Lee Payne

Lee Payne

Het faillissement van Veendam doet me wel wat. Leuke club en die uitwedstrijd daar vorig jaar zal ik de rest van mijn leven niet vergeten. Eeuwig zonde dat die club er niet meer is. DT116 is gericht op Engels voetbal, maar ik wil toch iets over Veendam schrijven. Engeland + Veendam = Lee Payne. De linkerspits is een van de grootste publiekslievelingen die aan de Langeleegte speelde. Door een snoeiharde tackle kwam zijn carrière na dat ene superjaar bij Veendam nooit van de grond, maar vergeten zijn hem daar nooit. De fansite Veendam4-ever heeft zelfs de prijs voor de speler van het jaar naar hem vernoemd: de Lee Payne bokaal. Waarom is deze man, die eigenlijk maar een seizoen echt voor Veendam heeft gespeeld, zo populair daar aan de Langeleegte?

Lee Payne werd op 12 december 1966 geboren in Luton. Er zijn betere plekken om het levenslicht te zien. Lee bleek enorm goed te kunnen voetballen en mocht bij Luton Town in de jeugdopleiding. Hij brak niet door en ging in de buurt spelen, bij Hitchin Town. Daar deed hij het zo goed dat Barnet bij hem aanklopte. Ook op Underhill blonk Payne uit en Newcastle United legde 150.000 pond voor hem neer, een record voor een non-League speler. De stap bleek nét iets te groot te zijn. Payne speelde wel een aantal wedstrijden, maar zat meestal op de bank. Hij ging naar Reading, destijds een club in de lagere divisies. Payne speelde daar wel regelmatig en kreeg in 1990 ineens een telefoontje uit Nederland met de vraag of hij voor Veendam wilde spelen.

Veendam, het zei Payne weinig. Wél wist hij dat zijn ex-teamgenoot Rob McDonald daar speelde. Hij belde hem meteen op en McDonald was erg te spreken over Veendam. Payne was een echte linksbuiten en kreeg te horen dat hij met zijn type spel perfect in Nederland zou passen. Dat sprak Payne wel aan, voetballen zoals hij dat wilde. Hij besloot het erop te wagen en ging in de zomer van 1990 naar Veendam in de eerste divisie. Het zou het begin zijn van een wederzijdse liefdesrelatie die tot op de dag van vandaag nog altijd voortduurt.

Payne kwam aan op Schiphol en met een klein vliegtuigje vlogen ze naar Groningen. Het viel Payne meteen op dat iedereen Engels met hem sprak of in ieder geval probeerde te spreken. Maar dat veranderde tijdens de wedstrijd. Ineens werd er allemaal in het Nederlands geroepen en gescholden. Payne kon er niet op antwoorden, want hij sprak de taal niet. Het was voor hem wel een trigger om het te gaan leren en binnen 18 maanden sprak hij Nederlands. Zo kon hij in ieder geval terug schelden. Niet dat het veel nodig was, want Payne was ge-ni-aal in zijn eerste jaar. Tien doelpunten in 32 wedstrijden en hij maakte de meest schitterende acties op de linkervleugel. Het was al snel duidelijk dat zijn avontuur bij Veendam tot één seizoen beperkt zou blijven.

PSV en Roda hadden veel interesse in Payne, maar de vleugelspeler werd in een van de laatste wedstrijden van het seizoen zowat kreupel geschopt door een speler van Excelsior. 5 mei 1991, Payne zal de datum niet snel vergeten. Weg transfer en, achteraf gezien, weg carrière. Payne speelde nog drie jaar voor Emmen en kwam in 1994 terug naar Veendam om nog twee jaar te spelen. In die vijf jaar kwam hij, geteisterd door blessures, tot slechts 31 wedstrijden. Eeuwig zonde, want zonder die horrortackle had hij misschien wel een prachtige loopbaan kunnen hebben.

Die kwam er alsnog na zijn voetbalcarrière. Payne werd namelijk per toeval zaakwaarnemer. John Rudge, destijds manager van Port Vale, belde Payne of hij geen goede voetballer in de eerste divisie kende voor zijn club. Payne adviseerde Jaap Stam. Rudge deed er niets mee. Een club die wel iets met zijn adviezen deed was Manchester City. Op aanraden van Payne kochten ze Gerard Wiekens. Daarna bracht hij Ben Foster naar Manchester United en vanaf toen is het gaan rollen. Vandaag de dag is Payne een van de grote jongens in het zaakwaarnemerswereld. Misschien dat hij nog iets voor Veendam kan betekenen. Een benefietwedstrijd tussen het eerste van Veendam en een team van zijn cliënten bijvoorbeeld? Het is een optie, maar ik vrees een tevergeefse. Aan de andere kant kwam Payne pas geleden nog eens terug en hij werd onthaald als de verloren zoon. Dus wie weet…

Advertenties

5 Reacties op “Lee Payne

  1. Kan me van Payne nog een pot herinneren tegen Wageningen thuis. Kloteweer, steenkoud en Payne was magistraal. Dat soort herinneren moeten we het vanaf nu maar mee doen. Grrrrr.

