Worcester City v Liverpool, 1959

Worcester v Liverpool

Zaterdag ga ik naar Worcester om een laatste groet te brengen aan St. George’s Lane. Worcester City speelt dan voor het laatst in het legendarische stadion, dat 108 jaar de thuishaven was van de club. De grootste stunt die er ooit plaatsvond, was de 2-1 overwinning op Liverpool in de FA Cup van 1959. Liverpool speelde in de Second Division, maar was nog altijd een grote naam. Vijf keer waren ze kampioen van Engeland geworden tot op dat moment en de degradatie in 1954 kwam als een grote verrassing. Op het moment dat Liverpool tegen Worcester moest, stonden ze op de tweede plaats, genoeg voor promotie. De jaren ervoor kwamen ze respectievelijk twee en één puntje te kort, maar nu leken ze rechtstreeks op weg naar de First Division.  Het team van Phil Taylor, niet de darter, reisde af naar Worcester met zes overwinningen op rij. Het vertrouwen was erg groot.

Worcester City hing zelf rond in de Southern League, een van de lokale competities onder de Football League. Daar waren ze een subtopper, niet meer dan dat. In de FA Cup waren ze ook geen bijzondere club. Bijna altijd waren de kwalificatierondes het eindstation en tot 1958/1959 waren ze nog nooit voorbij de eerste ronde gekomen. Dat lukte dat seizoen wel. In de eerste ronde werd Chelmsford, ook een club uit de non-League, uitgeschakeld. Een ronde later rolde er een thuiswedstrijd tegen Millwall uit de koker. Nog nooit had Worcester een Leagueclub verslagen, maar dat lukte tegen Millwall voor het eerst. 5-2 werd het en opnieuw mocht Worcester in eigen huis spelen. Ditmaal tegen Liverpool, een van de grotere clubs van Engeland, ondanks hun degradatie in 1954.

Net zoals nu, was het een vervelende winter. Oorspronkelijk zou de wedstrijd op zaterdag 10 januari gespeeld worden, maar het veld was bevroren. Daarom werd hij vijf dagen later ingehaald. Ondanks dat Liverpool goed in vorm was, wilde manager Taylor geen risico nemen en vertrok al de dag van te voren naar Worcester. Het was daar nog erg glad en de teambus kon niet meer vooruit. Alle spelers, trainers en bestuurders moesten de bus uit om die op een heuvel te duwen. Dat valt nu bijna niet meer voor te stellen, Suarez en Gerrard die de bus gaan duwen. Het bleek een slecht voorteken te zijn. Op een loodzwaar veld en met 15111 man op de tribune ging Liverpool ten onder tegen een team waarvan de spelers overdag gewoon hadden gewerkt. Liverpool maakte de fout om teveel ‘voetbal’ te willen spelen op het zware veld, terwijl Worcester lekker hoofball speelde. Dat bleek veel effectiever en Worcester won met 2-1.

De volgende dag bleek wel uit de krantenartikelen van de Worcester Evening News and Times dat het een aardig gekkenhuis was geweest na de wedstrijd: “Worcester had never seen anything like it. Young boys and elderly gentlemen danced like dervishes side by side. Thousands of joy-crazed supporters surged on to the St George’s Lane pitch, hoisting as many blue and white-shirted footballers as they could lay their hands on shoulder high and bore them off in triumph.” Voor Liverpool bleek het een klap die ze niet meer te bovenkwamen. Slechts 8 van de 17 wedstrijden werden nog gewonnen. Opnieuw liepen ze promotie mis, maar achteraf gezien was het misschien wel een godsgeschenk. Manager Taylor werd later het jaar ontslagen en ene Bill Shankly, manager van Huddersfield, nam het over. De rest is history, zeggen ze dan.

Na de overwinning op Liverpool mocht Worcester weer thuis tegen een Leagueclub. Sheffield United bleek echter het eindstation, het werd 0-2. Sindsdien is het weer kommer en kwel met Worcester in de FA Cup. Zelden werden de kwalificatierondes overleefd en de enige keer dat ze de derde ronde nog hebben gehaald, was in 1983. Er werd toen verloren van Coventry. Nog drie keer werd er een Leagueclub verslagen, uiteraard allemaal op St. George’s Lane. Plymouth Argyle in 1978 (2-0), Wrexham in 1982 (2-1) en de laatste scalp was Aldershot in 1983 (2-1, na replay). Daarna lukte het niet meer en kwamen er nog maar drie Leagueclubs op bezoek in Worcester. De laatste was Huddersfield in 2006. The Terriers wonnen met 0-1 en dat was tot aan zaterdag de laatste keer dat er echt veel mensen in het stadion zaten: 4163 man.

Foto afkomstig van Groundtastic

Advertenties

Een Reactie op “Worcester City v Liverpool, 1959

  1. Pingback: Worcester City v Sheffield United, 1959 | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s