Football Club Obscura: Tadcaster Albion

GEDSC DIGITAL CAMERA

Het boek “Route 66” bracht me op het idee om de echt kleine clubs eens wat aandacht te geven. Niet zomaar iedere club, ze moeten wel iets bijzonders hebben. We trappen af met Tadcaster Albion, de club uit de bierstad Tadcaster. Drie brouwerijen hebben ze daar. Coors (uilenzeik), Sam Smith’s, volgens de liefhebbers een van de beste bieren van het land en John Smith’s, het bekendste bier van Yorkshire. Die laatste brouwerij besloot in 1892 een eigen voetbalclub op te richten: John Smith’s FC. Later werd de naam veranderd in Tadcaster Albion. Vanuit het stadion kun je de brouwerij zien liggen, want die ligt er zowat tegenaan. Leuk stadionnetje trouwens, omzoomd door bomen. Het hoogtepunt is de mobiele stand, die ook hier boven te zien is. Een vrachtwagen als stand, daar zou ik graag eens opzitten. Het stadionnetje kwam de laatste jaren vaak in het nieuws doordat het zo vaak onder water heeft gestaan, zoals hier, hier en hier te zien is. Dat is het nadeel van naast een rivier spelen. Over de successen van Tadcaster Albion hoef ik het niet te hebben. De club bereikte nog nooit de eerste ronde van de FA Cup, won slechts enkele teletoetercompetities en -bekers, maar is erg gelukkig in de Northern Counties East League Premier Division (9de divisie).

Advertenties

9 Reacties op “Football Club Obscura: Tadcaster Albion

 1. Geweldig! Zo’n stand heb ik ook nog nooit gezien, wel vaker de nood tribunes, maar eentje op wielen nog nooit!

 2. Als ik een John Smith’s in mijn klauw heb, weet ik dat ik weer op het eiland ben. Eigenlijk zou ik een keer een bedevaart naar Tadcaster moeten maken.

 3. Ik heb 1x een vrachtwagen als tribune gezien, bij KSC Oosterzele. Ik bezocht zowat 1500 grounds tot nu toe, maar ik kan me enkel Oosterzele herinneren waar men zo een tribune had (tijdelijk, omdat hun normale tribunes te klein waren voor de toeschouwers op te vangen)

  In feite is het dit keer jammer dat ze niet de originele clubnaam behouden hebben. Bedrijfsvoetbal is niet bepaald inspirerend (van namen als Solvay FC, Electrabel FC, NATO FC, etc word je niet bepaald vrolijk) maar dit verhaal draait om een heel specifiek en dus bijzonder voorbeeld van de link tussen de club en het bedrijf dat aan de basis lag. In zulk geval vind ik wel dat, vanwege de historiek, de naam met vermelding naar de brouwerij niet zou storen. Het is een beetje zoals Vauxhall Motors FC in Port Ellesmere. Op zich klinkt dat vreselijk, maar gezien dat hele dorpje in feite onlosmakelijk verbonden is met de Vauxhall fabriek vind ik het niet meer storend dat de club expliciet die naam draagt. Het zou storend worden als elke club sponsornamen in de clubnaam draagt (zoals in ijshockey bv, of in het voetbal het vreselijke FC Interwetten.com uit Zwitserland) maar bij die clubs waar de club onlosmakelijk verbonden is met het bedrijf vind ik het niet storend dat de naam in ere wordt gehouden. John Smith’s FC had dus zeker gekund, al vermoed ik dat de mensen van het dorp sowieso nooit de historiek van de club zullen vergeten.

  • Ik ben met je eens dat ze John Smith’s FC zouden moeten heten. Die naam is best mooi en de club komt ook voort uit die brouwerij. Anders is het wanneer een bedrijf later gaat sponsoren, zoals bij Austria Salzburg, en dan de naam verandert.

   • Ja en het stomme is dat Austria Salzburg wel vaker van naam is veranderd door een sponsor. Hier het hele lijstje:

    1933 bis 1946 SV Austria Salzburg
    1946 bis 1950 TSV Austria Salzburg – Fusion mit dem ATSV Salzburg
    1950 bis 1973 SV Austria Salzburg
    1973 bis 1976 SV Gerngroß A. Salzburg
    1976 bis 1978 SV Sparkasse Austria Salzburg
    1978 bis 1997 SV Casino Salzburg
    1997 bis 2005 SV Wüstenrot Salzburg
    Seit 2005 FC Red Bull Salzburg

   • Austria Salzburg heette tot de overname door Red Bull altijd al SV Austria Salzburg, alleen was de gewoonte niet de officiële clubnaam te melden maar de sponsornaam. Dit is vrij gewoon in Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, … De clubs hebben hun officiële naam maar in berichtgeving wordt de sponsornaam vermeld. Verwarrend inderdaad want na een tijdje herinnert zich niemand nog de echte naam

   • PS1: het past vooral in de Oost Europese traditie dat de club haar roots duidelijk maakt in de naam. Vergeet niet dat alle Dinamo clubs politieclubs waren, Lokomotiv spreekt voor zich, CSKA zijn allen legerclubs, en tegenwoordig heb je in Rusland minstens 3 profclubs die de naam Gazprom in de naam hebben. Vladivostok, dat door haar ligging plots veel aandacht kreeg, heet officiëel ook Luch Energiya, al gebruikt men zeden die officiële naam. In China en Zuid Korea zijn de meeste clubs naar een sponsor vernoemd. Het is gewoon traditie. In West Europa zijn we dat minder gewend maar echt uitzonderlijk is deze praktijk dus niet.

