The Road to Wembley: Millwall v Wigan Athletic

Het seizoen vliegt voorbij, zo ook de FA Cup. We zijn al aanbeland bij de halve finales. Twee heel verschillende wedstrijden. Waar Chelsea v Manchester City gaat tussen twee van de grootste en rijkste clubs van Engeland, is Millwall v Wigan Athletic er eentje tussen twee lelijke eendjes. Het lijkt erop dat de finale daarom wel eens erg eenzijdig kan gaan worden. Daarom hoop ik op een ‘derby’ in de finale. Als Millwall wint, hoop ik dat Chelsea doorgaat. Een Londens onderonsje op Wembley. Daar is niets mis mee. Wigan v Man City zou ook een leuke zijn, want dat is een Greater Manchester derby. Maar zo ver zijn we nog niet, want ik moet nog een halve finale kiezen. Dat zou Millwall v Wigan zijn geworden. Voor beide clubs is het bereiken van de finale al een geweldige prestatie, dus de ontlading lijkt me daar groter dan bij die andere halve finale.

Millwall is een bekende club en dat heeft weinig te maken met de prijzenkast, want die is erg leeg. Nee, Millwall is vooral bekend vanwege zijn hooligans. Ik denk dat er weinig clubs uit de Championship in Nederland zo bekend zijn als Millwall, mede ook door de films over hun hooligans. Qua prijzen valt het allemaal fiks tegen. Slechts twee seizoenen speelde Millwall op het hoogste niveau en ook in de FA Cup was het altijd kommer en kwel. Pas in 2004 werd voor de eerste keer de finale gehaald. Daarin bleek Manchester United met 3-0 te sterk. Gevolg was wel dat Millwall Europa in mocht en dat zit er nu ook dik in als ze Wigan verslaan. Op papier zou ik Millwall v Chelsea, al sinds 1995 niet gespeeld, de leukste finale vinden.

Voor Wigan is het de eerste keer in de halve finale van de FA Cup. De club is ook nog erg jong (1932), speelt pas relatief kort in de Football League (1978) en is sinds 2005 een vaste waarde in de PL. Toch is het niet de eerste finale van de club, want in 2006 stonden ze tegenover Manchester United in de League Cup finale. Die verloren ze met 4-0. Het lijkt overigens totaal niet te leven bij de club. Ze verkochten niet eens 10.000 tickets (Millwall al meer dan 31.000!) en de FA gaat nu maar een neutraal vak openen. Vreemd, want als Wigan wint is de kans heel groot dat ze Europa in mogen. Ook als ze verliezen, want Manchester City en Chelsea zullen hoogstwaarschijnlijk wel bij de eerste vier eindigen. Je kunt veel zeggen van The Latics, maar niet dat het gloryhunters zijn. Ze staan op de drempel van een ongekend succes en laten het massaal afweten.

Op de DT116 manier:

Tividale (9) v Stratford Town (9) 5-2 (att. 117)

Maine Road (9) v Bacup Borough (9) 2-1 (att. 68)

Hastings United (7) v Chatham Town (8) 3-1 (att. 101)

Blyth Spartans (7) v Workington (6) 1-1 (att. 502)

Workington v Blyth Spartans 1-0 (att. 219)

Leek Town (8) v Altrincham (6) 0-2 (att. 962)

South Park (9) v Metropolitan Police (7) 0-3 (att. 643)

Chelmsford City (6) v Colchester United (3) 3-1 (att. 3016)

Milton Keynes Dons (3) v AFC Wimbledon (4) 2-1 (att. 16459)

Peterborough United (2) v Norwich City (1) 0-3 (att. 13189)

Brentford (3) v Chelsea (1) 2-2 (att. 12146)

Chelsea v Brentford 4-0 (att. 40961)

Luton Town (5) v Millwall (2) 0-3  (att. 9768)

Manchester United (1) v Chelsea (1) 2-2  (att. 75196)

Chelsea v Manchester United 1-0 (att. 40704)

Millwall (2) v Wigan Athletic (1) 0-2  (att. 62335)

Op de Brian James manier:

Tividale (9) v Stratford (9) 5-2 (att. 117)

Heath Hayes (9) v Tividale (9) 3-4 (att. 70)

Wolverhampton Casuals (9) v Tividale (9) 1-1 (att. 44)

