Harwich and Parkeston Football Club at Wembley

Harwich & Parkeston train

Niet alleen in Nederland was 1953 een rampjaar. Ook aan de overkant hadden ze veel last van de springvloed. Doordat Engeland wat hoger ligt, viel het aantal slachtoffers daar in vergelijking met Nederland mee. Toch was het een van de grootste rampen van de 20ste eeuw aan de overkant. Er stierven 307 man op het vasteland en 224 op zee. Een van de steden die werd getroffen was de havenstad Harwich. Een golf van twee meter hoog overspoelde de stad en liet een spoor van vernielingen na. Veertig mensen in Harwich stierven. De lokale voetbalclub, Harwick and Parkeston FC befaamd door die geile hoofdtribune, bracht weer een beetje vreugde in de stad. Voor de tweede keer in de geschiedenis (1899 was de eerste keer) haalde de club de finale van de FA Amateur Cup. Heel Harwich liep uit. Zestig bussen en drie speciale treinen, zoals hierboven, vertrokken naar Wembley. 100.000 man, ja die finales waren héél populair, zagen Harwich and Parkeston met 6-0 verliezen van Pegasus. Maar voor even was het voetbal het gesprek van de dag en niet de ellende van de watersnoodramp.

Advertenties

3 Reacties op “Harwich and Parkeston Football Club at Wembley

  1. William van Holsteijn

    Leuk ‘nice to know’ feit van n club die ik nog ken. Heb in ’89 in England gevoetbald op dat veld in n finale van een internationaal bedrijfstoernooi. Ik kan mij die tribune nog goed herinneren, hij maakte toen al indruk op me! Net als t veld want dat liep af en tussen paal en cornervlag scheelde het n halve meter! Net Underhill!

    Verder was memorabele middag want op die dag werd de halve finale vd FA cup alsnog gespeeld, alsnog want op Hillsborough was t tot n drama verworden.

    Vandaar n leuk feit om te weten. Wist ik toen uiteraard niet van die club, dit op mooie zonnige, maar emotionele middag….!

  2. Mooi verhaal. Het is op dit soort momenten dat ik geneigd ben voetbal toch belangrijker te noemen dan “just a game”: wanneer het mensen wat vreugde en samenhorigheid kan bezorgen en sociale barrières kan breken. Dat is in feite het belangrijkste aan voetbal: het sociale aspect. Als je een noodlijdend dorp voor een dagje plezier kan bieden en de mensen even van hun dagelijkse ellende kan weghalen, dan is dat erg mooi. Het initiatief met die trein is ook geweldig. Heb nog maar 1 andere club geweten die zoiets ondernomen had (dat was Racing Genk, die een tijdlang een oude stoomtrein gebruikten om fans uit andere regio’s van Limburg richting Genk te verplaatsen op wedstrijddagen).

    PS geheel irrelevante sidenote maar op een UK gerichte blog verbaast het me dat er niets over Maggie te lezen valt… Voor een keer zorgde een voetballer eens voor een geniale tweet met die uitspraak dat als de hemel al zou bestaan, Thatcher daar sowieso niet welkom zou zijn. Ik vermoed dat er in de streek rond Sheffield en in zuid Wales op tafel gedanst werd want dat kreng heeft daar hele gemeenschappen in de werkloosheid gestort. Ik ben het wel eens met 1 uitspraak van Thatcher: ‘de overheid moet enkel die taken op zich nemen die de burgers niet zelf kunnen in de private sector”. Geheel mee akkoord. Alleen spreken we dan wel over zowat 90 procent van alle sectoren die dus in overheidshanden dienen te belanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s