The White Horse Final

Wembley White Horse Final5

Ik had het in mijn stukje over Bury v Derby County al over dat FA Cup Finals vaak bijzonder zijn als het jaar op een ‘3’ eindigt. De meest bijzondere vond plaats in 1923. Het was de eerste finale op Wembley en er kwamen veel te veel mensen op af. Uiteindelijk moest de politie zelfs het veld ontruimen, omdat er over mensen stonden. Doordat een van de agenten, George Scorey, op een opvallend wit paard met de naam Billie zat, is die finale de geschiedenis in gegaan als “The White Horse Final”. Tegenwoordig heet de loopbrug naar Wembley “The White Horse Bridge”. Dat de finale tussen Bolton Wanderers en West Ham United ging, zijn de meeste mensen vergeten. De doelpuntenmaken David Jack en Jack Smith al helemaal. Het paard, dat eigenlijk grijs was in plaats van wit, was de grote ster van de dag.

Waar de eerste finales van de FA Cup voor een paar duizend man werden gespeeld in het cricketstadion The Kennington Oval, was het aan het eind van de 19de eeuw wel anders. Voetbal werd de sport van het volk en The Oval kon het niet meer aan. De nieuwe thuishaven werd het Crystal Palace Stadium, dat tegenwoordig nog altijd dienst doet als atletiekstadion. De voetbalclub Crystal Palace speelde er ook enkele seizoenen. Van 1895 tot en met 1914 was dit de vaste thuishaven voor de finales. Er kon ook veel volk in, getuige de gigantische aantallen die de Cup Finals van 1901 (101.117 man) en 1913 (121.919 man) afkwamen. Maar in 1914 werd het oorlog en het leger annexeerde het stadion voor militaire doeleinden. In 1915 werd een eenmalig op Old Trafford gespeeld, waarna de finales van 1920, 1921 en 1922 weer plaatsvonden in Londen. Stamford Bridge was het uitverkoren stadion.

In 1924 vond de British Empire Exhibition plaats in Engeland, een tentoonstelling waarin koloniale grootmachten hun macht wilden laten zien. Daarom werd er in het plaatsje Wembley (pas in 1937 werd Wembley opgeslokt door Londen), in Middlesex, een gigantisch stadion neergezet: het British Empire Exhibition Stadium, een niet zo originele naam. Geld was destijds geen probleem, dus was het plan om het stadion na de tentoonstelling gewoon weer af te breken. Het stadion was al in 1923 klaar en de FA vroeg of ze het konden huren voor de finale van de FA Cup. Dat was geen enkel probleem. Er konden 127.000 man in, dus de FA besloot geen tickets uit te geven. Dat aantal zou toch niet gehaald worden. Dat was een foutje. Volgens schattingen kwamen er 300.000 mensen op de wedstrijd af. Het goede weer en de nieuwsgierigheid naar het nieuwe stadion speelden daarin mee.

Niemand had zulke aantallen verwacht, want op papier was het een saaie finale. Bolton Wanderers speelde dan wel op het hoogste niveau, maar er kwamen slechts 5000 man mee uit Lancashire. Tegenstander West Ham United sprak al helemaal niet aan. The Hammers waren een club uit de Second Division en hadden niet echt een grote fanbase. Dat West Ham in de finale stond, kwam mede door de loting. Geen enkele wedstrijden waren The Hammers en club tegengekomen uit de First Division. Bolton was als dertiende geëindigd dat jaar en stond bekend als een verdedigende ploeg. Maar het op papier onaantrekkelijke affiche stootte niemand af. Het was vroeger ook heel normaal om gewoon als ‘neutral’ naar een wedstrijd te gaan. Daarom trokken veel finales van de FA Amateur Cup ook 100.000 man. Engelsen hielden gewoon van een potje voetbal, ook al speelde er geen team mee waar ze iets mee hadden.

Terwijl de aftrap naderde, werd het stadion steeds voller en voller. De bobo’s zaten met hun handen in het haar, want dit hadden ze niet verwacht. De drie naoorlogse finales op Stamford Bridge waren niet uitverkocht geraakt en de veronderstelling dat het veel grotere British Empire Exhibition Stadium niet vol zou zitten, was niet vreemd geweest. Maar er bleven maar mensen komen. De teambus van Bolton moest anderhalve kilometer voor het stadion stoppen, omdat er geen doorkomen meer aan was. De spelers liepen dat laatste stuk daarom maar. Het veld was ondertussen helemaal volgestroomd met toeschouwers, die niet meer op de tribune terecht konden. Het leek erop dat de wedstrijd niet door zou kunnen gaan. De FA zou daarmee enorm gezichtsverlies lijden.

Maar toen arriveerde koning George V en het publiek begon enthousiast het volkslied te zingen. Er hing een vrolijke stemming en mensen begonnen het veld te verlaten, met behulp van de politie. Een van de agenten die meehielp was George Scorey. Hij had eigenlijk geen dienst die dag, maar was opgeroepen omdat het zo chaotisch was. Met zijn paard Billie begon hij de boel te coördineren. Er waren veel meer agenten te paard, maar Billie viel op doordat hij lichtgrijs was. Iedereen verliet heel rustig het veld en de wedstrijd kon toch doorgaan. Bolton Wanderers was veel te sterk voor West Ham en na twee minuten had David Jack al de 1-0 gescoord. Vlak na rust maakte de Schot Jack Smith de 2-0 en Bolton had de FA Cup binnen. Het was de eerste hoofdprijs in de geschiedenis voor Bolton en dat op zo’n historische dag.

Na afloop ging het vooral over het hoge toeschouwersaantal en de FA besloot voortaan alle finales all-ticket (vooraf een kaartje kopen) te maken, zodat ze niet meer voor een verrassing kwamen te staan. George Shorey en Billie werden helden. Shorey kreeg van de FA het aanbod om voortaan gratis iedere FA Cup finale te bezoeken, maar de politieman hield niet van voetbal en sloeg het aanbod vriendelijk af. Het stadion bleef uiteindelijk toch bestaan en tot 2000 werden er FA Cup Finals gespeeld. Op de locatie van het oude stadion, staat sinds 2007 het nieuwe Wembley Stadium. De finale van 1923 was voor Bolton het begin van glorietijden. In zowel 1926 als 1929 wonnen ze wéér de FA Cup, wat ze de bijnaam The 369’s opleverde. In 1958 wonnen ze voor de vierde en laatste keer de beker. West Ham groeide ook uit tot een van de bekendere clubs van Engeland. In totaal wonnen zij driemaal de FA Cup: 1964, 1975 en 1980, allemaal op het oude Wembley.

FA Cup Final 1923

Wembley White Horse Final1

Soccer - FA Cup Final - Bolton Wanderers v West Ham United - Wembley

Wembley White Horse Final3

Soccer - FA Cup - Final - West Ham United v Bolton Wanderers - 1923

Advertenties

2 Reacties op “The White Horse Final

  1. Schitterend verhaal en wat een bizarre mensenmassa. Gelukkig was het geen Millwall – West Ham 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s