Tividale v Wolverhampton Casuals 4-2 (att. 101)

Hinckley United (6) v Tividale (9) 5-3 (att. 239)

Hinckley United (6) v Ossett Albion (8) 2-2 (att. 270)

Ossett Albion v Hinckley United 1-0 (att. 222)

Bradford Park Avenue (6) v Ossett Albion (8) 4-1 (att. 477)

Doncaster Rovers (3) v Bradford Park Avenue (6) 3-1 (att. 4602)

Oldham Athletic (3) v Doncaster Rovers (3) 2-1 (att. 2783)

Nottingham Forest (2) v Oldham Athletic (3) 2-3 (att. 11293)

Oldham Athletic (3) v Liverpool (1) 3-2 (att. 10295)

Oldham Athletic (3) v Everton (1) 2-2 (att. 9473)

Everton v Oldham Athletic 3-1 (att. 32688)

Everton (1) v Wigan Athletic (1) 0-3 (att. 35068)

Millwall (2) v Wigan Athletic (1) 0-2  (att. 62335)

Advertenties

10 Reacties op “The Road to Wembley: Millwall v Wigan Athletic

 1. Ik vind het ook doodzonde dat zon kutclub als Wigan in de PL speelt en clubs als Leeds, Crystal Palace, Charlton, Nottingham, Birmingham, Wolves, Blackburn allemaal in de Championship..

  • Idem. Toch zie ik liever Wigan dan Millwall deze pot winnen. Hooliganisme is het ergerlijkste feit van de hele voetbalwereld, dus ik kan het echt niet opbrengen om Millwall een succesje te gunnen. Een club die populair werd dankzij haar hooligan aanhang is nog erger dan een kleurloze club.

   An sich is dit wel de saaiste FA Cup eindfase in jaren. Geen enkele van de 4 halve finalisten geven me zin om in de Irish pub voor het grote TV scherm te gaan plaatsnemen. Dan was de League Cup een stuk interessanter dit seizoen. Enkele jaren geleden hadden we de FA Cup met slechts 1 EPL club in de halve finales (Portsmouth) en drie niet-Premiership clubs. Dat was geweldig want dat had niemand zien aankomen. Deze editie is echt geen leuk ding om te volgen…

   PS: ik zou vooral Leeds, Nottingham en Sheffield Wednesday graag terug op het hoogste niveau zien. Niet dat de Championship verkeerd is, maar die clubs horen gewoon thuis op het hoogste niveau gezien hun historiek en traditie alleen al. Dan zijn clubs als Wigan inderdaad geen verrijking vergeleken met wat er in de Championship rondloopt. Ik heb het ook absoluut niet voor Stoke (enorm ergerlijke manier van voetballen), Sunderland (figuren als Di Canio verdienen het niet eens dat hun naam nog ergens vermeld wordt), Reading, … Beetje grote schoonmaak in de EPL en dan de terugkeer van traditieclubs als Forest, Leeds, Wednesday, … zou geweldig zijn en de EPL meteen een stuk attractiever maken. Hoe bv Leeds nog steeds zo een trouwe aanhang heeft na jaren ellende, dat is fantastisch.

 2. Morgen ben ik van de partij op Wembley om de LIONS aan te moedigen. Dat wordt een fantastisch sfeertje met een +/- 40.000 Millwall fans op de banken….. MILLLLLLLLLLLLL……

 3. Ik hoop dat Millwall de FA Cup wint, ook al is de kans niet groot, en dan t liefst in de finale tegen Chelsea. Ik vind Millwall een geweldige club, ook al zijn meer bekend door de hooligans dan door de gewonnen prijzen. Ik ben dan ook een beetje jaloers op Lions1885, had het ook graag mee willen maken. Op Wembley, en dan 40.000 Millwall fans die dat geweldige clublied zingen. Ik krijg altijd kippevel als ik dat hoor. En natuurlijk No one likes us, we don’t care!! En over Wigan, tja ik ben het helemaal met Jeroen eens dat die kutclub niet in de PL thuis hoort. Net als Reading trouwens. Leeds, Sheffield Utd, Sheffield Wday, Wolves, Forest, Ipswich, om zo maar s een paar te noemen, die horen op het hoogste niveau. Clubs met traditie en een rijke historie. Dat zie je in de Bundesliga ook.