  2. Ja, idd heel jammer. Ik kwam voeger ook geregeld aan de Langeleegte en heb heel wat mooie wedstrijden gezien, vaak voor 10.000 toeschouwers of meer. Dan zag de je de staantribune aan de lange zijde, die was dan compleet afgeladen, geweldig om te zien. Er stond toen ook een team waar wij Oost- Groningers zich heel goed mee konden identificeren, Heel veel jongens uit de streek, zoals keeper Sape Hoekstra en spits Jan Redmeijer uit Winschoten, Boy Nijgh uit Stadskanaal en natuurlijk de prettig gestoorde Henk de Haan (die gisteravond nog bij DWDD zat), om zo maar een paar te noemen. Nog eerder had je oa Henk Nienhuis (die in de succesvolle 2e helft van de 80’s trainer was), en natuurlijk Jan Blijham. Verder had je dan natuurlijk nog bovengenoemde Lee Payne, en later nog Gerard Wiekens, die toen nog een hele mooie transfer naar Man City maakte. City speelde toendertijd in de huidige League One. Veendam, cultclub met vroeger een mooi stadion, wat ik na de renovatie een stuk minder vond. Jarenlang wanbeleid heeft de club genekt. Dat mogen de meeste heren bestuurders en managers die er in de loop van de pakweg 13 jaar gezeten hebben, zich wel aanrekenen, vind ik. Gewoon al die jaren een veel te grote broek aan gehad. Ik weet nog dat mijn vader via zn werk sponsor van de club was, toen Henk Nienhuis nog directeur was. Toen hij de sponsoring opzegde, stond 1 dag later al Nienhuis bij hem op de stoep, en die heeft m toch weer overgehaald om t contract met 2 jaar t e verlengen. Henk Nienhuis was dag en nacht met de club bezig, dat was een gouden kerel. Toen dat contract afgelopen was, (Nienhuis was toen al bij de club weg), heeft ie nooit meer wat van gehoord van Veendam. Ik bedoel maar… Toch kan t wel, n kleine club in de Jupiler League runnen die financieel gezond is. Zie Telstar en Eindhoven. Daar had Veendam een voorbeeld aan moeten nemen. Echter, als je op een begroting van nog geen 2 miljoen 7 ton tekort komt, is betaald voetbal in Oost-Groningen niet meer levensvatbaar. Helaas.

  3. Komt er geen doorstart van Veendam net zoals er in Haarlem ook een nieuwe club werd gevormd om het leegstaand stadion van HFC te betrekken?

    Ik herinner me nog een voetbalblad uit 2007 die aandacht aan Veendam schonk. Toen al was er veel rond de financiën van de club te doen en werd aan de alarmbel getrokken. Blijkbaar verkozen locale politici echter steeds andere regioclubs bij te springen, heette het. Wat me bijbleef uit dat artikel is hoe de journalist onder de indruk was van hoe trouw de aanhang bleef volgen in moeilijke tijden. Op de foto’s bij het artikel zag de tribune er zeer behoorlijk bevolkt uit inderdaad.

    Nu er via de Topklasse promotie naar betaald voetbal mogelijk is, zou een doorstart toch zeker niet kansloos zijn? Op welk niveau zou het nieuwe Veendam dan precies starten? Hoewel niet helemaal te vergelijken qua omstandigheid maar kijk naar TOP Oss : een jaar nadat ze uit het betaald voetbal wegvielen maakten ze al hun comeback door recht uit de Topklasse weer te promoveren. 1 jaartje in het amateurvoetbal en ze waren terug. Kan je natuurlijk niet vergelijken met clubs die bankroet gaan, maar mits de nieuwe club niet helemaal onderaan de ladder moet starten kan je op een paar seizoenen alweer aan betaald voetbal denken. Zeker omdat veel clubs uit de Topklasse blijkbaar niet meteen de gok willen wagen om de stap naar het betaald voetbal te zetten.

  4. Ik wil dit nog ff meedelen: Henk de Haan is met allerlei acties bezig om de club te redden. Alle hulp is welkom. Sms Veendam naar 3010. Van elk Sms je a 1.50 euro gaat er 1 euro naar Veendam. Ale beetjes helpen. Alvast bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s