Nederland v Engeland 2-1, 1913

Ticket Nederland v Engeland 1913

Precies honderd jaar geleden stond de zevende ontmoeting tussen Nederland en Engeland op het programma. De eerste zes waren verloren gegaan voor Nederland, vaak met grote cijfers. 1-8, 12-2 en 9-1 zijn geen uitslagen waarmee je graag thuis kwam. Helemaal niet omdat Nederland niet tegen het ‘echte’ Engeland speelde, dat gebeurde pas in 1935, maar tegen de amateurs. Nu waren die amateurs ook erg goed, getuige de grote nederlagen van Nederland, die natuurlijk ook tot 1954 amateur waren. De Engelse amateurs waren dan ook de grote favoriet op de 24ste maart van 1913. Maar liefst 16000 mensen kwamen naar het Houtrust stadion in Den Haag voor deze wedstrijd en die zagen een historische wedstrijd, want Nederland won met 2-1. Spartaan Huug de Groot scoorde twee keer en het team van Engelsman (!) Edgar Chadwick won. Pas in 1954 won Nederland weer een keer van de Engelse amateurs en we moesten tot 1977 wachten voordat we het ‘echte’ Engeland versloegen.  Jantje Peters scoorde toen tweemaal op Wembley.

Advertenties

Een Reactie op “Nederland v Engeland 2-1, 1913

  1. Hoe de waardeverhoudingen veranderen doorheen de jaren… Op dit moment heeft Nederland een veel beter elftal dan Engeland, zelfs wij met België zouden op dit moment Engeland verslaan.

    Ik zag een uitgebreide samenvatting van Montenegro-Engeland gisteren, en dat was beschamend wat Engeland daar liet zien. Had Montenegro 4-1 gewonnen had niemand er wat op kunnen aanmerken, de Engelsen sleepten slechts met veel geluk een punt uit de brand. Vooral defensief was het een echte knoeiboel. Engeland blijft het potentiëel hebben om voor de prijzen te spelen, maar dan zal men mentaliteitsgewijs een switch moeten maken en de kaart van de jeugd trekken in plaats van sterspelers uit het buitenland naar de Premier League te halen. Op een paar spelers na (Lampard, Rooney, Gerrard, …) zijn alle sterkhouders van de EPL buitenlanders, zoiets wreekt zich op de nationale ploeg. Montenegro was 10 jaar geleden niet eens een onafhankelijk land, en met een populatie van nog geen 5 miljoen is het echt niet normaal hoe zij Engeland van het kastje naar de muur tikten. Intimiderende sfeer wel, maar dat zou nooit een excuus mogen zijn.

    Oh ja, alle lof die ik ooit uitsprak over Joe Hart trek ik bij deze in. Niet de eerste interland waar hij fouten maakte, maar hoe hij gisteren een onschuldige lange bal knullig door de benen liet rollen was erger dan David James in zijn slechtste moment.

    Engeland heeft het potentiëel maar de clubs zullen meer op eigen lokale jeugd moeten inzetten als ze de nationale ploeg weer voor de prijzen willen zien spelen.

    PS: Wales was dan weer erg aangenaam verrassend tegen het toch erg sterke Kroatië. Leek een erg degelijk geheel met uiteraard wel Bale als de grote ster maar ook een sterk collectief dat voor elkaar knokt de hele wedstrijd. Slechts door een enkel foutje van de doelman kon Kroatië een gaatje vinden, Wales speelde prima georganiseerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s