  • Nou, dat is wel wat overdreven. Uiteindelijk begint ELKE club klein en waren die historische clubs ooit ook kleine “kutclubs” die nog volop aan het groeien waren. Quasi geen enkele club is van meet af aan groot en iconisch. Clubs als Sheffield Wednesday, Leeds, Forest, etc waren ooit ook beginnende clubs die geleidelijk aan gegroeid zijn tot de iconische clubs die ze werden. Uiteindelijk moet je een club wel de kans greven te groeien, en als een club als Wigan gewoon goed geleid wordt en jaar na jaar overleeft… tja, onvoorstelbaar nu misschien, maar wie weet hebben die binnen een 10 of 20 jaar plots ook enorm aan uitstraling gewonnen. Je moet een club daar de kans toe geven, tenslotte begon elke club ooit van nul. Geen enkele club is als topclub geboren, en geen enkele club zal altijd top blijven (nee, ook Barca, Bayern, Juventus, Man U, … niet — aan elk imperium komt vroeg of laat een eind. Wie een paar jaar geleden zou voorspeld hebben dat Rangers in vierde afdeling zou spelen en Juventus een seizoen in de Serie B zou doorbrengen zou voor gek verklaard worden maar het is wel gebeurd. Aston Villa was ooit een grootmacht maar is al jaren al lang tevreden dat ze niet zakken – en het zit er dik in dat het dit seizoen toch zal gebeuren …). Tegelijkertijd groeien kleinere clubs door en bouwen ze een historiek en traditie op. Ik vind ook dat kleinere clubs zonder veel traditie die echter prima gemanaged worden, hun plek wel verdienen. Om het op de Britse eilanden te houden: een club als UCD heeft amper een 200 tal fans maar is zowat de meest stabiele club van Ierland, al jarenlang. Dan verdient zo een club gewoon om in de hoogste reeks te spelen, ookal hebben ze niet de uitstraling van clubs als Galway, Cork of Derry die echter stuk voor stuk kapotgingen door slecht management (Derry moest helemaal herbeginnen met een phoenixclub, Cork kon maar nipt bankroet vermijden en Galway is in een diepe coma waar ze allicht niet meer uit gaan ontwaken…). Dan meer respect voor een UCD of Bray die misschien weinig groots uitstralen maar wel uitstekend geleid worden.

  • Trouwens, dat in andere competities vooral traditieclubs in de hoogste reeks spelen is ook achterhaald. In Duitsland heb je wel Borussia Dortmund, HSV, Bayern, Schalke, … maar evenzeer slaagt geen enkele Berlijnse club (een stad met nochtans 4 Traditionsvereine) er in te overleven op het hoogste niveau, traditieclubs als Dynamo Dresden, FC Magdeburg (zo goed als bankroet) en 1860 München verkommeren in de lagere reeksen, en intussen speelt Hoffenheim (dorpje van nog geen 3000 mensen) al enkele jaren op het hoogste niveau.

   Idem als we er nog enkele andere liga’s bijhalen. In België zijn enkele echte volksclub met lange traditie ofwel verdwenen (RWDM bv, mogelijks wachten Antwerp en Beerschot hetzelfde lot weldra) of weggezakt naar lagere reeksen (RC Mechelen, Olympic Charleroi, FC Luik, Union St Gillis, Tongeren, Seraing, …). Intussen hebben we de laatste jaren in de hoogste reeks clubs als Tubize, Dender, OH Leuven, Roeselare, Mons, … gezien en sommigen daarvan wisten zich te handhaven. Niets verkeerds mee lijkt me als je ziet hoe bv Olympic en FC Luik enorm slecht beheerd werden. Tubantia Borgerhout, ooit nog een relatief grote club, is afgegleden naar 8e niveau, Tongeren staat op de rand van degradatie naar 6e afdeling, Turnhout lijkt zich enkel te redden door met 11 Egyptische profs te spelen die aan hen verhuurd zijn, …

   Even kijken in Spanje: de grote twee zijn misschien vaste waarden maar Valencia was op de fles gegaan zonder de verkoop van David Villa tegen een gigantisch bedrag, clubs als Oviedo, Sabadell, Logrones, Cadiz, etc zijn naar lagere reeksen afgegleden terwijl Getafe, Rayo Vallecano en Levante zich weten te handhaven.