    In sommige gevallen vind ik het ook in West Europa best OK ookal is er hier geen zulke traditie. PSV bijvoorbeeld is toch onlosmakelijk met Philips verbonden historischerwijs, dus het zou net ongepast zijn om die “P” uit de naam weg te halen. In Engeland is Vauxhall Motors een bekend voorbeeld, ook hier vind ik het niet echt storend want vergeet niet dat Port Ellesmere zonder de Vauxhall fabriek een mini dorpje was gebleven zonder voldoende bewoners om een ploeg te vormen. Het dorp en haar voetbalclub staan gewoon heel erg verbonden met de Vauxhall fabriek, die er voor industrie en een toeloop aan nieuwe bewoners en werkkrachten zorgde. In zulk geval is er mijns insziens niet meteen een probleem. In Noord Ierland heb je Harland & Wolff Welders, een club gesticht voor en door de scheepswerf medewerkers en dus ergens logisch dat je dan naar die bijzondere achtergrond verwijst. Politieke namen is wat anders, dat dreigt geweld te triggeren, maar dat is een uitzondering.

    Uiteindelijk is het allemaal gewoon lokale traditie. Je moet eens het ijshockey in Tsjechië of Slowakije bekijken: alle clubs worden genoemd bij sponsornaam, niet bij hun officiële naam. In zekere zin is de sponsornaam een niet-officiëel toevoegsel dat echter zo frequent vernoemd wordt dat het vertrouwder gaat klinken dan de echte clubnaam.

    Ook moeten we ergens wel consequent zijn: als we een John Smith’s FC acceptabel vinden, dan kan Red Bull Salzburg ook… Ik bedoel, het is niet omdat het een multinational is eerder dan een lokaal bedrijfje dat het an sich zo verschillend is. Ofwel laat je corporatieve namen toe in de clubnamen, ofwel verbied je het, maar als de grootte van het bedrijf de beslissende factor is wordt het moeilijk een duidelijke regel te gaan stellen.

    PS: in België zijn religieuze namen verbonden. Iets als RKC (Rooms Katholieke Combinatie) zou bij ons niet geaccepteerd worden. Enkele clubs hadden verwijzingen naar het katholicisme in de clubnaam en hebben toen een andere naam moeten aannemen (vaak koos men voor een afkorting waarvan de initialen identiek waren aan de oude naam). De enige clubs waar nog een zekere indirecte link naar de religieuze identiteit bestaat, zijn de beide Maccabi’s. Bedrijfsnamen in de clubnaam zijn toegelaten, maar het wordt slechts zelden gehanteerd. Wij hebben dan weer de absurde regel dat de gemeentenaam in de clubnaam moet zitten, vind ik ook absurd. Iets als Crystal Palace zou hier gedwongen veranderd worden in Crystal Palace London.

   • Het sponsornamen opnemen in de clubnamen zou in sommige gevallen wel tot hilarische namen leiden. Getafe Burger King CF. Crusaders PhonaCab Belfast FC. Ilkeston Ron Brooks Toyota FC *buiging* En was het niet Burton die gesponsord werden door een dubieus bedrijf die paaltjes doormidden hakt en een dubieus robotnaampje als handelsnaam gebruikte?

 4. PS ik ben een geweldige fan van obscuriteiten. Cafevoetbalploegen met vreemde namen, rare kleuren, wilde verhalen over hun ontstaan, … Het kan niet obscuur genoeg zijn. Dus ik weet nu al dat deze categorie van je blog 1 van mijn favoriete blog-onderdelen gaat worden 🙂

  Ik speel al langer met hetzelfde idee maar dan over Belgisch voetbal. Ik herinner me uit mijn tienerjaren obscuriteiten met geweldige namen zoals FC Vogelzang, FC Doggen, FC Azalea, FC Negenmanneke, King’s Erotica, Elitaire Egotrappers, Het Steegje FC, La Silencieuse Bruxelles, … Ik speel al langer met het idee om die obscure teams (ofwel reeds jaren verdwenen, ofwel weggezakt naar een erg laag niveau waar vrijwel niemand aandacht aan besteedt) te portretteren 1 per 1. Eventueel zou ik ook zijsprongen maken naar obscuriteiten buiten België (al is België eenvoudiger omdat ik daarmee opgroeide, maar dingen als Yakutia Yakutsk, Jesus I Maria, Botswana Meat Commission FC, The Strongest FC of Hawaii Tsunami zijn echt te goed om te negeren) maar toch met focus op België. Het probleem is de keuze tussen een blog over obscure clubs specifiek, of –zoals jij het nu doet– die artikels integreren in een grotere blog/site en er een aparte categorie aan te wijden. Ik twijfel een beetje hoe je zoiets aanpakt: kies je voor een nieuwe blog, of ga je eerder proberen het te integreren in een groter geheel zonder dat de sitebezoekers de categorie overslaan?

  In elk geval, deze FC Obscura is nu al 1 van mijn favoriete DT116 rubrieken, ik kijk al uit naar het volgende nummer. FC Obscura zou trouwens een geniale naam voor een echte club zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s