AFC Nicknames: Orient

Haha, die domme DT116. Die heeft nepkaartjes gekocht, want dat moet Leyton Orient zijn in plaats van Clapton Orient. Inderdaad, zo heet de club nu. Leyton Orient heeft echter vele namen gehad. De eerste was Glyn Cricket Club (1881-1886). Dat werd daarna Eagle Cricket Club (1886-1888), Orient FC (1888-1898), Clapton Orient (1898-1946), Leyton Orient (1946-1966), weer Orient FC (1966-1987) om uiteindelijk vanaf 1987 weer gewoon Leyton Orient te heten. Toen Ogden’s in de jaren dertig de kaartjes uitbracht was het echter nog Clapton Orient. De club dankt die vreemde toevoeging ‘Orient’ aan een van zijn spelers: Jack Dearing. Deze man was werkzaam bij de Orient Steamship Navigation Company (een scheepsvaartmaatschappij, tegenwoordig opgegaan in P&O) en hem leek het wel leuk om de club Orient FC te noemen in plaats van Eagle Cricket Club. Het figuurtje dat Ogden’s koos, was daarom een oriëntaalse man (Orient betekent het oosten). De bijnaam Orient wordt nog vaak gebruikt, maar de officiële bijnaam is tegenwoordig The O’s, afgeleid van ‘Orient’ natuurlijk.

Advertenties

3 Reacties op “AFC Nicknames: Orient

 1. Mooi verhaal. Heb me altijd al afgevraagd waar de naam precies vandaan kwam, vind het wel een aantrekkelijke naam en daardoor toch een club die iets meer te bieden heeft dan de doorsnee andere club op hun niveau.

  Het prentje is niet geheel politiek correct, in de tijd van Ogden’s deed men daar nog niet moeilijk over. Moest men ditzelfde prentje in de hedendaagse pers drukken zou daar behoorlijk wat kritiek op komen (de stereotype kledij, snor, huidskleur… er zijn al vaker klachten ingediend tegen kranten die een cartoon met zulk figuurtje afbeeldden). Doet men daar in Engeland gewoon wat relaxeder over of was dit gewoon een andere tijdsgeest waar zulke prentjes gewoon amper bekritiseerd werden?

  • Dat ligt echt aan de tijsgeest. Ik ken geen politiek correcter land dan Engeland.

   • Op zich ben ik wel pro politiek correctheid, niet omdat ik het zo een geweldig concept vind maar omdat je anders de deur openzet naar figuren die er misbruik van maken zoals we in de Benelux Filip De Winter, Geert Bourgeois, Geert Wilders, etc hebben en daarbuiten even nare figuren zoals Le Pen, en (hoewel ie iets genuanceerder sprak was de boodschap min of meer gelijk) Sarkozy. Het is altijd jammer als je restricties moet gaan invoeren vanwege een kleine minderheid die misbruikt maakt van een recht, anderzijds liever dat politiek correcte gedoe dan een regering geleid door N-VA, Vlaams Belang, PVV of Front National.

    Overigens zit de BBC met de handen in het politiek correcte haar: ze willen niet aan censuur doen, maar zitten evenzeer verveeld met de revival van het lied “Ding dong, the witch is dead” (geniale actie trouwens van alle Thatcher-haters om dat lied massaal de hitparades in te stemmen). De BBC wil nu een soort tussenweg doen door uit te leggen hoe dit lied plots weer in de hitlijsten opduikt en een geluidsfragment van 5 seconden erbij te laten horen. Met andere woorden: een compromis waar niemand echt mee tevreden is. Speel dat nummer nu gewoon verdorie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s