   Nog enkele markante voorbeelden van gevallen grootmachten: Boavista (speelt tegenwoordig in 3e afdeling en is zo goed als bankroet), Strasbourg (3e afdeling), Nantes (2e afdeling en ze geraken maar niet terug in de hoogste reeks – degradeerden het seizoen nadat ze kampioen werden), Red Star en Racing Paris, Metz, Hapoel Jerusalem (die hebben zelfs geen 500 fans meer over in 2e afdeling), clubs als Servette Geneve die al 2x bankroet gingen op enkele jaren tijd terwijl ze het decennium voordien nog prijs na prijs wonnen, … Zelfs River Plate heeft een seizoen in tweede afdeling gezeten en dat is zowat de grootste club van heel Zuid Amerika samen met Boca, Sao Paulo en Flamengo, …

   Het is niet alsof de Premier League een kerkhof is voor grote clubs terwijl kleine clubs de dienst uitmaken, en dat dit in andere competities niet zo is. Van alle grote liga’s lijken enkel in Italië en Rusland de traditieclubs allen op het hoogste niveau te spelen (en zelfs dat is met enig goodwill – een club als Chievo had ook niemand in de Serie A verwacht terwijl de historische club Hellas Verona enkele kilometers verderop verkommert)

   Bovendien zijn veel van de Engelse traditieclubs aan de weg terug aan het knokken, ik denk oa aan Forest, Wednesday, Leeds, … Dus ik denk niet dat de situatie in Engeland opvallend anders is dan elders.

   Ik vermoed dat Chelsea of City de FA Cup winnen maar de andere finalist weet dan wel dat ie met quasi zekerheid sowieso Europa in mag, ongeacht of ze de finale nu winnen of niet.

   • Gerrit krijg jij lekker een schrijversblock. jij bent een glas half leeg type. Daarnaast hoort je iets en je denkt dat je een deskundige bent.lekker kappen daarmee en dan kan de rest genieten van deze wereld website.

   • Wat dat writer’s block betreft zal ik je moeten teleurstellen, maar voorts veel succes gewenst met Millwall. En probeer misschien toch eens “kutploegen” en andere nonsensical woorden te vermijden en je uitspraken een beetje te argumenteren, want gewoon wat in het rond trappen en schelden geeft nu ook niet bepaald een goede indruk. Ik bedoel maar: je kan tegenstanders bekritiseren maar doet dat best geargumenteerd eerder dan een betekenisloos en ietwat kinderlijk “kutploeg”. Maar hey, ieder zijn pleziertje, en ik heb geen aandelen in Wigan of zo, … Al vermoed ik wel dat de doorsnee buurtbewoner van een wijk met een voetbalclub liever die kutploeg ziet komen opdagen dan een club met een reputatie voor geweld. In het rond schelden gaat ook niet bepaald die reputatie beter maken, maar hey, ik heb evenmin aandelen in Millwall dus ik heb wel belangrijker zaken dan me hier druk in te maken. Het is maar een bemerking: een slogan roepen is eenvoudig, hem argumenteren is waarmee iemand echt kan impact maken. Maar goed, elk zijn eigen pleziertje en oprecht succes gewenst met de Cup run.

   • Toch een kleine PS: En een site waar je enkel lof hoort te zwaaien bij elk artikel en ieder enkel met lovende woorden spreekt eerder dan debat te laten plaatsvinden (hetgeen vrij bizar is wanneer fans elkaars clubs prijzen maar als ze tegen elkaar spelen het plots de “vijand” wordt), is een vrij nutteloze site. Gelukkig is DT116 inderdaad een geweldige website, net omdat Joris het toelaat dat er nu en dan ook een kritische noot geplaatst wordt. Zolang men die kritiek kan verantwoorden (zonder dat iedereen het er mee eens hoeft te zijn) en onderbouwen en het niet gewoon gescheld is, lijkt me dat een groot pluspunt en is het debat-aspect van deze site een extra troef naast de altijd geweldig geschreven artikels (ik hoop de kwaliteit van de artikels wel iets is waar elke site bezoeker het over eens is)

 4. Ik hoop alleen niet dat het een herhaling wordt van de auto windscreen cup final tegen datzelfde kut Wigan. Destijds verloren we heel ongelukkig… het was het bekende verhaal..als je zelf niet scoort doet (Gerrit het) de tegenstander het….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s