AFC Wimbledon (4) 2-1 (att. 16459)

Peterborough United (2) v Norwich City (1) 0-3 (att. 13189)

Brentford (3) v Chelsea (1) 2-2 (att. 12146)

Chelsea v Brentford 4-0 (att. 40961)

Luton Town (5) v Millwall (2) 0-3  (att. 9768)

Manchester United (1) v Chelsea (1) 2-2  (att. 75196)

Chelsea v Manchester United 1-0 (att. 40704)

Millwall (2) v Wigan Athletic (1) 0-2  (att. 62335)

Manchester City (1) v Wigan Athletic (1) – (att.)

Op de Brian James manier:

Tividale (9) v Stratford (9) 5-2 (att. 117)

Heath Hayes (9) v Tividale (9) 3-4 (att. 70)

Wolverhampton Casuals (9) v Tividale (9) 1-1 (att. 44)

Tividale v Wolverhampton Casuals 4-2 (att. 101)

Hinckley United (6) v Tividale (9) 5-3 (att. 239)

Hinckley United (6) v Ossett Albion (8) 2-2 (att. 270)

Ossett Albion v Hinckley United 1-0 (att. 222)

Bradford Park Avenue (6) v Ossett Albion (8) 4-1 (att. 477)

Doncaster Rovers (3) v Bradford Park Avenue (6) 3-1 (att. 4602)

Oldham Athletic (3) v Doncaster Rovers (3) 2-1 (att. 2783)

Nottingham Forest (2) v Oldham Athletic (3) 2-3 (att. 11293)

Oldham Athletic (3) v Liverpool (1) 3-2 (att. 10295)

Oldham Athletic (3) v Everton (1) 2-2 (att. 9473)

Everton v Oldham Athletic 3-1 (att. 32688)

Everton (1) v Wigan Athletic (1) 0-3 (att. 35068)

Millwall (2) v Wigan Athletic (1) 0-2  (att. 62335)

Manchester City (1) v Wigan Athletic (1) – (att.)

Advertenties

5 Reacties op “The Road to Wembley: Manchester City v Wigan Athletic

 1. Voorgevoelens zijn vaak enkel op intuitie eerder dan ratio gebaseerd en zijn dus vaak fout, maar… ik zie Wigan minstens 50 pct kans hebben. Man City heeft er geen goed seizoen opzitten, tenminste: niet volgens het verwachtingspatroon dat daar heerst. Rivalen United met lengtes voorsprong kampioen, enkele smadelijke nederlagen in eigen land, Europees er snel uit, … Mancini heeft ook meermaals onder druk gestaan, vrij ongewoon voor een coach die de club net haar eerste landstitel in heel lang schonk. De verwachtingen bij City liggen gewoon extreem hoog en dat kan verlammend werken.

  Wigan heeft niets te verliezen: Europees spelen ze sowieso gezien City wel Champions League speelt, had je Wigan verteld dat ze volgend jaar in Europa zouden uitkomen hadden ze het zelf niet geloofd. Maar die verwezenlijking is al een feit dus ze kunnen ontspannen aan de partij beginnen. Voor Wigan is het behoud allicht de grootste bekommernis nu, en is die cup eerder een extra. Voor City is het stilaan zowat de wedstrijd die hun seizoen kan redden. Dat zorgt ook voor gigantische druk.

  In theorie moet City dit altijd winnen, maar alle druk ligt wel op hun schouders terwijl Wigan er gewoon voor kan gaan zonder veel druk. Het zou me niet verbazen dat die druk verlammend gaat werken en Wigan daar dan van profiteert. Kansen lijken me zeker 50-50 en een eenvoudige zege voor City lijkt me helemaal onwaarschijnlijk.

  Persoonlijke voorkeur: mmm, heb met geen van beide clubs iets maar heb ook niets tegen hen, maar puur voor de charme: doe maar Wigan. Voor City zou deze cup op lange termijn gewoon 1 van de vele prijzen zijn, voor Wigan zou dit historisch zijn dus ik gun het hen wel om voor de “cupset” te zorgen.

 2. Et voila. Moest ik vanwege mijn communistische idealen niet principiëel tegen gokken zijn, had ik nog een centje kunnen verdienen bij de bookies… Maar goed, de hamer en sikkel dienen te worden gehoorzaamd.

  Het seizoen is nu wel erg zwart voor Man City (hoewel, 9 van de 10 clubs zouden vice kampioen worden vieren als heroïsch, maar die sjeik van City heeft de lat gewoon wat te hoog gelegd en zelf een wat te hoog verwachtingspatroon gecreëerd. Je kan niet elk seizoen prijzen pakken dus clubs die dat doel stellen, eisen in feite iets onrealistisch van hun spelers)

  Wigan Europees… en op de meest eervolle wijze (verliezend finalist, dat staat toch minder poshy). Misschien geeft dit de club wel een boost en lokt dit extra fans, er zijn al vaker clubs die een saaie reputatie hadden maar na 1 grote triomf plots enorm groeiden.

 3. Ik vind het wel mooi. Wigan is zo onsalonfähig, dat het wel grappig is dat zij juist een hoofdprijs winnen. Ben benieuwd of ze degradatie nog kunnen ontlopen. Ik denk het niet, maar who cares.

 4. En Mancini ontslagen, is bevestigd gisterenavond laat. Wat een mes in de rug. City won al zo lang geen prijzen meer dat veel fans nog in de peutertuin zaten bij de laatste triomfen. Dan komt Mancini, bezorgt de club een FA Cup en een landstitel, … en dan 1 seizoen waarin ze “maar” tweede eindigen en het is alweer onvoldoende?? Stank voor dank heet zoiets. Dit zijn echt praktijken die je verwacht bij enkel clubs als Real Madrid (die ontsloegen ooit hun trainer omdat hij “enkel” de Champions League won maar niet de landstitel simultaan kon winnen). Ik vraag me af wie nu City wil overnemen als manager want je weet op voorhand dat de druk immens is: geen trofee = ontslag. Niet meteen een imago waarmee toptrainers massaal gaan solliciteren voor de baan.

  Overigens, wat is er met die Omaanse nationale keeper gebeurd die bij Wigan in doel stond? Vond dat wel leuk, de eerste Omani ooit die profvoetballer werd in Europa. En een prima keeper ook, heeft een behoorlijke rol gespeeld in het net ontlopen van degradatie vorig seizoen.

 5. Pingback: Nelson v Newton Aycliffe 0-4 | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s